Ciasteczka szyszki – bez pieczenia
Ciasteczka szyszki – bez pieczenia, smaczne, efektowne, sprawdzą się na mikołajki, święta czy z okazji zwykłego weekendu.
Kapitalnie wyglądają jako dekoracja świątecznego tortu, mam taki jeden pycha, dam na niego recepturę w następnym wpisie!
Można je również lepić razem z dziećmi, dla ćwiczenia małych rączek i dobrego spędzania wspólnie czasu.
Podstawą ciastek jest masa, którą wykonuje się podobnie jak bajaderkę. Do tej nada się duuużo rozmaitości:)
Najczęściej używam resztek ciast, które zostały “z kiedyś” i leżakowały czekając na lepsze czasy w zamrażarce. Resztki okrojone z biszkoptu abo poświąteczne pozostałości. Nadają się serniki, biszkopty, w zasadzie wszystkie ciasta bez galaretki.
Albo specjalnie kupuję zwykłe herbatniki i te blenduję… no właśnie, z czym? Z białym serem albo kanapkowym, neutralnym w smaku twarożkiem. Dodaję łyżkę, dwie dżemu lub powideł i ziuuuu malakserem. Do tego siekane, ulubione bakalie – trochę orzechów, rodzynek, maku czy kandyzowanej, pomarańczowej skórki.
Sposoby na szyszkowe łuski w różnych miejscach widziałam dwa. Pierwszy – można użyć tu czekoladowych płatków śniadaniowych, np. chocapic. Sposób drugi – płatki z migdałów.
Ten ostatni daje delikatniejszy efekt i trzeba uważać, by nie połamać delikatnych “łusek”, za to jest kruchuśki, pycha. A już kiedy płatki obleje się płynną czekoladą – sztos. ( zobacz przepisy na polewę do ciast i tortów)
Kto nie ma malaksera może bardzo drobno stłuc herbatniki w foliowym woreczku (kuchennym tłuczkiem) a ser zblendować.
Ciasteczka szyszki – bez pieczenia (na ok. 12 – 15 sporych ciastek):
- ok. 200 g dowolnych herbatników lub resztek nieudanych/czerstwych ciast
- 100 g twarogu lub serka kanapkowego/wiaderkowego o neutralnym smaku
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki powideł, dżemu lub marmolady
- 3 łyżki siekanych bakalii – migdałów, orzechów, rodzynek
- łyżka lub dwie rumu lub mocnego likieru/spirytusu o dowolnym smaku (nie jest niezbędny)
- jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać więcej herbatników, a nawet tartej bułki
- jeśli masa jest zbyt twarda można dodać łyżkę – dwie śmietany lub serka
- cukier puder do posypania ciastek (2-3 łyżki)
Ciasteczka szyszki bez pieczenia – przepis:
Herbatniki lub ciasta drobno posiekać malakserem na drobno.
Dodać ser, dżem, kakao i ewentualnie alkohol i blendować do powstania kleistej masy.
Dodać bakalie, wymieszać masę łyżką.
Powinna mieć konsystencję elastycznej plasteliny.
Formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, a z kulki – kształt jajka.
W masę wbijać dachówkowato (naprzemiennie) płatki tworząc szyszki.
Ustawiać na talerzykach lub półmisku.
Można posypać cukrem pudrem.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Zrobiłam dzisiaj, a właściwie wczoraj, pierwszy raz. Nestety nie z Twojego przepisu masa tylko własna twórczość radosna. Efekt wizualny zadowalający 🤣. Jeszcze nie próbowałam.