Proste ciasto z jagodami
Ciasto z jagodami robi się błyskawicznie. To szybkie ciasto do popołudniowej kawy czy kubka mleka na śniadanie. Nie należy przesadzić z ilością owoców i wyjąć wcześniej jajka z lodówki, by złapały pokojową temperaturę. Wtedy wyjdzie jak malowane. Puszyste, lekkie, delikatne, bardzo dobre i łatwe ciasto. Kto chce, może na wierzch dać kruszonkę. Trzeba wziąć 50 g masła i tyle samo co zajęło masło – mąki i cukru. Nawet jeśli kruszonka nieco utonie ( jak na zdjęciach) to jej maślany smak docenią kruszonkowi wyjadacze:)
składniki na ciasto z jagodami(na tortownicę ok.22 cm) :
– 4 duże jajka ( lub 5 małych)
– pół szklanki cukru ( ok. 100 g)
– pół szklanki oleju
– półtorej szklanki mąki ( ok. 225 g)
– półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
– łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
– 30 dag jagód
kruszonka (niekoniecznie) – 50 g masła i tyle co zajęło masło – cukru i mąki – rozgnieść palcami na okruchy ,
cukier puder do posypania , jagody na wierzch do dekoracji
Piekarnik ustawić na 160 st. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, cienką strużką wlać olej a następnie wmiksować mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy lub ekstrakt.
Masę przelać do formy, wyłożyć na wierzch jagody, ew. pokruszyć kruszonkę. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika, piec ok. 50 minut. Po upieczeniu studzić chwilę w lekko uchylonym piekarniku, wyjąć z pieca, postawić na kratce do studzenia ( np. grillowej z piekarnika). Ostudzone wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem, udekorować jagodami.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Jak pysznie wygląda 😉
Chyba się skuszę 🙂
najlepsze = najprostsze 🙂 uwielbiam takie pyszne i niekoniecznie skomplikowane ciacha 🙂
Proste i pyszne, najlepsze
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com
Ciasto bardzo dobre,juz prawie zjedzone:) Pozdrawiam.Basia
A czy można zamiast jagód dać truskawki??
Tak, tylko najlepiej krojone, skorka do dolu i nie nalezy przesadzic z iloscia;
Spróbuję 😉 dziękuję za szybką odpowiedz 😉
Świetne ciasto. Ja uwielbiam właśnie takie ciasta można dodać do nich wszystkie owce. Są przepyszne.
niebiańskie 🙂
Jakie fantastyczne ciasto, wygląda na niezwykle puszyste!
A czy ktos juz zrobil to ciasto? Bo wyglada pieknie !!!
Made it with wild strawberries and it tastes very nice! Thanks for the recipe!
A mi nie wyszło takie wysokie. bardziej zbite. jaki mógł być tego powód?
Może być kilka powodów. Jakość mąki ( wyższe ciasto da ta o typie 380), więcej owoców, mniej napowietrzone ubijaniem jajka. gwałtowne wlanie oleju, czasem dodanie mąki w jednej porcji na raz.
Półtorej szklanki mąki = 200 dag?
Podpinam się pod pyt
Moje już właśnie się piecze.. Ciekawe czy wyjdzie 🙂
Zrobiłam je wczoraj z chłopakiem, który piecze dużo ciast i wychodzą mu wyśmienicie.. NIESTETY to ciacho nie wyszło nam w praktycznie 100%. Nie urosło tak bardzo jak na zdjęciu (tak jakby te na zdjexiach robione byly z podwójnej porcji) do tego zakalec.. A robilismy idealnie jak w przepisie, mąka przesiewana i dodawana stopniowo, olej stopniowo itp.. No cóż, szkoda :/
Może jakaś porada co mogło być nie tak ? 😉
http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html – tu o zakalcach, może coś znajdziecie? Najczęściej przyczyna jest niejednakowa temperatura produktów. Ciasta z jogurtem czy na maślance często bywają zakalcotwórcze, sama poległam wiele razy.
Ciasto jagodowe z okazji imienin Jagody – bezbłędne! Dziękuję za niebo w gębie 🙂
Najlepszości! 🙂
właśnie wyjęłam z piekarnika:-) nie wyszło tak wysokie ale wygląda smacznie
Piekę sporo ciast, nawet bezjajecznych- wychodzą wyśmienite. To nie wyrosło, zwłaszcza na środku, ciasta jakby za mało w stosunku do ilości jagód 🙁 W smaku ok, ale bez rewelacji niestety.
Piekłaś w okrągłej formie?
Owszem w okrągłej, ale już wiem co zrobiłam źle. Nie doczytałam temp. pieczenia i piekłam prawie w 180 st. i pewnie za szybko się zapiekło, ale to nic, bo solenizantowi i nie tylko bardzo smakowało 🙂 Pozdrawiam