Ciasto z truskawkami i kremem (najłatwiejszy tort)
Ciasto z truskawkami i kremem, waniliowe, mocno wilgotne, bez konieczności ubijania masy!
Biszkoptowe warstwy przekłada się zwykłą, kwaśną śmietaną wymieszaną z waniliowym cukrem. W trakcie kilkugodzinnego pobytu w lodówce śmietana pięknie nawilży ciasto pozostawiając pomiędzy blatami zagęszczony chłodną temperaturą krem.
Pamiętacie serek z jogurtu, który wiesza się w woreczku z gazy lub ściereczki? Serwatka ścieka sobie do naczynia czy zlewu, a w woreczku zostaje gęsty serek. To ta sama zasada działania – śmietankowy serek zostaje między warstwami, a serwatka ścieka do ciasta nasączając je.
By ciasto było odpowiednio wilgotne koniecznie potrzebuje dłuższego pobytu w lodówce. Najlepiej zatem przygotować je w przeddzień podania.
Jednego dnia piekę biszkopt, po kilku godzinach albo nawet drugiego dnia go kroję, potem przekładam śmietaną i siup do lodówki.
A trzeciego dnia tort rozpływa się w ustach.
W wersji super light biszkopt można przełożyć z lekko osłodzonym jogurtem greckim. Pozostawiam do wyboru, śmietana to śmietana, zawsze smakuje ciut lepiej, i tak nie mamy tu do czynienia z mascarpone i śmietanką 36% zatem jest dużo lżej:)
Ciasto można przygotować w okrągłej lub prostokątnej formie. Będzie tortem albo tortowym, ciętym w kwadraty ciastkiem.
Wierzch posypuję zwykle cukrem pudrem, jednak do zwieńczenia można użyć również dowolnej polewy.
Jeśli potrzebuję bogatej, odświętnej wersji tortowej lux, tynkuję ciasto z wierzchu kremem maślanym lub z mascarpone.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli jakiś przepis wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)
Ciasto z truskawkami i kremem – składniki (na okrągłą formę 21 – 23 cm lub prostokątną 20×28 cm):
- 6 jajek
- 2/3 szklanki drobnego cukru ( 150g)
- 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej ( 100g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (20g)
na krem – 800 ml śmietany 18% lub 12% wymieszanej z 3 łyżkami cukru z prawdziwą wanilią (można kupić gotowy lub osobno dodać łyżeczkę ekstraktu z wanilii )
- ok. 300 -400 g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru do posypania
Ciasto z truskawkami i kremem – przepis:
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 160 stopni z funkcją góra- dół.
Białka wybić do suchej, idealnie czystej, dużej miski. Dodać do nich szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Kiedy zesztywnieje dodawać po łyżce, dwie cukru i ubijać aż piana stanie się błyszcząca.
Odłożyć mikser i przy pomocy łopatki wmieszać delikatnie po jednym żółtku.
Mąki zmieszać i przez sito, porcjami (na 3-4 razy), wsypywać je do jajecznej masy. Po każdej porcji wolno i delikatnie wszystko przemieszać, tak by piana nie opadła.
Masę przelać do formy, wstawić na środkową półkę piekarnika. Piec ok. 30 minut. Patyczek wyjęty z ciasta powinien zostać suchy, nieoklejony.
Wyjąć z pieca, upuścić formę na podłogę lub kuchenny blat z wysokości ok. 50 cm. Ponownie wstawić ciasto do uchylonego, wyłączonego piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Po całkowitym ostygnięciu, najlepiej po kilku godzinach lub następnego dnia, brzegi ciasta okroić ostrym nożem i wyjąć ciasto z formy.
Ułożyć na talerzu lu półmisku do góry nogami, spód jest równiejszy.
Przekroić cienkim, ostrym nożem na trzy warstwy.
Pierwszą ułożyć w ponownie zapiętej formie, w której piekło się ciasto.
Śmietanę krótko zmiksować lub przemieszać łyżką z cukrem waniliowym.
Na warstwę biszkoptu wyłożyć połowę śmietany.
Na śmietanie ułożyć pokrojone w grube plastry, umyte i osuszone truskawki.
Przykryć drugą warstwą biszkoptu i ułożyć truskawki.
Przykryć trzecią częścią ciasta. Ponieważ na niej nie ma już śmietany, można je nasączyć kilkoma łyżkami słabej, lekko osłodzonej herbaty z cytryną.
Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej pozostawić tam ciasto do następnego dnia. Przy pomocy sitka posypać wierzch cukrem pudrem i udekorować truskawkami.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Tort pyszny. Bardzo wszystkim smakował.