sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku jest pysznym, miękkim, puszystym deserem, po który sięgniesz niezależnie od pory roku. Latem można wrzucić do masy garść jagód albo polać deser gęstym, cytrynowym lukrem z dodatkiem rozgniecionych jagód. Albo przed włożeniem go do piekarnika rozrzucić na wierzchu szklankę malin. Owoce dadzą piękny, kolorowy efekt.

Ten sernik można wykonać na dwa sposoby. Pierwszy – wrzucasz wszystkie składniki do jednej miski, miksujesz albo mieszasz krótko tylko do połączenia składników, wlewasz do formy i pieczesz. Uzyskujesz kremowe, dość zwarte ciasto. Tym sposobem wykonałam deser widoczny na zdjęciach. Gdy nie mam czasu zawsze piekę sernik w ten sposób. 10 minut i ciasto ląduje w piecu.

Sposób drugi, na sernik puszysty. Żółtka oddzielasz od białek. Białka ubijasz i pod koniec dodajesz w partiach połowę cukru. Drugą część słodyczy ubijasz z żółtkami na jasny kogel mogel. Do tego siup pozostałe składniki, mieszasz, dajesz pianę z białek, mieszasz, koniec.
Uzyskujesz lekki, puszysty sernik. Nieco więcej pracy ale osiągasz efekt chmurki.
Do wyboru, do koloru. Którą wersję upieczesz?

Sernik z mlekiem w proszku – składniki (na formę 31×22 lub tortownicę 23cm) :

  • 1 kg 3x zmielonego białego, tłustego sera, lub dobrej jakości, tłustego sera “wiaderkowego”
  • 6 jajek
  • szklanka cukru (220g)
  • łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1,5 szklanki mleka ( 375ml)
  • 1,5 szklanki mleka w proszku (niegranulowanego 120g)

Sernik z mlekiem w proszku – przepis:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, zwilżonym pod kranem wodą i zgniecionym papierem do pieczenia lub nasmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Piekarnik ustawić na 180 stopni.
Na dnie piekarnika ustawić naczynie wypełnione litrem wrzątku.
Sposób pierwszy, na dość zwarty, kremowy sernik – wszystkie składniki włożyć do dużej miski i krótko zmiksować.

Sposób drugi na sernik bardziej puszysty:

W misie miksera utrzeć żółtka z połową cukru. W osobnym naczyniu ubić pianę z białek pod koniec dodając partiami pozostały cukier.
Dodać partiami, nie na raz:  ser , proszek budyniowy,cukier waniliowy, olej, mleko, mleko w proszku i krótko miksować do połączenia.
Masę wlać do formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika na grillową półkę – kratkę.
Piec z funkcją góra- dół na środkowym poziomie 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Piec 60 minut.
Sernik urośnie i opadnie do pierwotnego poziomu.
Po wyłączeniu piekarnika pozostawić sernik w piecu na pół godziny, wyjąć naczynie z wodą , zamknąć piekarnik i pozostawic w nim deser do całkowitego ostudzenia.
Polać dowolną polewą – zobacz przepisy  lub posypać sernik cukrem pudrem.

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

sernik z mlekiem w proszku

sernik z mlekiem w proszku



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)