Jak się robi polewę do ciasta? Jedenaście przepisów na dobrą polewę do ciast i deserów

Na przygotowanie polewy do ciasta jest kilka sposobów. Warto mieć w szafkach kuchennych zachomikowane tabliczki gorzkiej, dobrej mlecznej czekolady albo kakao. W większości przepisów stanowią one podstawę albo dodatek. Ważne jest, by czekolada na polewę była dobrej jakości i miała dużą zawartość kakao, przynajmniej 50 %. Takie czekolady lepiej się rozpuszczają i nie warzą po dodaniu kolejnych składników. Mowa o polewach w ciemnym kolorze, rzecz jasna. W przypadku jasnych, tych z udziałem białej czekolady warto spojrzeć na cenę. Najczęściej nieco droższe są wykonane z tłuszczu lepszej jakości, dobrze się rozpuszczają i łatwiej uzyskać z nich gładką masę.

Niektóre polewy wykonuje się topiąc masę w kąpieli wodnej. Oznacza to, że składniki podgrzewa się nad naczyniem z gorącą wodą. Wymaga to dobrania odpowiedniej wielkości naczyń w taki sposób, by dno naczynia na wierzchu nie stykało się z wodą. Zdarza się, że w pośpiechu ignoruję tę zasadę i wszystko udaje się jak należy. Gdy nabierze się wprawy, to można 🙂 Nie powinno się dopuszczać do intensywnego gotowania się wody, lepiej, by pozostała mocno gorąca a polewa nie nabierała bardzo wysokiej temperatury.
Poniżej podaję też przepisy na polewy, gdzie wystarczy wszystko zwyczajnie podgrzać w rondelku.

Co robić kiedy czekolada się zwarzy? Jak uratować zwarzoną polewę? Otóż sposób na zwarzoną polewę istnieje. Najczęściej sytuację ratuje dodanie do masy łyżki lub dwóch łyżek wody lub mleka. Po wymieszaniu z podgrzewaniem najczęściej ponownie łączy się w jedno i nabiera gładkości. Najczęściej. Zdarzają się przypadki beznadziejne, kiedy czekoladę zrobiono na kiepskiej jakości składników i nie ma dla niej ratunku.
Kiedy rozwarstwi się masa bez czekolady w recepturze, dorzucenie dwóch, trzech kostek gorzkiej dobrej jakości często pomaga.

Czytaj także: jak zrobić bitą śmietanę? Poradnik od Braun

jak się robi polewę do ciasta

Błyskawiczna polewa czekoladowa: 

– 100 g gorzkiej czekolady
– 3-4 łyżki (lub nieco więcej) mleka lub słodkiej śmietanki

Czekoladę połamać na kawałki. Zalać mlekiem lub śmietanką, dwoma łyżkami na początek. Podgrzewać mieszając w kąpieli wodnej, nad naczyniem z gotującą się wodą. Jeśli jest zbyt gęsto – dodać więcej płynu. Po uzyskaniu jednolitej masy wylać na ciasto.

Błyszcząca, miękka polewa z czekolady

– tabliczka gorzkiej czekolady (można dać pół na pół z mleczną)
– łyżka masła
– dwie łyżeczki cukru
– 3 łyżki śmietanki

Czekoladę połamać na kostki, dodać resztę składników. Podgrzewać w naczyniu nad gotującą się wodą, mocno mieszając, do połączenia składników.

Błyszcząca, miękka polewa z kakao – gotowana

– 120 g masła (82% tłuszczu)
– 3 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru
– 3 łyżki gorzkiego kakao
– 3 łyżki mleka

Składniki zagotować w rondelku mieszając, bezpośrednio na ogniu (bez kąpieli wodnej). Po połączeniu składników zestawić z ognia i od razu wylać na ciasto, szybko gęstnieje.

Błyszcząca, elastyczna polewa kakaowa : 

ciemna polewa do ciasta

– 120 g masła ( 82% tłuszczu)
– pół szklanki cukru pudru lub drobnego cukru
– 4 łyżki kakao
– łyżeczka żelatyny
– 2 łyżki wrzątku

Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Masło podgrzać w rondelku, dodać cukier, mocno podgrzać. Zestawić z ognia, dodać kakao i rozpuszczoną żelatynę.Wymieszać do połączenia składników. Ciepłą wylewać na ciasto.

Polewa lustrzana, bardzo błyszcząca i gładka

– 150 g cukru
– 50 ml wody
– 50 ml kakao
– 100 ml śmietany kremówki ( 30 – 36%)
– 2 łyżeczki żelatyny wymieszane z dwiema łyżkami wody

Cukier zmieszać z wodą w rondelku, zagotować mieszając by cukier się rozpuścił. Dodać kakao i śmietankę, wymieszać podgrzewając. Odstawić z ognia. Do gorącej polewy dodać żelatynę. Dobrze wymieszać. Ostudzić. Należy pilnować by ostygła, ale nie ścięła się na amen. Należy przemieszać ją co jakieś 15 minut.Kiedy lekko zacznie gęstnieć, przelać na ciasto. Jeśli stężeje zbyt mocno, można ją podgrzać w kąpieli wodnej lub króciutko w mikrofali i znów się rozluźni.

Polewa czekoladowa na żółtkach, bez gotowania : 

czekoladowa polewa do ciasta

– 3 dag gorzkiego kakao
– 30 ml wrzątku
– 5 dag masła
– 5 dag cukru pudru
– 2 większe lub 3 małe żółtka

Kakao wymieszać do rozpuszczenia we wrzątku, mocno rozetrzeć ewentualne grudki, wystudzić w naczyniu z zimną wodą. Masło utrzeć z cukrem na gładko, dodawać kolejno żółtka i wodę z kakao. Ubijać do połączenia składników.


Błyszcząca (lustrzana) polewa kolorowa: 

– 1,5 łyżeczki żelatyny
– 2 łyżki wody
– 60 ml śmietanki kremówki ( 30 – 36%)
– 30 g glukozy
– szczypta barwnika spożywczego
– 100 g białej czekolady

Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, odstawić. W rondelku podgrzać mieszając śmietankę, glukozę i barwnik. Kiedy się rozpuszczą, dodać połamaną czekoladę i mieszać dalej podgrzewając do rozpuszczenia. Dodać żelatynę, wymieszać.

Najłatwiejsza polewa z białej czekolady: 

– 100 g białej czekolady
– 5-6 łyżek słodkiej śmietanki 30 – 36%

Śmietankę podgrzać ( ale nie gotować) , dodać połamaną w kostki czekoladę. Mieszać, aż masa będzie jednolita a czekolada całkowicie się rozpuści.

Inna polewa z białej czekolady 🙂 

– 100 g białej czekolady
– 50 g masła ( 82 % tłuszczu)
– 2,5 łyżki mleka
-120 g przesianego cukru pudru

Czekoladę połamać na kawałki, dodać masło i mleko, przełożyć do rondelka i rozpuszczać mieszając nad naczyniem z gotująca się wodą. Kiedy się rozpuści, odstawić z ognia, dodać cukier  i całość zmiksować.

Jasna polewa z mleka w proszku: 

– 3 łyżki wody,
– dwie łyżki cukru
– 100 g masła
– 4 czubate łyżki mleka w proszku

Wodę, cukier i masło podgrzać mieszając w rondelku do rozpuszczenia składników. Odstawić z ognia i dodać mleko w proszku. Mieszać do powstania gładkiej masy.

Polewa karmelowa: 

– 90 ml wody
– 4 łyżki cukru
– 8 łyżek śmietanki kremówki 30 – 36%
– 2 łyżki masła

Do rondelka z grubym dnem lub na gruba patelnię wsypać cukier i wlać wodę. Podgrzewać na średnim ogniu do wrzenia i rozpuszczenia cukru. Dodać masło. Podgrzewać aż mieszanka zyska bursztynowy kolor. Zdjąć naczynie z ognia, do masy dodać śmietankę. Ponownie postawić na ogniu i podgrzewać jedną, dwie minuty aż masa będzie jednolita. Wystudzić.

 



  1. Lena
    16 lutego, 2016, 11:20 am

    Ile pysznych polew:)

  2. Olga Pi
    16 lutego, 2016, 3:38 pm

    Świetny post:) Ja bym wybrała polewę karmelową, om non nom

  3. Kraina miodem płynąca
    16 lutego, 2016, 8:41 pm

    O rety, ileż się tych przepisów nazbierało!!! 🙂

  4. Aguś kulinarnie
    17 lutego, 2016, 8:19 am

    Ten post powinna wydrukować i w ramce powiesić na ścianie w kuchni:))) przepisó na dobre polewy nigdy nie jest za dużo:)

  5. Maria Jakubczak
    17 lutego, 2016, 8:59 am

    Jako że uśliniłam się (znowu!), to myślę sobie, że następnym razem przyjadę do Ciebie na filiżankę jakiejś pysznej polewy :*

  6. MariaVaria
    17 lutego, 2016, 9:01 am

    …no i nie wiem tylko jeszcze, czy to będzie jedna filiżanka, czy raczej trzy 😉

    1. opalanka
      17 lutego, 2016, 9:03 am

      Powiem krótko – zgoda! 🙂

    2. Maria Jakubczak
      17 lutego, 2016, 10:48 am

      Yupiii <3

  7. Iga z Dietmap.pl
    17 lutego, 2016, 2:41 pm

    Okej, ja wiedziałam, że przepisów na polewy jest sporo, ale nie pomyślałam, że wyróżnisz ich aż 11! 🙂

  8. Kasia
    17 lutego, 2016, 5:26 pm

    super przepisy, dobrze, że mam w domu dużo czekolady, to mogę eksperymentować.

  9. white thread
    17 lutego, 2016, 5:41 pm

    Dziękuję za świetne podpowiedzi i pomoc w gotowaniu strasznie się cieszę, że do Ciebie trafiłam gorąco pozdrawiam; )

    1. opalanka
      18 lutego, 2016, 7:29 am

      Pozdrawiam równie gorąco i o wysłanie smsa w głosowaniu na Blog Roku wszystkich proszę:) 23 lutego powiem jak:)

  10. Łukasz Majchrowski
    18 lutego, 2016, 10:27 pm

    Świetny wpis! Często mam problem z polewami do ciasta, wiele opcji już wypróbowałem i rzadko kiedy jestem w 100% zadowolony z końcowego efektu, ale widzę tu kilka nowych i kto wie – może znajdę nowego faworyta 😀

  11. wiolka856
    1 października, 2016, 10:41 am

    Wypróbowałam juz dwie są pyszne 🙂

    1. Wypieki Kate
      20 października, 2016, 10:50 pm

      Które polecasz?

    2. opalanka
      21 października, 2016, 11:23 am

      Z lenistwa najczęściej robię tą z czekolady i mleka lub śmietanki, gdy chce by była miękka daję masło i błyszczy.
      Jeśli nie mam czekolady albo potrzeba jest jasnych- robię pozostałe:)

  12. Anonimowy
    22 grudnia, 2016, 12:12 pm

    na jaką blaszkę ciasta mniej więcej wystarczy polewa z pierwszego przepisu?
    ta na szybko?

    1. opalanka
      22 grudnia, 2016, 4:06 pm

      np. na tortownicę 24 cm.

    2. Kasia
      21 czerwca, 2017, 2:02 pm

      Wzięłam mniejszą blaszkę i mam bardziej czekoladowe ciasto 🙂 polecam

  13. Anonimowy
    14 kwietnia, 2017, 5:00 pm

    Witam serdecznie, mam pytanie odnośnie polewy z żelatyną
    (Błyszcząca, elastyczna polewa kakaowa) – rozumiem z przepisu, że nie należny zagotować poszczególnych składników polewy i na jaką ilość blachy wystarcza tej polewy.
    Maria

    1. opalanka
      14 kwietnia, 2017, 6:41 pm

      Podgrzewa się ją do połączenia składników, nie muszą się zagotować. Nie pamiętam na pewno, ale wydaje mi się, że polewy powinno wystarczyć na przykład na tortownicę ok. 22 cm.

  14. Kasia
    27 maja, 2017, 9:41 am

    Ja uwielbiam polewy z kakao. Słodkie, ale zdrowsze niż kupcze. A kto nie lubi czekoladowej polewy 😀

  15. domowejroboty
    20 lipca, 2017, 10:51 am

    Dziękuję za poradę odnośnie zważonej polewy, działa.

  16. magdalena
    26 stycznia, 2018, 1:54 pm

    Dzień dobry. Czy na błyszczącej. Elastycznej . Czekoladowej .poliwie. można robić dekoracje??npozdrawiam z kremu.wstawiać gotowe elementy?

    1. Beata Królikiewicz
      27 stycznia, 2018, 9:34 pm

      Zależy z jakiego kremu. Śmietanowy będzie się ślizgał. Maślany powinien dać radę. Gotowe elementy na polewie – utrzymają się.

  17. Malgorzata
    7 lutego, 2018, 3:51 pm

    witam ! szukam wlasnie przepisu na jasna polewe ale potrzebuje aby w miare zastygla – cos jak czekolada bo ma to byc placek dla przedszkolakow wiec nie chce zeby od razu palce popapraly …czy ktoras sie nadaje?

    1. Beata Królikiewicz
      8 lutego, 2018, 6:19 am

      Czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej ze śmietanką. 100 g i ok. 150ml. Ale za te paluchy nieubrudzone nie gwarantuję.Jak mi wpadnie w ręce jakiś przepis dam znać.

      1. Malgorzata
        11 lutego, 2018, 10:13 am

        dziekuje bede probowac , pobrudzic sie moga chodzi raczej aby nie wlozyly paluszkow w polplynna mase 🙂

  18. Dennisawack
    1 grudnia, 2018, 2:48 pm

    Hello. And Bye.

  19. jozekRus
    8 sierpnia, 2019, 8:41 am

    Witam wszystkich na tym forum.
    Nie wiem czy dobry dział wybrałem, ale obsługa tego forum jest skomplikowana jak dla mnie ( 56 lat)
    Ostanio moja wnuczka uczyła mnie jak pisać na klawiaturze, nawet mi kupiła lupe do monitora. Niektóre litery sa za małe jak na mój wzrok.
    Cieszę się, że moja wnuczka ciągle mi pomaga.

  20. Mixsaw
    29 marca, 2020, 9:16 am

    hi guys :). I am looking for help for me and my girl. i am from France

    1. Beata Królikiewicz
      29 marca, 2020, 6:02 pm

      In whot sense? 🙂

    2. Beata Królikiewicz
      2 kwietnia, 2020, 7:24 am
  21. Mixsaw
    1 maja, 2020, 2:11 pm

    Thank you very much for the invitation :). Best wishes.
    PS: How are you?

  22. Paulina
    15 września, 2020, 5:55 pm

    Jak długo ma sie gotować cukier z wodą by nabrała bursztynowego koloru?

    1. Beata Królikiewicz
      15 września, 2020, 8:32 pm

      ok. 7 minut. Nieco zedytowałam przepis, zobacz.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)