Jak się robi polewę do ciasta? Jedenaście przepisów na dobrą polewę do ciast i deserów
Jak się robi polewę do ciasta?
Na przygotowanie polewy do ciasta jest kilka sposobów. Warto mieć w szafkach kuchennych zachomikowane tabliczki gorzkiej, dobrej mlecznej czekolady albo kakao. W większości przepisów stanowią one podstawę albo dodatek. Ważne jest, by czekolada na polewę była dobrej jakości i miała dużą zawartość kakao, przynajmniej 50 %. Takie czekolady lepiej się rozpuszczają i nie warzą po dodaniu kolejnych składników. Mowa o polewach w ciemnym kolorze, rzecz jasna. W przypadku jasnych, tych z udziałem białej czekolady warto spojrzeć na cenę. Najczęściej nieco droższe są wykonane z tłuszczu lepszej jakości, dobrze się rozpuszczają i łatwiej uzyskać z nich gładką masę.
Niektóre polewy wykonuje się topiąc masę w kąpieli wodnej. Oznacza to, że składniki podgrzewa się nad naczyniem z gorącą wodą. Wymaga to dobrania odpowiedniej wielkości naczyń w taki sposób, by dno naczynia na wierzchu nie stykało się z wodą. Zdarza się, że w pośpiechu ignoruję tę zasadę i wszystko udaje się jak należy. Gdy nabierze się wprawy, to można 🙂 Nie powinno się dopuszczać do intensywnego gotowania się wody, lepiej, by pozostała mocno gorąca a polewa nie nabierała bardzo wysokiej temperatury.
Poniżej podaję też przepisy na polewy, gdzie wystarczy wszystko zwyczajnie podgrzać w rondelku.
Co robić kiedy czekolada się zwarzy? Jak uratować zwarzoną polewę? Otóż sposób na zwarzoną polewę istnieje. Najczęściej sytuację ratuje dodanie do masy łyżki lub dwóch łyżek wody lub mleka. Po wymieszaniu z podgrzewaniem najczęściej ponownie łączy się w jedno i nabiera gładkości. Najczęściej. Zdarzają się przypadki beznadziejne, kiedy czekoladę zrobiono na kiepskiej jakości składników i nie ma dla niej ratunku.
Kiedy rozwarstwi się masa bez czekolady w recepturze, dorzucenie dwóch, trzech kostek gorzkiej dobrej jakości często pomaga.
Czytaj także: jak zrobić bitą śmietanę? Poradnik od Braun
Błyskawiczna polewa czekoladowa:
– 100 g gorzkiej czekolady
– 3-4 łyżki (lub nieco więcej) mleka lub słodkiej śmietanki
Czekoladę połamać na kawałki. Zalać mlekiem lub śmietanką, dwoma łyżkami na początek. Podgrzewać mieszając w kąpieli wodnej, nad naczyniem z gotującą się wodą. Jeśli jest zbyt gęsto – dodać więcej płynu. Po uzyskaniu jednolitej masy wylać na ciasto.
Błyszcząca, miękka polewa z czekolady
– tabliczka gorzkiej czekolady (można dać pół na pół z mleczną)
– łyżka masła
– dwie łyżeczki cukru
– 3 łyżki śmietanki
Czekoladę połamać na kostki, dodać resztę składników. Podgrzewać w naczyniu nad gotującą się wodą, mocno mieszając, do połączenia składników.
Błyszcząca, miękka polewa z kakao – gotowana
– 120 g masła (82% tłuszczu)
– 3 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru
– 3 łyżki gorzkiego kakao
– 3 łyżki mleka
Składniki zagotować w rondelku mieszając, bezpośrednio na ogniu (bez kąpieli wodnej). Po połączeniu składników zestawić z ognia i od razu wylać na ciasto, szybko gęstnieje.
Błyszcząca, elastyczna polewa kakaowa :
– 120 g masła ( 82% tłuszczu)
– pół szklanki cukru pudru lub drobnego cukru
– 4 łyżki kakao
– łyżeczka żelatyny
– 2 łyżki wrzątku
Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Masło podgrzać w rondelku, dodać cukier, mocno podgrzać. Zestawić z ognia, dodać kakao i rozpuszczoną żelatynę.Wymieszać do połączenia składników. Ciepłą wylewać na ciasto.
Polewa lustrzana, bardzo błyszcząca i gładka
– 150 g cukru
– 50 ml wody
– 50 ml kakao
– 100 ml śmietany kremówki ( 30 – 36%)
– 2 łyżeczki żelatyny wymieszane z dwiema łyżkami wody
Cukier zmieszać z wodą w rondelku, zagotować mieszając by cukier się rozpuścił. Dodać kakao i śmietankę, wymieszać podgrzewając. Odstawić z ognia. Do gorącej polewy dodać żelatynę. Dobrze wymieszać. Ostudzić. Należy pilnować by ostygła, ale nie ścięła się na amen. Należy przemieszać ją co jakieś 15 minut.Kiedy lekko zacznie gęstnieć, przelać na ciasto. Jeśli stężeje zbyt mocno, można ją podgrzać w kąpieli wodnej lub króciutko w mikrofali i znów się rozluźni.
Polewa czekoladowa na żółtkach, bez gotowania :
– 3 dag gorzkiego kakao
– 30 ml wrzątku
– 5 dag masła
– 5 dag cukru pudru
– 2 większe lub 3 małe żółtka
Kakao wymieszać do rozpuszczenia we wrzątku, mocno rozetrzeć ewentualne grudki, wystudzić w naczyniu z zimną wodą. Masło utrzeć z cukrem na gładko, dodawać kolejno żółtka i wodę z kakao. Ubijać do połączenia składników.
Błyszcząca (lustrzana) polewa kolorowa:
– 1,5 łyżeczki żelatyny
– 2 łyżki wody
– 60 ml śmietanki kremówki ( 30 – 36%)
– 30 g glukozy
– szczypta barwnika spożywczego
– 100 g białej czekolady
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, odstawić. W rondelku podgrzać mieszając śmietankę, glukozę i barwnik. Kiedy się rozpuszczą, dodać połamaną czekoladę i mieszać dalej podgrzewając do rozpuszczenia. Dodać żelatynę, wymieszać.
Najłatwiejsza polewa z białej czekolady:
– 100 g białej czekolady
– 5-6 łyżek słodkiej śmietanki 30 – 36%
Śmietankę podgrzać ( ale nie gotować) , dodać połamaną w kostki czekoladę. Mieszać, aż masa będzie jednolita a czekolada całkowicie się rozpuści.
Inna polewa z białej czekolady 🙂
– 100 g białej czekolady
– 50 g masła ( 82 % tłuszczu)
– 2,5 łyżki mleka
-120 g przesianego cukru pudru
Czekoladę połamać na kawałki, dodać masło i mleko, przełożyć do rondelka i rozpuszczać mieszając nad naczyniem z gotująca się wodą. Kiedy się rozpuści, odstawić z ognia, dodać cukier i całość zmiksować.
Jasna polewa z mleka w proszku:
– 3 łyżki wody,
– dwie łyżki cukru
– 100 g masła
– 4 czubate łyżki mleka w proszku
Wodę, cukier i masło podgrzać mieszając w rondelku do rozpuszczenia składników. Odstawić z ognia i dodać mleko w proszku. Mieszać do powstania gładkiej masy.
Polewa karmelowa:
– 90 ml wody
– 4 łyżki cukru
– 8 łyżek śmietanki kremówki 30 – 36%
– 2 łyżki masła
Do rondelka z grubym dnem lub na gruba patelnię wsypać cukier i wlać wodę. Podgrzewać na średnim ogniu do wrzenia i rozpuszczenia cukru. Dodać masło. Podgrzewać aż mieszanka zyska bursztynowy kolor. Zdjąć naczynie z ognia, do masy dodać śmietankę. Ponownie postawić na ogniu i podgrzewać jedną, dwie minuty aż masa będzie jednolita. Wystudzić.
Polewa pralinowa (moja ulubiona, przepyszna):
– 40 g masła
– 70 g cukru brązowego trzcinowego
– 35 ml mleka
– 80 g cukru pudru
Masło, cukier trzcinowy i mleko podgrzewać na małym ogniu, mieszając w rondelku. Kiedy składniki się połączą odstawić z ognia. Dodać cukier puder i mieszać „rózgą” aż masa będzie gładka i jednolita.
Jeśli będzie zbyt rzadka dodać więcej cukru, zbyt gęsta – odrobinę mleka.
Ile pysznych polew:)
Świetny post:) Ja bym wybrała polewę karmelową, om non nom
O rety, ileż się tych przepisów nazbierało!!! 🙂
Ten post powinna wydrukować i w ramce powiesić na ścianie w kuchni:))) przepisó na dobre polewy nigdy nie jest za dużo:)
Jako że uśliniłam się (znowu!), to myślę sobie, że następnym razem przyjadę do Ciebie na filiżankę jakiejś pysznej polewy :*
…no i nie wiem tylko jeszcze, czy to będzie jedna filiżanka, czy raczej trzy 😉
Powiem krótko – zgoda! 🙂
Yupiii <3
Okej, ja wiedziałam, że przepisów na polewy jest sporo, ale nie pomyślałam, że wyróżnisz ich aż 11! 🙂
super przepisy, dobrze, że mam w domu dużo czekolady, to mogę eksperymentować.
Dziękuję za świetne podpowiedzi i pomoc w gotowaniu strasznie się cieszę, że do Ciebie trafiłam gorąco pozdrawiam; )
Pozdrawiam równie gorąco i o wysłanie smsa w głosowaniu na Blog Roku wszystkich proszę:) 23 lutego powiem jak:)
Świetny wpis! Często mam problem z polewami do ciasta, wiele opcji już wypróbowałem i rzadko kiedy jestem w 100% zadowolony z końcowego efektu, ale widzę tu kilka nowych i kto wie – może znajdę nowego faworyta 😀
Wypróbowałam juz dwie są pyszne 🙂
Które polecasz?
Z lenistwa najczęściej robię tą z czekolady i mleka lub śmietanki, gdy chce by była miękka daję masło i błyszczy.
Jeśli nie mam czekolady albo potrzeba jest jasnych- robię pozostałe:)
na jaką blaszkę ciasta mniej więcej wystarczy polewa z pierwszego przepisu?
ta na szybko?
np. na tortownicę 24 cm.
Wzięłam mniejszą blaszkę i mam bardziej czekoladowe ciasto 🙂 polecam
Witam serdecznie, mam pytanie odnośnie polewy z żelatyną
(Błyszcząca, elastyczna polewa kakaowa) – rozumiem z przepisu, że nie należny zagotować poszczególnych składników polewy i na jaką ilość blachy wystarcza tej polewy.
Maria
Podgrzewa się ją do połączenia składników, nie muszą się zagotować. Nie pamiętam na pewno, ale wydaje mi się, że polewy powinno wystarczyć na przykład na tortownicę ok. 22 cm.
Ja uwielbiam polewy z kakao. Słodkie, ale zdrowsze niż kupcze. A kto nie lubi czekoladowej polewy 😀
Dziękuję za poradę odnośnie zważonej polewy, działa.
Dzień dobry. Czy na błyszczącej. Elastycznej . Czekoladowej .poliwie. można robić dekoracje??npozdrawiam z kremu.wstawiać gotowe elementy?
Zależy z jakiego kremu. Śmietanowy będzie się ślizgał. Maślany powinien dać radę. Gotowe elementy na polewie – utrzymają się.
witam ! szukam wlasnie przepisu na jasna polewe ale potrzebuje aby w miare zastygla – cos jak czekolada bo ma to byc placek dla przedszkolakow wiec nie chce zeby od razu palce popapraly …czy ktoras sie nadaje?
Czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej ze śmietanką. 100 g i ok. 150ml. Ale za te paluchy nieubrudzone nie gwarantuję.Jak mi wpadnie w ręce jakiś przepis dam znać.
dziekuje bede probowac , pobrudzic sie moga chodzi raczej aby nie wlozyly paluszkow w polplynna mase 🙂
Hello. And Bye.
Witam wszystkich na tym forum.
Nie wiem czy dobry dział wybrałem, ale obsługa tego forum jest skomplikowana jak dla mnie ( 56 lat)
Ostanio moja wnuczka uczyła mnie jak pisać na klawiaturze, nawet mi kupiła lupe do monitora. Niektóre litery sa za małe jak na mój wzrok.
Cieszę się, że moja wnuczka ciągle mi pomaga.
hi guys :). I am looking for help for me and my girl. i am from France
In whot sense? 🙂
?
Thank you very much for the invitation :). Best wishes.
PS: How are you?
Jak długo ma sie gotować cukier z wodą by nabrała bursztynowego koloru?
ok. 7 minut. Nieco zedytowałam przepis, zobacz.
Happy New year