bardzo dobre ciasto z jagodami

Bardzo dobre ciasto z jagodami

Bardzo dobre ciasto z jagodami – klasyczne maślane, o wyraźnym smaku i aromacie cytryny, mokre, dość zwarte, pyszne. Babcine, dorodne, pięknie pachnące, esencja lata.

Nie ma tu zmiłuj się i odstępstw od przepisu, swobody w kolejności dodawania składników. Jeśli chcemy, by ciasto stało się zakalcem, są reguły, kropka, koniec dyskusji. Jeśli pragniesz zakalca – pomiń wszystkie wskazówki i masz załatwione. Piszę to dla tych, którzy zakalec uwielbiają i specjalnie czekają na jego powstanie:)

Otóż. Bezwzględnie masło, śmietana i jajka muszą być wyjęte z lodówki PRZYNAJMNIEJ 2 godziny przed przystąpieniem do działania.  Żadne tam pół godzinki. Dwie godziny i kuniec pieśni.
Mąka do tego ciasta powinna być zwykłą mąką pszenną, bez napisu „tortowa” . Lepsza jest tu odrobinę cięższa – typ 500 – 600 (to oznaczenia na opakowaniu), zwykła, popularna mąka. Piszę lepsza, choć mnie udało się z najlżejszej – typu 390. Ale mam doświadczenie, jakby co:)

Wszystko przygotuj wcześniej, a potem na końcu tylko KRÓTKO i NIEDOKŁADNIE zmieszaj łyżką. Chodzi o to, by mąką nie uwolniła zbyt wcześnie glutenu, a śmietana z proszkiem i sodą nie zadziałała jeszcze przed pieczeniem. Zatem detaliści, szczególiści i perfekcjoniści – od momentu dodania mąki – bez długiego, dokładnego mieszania proszę. Rach ciach i już. Ciasto od razu do piekarnika. Nie zajmujemy sobie głowy sprzątaniem w międzyczasie, wygładzaniem. Ciasto po wlaniu do formy OD RAZU ląduje w piecu.
W przypadku braku świeżych jagód można użyć mrożonki lub borówki amerykańskiej. Mrożonych owoców nie należy rozmrażać przed dodaniem.
Zamiennikiem mogą być maliny, jeżyny albo małe truskawki. Nie należy przesadzić z ilością, mają dużo soku.

Bardzo dobre ciasto z jagodami – składniki (na formę z kominkiem do babki poj. 1,5 -2l)

Na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki (375g)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g miękkiego masła bez oleju
  • 1,7 szklanki cukru pudru (250g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
  • 6 dużych jajek – w temp. pokojowej
  • 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%- w temp. pokojowej
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z eko cytryny (tylko żółta część)
  • 250g jagód lub borówek amerykańskich
  • tarta bułka do wysypania formy, odrobina masła do jej wysmarowania
  • łyżka mąki do oprószenia jagód

na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1-3 łyżki soku z cytryny

lub cukier puder do oprószenia ciasta



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)