szybkie ciasto z filiżanki

Szybkie ciasto z filiżanki – bez piekarnika

Szybkie ciasto z filiżanki, sufletowe i leciuśkie, efektownie podane. Bardzo proste, puszyste i uwaga – serio, bez użycia piekarnika, nawet bez formy do pieczenia:)
Wystarczy garnek z wrzącą wodą, z pokrywka zawinięta w ściereczkę dla uszczelnienia, a z kubeczków czy filiżanek w mgnieniu oka wyjrzy  delikatne ciacho z niespodzianką w środku.
Do wykonania deseru najprościej jest użyć gotowego kremu orzechowego dowolnej firmy. Ale można też pokroić na kawałeczki cukierki krówki, wsypać do środka czekoladowe groszki lub siekaną czekoladę. Sprawdzą się kulki utoczone z białego sera z dodatkiem cukru/ksylitolu/erytrolu, odrobiny ziemniaczanej mąki lub kaszy manny, czy budyniowego proszku (100g kremowego twarożku, 2 łyżeczki cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kaszy manny – wymieszać).

By deser prezentował się okazale, warto wybrać jakieś efektowne naczynka i zaprezentować efekt na tacy. Kto by odmówił kawie, którą podano z dodatkową filiżanką lekkiego, puszystego ciasta? Prosty sposób na zrobienie rodzince małej frajdy z każdej okazji. Nawet w środku tygodnia:)

Szybkie ciasto z filiżanki- składniki (na 4-5 porcji):

  • 2 jajka
  • 120g cukru/erytrolu/ksylitolu
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 120 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 200g mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej „do ciasta”
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (10g)
  • łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki wody
  • masło do wysmarowania filiżanek
  • cukier/ksylitol do wysypania filiżanek
  • kakao lub cukier puder do oprószenia wierzchu ciastek
  • dowolny krem czekoladowy do środka (po czubatej łyżeczce do każdej filiżanki) lub kilka pokrojonych cukierków krówek albo masa kajmakowa z puszki lub polewa czekoladowa – zobacz przepis

Szybkie ciasto z filiżanki – przepis:

Filiżanki o pojemności ok. 150 ml nasmarować wewnątrz masłem na całej powierzchni. Wnętrze każdej wysypać cukrem, poruszając naczyniem, by kryształki pokryły całe masło. Nadmiar wysypać.

Przygotować szeroki garnek, na którego dnie zmieszczą się filiżanki. W czajniku zagotować 1,5 l wody.

Jajka wybić do dużej miski, wsypać cukier. Zmiksować, aż powstanie jasnokremowa, gęsta, puszysta masa.
Cienką strużką wlać olej, mleko i ponownie zmiksować na wolnych obrotach.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym.
Miksując wsiać porcjami przez sitko do jajecznej masy.
Po połączeniu składników dodać dwie łyżki wody i wmieszać je przy pomocy łyżki lub łopatki.

Do każdej filiżanki, mniej więcej do 2/3 wysokości nalać porcje ciasta.
Do środka każdej włożyć szczodrą łyżeczkę kremu lub posiekane cukierki czy czekoladę.
Na wierzch dać łyżkę ciasta by przykryć krem lub czekoladę.
Cukier i masło z wnętrza filiżanki ponad ciastem należy teraz zetrzeć palcem owiniętym w papierowy ręcznik. To ważne.
Ustawić filiżanki na dnie szerokiego garnka.
Pomiędzy naczynia wlać wrzątek, tyle, by woda sięgała do połowy ich wysokości

Ustawić ogień na średnią moc.
Garnek z filiżankami przykryć pokrywką owiniętą w grubszą, miękką, kuchenną ściereczkę. Ściereczka uszczelni rant garnka.
Gotować wszystko 14-15 minut.
Wyjąć filiżanki z wody i oprószyć przez sitko wierzch deserów cukrem pudrem lub kakao.
W trakcie stygnięcia ciasto nieco opada.

Uwaga! Wnętrze deseru jest bardzo gorące.

szybkie ciasto z filiżanki

szybkie ciasto z filiżanki

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)