ciasto z bakaliami i kremem pomarańczowym

Ciasto bakaliowe z kremem pomarańczowym

Ciasto bakaliowe z kremem pomarańczowym, świetne na jesienne i zimowe weekendy, wilgotne, mięciutkie, podzielne i proste w przygotowaniu. Będziecie Państwo zadowoleni!
Krem pomarańczowy to sprawa wyboru, kto nie przepada za tym smakiem pomija dodatek otartej skórki zostawiając waniliową nutę.
Ponieważ sok z pomarańczy nie jest aż tak intensywny, dla złamania słodyczy użyłam do kremu cytryny, więc pomarańczowa ilość nie jest przesadzona tylko leciutko wyczuwalna. Taka nutka ot tyci.
Gdyby upiec ciasto w nieco mniejszej formie (użyta przeze mnie miała 35×260) dałoby się uzyskać możliwość przekrojenia ciasta na dwie warstwy. W moim przypadku – ścięłam tylko nieco wierzchnią skórkę, dzięki temu uzyskałam malownicze okruszki na wierzch.
Środek ciasta nafaszerowany jest bakaliami i dla większej wilgotności – startym jabłkiem. Podobny efekt da tarta marchewka oraz surowa dynia, śmiało można je podmieniać lub mieszać.
Jesienne ciasto bakaliowe z kremem – bardzo miły dodatek do jesiennego weekendu. Zobacz jak smakuje z książką czy ulubionym serialem:)
Kto ma ochotę może wśród okruchów rozlać strużkami czekoladę, stopioną na polewę z któregoś, niebowego przepisu. Na strużki wystarczy pół porcji, a polewa nie może być bardzo gęsta.
Ściskam serdecznie!

Ciasto bakaliowe z kremem pomarańczowym – składniki (na formę 35×26 cm lub tortownicę 28-30cm):

na ciasto:

  • 4 łyżki rodzynek
  • 0,5 szklanki siekanych orzechów (dowolnych – laskowe, włoskie, migdały)
  • 4 jabłka (można zastąpić ok. 600 g startej drobno marchewki lub surowej, tartej dyni)
  • 4 jajka (w rozmiarze L lub 5 M)
  • 3/4 szklanki cukru (190g)/ksylitolu erytrytolu
  • 80 g stopionego masła (niegorącego) lub oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej (320g) lub mieszanki bezglutenowej “do ciasta”
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • ew. 2 łyżeczki cynamonu

na krem:

  • 1 l mleka
  • 0,5 szklanki cukru/ksylitolu/erytrytolu
  • 7 dużych łyżek kaszy manny
  • skórka otarta z dużej pomarańczy (tylko kolorowa część, jeśli nie lubisz – pomiń)
  • łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • sok z 1 cytryny
  • 100 g miękkiego masła 82% lub wege margaryny z dobrym składem (bez tłuszczu palmowego)

do skropienia – sok z 1 pomarańczy (można zmieszać ze 100 g wódki lub likieru pomarańczowego

do przełożenia – słoiczek dżemu (pomarańczowego lub innego ulubionego)

ew. orzechy do dekoracji

Ciasto bakaliowe z kremem pomarańczowym – przepis:

Ciasto.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni

Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut do napęcznienia.
Orzechy grubo posiekać.
Jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Całe jajka ubijać z cukrem przy pomocy miksera, ok. 8 minut, aż powstanie bardzo jasna masa.
Mieszając, cienką strużką wlać stopione masło, wymieszać.
Mąkę połączyć z proszkiem, sodą i solą.
Do masy jajecznej dodawać po kilka łyżek mieszanki z mąką, po każdej porcji wymieszać wszystko do połączenia.
Dodać siekane bakalie, odsączone na sicie rodzynki oraz starte jabłka, ponownie wymieszać.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 30 minut.
Wyjąć z pieca i ostudzić.

Krem.

W międzyczasie przygotować krem.
Do zimnego mleka dodać kaszę mannę i cukier.
Zagotować, zmniejszyć ogień i energicznie mieszając trzymać na niedużym ogniu do zgęstnienia kaszy. Zwykle trwa to kilka minut.
Dodać skórkę otartą z pomarańczy i sok wyciśnięty z 1 cytryny. Wymieszać.
Całkowicie ostudzić.

Masło ubić mikserem na krem (ok. 2-3 minuty).
Do masła dodawać po 2-3 łyżki (koniecznie całkowicie WYSTUDZONEJ) kaszy i ubijać do całkowitego połączenia.

Upieczone ciasto wyjąć z formy i ostrym nożem skroić wierzch ( ok. 0,5 – 1 cm) i posiekać go drobno lub porwać na okruchy.
Można też, jeśli ciasto jest wystarczająco wysokie – przekroić je na dwie warstwy.
Ciasto ponownie włożyć do formy, skropić sokiem z pomarańczy, posmarować dżemem i wyłożyć możliwie równą warstwą krem.
Posypać okruchami ciasta lub przykryć drugą warstwą ciasta.
Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

ciasto bakaliowe z kremem pomarańczowym

ciasto bakaliowe z kremem pomarańczowym

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Agnieszka
    12 listopada, 2023, 8:36 am

    Ciasto pyszne – zapomniałam nasączyć ale i tak wyszło smakowite. Zamiast soku z cytryny do kremu dodałam skórkę i sok z pomarańczy – więc efekt był bożonarodzeniowy 🙂 Obawialam się kremu – nigdy nie robiłam z kaszy mannej, był dość płynny, ale po nocy w lodówce stał się idealny. Chciałam wrzucić zdjęcie ale nie zdążyłam Polecam czytelnikom a Pani bardzo dziękuję za kolejny świetny przepis

  2. Ania
    24 listopada, 2023, 10:50 am

    Ciasto jest świetne ! Nie za słodkie, wilgotne, aromatyczne, po prostu przepyszne. Choć bałam się, ze tarte jabłka spowodują zakalec, tak się nie dzieje. Za każdym razem wychodzi idealnie. Dziękuję !!!

  3. Anna
    10 kwietnia, 2024, 11:37 pm

    Ciasto wygada pysznie. Ale najbardziej moją uwagę przykuł dzbanek do herbaty. Czy można otrzymać informację z jakiej kolekcji pochodzi?
    Dzięki!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie