ciasteczka szyszki bez pieczenia

Ciasteczka szyszki – bez pieczenia

Ciasteczka szyszki – bez pieczenia, smaczne, efektowne, sprawdzą się na mikołajki, święta czy z okazji zwykłego weekendu.
Kapitalnie wyglądają jako dekoracja świątecznego tortu, mam taki jeden pycha, dam na niego recepturę w następnym wpisie!
Można je również lepić razem z dziećmi, dla ćwiczenia małych rączek i dobrego spędzania wspólnie czasu.

Podstawą ciastek jest masa, którą wykonuje się podobnie jak bajaderkę. Do tej nada się duuużo rozmaitości:)
Najczęściej używam resztek ciast, które zostały “z kiedyś” i leżakowały czekając na lepsze czasy w zamrażarce. Resztki okrojone z biszkoptu abo poświąteczne pozostałości. Nadają się serniki, biszkopty, w zasadzie wszystkie ciasta bez galaretki.
Albo specjalnie kupuję zwykłe herbatniki i te blenduję… no właśnie, z czym? Z białym serem albo kanapkowym, neutralnym w smaku twarożkiem. Dodaję łyżkę, dwie dżemu lub powideł i ziuuuu malakserem. Do tego siekane, ulubione bakalie – trochę orzechów, rodzynek, maku czy kandyzowanej, pomarańczowej skórki.

Sposoby na szyszkowe łuski w różnych miejscach widziałam dwa. Pierwszy – można użyć tu czekoladowych płatków śniadaniowych, np. chocapic. Sposób drugi – płatki z migdałów.
Ten ostatni daje delikatniejszy efekt i trzeba uważać, by nie połamać delikatnych “łusek”, za to jest kruchuśki, pycha. A już kiedy płatki obleje się płynną czekoladą – sztos. ( zobacz przepisy na polewę do ciast i tortów) 

Kto nie ma malaksera może bardzo drobno stłuc herbatniki w foliowym woreczku (kuchennym tłuczkiem) a ser zblendować.

Ciasteczka szyszki – bez pieczenia (na ok. 12 – 15 sporych ciastek):

  • ok. 200 g dowolnych herbatników lub resztek nieudanych/czerstwych ciast
  • 100 g  twarogu lub serka kanapkowego/wiaderkowego o neutralnym smaku
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki powideł, dżemu lub marmolady
  • 3 łyżki siekanych bakalii – migdałów, orzechów, rodzynek
  • łyżka lub dwie rumu lub mocnego likieru/spirytusu o dowolnym smaku (nie jest niezbędny)
  • jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać więcej herbatników, a nawet tartej bułki
  • jeśli masa jest zbyt twarda można dodać łyżkę – dwie śmietany lub serka
  • cukier puder do posypania ciastek (2-3 łyżki)

Ciasteczka szyszki bez pieczenia – przepis:

Herbatniki lub ciasta drobno posiekać malakserem na drobno.
Dodać ser, dżem, kakao i ewentualnie alkohol i  blendować do powstania kleistej masy.
Dodać bakalie, wymieszać masę łyżką.
Powinna mieć konsystencję elastycznej plasteliny.
Formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, a z kulki – kształt jajka.
W masę wbijać dachówkowato (naprzemiennie) płatki tworząc szyszki.
Ustawiać na talerzykach lub półmisku.
Można posypać cukrem pudrem.

ciasteczka szyszki bez pieczenia

ciasteczka szyszki bez pieczenia

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Ewa
    6 grudnia, 2023, 12:14 pm

    Zrobiłam dzisiaj, a właściwie wczoraj, pierwszy raz. Nestety nie z Twojego przepisu masa tylko własna twórczość radosna. Efekt wizualny zadowalający 🤣. Jeszcze nie próbowałam.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie