Ciasto mleczne mieszane łyżką
Ciasto mleczne – jedno z najprostszych ciast, do którego przygotowania nie jest potrzebny mikser.
Trzeba wziąć duży garnek, bo w nim będzie odbywać się mieszanie łyżką wszystkich wszystkich składników.
Mleko, masło i cukier siup do garnka, podgrzewamy tylko do rozpuszczenia. Potem dodajemy resztę składników, byle jak i szybko rach ciach łyżką i do piekarnika.
Tu również, jak w poprzednim przepisie na ciasto z jagodami ważne jest, by pomieszać krótko, byle jak i niezbyt porządnie. OD RAZU trach – do piekarnika, bez czekania, sprzątania w międzyczasie. Wszystko po to, by przyjemności z łatwego mieszania nie zepsuł nam widok malowniczego zakalca.
I nie piecz dłużej niż w przepisie, trzeba uchwycić moment kiedy tylko patyczek nie będzie oklejony ciastem.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)
Ciasto mleczne – składniki (na keksówkę ok. 28 -30cm):
- 3/4 szklanki mleka (200ml)
- 3/4 szklanki cukru ( 190g)
- 120g masła
- 2 szklanki mąki (300g)
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ew. 1 łyżeczka cynamonu
- łyżka ciemnego kakao
- łyżka kakao
- 2 duże jajka (3 małe)
- 4 łyżki dżemu
- łyżka tartej bułki do wysypania formy, łyżka mąki do jej wysmarowania lub zamiast – papier do pieczenia
Ciasto można udekorować polewą – zobacz przepisy na polewy lub posypać je przez sitko cukrem pudrem.
Ciasto mleczne – przepis:
Formę do ciasta posmarować masłem i posypać tartą bułką.
Piekarnik ustawić na 180 stopni, z funkcją góra-dół.
Mleko wlać do dużego garnka (ok. 3l), dodać masło i cukier. Podgrzewać na niedużym ogniu kilka chwil, by cukier i masło się rozpuściły.
Nie gotować. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
Mąkę, proszek, sodę, kakao i cynamon wymieszać w jednym naczyniu i przesiać przez sitko do garnka z mlekiem i masłem.
Wymieszać krótko łyżką, dodać jajka, wymieszać, dodać dżem, wymieszać.
Do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy (lub wyłożonej papierem) przelać ciasto do formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 45 minut – 50 minut. Drewniany patyczek wyjęty z ciasta powinien być suchy, nieoklejony. Długie pieczenie powoduje wysuszenie ciasta, zatem należy uważnie śledzić czas, by nie przesadzić.
Ciasto wyjąć z piekarnika, wyjąć z formy i pozostawić do ostudzenia na metalowej kratce.
Oprószyć przez sitko cukrem pudrem lub polać je dowolną polewą.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)