Proste ciasto z jagodami

Ciasto z jagodami robi się błyskawicznie. To szybkie ciasto do popołudniowej kawy czy kubka mleka na śniadanie. Nie należy przesadzić z ilością owoców i wyjąć wcześniej jajka z lodówki, by złapały pokojową temperaturę. Wtedy wyjdzie jak malowane. Puszyste, lekkie, delikatne, bardzo dobre i łatwe ciasto. Kto chce, może na wierzch dać kruszonkę. Trzeba wziąć 50 g masła i tyle samo co zajęło masło – mąki i cukru. Nawet jeśli kruszonka nieco utonie ( jak na zdjęciach) to jej maślany smak docenią kruszonkowi wyjadacze:)

ciasto z jagodami
ciasto z jagodami

składniki na ciasto z jagodami(na tortownicę ok.22 cm) :

– 4 duże jajka ( lub 5 małych)
– pół szklanki cukru ( ok. 100 g)
– pół szklanki oleju
– półtorej szklanki mąki ( ok. 225 g)
– półtorej łyżeczki proszku do pieczenia

– łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
– 30 dag jagód

kruszonka (niekoniecznie) – 50 g masła i tyle co zajęło masło – cukru i mąki – rozgnieść palcami na okruchy ,
cukier puder do posypania , jagody na wierzch do dekoracji

Piekarnik ustawić na 160 st. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, cienką strużką wlać olej a następnie wmiksować mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy lub ekstrakt.
Masę przelać do formy, wyłożyć na wierzch jagody, ew. pokruszyć kruszonkę. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika, piec ok. 50 minut. Po upieczeniu studzić chwilę w lekko uchylonym piekarniku, wyjąć z pieca, postawić na kratce do studzenia ( np. grillowej z piekarnika). Ostudzone wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem, udekorować jagodami.

ciasto z jagodami

 

ciasto z jagodami

 

ciasto z jagodami

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 



  1. Kinga
    10 lipca, 2015, 7:07 am

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂

  2. Lena
    10 lipca, 2015, 7:25 am

    Jak pysznie wygląda 😉

  3. J.
    10 lipca, 2015, 7:42 am

    Chyba się skuszę 🙂

  4. Karmel-itka.
    10 lipca, 2015, 9:50 am

    najlepsze = najprostsze 🙂 uwielbiam takie pyszne i niekoniecznie skomplikowane ciacha 🙂

  5. kornik
    10 lipca, 2015, 12:03 pm

    Proste i pyszne, najlepsze
    Pozdrawiam!
    http://www.kornikwkuchni.blogspot.com

  6. Anonimowy
    10 lipca, 2015, 12:20 pm

    Ciasto bardzo dobre,juz prawie zjedzone:) Pozdrawiam.Basia

  7. Anonimowy
    10 lipca, 2015, 12:30 pm

    A czy można zamiast jagód dać truskawki??

    1. opalanka
      10 lipca, 2015, 12:40 pm

      Tak, tylko najlepiej krojone, skorka do dolu i nie nalezy przesadzic z iloscia;

    2. Anonimowy
      10 lipca, 2015, 12:42 pm

      Spróbuję 😉 dziękuję za szybką odpowiedz 😉

  8. kociołek-pyszności
    10 lipca, 2015, 12:41 pm

    Świetne ciasto. Ja uwielbiam właśnie takie ciasta można dodać do nich wszystkie owce. Są przepyszne.

  9. kocie-smaki
    11 lipca, 2015, 5:04 am

    niebiańskie 🙂

  10. Ania – Kto ugości moich gości?
    11 lipca, 2015, 6:27 am

    Jakie fantastyczne ciasto, wygląda na niezwykle puszyste!

  11. Anonimowy
    11 lipca, 2015, 12:14 pm

    A czy ktos juz zrobil to ciasto? Bo wyglada pieknie !!!

  12. Anonimowy
    12 lipca, 2015, 5:43 pm

    Made it with wild strawberries and it tastes very nice! Thanks for the recipe!

  13. Anonimowy
    13 lipca, 2015, 3:21 pm

    A mi nie wyszło takie wysokie. bardziej zbite. jaki mógł być tego powód?

    1. opalanka
      13 lipca, 2015, 8:32 pm

      Może być kilka powodów. Jakość mąki ( wyższe ciasto da ta o typie 380), więcej owoców, mniej napowietrzone ubijaniem jajka. gwałtowne wlanie oleju, czasem dodanie mąki w jednej porcji na raz.

  14. Anonimowy
    13 lipca, 2015, 4:06 pm

    Półtorej szklanki mąki = 200 dag?

    1. Anonimowy
      27 czerwca, 2016, 10:50 am

      Podpinam się pod pyt

  15. Aga Butlewska
    24 sierpnia, 2015, 12:03 pm

    Moje już właśnie się piecze.. Ciekawe czy wyjdzie 🙂

  16. Anonimowy
    20 września, 2015, 6:13 am

    Zrobiłam je wczoraj z chłopakiem, który piecze dużo ciast i wychodzą mu wyśmienicie.. NIESTETY to ciacho nie wyszło nam w praktycznie 100%. Nie urosło tak bardzo jak na zdjęciu (tak jakby te na zdjexiach robione byly z podwójnej porcji) do tego zakalec.. A robilismy idealnie jak w przepisie, mąka przesiewana i dodawana stopniowo, olej stopniowo itp.. No cóż, szkoda :/
    Może jakaś porada co mogło być nie tak ? 😉

    1. opalanka
      20 września, 2015, 8:10 am

      http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html – tu o zakalcach, może coś znajdziecie? Najczęściej przyczyna jest niejednakowa temperatura produktów. Ciasta z jogurtem czy na maślance często bywają zakalcotwórcze, sama poległam wiele razy.

  17. Unknown
    2 lipca, 2016, 11:41 am

    Ciasto jagodowe z okazji imienin Jagody – bezbłędne! Dziękuję za niebo w gębie 🙂

    1. opalanka
      2 lipca, 2016, 12:55 pm

      Najlepszości! 🙂

  18. Anonimowy
    16 lipca, 2016, 11:17 am

    właśnie wyjęłam z piekarnika:-) nie wyszło tak wysokie ale wygląda smacznie

  19. Anonimowy
    25 lipca, 2016, 1:07 pm

    Piekę sporo ciast, nawet bezjajecznych- wychodzą wyśmienite. To nie wyrosło, zwłaszcza na środku, ciasta jakby za mało w stosunku do ilości jagód 🙁 W smaku ok, ale bez rewelacji niestety.

    1. opalanka
      25 lipca, 2016, 4:46 pm

      Piekłaś w okrągłej formie?

  20. Anonimowy
    25 lipca, 2016, 9:03 pm

    Owszem w okrągłej, ale już wiem co zrobiłam źle. Nie doczytałam temp. pieczenia i piekłam prawie w 180 st. i pewnie za szybko się zapiekło, ale to nic, bo solenizantowi i nie tylko bardzo smakowało 🙂 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)