Proste ciasto z jagodami

Ciasto z jagodami robi się błyskawicznie. To szybkie ciasto do popołudniowej kawy czy kubka mleka na śniadanie. Nie należy przesadzić z ilością owoców i wyjąć wcześniej jajka z lodówki, by złapały pokojową temperaturę. Wtedy wyjdzie jak malowane. Puszyste, lekkie, delikatne, bardzo dobre i łatwe ciasto. Kto chce, może na wierzch dać kruszonkę. Trzeba wziąć 50 g masła i tyle samo co zajęło masło – mąki i cukru. Nawet jeśli kruszonka nieco utonie ( jak na zdjęciach) to jej maślany smak docenią kruszonkowi wyjadacze:)

ciasto z jagodami
ciasto z jagodami

składniki na ciasto z jagodami(na tortownicę ok.22 cm) :

– 4 duże jajka ( lub 5 małych)
– pół szklanki cukru ( ok. 100 g)
– pół szklanki oleju
– półtorej szklanki mąki ( ok. 225 g)
– półtorej łyżeczki proszku do pieczenia

– łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
– 30 dag jagód

kruszonka (niekoniecznie) – 50 g masła i tyle co zajęło masło – cukru i mąki – rozgnieść palcami na okruchy ,
cukier puder do posypania , jagody na wierzch do dekoracji

Piekarnik ustawić na 160 st. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, cienką strużką wlać olej a następnie wmiksować mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy lub ekstrakt.
Masę przelać do formy, wyłożyć na wierzch jagody, ew. pokruszyć kruszonkę. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika, piec ok. 50 minut. Po upieczeniu studzić chwilę w lekko uchylonym piekarniku, wyjąć z pieca, postawić na kratce do studzenia ( np. grillowej z piekarnika). Ostudzone wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem, udekorować jagodami.

ciasto z jagodami

 

ciasto z jagodami

 

ciasto z jagodami

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 



  1. Kinga
    10 lipca, 2015, 7:07 am

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂

  2. Lena
    10 lipca, 2015, 7:25 am

    Jak pysznie wygląda 😉

  3. J.
    10 lipca, 2015, 7:42 am

    Chyba się skuszę 🙂

  4. Karmel-itka.
    10 lipca, 2015, 9:50 am

    najlepsze = najprostsze 🙂 uwielbiam takie pyszne i niekoniecznie skomplikowane ciacha 🙂

  5. kornik
    10 lipca, 2015, 12:03 pm

    Proste i pyszne, najlepsze
    Pozdrawiam!
    http://www.kornikwkuchni.blogspot.com

  6. Anonimowy
    10 lipca, 2015, 12:20 pm

    Ciasto bardzo dobre,juz prawie zjedzone:) Pozdrawiam.Basia

  7. Anonimowy
    10 lipca, 2015, 12:30 pm

    A czy można zamiast jagód dać truskawki??

    1. opalanka
      10 lipca, 2015, 12:40 pm

      Tak, tylko najlepiej krojone, skorka do dolu i nie nalezy przesadzic z iloscia;

    2. Anonimowy
      10 lipca, 2015, 12:42 pm

      Spróbuję 😉 dziękuję za szybką odpowiedz 😉

  8. kociołek-pyszności
    10 lipca, 2015, 12:41 pm

    Świetne ciasto. Ja uwielbiam właśnie takie ciasta można dodać do nich wszystkie owce. Są przepyszne.

  9. kocie-smaki
    11 lipca, 2015, 5:04 am

    niebiańskie 🙂

  10. Ania – Kto ugości moich gości?
    11 lipca, 2015, 6:27 am

    Jakie fantastyczne ciasto, wygląda na niezwykle puszyste!

  11. Anonimowy
    11 lipca, 2015, 12:14 pm

    A czy ktos juz zrobil to ciasto? Bo wyglada pieknie !!!

  12. Anonimowy
    12 lipca, 2015, 5:43 pm

    Made it with wild strawberries and it tastes very nice! Thanks for the recipe!

  13. Anonimowy
    13 lipca, 2015, 3:21 pm

    A mi nie wyszło takie wysokie. bardziej zbite. jaki mógł być tego powód?

    1. opalanka
      13 lipca, 2015, 8:32 pm

      Może być kilka powodów. Jakość mąki ( wyższe ciasto da ta o typie 380), więcej owoców, mniej napowietrzone ubijaniem jajka. gwałtowne wlanie oleju, czasem dodanie mąki w jednej porcji na raz.

  14. Anonimowy
    13 lipca, 2015, 4:06 pm

    Półtorej szklanki mąki = 200 dag?

    1. Anonimowy
      27 czerwca, 2016, 10:50 am

      Podpinam się pod pyt

  15. Aga Butlewska
    24 sierpnia, 2015, 12:03 pm

    Moje już właśnie się piecze.. Ciekawe czy wyjdzie 🙂

  16. Anonimowy
    20 września, 2015, 6:13 am

    Zrobiłam je wczoraj z chłopakiem, który piecze dużo ciast i wychodzą mu wyśmienicie.. NIESTETY to ciacho nie wyszło nam w praktycznie 100%. Nie urosło tak bardzo jak na zdjęciu (tak jakby te na zdjexiach robione byly z podwójnej porcji) do tego zakalec.. A robilismy idealnie jak w przepisie, mąka przesiewana i dodawana stopniowo, olej stopniowo itp.. No cóż, szkoda :/
    Może jakaś porada co mogło być nie tak ? 😉

    1. opalanka
      20 września, 2015, 8:10 am

      http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html – tu o zakalcach, może coś znajdziecie? Najczęściej przyczyna jest niejednakowa temperatura produktów. Ciasta z jogurtem czy na maślance często bywają zakalcotwórcze, sama poległam wiele razy.

  17. Unknown
    2 lipca, 2016, 11:41 am

    Ciasto jagodowe z okazji imienin Jagody – bezbłędne! Dziękuję za niebo w gębie 🙂

    1. opalanka
      2 lipca, 2016, 12:55 pm

      Najlepszości! 🙂

  18. Anonimowy
    16 lipca, 2016, 11:17 am

    właśnie wyjęłam z piekarnika:-) nie wyszło tak wysokie ale wygląda smacznie

  19. Anonimowy
    25 lipca, 2016, 1:07 pm

    Piekę sporo ciast, nawet bezjajecznych- wychodzą wyśmienite. To nie wyrosło, zwłaszcza na środku, ciasta jakby za mało w stosunku do ilości jagód 🙁 W smaku ok, ale bez rewelacji niestety.

    1. opalanka
      25 lipca, 2016, 4:46 pm

      Piekłaś w okrągłej formie?

  20. Anonimowy
    25 lipca, 2016, 9:03 pm

    Owszem w okrągłej, ale już wiem co zrobiłam źle. Nie doczytałam temp. pieczenia i piekłam prawie w 180 st. i pewnie za szybko się zapiekło, ale to nic, bo solenizantowi i nie tylko bardzo smakowało 🙂 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)