Sernik z mlekiem w proszku
Sernik z mlekiem w proszku jest pysznym, miękkim, puszystym deserem, po który sięgniesz niezależnie od pory roku. Latem można wrzucić do masy garść jagód albo polać deser gęstym, cytrynowym lukrem z dodatkiem rozgniecionych jagód. Albo przed włożeniem go do piekarnika rozrzucić na wierzchu szklankę malin. Owoce dadzą piękny, kolorowy efekt.
Ten sernik można wykonać na dwa sposoby. Pierwszy – wrzucasz wszystkie składniki do jednej miski, miksujesz albo mieszasz krótko tylko do połączenia składników, wlewasz do formy i pieczesz. Uzyskujesz kremowe, dość zwarte ciasto. Tym sposobem wykonałam deser widoczny na zdjęciach. Gdy nie mam czasu zawsze piekę sernik w ten sposób. 10 minut i ciasto ląduje w piecu.
Sposób drugi, na sernik puszysty. Żółtka oddzielasz od białek. Białka ubijasz i pod koniec dodajesz w partiach połowę cukru. Drugą część słodyczy ubijasz z żółtkami na jasny kogel mogel. Do tego siup pozostałe składniki, mieszasz, dajesz pianę z białek, mieszasz, koniec.
Uzyskujesz lekki, puszysty sernik. Nieco więcej pracy ale osiągasz efekt chmurki.
Do wyboru, do koloru. Którą wersję upieczesz?
Sernik z mlekiem w proszku – składniki (na formę 31×22 lub tortownicę 23cm) :
- 1 kg 3x zmielonego białego, tłustego sera, lub dobrej jakości, tłustego sera “wiaderkowego”
- 6 jajek
- szklanka cukru (220g)
- łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1,5 szklanki mleka ( 375ml)
- 1,5 szklanki mleka w proszku (niegranulowanego 120g)
Sernik z mlekiem w proszku – przepis:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, zwilżonym pod kranem wodą i zgniecionym papierem do pieczenia lub nasmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Piekarnik ustawić na 180 stopni.
Na dnie piekarnika ustawić naczynie wypełnione litrem wrzątku.
Sposób pierwszy, na dość zwarty, kremowy sernik – wszystkie składniki włożyć do dużej miski i krótko zmiksować.
Sposób drugi na sernik bardziej puszysty:
W misie miksera utrzeć żółtka z połową cukru. W osobnym naczyniu ubić pianę z białek pod koniec dodając partiami pozostały cukier.
Dodać partiami, nie na raz: ser , proszek budyniowy,cukier waniliowy, olej, mleko, mleko w proszku i krótko miksować do połączenia.
Masę wlać do formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika na grillową półkę – kratkę.
Piec z funkcją góra- dół na środkowym poziomie 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Piec 60 minut.
Sernik urośnie i opadnie do pierwotnego poziomu.
Po wyłączeniu piekarnika pozostawić sernik w piecu na pół godziny, wyjąć naczynie z wodą , zamknąć piekarnik i pozostawic w nim deser do całkowitego ostudzenia.
Polać dowolną polewą – zobacz przepisy lub posypać sernik cukrem pudrem.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)