Babka piaskowa z czekoladą i orzechami
Babka piaskowa z czekoladą i orzechami – maślana, puszysta, wilgotna i baaaardzo smaczna! Idealnie pasuje do kawy, kubka mleka, kakao – zawsze, zawsze.
Można posypać ją po prostu cukrem pudrem lub wybrać do jej udekorowania jakąś pyszną polewę lub cytrynowy lukier wykonany z cukru pudru i soku z cytryny. Kręcisz pół szklanki cukru z łyżką dwiema soku. Jak za gęsty – dajesz więcej soku. Jak za rzadki – więcej cukru.
Babkę można upiec w tradycyjnej, babkowej formie lub w keksówce. Porcja z tego przepisu nada się do formy o pojemności ok. 2- 2,5 litra, keksówkę trzeba by tu brać w rozmiarze 11×28. A gdyby komuś zamarzyły się babeczki – przeszkód nie widzę, trzeba wtedy skrócić czas pieczenia, 30 minut powinno im wystarczyć.
Orzechy bez problemu można pominąć w przepisie lub wymienić na migdały czy wiórki kokosowe.
To jest bardzo elastyczny pod tym względem przepis, nie należy tylko przesadzić z ilością dodatków:)
Jajka i masło i śmietankę należy wyjąć wcześniej z lodówki, by nabrały pokojowej temperatury.
Przy okazji – jeśli ktoś potrzebuje ubezpieczyć dom, samochód, podróż, cokolwiek – to bardzo polecam tych specjalistów z banerka poniżej.
Są bardzo zaangażowani w sprawy klientów i zwyczajnie ludzko pomocni, zawsze. Wiecie jakie to ma znaczenie, gdy naprawdę coś się wydarzy i nie wiesz co i jak robić, gdzie z tym lecieć, jak zgłosić. Załatwisz sprawę przez telefon, a polisę mailem.
Ostatnio jedna pani poślizgnęła się przed moim domem i złamała nogę. Dostałam z kancelarii prawnej wezwanie do zapłaty 39 000 złotych roszczenia. Serce mi stanęło, a włos się zjeżył.
Gdyby nie posiadane OC – leżałabym na całego.
Także – baaaardzo polecam i będę jeszcze wklejać wiele razy.
Byłam w podróży, dlatego mnie tu tyle czasu nie było. Kto śledzi FB i Instagram – wie. Na FB można obejrzeć fotograficzne relacje.
Na blogu wrzucę wpis z podróży po świętach, dobrze???:)
Babka piaskowa z czekoladą i orzechami – składniki:
- 200g masła bez dodatku oleju
- 4 duże jajka (L) lub 5 małych
- 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (300g)
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki siekanych grubo orzechów włoskich, laskowych lub migdałów
- 1 i 1/4 szklanki cukru (270g)
- 4 duże łyżki śmietanki 30 – 36%
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Babka piaskowa z czekoladą i orzechami – przepis:
Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Jeśli używamy formy silikonowej wystarczy przesmarować ją olejem.
Piekarnik ustawić na 170 stopni.
Masło pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać cukier i utrzeć mikserem na gładką, jasną masę.
Dodawać po jednym jajku, po każdy miksować do połączenia. Masa może się zwarzyć – nie szkodzi.
Obie mąki wsiać przez sitko do miski, dodać śmietankę, wanilię i miksować do połączenia.
Dodać posiekaną na małe kawałki czekoladę i siekane grubo orzechy, wymieszać.
Przełożyć ciasto do formy i wstawić na środkową półkę rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 40-45 minut. Patyczek wyjęty z ciasta nie powinien być oklejony.
Wyjąć cisto z piekarnika i postawić na metalowej kratce. Po 10 minutach wyjąć babkę z formy i pozostawić do ostygnięcia.
Kroić wystudzoną.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)