Bardzo łatwy sernik tiramisu
Bardzo łatwy sernik tiramisu, który łączy sernikowy smak z kawowym, włoski deserem.
Przepis jest banalny – zmieszaj składniki. Uwielbiam to ciasto za prostotę i szybki efekt.
Kiedy już zmieszam wszystko i wystarczy upiec, myślę, że łatwo poszło i dodaję urozmaicenia. A to pokrojone w kostkę michałki, a to zmiksowane jagody, a to mieszam część masy z czekoladą..:)
Tym razem dodałam piankową, lekką warstwę ubitej z odrobiną kawy śmietanki. I namoczone w kawie i likierze amaretto biszkopty.
Jest i kakao, które miało stworzyć poziome linie. Kiedy piszę ten tekst – sernik jeszcze nie jest rozkrojony, tężeje w lodówce. Mam nadzieję, że udało mi się osiągnąć ten efekt. Jeśli nie – zbyt śmiało i energicznie nałożyłam warstwy sera i efekt rozpłynął się tadaaam…Nie szkodzi!
Rzecz jasna, można poprzestać na serniku, pominąć biszkopty i śmietankową, górną warstwę. Sernik i tak zostanie zjedzony co do okruszka. Gdyby chcieć do tego wszystkiego zwieńczenia z polewy – proszszsz bardzo. Tu są przepisy na najlepsze polewy o dowolnym smaku.
Można też, podobnie jak w serniku nowojorskim, pod koniec pieczenia wylać na sernik kubek kwaśnej śmietany.
PS jeśli ktoś nie lubi kawy, może moczyć biszkopty np. w herbacie z cytryną a wierzchnią warstwę zabarwić odrobiną ciemnego kakao.
Bardzo łatwy sernik tiramisu – składniki (na formę 21- 22 cm):
- 1 kg sera trzykrotnie zmielonego (lub gotowego “wiaderkowego” od dużej zawartości tłuszczu, ok. 12-18%)
- 250g sera mascarpone
- 5 jajek w rozmiarze L
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub 2 duże łyżki skrobi/mąki ziemniaczanej
- 12 okrągłych lub podłużnych biszkoptów
- 2 łyżki kakao
- szklanka słabego naparu z kawy (zwykłej lub rozpuszczalnej)
- ew. 50 ml likieru kawowego lub amaretto
na warstwę śmietankową:
- 330ml mocno schłodzonej śmietanki 30 – 36%
- 2 czubate łyżeczki żelatyny (można zamienić na 220ml mascarpone)
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki mocnego naparu z kawy
- do dekoracji użyłam sklepowych bezików, można zastąpić je kawałkami czekolady, cukierkami w kształcie kulek itp.
Bardzo łatwy sernik tiramisu – przepis:
Papier do pieczenia zwinąć w kulę i zmoczyć pod kranem z wodą.
Wyłożyć nim formę do pieczenia.
Piekarnik ustawić na 150 stopni.
Na dnie piekarnika ustawić naczynie/formę z ok. 1,5 litra wrzącej wody.
Do dużej miski włożyć ser, jajka, cukier, wanilię, budyniowy proszek i wymieszać kuchenną rózgą lub dużą łyżką.
Na dno formy wylać 1/3 masy.
Biszkopty krótko zanurzać w kawie i 5 z nich ułożyć symetrycznie na warstwie sera.
Posypać przez sitko cienką warstwą kakao.
Delikatnie, przy pomocy łyżki wyłożyć na to połowę pozostałej masy o rozsmarować (możliwie równo).
Ułożyć 3 biszkopty nasączone kawą i posypać je przez sitko warstwą kakao.
Pozostałą masę delikatnie wyłożyć na wierzch i rozsmarować możliwie równo.
Formę z deserem wstawić na środkową półkę (najlepiej kratkę grillową z wyposażenia piekarnika).
Piec 45 minut z funkcją góra-dół.
Pozostawić do ostudzenia w leciutko uchylonym piekarniku.
Sernik nieco opadnie, nie szkodzi.
Po całkowitym ostudzeniu śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.
Uwaga – nie ubijać zbyt długo, by nie powstało masło
Wstawić do lodówki na godzinę lub dwie, zmiksować, dodając 2 lub 3 stołowe łyżki ciepłej wody. To powinno to sprawić, że bita śmietana będzie ponownie gładka.
Do ostudzonego o naparu z kawy dodać 4 łyżki ubitej śmietanki, wymieszać.
Tak zahartowaną kawę wlać pod ubijające łopatki miksera w misce ze śmietanką.
Wstawić na 10 minut do lodówki, by masa lekko ale nie całkowicie zesztywniała.
Przełożyć ją na wierzch sernika w formie i pozostawić na kilka – kilkanaście godzin w lodówce do schłodzenia.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)