Bardzo dobry sernik gotowany na biszkopcie

Bardzo dobry sernik gotowany na biszkopcie – duże, efektowne, podzielne ciasto, w sam raz na szykowne przyjęcie, szkolną imprezę, świąteczny stół lub co tam Wam przyjdzie do głowy. Proste w przygotowaniu, mimo, że opis jest długawy. Nie dało się krócej:)
Upieczone w okrągłej tortownicy będzie spektakularnie wyglądającym tortem.
Biszkoptowe, łaciate ciasto, którym przekłada się masę sernikową najlepiej przygotować na dzień lub lepiej dwa przed podaniem.
Przekładki nasiąkają wilgocią sera tworząc spójną, dobrze krojącą się całość.

Miewamy takie momenty, kiedy potrzebujemy deser przygotować wcześniej, bo przed samą impreza nie ma na to czasu, prawda? To jest to ciasto! 🙂

By ładnie się kroiło na warstwy, a chcemy uzyskać je najlepiej trzy, potrzebny jest dzień odpoczynku po pieczeniu. Albo przynajmniej 7-8 godzin. Kto kroił świeży biszkopt, wie o czym mówię. Naprawdę nie warto składać ciast tortowych tego samego dnia. Wilgoć musi mieć czas odparować. Świeży biszkopt przy krojeniu staje się ubitym zakalczykiem, nóż chechła ciasto rwąc je i gniotąc. Dramat i kiszka. Także – dnia następnego – lepiej.

I wtedy dopiero gotujesz sernik. I ciepły, a nawet gorący wylewasz na pokrojone blaty. Wystygnie i jednocześnie sprawi, że biszkopt ponownie zmięknie, wchłonie nieco sernikowej masy, stanie się jednolitą pysznością. Po ostygnięciu niech sobie postoi w lodówce, choćby dzień cały lub dłużej. Po dwóch dniach będzie sernikową ambrozją.

Z podanej porcji wyjdzie ciacho na wiele, wiele kawałków. Kto ma niedużą rodzinę i nie planuje tłumu gości, niech zmniejszy ilość składników o połowę. Nie dzielcie jajek na pół, dajcie po trzy do jasnego i ciemnego ciasta. Do połowy proporcji wystarczy tortownica 20 cm lub blaszka 18 x25 lub w zbliżonym rozmiarze. W przypadku innej możesz użyć też przeliczarki form.

Bardzo dobry sernik gotowany na biszkopcie

składniki (na formę ok. 25×35 cm lub tortownicę 28 cm)

ciasto ciemne:

  • 5 dużych jajek
  • 1/2 szklanki cukru (100g) 
  • szklanka mąki pszennej tortowej (150 g)
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

ciasto jasne:

  • 6 białek z dużych jajek (7-8 małych)
  • 3/4 szklanki cukru (140 g)
  • 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej (50 g)
  • 3/4 szklanki mąki/skrobi ziemniaczanej (140 g)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę sernikową:

  • 1 kg białego, tłustego sera dwukrotnie zmielonego/zblendowanego lub gotowego „wiaderkowca” (nada się tylko tłusty, gęsty powyżej 12% zawartości tłuszczu, dobry poznasz po wyższej cenie)
  • 6 żółtek
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru (220g)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
  • 4 duże łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej lub dwa opakowania budyniu bez cukru
  • szklanka mleka (250ml)
  • ew. szklanka rodzynek

polewa czekoladowa:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30 % lub mleka z łyżeczką masła
  • ew. wiórki kokosowe do posypania ciasta

Bardzo dobry sernik gotowany na biszkopcie – przepis

Piekarnik ustawić na 180 stopni. Papier do pieczenia zgnieść w kulę, lekko zwilżyć wodą pod kranem i wyłożyć nim formę do pieczenia.

ciasto ciemne:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie łyżka po łyżce dodawać cukier i ubijać, aż masa stanie się lśniąca.
Do ubitych białek dodawać po żółtku, wmieszać każde delikatnie łopatką.
Na duże sitko wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wsiać je porcjami do białek, po każdej porcji przemieszać wszystko wolno i delikatnie łopatką. Odstawić na czas przygotowania ciasta jasnego.

ciasto jasne:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie po łyżce dodawać cukier.
Dodać ocet lub sok z cytryny i krótko wymieszać.
Na sitko wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wsiać porcjami do piany. Po każdej delikatnie i wolno przemieszać wszystko łopatką.

Na wyłożoną papierem formę do pieczenia wykładać na przemian po dużej łyżce ciasto jasne i ciasto ciemne.
Niech powstanie biało – czekoladowa mozaika. Można włożyć w masę patyczek czy trzonek od łyżki i nakreślić dużą literę S lub Z dla lekkiego przemieszania warstw.

Wstawić ciasto do całkowicie rozgrzanego piekarnika (środkowa półka, grzałki góra – dół) i piec ok. 40 minut. Patyczek wyjęty z ciasta nei powinien być oklejony.
Pozostawić ciasto do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku, minimum 5-6 godzin, a najlepiej do następnego dnia.

Ułożyć ciasto na kuchennym blacie i ostrym, długim nożem przekroić je na trzy cienkie, możliwie równe warstwy.

Masa sernikowa

Mleko wlać do dużego kubka lub rondelka, wsypać mąkę/skrobię ziemniaczaną, wbić żółtka i przemieszać wszystko trzepaczką na jednolitą emulsję.
Do garnka (pojemność ok.2l) włożyć masło, wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia masła.
Dodać ser, wanilię i rodzynki, i podgrzewać wszystko mieszając łopatką lub trzepaczką. Ogień nie może być zbyt duży, by masa się nie przypaliła.
Kiedy będzie bardzo gorąca, wlać emulsję z mleka i jajek i mieszać intensywnie podgrzewając wszystko.
Po kilku minutach (7-10) mieszania wszystko zgęstnieje.

Na dnie formy ułożyć warstwę ciasta.
Lubię bardzo wilgotne ciasta, zatem każdy blat zwilżyłam dodatkowo lekko osłodzoną herbatą/wodą z cytryną, w ilości duża filiżanka na jedną warstwę. Można to zrobić pędzelkiem lub łyżką.
Na cieście rozsmarować połowę masy serowej. Przykryć drugim blatem, nawilżyć herbatą/wodą z cytryną i rozsmarować pozostały ser.
Wierzch okryć ostatnią warstwą. Przykryć papierem lub ściereczką i wstawić do lodówki na kilka/kilkanaście godzin.

Polewa

Nad rondelkiem z wrzącą wodą ustawić miskę czy inny rondelek i włożyć do niego połamaną czekoladę. Podgrzewać mieszając aż czekolada zacznie się rozpuszczać. Dodać śmietankę lub mleko, mieszać do połączenia wszystkiego w jednolitą polewą.
Jak uratować zwarzoną polewę do ciasta. – to na wypadek gdyby czekolada była słabej jakości:)

Powstałą polewą pokryć ciasto. Można posypać wiórkami kokosowymi lub strużkami startej czekolady.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

 



  1. Edyta
    6 października, 2020, 1:09 pm

    Cudowne ciasto. Zobaczylam na blogu Kruche babeczki i przepadlam. Super 🙂

  2. Katarzyna
    10 października, 2020, 10:52 am

    Ciasto nie wyrosło, choć biszkopty z Pani strony piekę regularnie i zastanawiam się czy przyczyną może być ilość mąki ziemniaczanej w stosunku do pszennej.

    1. Beata Królikiewicz
      10 października, 2020, 4:29 pm

      Nie, ciasto nie rośnie i nie opada, trzeba zastosować tą samą technikę jak przy biszkoptach, wolne mieszanie, by piana nie opadła i jest ok. Ktoś na FB wstawiał zdjęcie upieczonego i na blogu zobacz – Kruche Babeczki przepis dziewczyna sprawdzała,znaczy – działa. Daj znak gdybyś potrzebowała pomocy.

  3. Basia
    17 października, 2020, 11:12 am

    Ciasto przepyszne. Rzeczywiście biszkopt ciężko było przekroić na trzy blaty ale udało się.
    Będą powtórki.

  4. Gosia
    18 października, 2020, 4:45 pm

    Masa serowa to jakieś nieporozumienie. Twaróg po podgrzaniu razem z masłem i cukrem zwarzył się i taka sytuacja powtórzyła się 3 razy z róznymi twarogami. Przepis ewidentnie kosztowny acz chybiony. Nie polecam – szkoda własnego czasu oraz pieniędzy na produkty.

    1. Beata Królikiewicz
      19 października, 2020, 7:09 am

      Hmm. Tę masę robię od lat. Też na różnych twarogach, problem mam z tymi dyskontowymi, rzadkimi ale większa ilość zagęszczacza zwykle radzi sobie i z tym problemem. Dostałam też sporo wiadomości od osób, które sernik robiły z powodzeniem. Coś jest nie tak. Może następnym razem odezwij się na FB i zrobimy razem.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)