ciasto mleczne

Ciasto mleczne mieszane łyżką

Ciasto mleczne – jedno z najprostszych ciast, do którego przygotowania nie jest potrzebny mikser.
Trzeba wziąć duży garnek, bo w nim będzie odbywać się mieszanie łyżką wszystkich wszystkich składników.
Mleko, masło i cukier siup do garnka, podgrzewamy tylko do rozpuszczenia. Potem dodajemy resztę składników, byle jak i szybko rach ciach łyżką i do piekarnika.
Tu również, jak w poprzednim przepisie na ciasto z jagodami ważne jest, by pomieszać krótko, byle jak i niezbyt porządnie. OD RAZU trach – do piekarnika, bez czekania, sprzątania w międzyczasie. Wszystko po to, by przyjemności z łatwego mieszania nie zepsuł nam widok malowniczego zakalca.
I nie piecz dłużej niż w przepisie, trzeba uchwycić moment kiedy tylko patyczek nie będzie oklejony ciastem.

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Ciasto mleczne – składniki (na keksówkę ok. 28 -30cm):

  • 3/4 szklanki mleka (200ml)
  • 3/4 szklanki cukru ( 190g)
  • 120g masła
  • 2 szklanki mąki (300g)
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ew. 1 łyżeczka cynamonu
  • łyżka ciemnego kakao
  • łyżka kakao
  • 2 duże jajka (3 małe)
  • 4 łyżki dżemu
  • łyżka tartej bułki do wysypania formy, łyżka mąki do jej wysmarowania lub zamiast – papier do pieczenia

Ciasto można udekorować polewą – zobacz przepisy na polewy lub posypać je przez sitko cukrem pudrem.

Ciasto mleczne – przepis:

Formę do ciasta posmarować masłem i posypać tartą bułką.
Piekarnik ustawić na 180 stopni, z funkcją góra-dół.
Mleko wlać do dużego garnka (ok. 3l), dodać masło i cukier. Podgrzewać na niedużym ogniu kilka chwil, by cukier i masło się rozpuściły.
Nie gotować. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
Mąkę, proszek, sodę, kakao i cynamon wymieszać w jednym naczyniu i przesiać przez sitko do garnka z mlekiem  i masłem.
Wymieszać krótko łyżką, dodać jajka, wymieszać, dodać dżem, wymieszać.
Do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy (lub wyłożonej papierem) przelać ciasto do formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 45 minut – 50 minut. Drewniany patyczek wyjęty z ciasta powinien być suchy, nieoklejony. Długie pieczenie powoduje wysuszenie ciasta, zatem należy uważnie śledzić czas, by nie przesadzić.
Ciasto wyjąć z piekarnika, wyjąć z formy i pozostawić do ostudzenia na metalowej kratce.
Oprószyć przez sitko cukrem pudrem lub polać je dowolną polewą.

ciasto mleczneciasto mleczne

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)