ciasto z cukinią

Ciasto z cukinią i kremem

Ciasto z cukinią i kremem – pyszne, czekoladowe, podzielne, pięknie pachnące, wilgotne i miękkie, proste w przygotowaniu.
Ucierasz masło i po kolei dodajesz pozostałe składniki z przepisu:) Możesz upiec je w keksówce i pominąć robienie kremu. Otrzymasz  ciasto do polania polewą lub posypania cukrem pudrem.
Jeśli zachowasz kolejność działań jak w przepisie – pójdzie migiem. Rozpocznij od starcia cukinii. Potrzebna jest tu tarka o dużych oczkach.
Jeśli masz duże, dorosłe cukinie o twardej skórce, wytnij z niej tylko części bez nasion, a skórę odrzuć.
W przypadku małych, młodych cukinii jakie najczęściej można spotkać w marketach – trzyj razem z miękką skórką. Nawet gniazd nasiennych nie ma potrzeby odrzucać, trę w całości. Kiedy posolone, cukiniowe wiórki puszczają sok, który potem trzeba odlać, wyjmiesz z szafek resztę produktów, mikser i nastawisz do rozgrzania piekarnik.

A potem już tylko ubijasz dodając wszystko po kolei. Poradzi sobie nawet niespecjalnie wprawny kuchcik. Znacie to, nieczęsto daję skomplikowane przepisy, w których trzeba wykazać się dużym doświadczeniem. Taka była idea założenia tej strony – ma być łatwo, prosto i dla każdego:)

Czy się udało? Możesz napisać w komentarzach o doświadczeniu przygotowania ciasta czy obiadu z niebem na talerzu?
Piszę przystępnie, czy tylko mi się tak wydaje? 🙂

Ciasto z cukinią i kremem – składniki (na formę 22x22cm, tortownicę 24cm lub dużą keksówkę 25x11cm – w wersji bez kremu ):

  • ok. 700g cukinii (bez skóry i w przypadku dużych okazów – bez gniazd nasiennych)
  • 100g miękkiego masła
  • 100ml oleju
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki cukru ( ok. 100g)lub ksylitolu/erytrytolu
  • 2 jajka w rozmiarze L lub 3 M
  • 300g mąki pszennej lub mieszanki mąk bezglutenowych “do ciasta”
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 100g mlecznej czekolady

Na krem:

  • 1l mleka (migdałowego lub krowiego)
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub wnętrze wyskrobane z przeciętej, waniliowej laski
  • 4 łyżki cukru
  • duża łyżka masła

do dekoracji – siekana w grubą kostkę czekolada (ok. 50g) oraz nieco gęstego dżemu/konfitury

Ciasto z cukinią i kremem – przepis:

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 170 st. z funkcją góra-dół.

Duże cukinie obrać ze skóry i pozbawić gniazd nasiennych. Młode, nieduże, z miękką skórą zostawić w całości.
Zetrzeć na dużych oczkach tarki, posypać szczyptą soli i pozostawić w misce, aż puści sok (ok. 10 – 15 min).

W tym czasie do dużej miski włożyć pokrojone masło, wlać olej i dodać cukier.
Ubijać na wysokich obrotach miksera do połączenia.
Ucierając dodać jajka. Miksować 5-7 minut do uzyskania jednolitej masy.
Dodać jogurt – miksować.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę – wymieszać w osobnej misce.
Dodać do ubitej masy i wmieszać na małych obrotach miksera.
Dorzucić siekaną w grubą kostkę czekoladę i odciśniętą z soku cukinię.
Wymieszać łyżką.

Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
W stawić na środkową półkę rozgrzanego piekarnika. W przypadku formy 24x24cm i tortownicy piec ok. 35-40 minut.
W przypadku keksówki – ok. 45-50 minut. Patyczek wyjęty z ciasta powinien pozostać suchy. Długie pieczenie wysusza ciasto, zatem warto wyczuć moment, kiedy tylko ciasto nie okleja patyczka.

Wyjąć z piekarnika i ustawić na metalowej kratce do lekkiego ostygnięcia.

Krem.

Na krem są dwa sposoby. Pierwszy jest krótszy ale krem jest zwarty, to po prostu ugotowana na gęsto kasza manna. Często używam z braku czasu o ochoty czy czasu na drugi sposób:)
Mleko zagotować z cukrem i łyżką masła.
Dodawać po łyżce kaszy i energicznie mieszać wszystko trzepaczką. Kasza zacznie pęcznieć i zgęstnieje. Mieszać gotując ok. 4 minuty.
Gorącą kaszę wyłożyć na ciepłe ciasto, wyrównać powierzchnię. Można posypać wiórkami startej czekolady lub wiórkami kokosowymi.

Drugi sposób – mleko zagotować z cukrem, dodawać po łyżce kaszy i mieszać, aż zgęstnieje jak gęsty budyń.
Ostudzić do temperatury pokojowej.
3 duże łyżki miękkiego masła (ok. 100g ), w przepisie jest jedna łyżka, ale tym drugim sposobem jest bardziej kremowo i puszyście, więc i masła musi być więcej) rozetrzeć na puch ubijającymi końcówkami miksera. Dodawać po łyżce wystudzonej kaszy i ubijać aż powstanie miękki krem.

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

ciasto z cukinią i kremem

 

ciasto z cukinią i kremem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)