
Ciasto bakaliowe z kremem pomarańczowym
Ciasto bakaliowe z kremem pomarańczowym, świetne na jesienne i zimowe weekendy, wilgotne, mięciutkie, podzielne i proste w przygotowaniu. Będziecie Państwo zadowoleni!
Krem pomarańczowy to sprawa wyboru, kto nie przepada za tym smakiem pomija dodatek otartej skórki zostawiając waniliową nutę.
Ponieważ sok z pomarańczy nie jest aż tak intensywny, dla złamania słodyczy użyłam do kremu cytryny, więc pomarańczowa ilość nie jest przesadzona tylko leciutko wyczuwalna. Taka nutka ot tyci.
Gdyby upiec ciasto w nieco mniejszej formie (użyta przeze mnie miała 35×260) dałoby się uzyskać możliwość przekrojenia ciasta na dwie warstwy. W moim przypadku – ścięłam tylko nieco wierzchnią skórkę, dzięki temu uzyskałam malownicze okruszki na wierzch.
Środek ciasta nafaszerowany jest bakaliami i dla większej wilgotności – startym jabłkiem. Podobny efekt da tarta marchewka oraz surowa dynia, śmiało można je podmieniać lub mieszać.
Jesienne ciasto bakaliowe z kremem – bardzo miły dodatek do jesiennego weekendu. Zobacz jak smakuje z książką czy ulubionym serialem:)
Kto ma ochotę może wśród okruchów rozlać strużkami czekoladę, stopioną na polewę z któregoś, niebowego przepisu. Na strużki wystarczy pół porcji, a polewa nie może być bardzo gęsta.
Ściskam serdecznie!
Ciasto bakaliowe z kremem pomarańczowym – składniki (na formę 35×26 cm lub tortownicę 28-30cm):
na ciasto:
- 4 łyżki rodzynek
- 0,5 szklanki siekanych orzechów (dowolnych – laskowe, włoskie, migdały)
- 4 jabłka (można zastąpić ok. 600 g startej drobno marchewki lub surowej, tartej dyni)
- 4 jajka (w rozmiarze L lub 5 M)
- 3/4 szklanki cukru (190g)/ksylitolu erytrytolu
- 80 g stopionego masła (niegorącego) lub oleju
- 2 szklanki mąki pszennej (320g) lub mieszanki bezglutenowej “do ciasta”
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- ew. 2 łyżeczki cynamonu
na krem:
- 1 l mleka
- 0,5 szklanki cukru/ksylitolu/erytrytolu
- 7 dużych łyżek kaszy manny
- skórka otarta z dużej pomarańczy (tylko kolorowa część, jeśli nie lubisz – pomiń)
- łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
- sok z 1 cytryny
- 100 g miękkiego masła 82% lub wege margaryny z dobrym składem (bez tłuszczu palmowego)
do skropienia – sok z 1 pomarańczy (można zmieszać ze 100 g wódki lub likieru pomarańczowego
do przełożenia – słoiczek dżemu (pomarańczowego lub innego ulubionego)
ew. orzechy do dekoracji
Ciasto bakaliowe z kremem pomarańczowym – przepis:
Ciasto.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut do napęcznienia.
Orzechy grubo posiekać.
Jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Całe jajka ubijać z cukrem przy pomocy miksera, ok. 8 minut, aż powstanie bardzo jasna masa.
Mieszając, cienką strużką wlać stopione masło, wymieszać.
Mąkę połączyć z proszkiem, sodą i solą.
Do masy jajecznej dodawać po kilka łyżek mieszanki z mąką, po każdej porcji wymieszać wszystko do połączenia.
Dodać siekane bakalie, odsączone na sicie rodzynki oraz starte jabłka, ponownie wymieszać.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 30 minut.
Wyjąć z pieca i ostudzić.
Krem.
W międzyczasie przygotować krem.
Do zimnego mleka dodać kaszę mannę i cukier.
Zagotować, zmniejszyć ogień i energicznie mieszając trzymać na niedużym ogniu do zgęstnienia kaszy. Zwykle trwa to kilka minut.
Dodać skórkę otartą z pomarańczy i sok wyciśnięty z 1 cytryny. Wymieszać.
Całkowicie ostudzić.
Masło ubić mikserem na krem (ok. 2-3 minuty).
Do masła dodawać po 2-3 łyżki (koniecznie całkowicie WYSTUDZONEJ) kaszy i ubijać do całkowitego połączenia.
Upieczone ciasto wyjąć z formy i ostrym nożem skroić wierzch ( ok. 0,5 – 1 cm) i posiekać go drobno lub porwać na okruchy.
Można też, jeśli ciasto jest wystarczająco wysokie – przekroić je na dwie warstwy.
Ciasto ponownie włożyć do formy, skropić sokiem z pomarańczy, posmarować dżemem i wyłożyć możliwie równą warstwą krem.
Posypać okruchami ciasta lub przykryć drugą warstwą ciasta.
Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Ciasto pyszne – zapomniałam nasączyć ale i tak wyszło smakowite. Zamiast soku z cytryny do kremu dodałam skórkę i sok z pomarańczy – więc efekt był bożonarodzeniowy 🙂 Obawialam się kremu – nigdy nie robiłam z kaszy mannej, był dość płynny, ale po nocy w lodówce stał się idealny. Chciałam wrzucić zdjęcie ale nie zdążyłam Polecam czytelnikom a Pani bardzo dziękuję za kolejny świetny przepis
Ciasto jest świetne ! Nie za słodkie, wilgotne, aromatyczne, po prostu przepyszne. Choć bałam się, ze tarte jabłka spowodują zakalec, tak się nie dzieje. Za każdym razem wychodzi idealnie. Dziękuję !!!