Bardzo dobre ciasto z jagodami
Bardzo dobre ciasto z jagodami – klasyczne maślane, o wyraźnym smaku i aromacie cytryny, mokre, dość zwarte, pyszne. Babcine, dorodne, pięknie pachnące, esencja lata.
Nie ma tu zmiłuj się i odstępstw od przepisu, swobody w kolejności dodawania składników. Jeśli chcemy, by ciasto stało się zakalcem, są reguły, kropka, koniec dyskusji. Jeśli pragniesz zakalca – pomiń wszystkie wskazówki i masz załatwione. Piszę to dla tych, którzy zakalec uwielbiają i specjalnie czekają na jego powstanie:)
Otóż. Bezwzględnie masło, śmietana i jajka muszą być wyjęte z lodówki PRZYNAJMNIEJ 2 godziny przed przystąpieniem do działania. Żadne tam pół godzinki. Dwie godziny i kuniec pieśni.
Mąka do tego ciasta powinna być zwykłą mąką pszenną, bez napisu “tortowa” . Lepsza jest tu odrobinę cięższa – typ 500 – 600 (to oznaczenia na opakowaniu), zwykła, popularna mąka. Piszę lepsza, choć mnie udało się z najlżejszej – typu 390. Ale mam doświadczenie, jakby co:)
W przypadku braku świeżych jagód można użyć mrożonki lub borówki amerykańskiej. Mrożonych owoców nie należy rozmrażać przed dodaniem.
Zamiennikiem mogą być maliny, jeżyny albo małe truskawki. Nie należy przesadzić z ilością, mają dużo soku.
Bardzo dobre ciasto z jagodami – składniki (na formę z kominkiem do babki poj. 1,5 -2l)
Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki (375g)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g miękkiego masła bez oleju
- 1,7 szklanki cukru pudru (250g)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
- 6 dużych jajek – w temp. pokojowej
- 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%- w temp. pokojowej
- 4 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z eko cytryny (tylko żółta część)
- 250g jagód lub borówek amerykańskich
- tarta bułka do wysypania formy, odrobina masła do jej wysmarowania
- łyżka mąki do oprószenia jagód
na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1-3 łyżki soku z cytryny
lub cukier puder do oprószenia ciasta
Bardzo dobre ciasto z jagodami – przepis:
Piekarnik ustawić na 170 stopni z funkcją góra-dół.
Formę wysmarować masłem lub olejem i wysypać tartą bułką. Silikonowe formy wymagają tylko przetarcia olejem.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól wsypać do jednego naczynia, wymieszać, odstawić.
Otrzeć skórkę z cytryny, tylko żółtą część, do osobnego naczynia wycisnąć sok. Odstawić.
Do dużej miski włożyć pokrojone masło i ucierać je mikserem na wysokich obrotach ok. 2-3 minuty, na puszystą masę.
Stopniowo, ucierając dalej, w porcjach dodawać cukier i wanilię. Ucierać ok. 8 minut.
Dodawać kolejno po jednym, całym jajku, po każdym ucierając ok. minutę. Należy zbierać masę z brzegów miski.
Jagody wsypać do osobnej miseczki i oprószyć łyżką mąki, wymieszać.
Do masy z masła i jajek dodawać na przemian porcję mąki i śmietany, mieszając wszystko po każdej porcji łyżką lub ostatecznie mikserem ale na najniższych obrotach.
Masę teraz już należy mieszać możliwie najkrócej, nieporządnie i byle jak, mogą zostać grudki. Chodzi o krótki czas.
Dodać jagody, otartą skórkę i sok z cytryny, przemieszać KRÓTKO masę łyżką i do razu przełożyć do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Bez nadmiernego miziania i wygładzania. Długi czas mieszania czy oczekiwania na blacie spowoduje powstanie zakalca.
Piec ciasto ok. 50 minut. Każdy piekarnik działa nieco inaczej, być może będzie potrzeba potrzymania go w piecu parę minut dłużej.
Do ciasta należy włożyć patyczek od szaszłyka. Wyciągnięty nieoklejony – ciasto jest gotowe. Za długie pieczenie wysuszy ciasto, zatem tylko do suchego patyczka i już.
Wyjąć ciasto z piekarnika i ustawić na metalowej kratce. Po 10 minutach wyjąć z formy.
Składniki lukru utrzeć w dużym kubku czy miseczce łyżką, na gęstą masę. Sok dodawać po jednej łyżce, sprawdzając mieszaniem czy już wystarczy.
Jeśli lukier jest bardzo gęsty dodać KROPLĘ lub dwie ciepłej wody. Jeśli za rzadka – więcej cukru pudru. Uwaga, lukier po dodaniu wody bardzo szybko się rozwadnia i staje się rzadki, zatem dajemy po kropli.
Polać ciasto lukrem. Można do ostatnich dwóch łyżek dodać rozgniecioną jagodę i fioletowym kolorem dokończyć dekorowanie.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
-
Pingback: Ciasto mleczne mieszane łyżką - niebo na talerzu