Czekoladowe ciasto z jednej miski
Czekoladowe ciasto z jednej miski – bogate w smaku, pełne czekolady, miękkie i przepyszne. Nie musisz wyciągać miksera, wystarczy kuchenna rózga – trzepaczka. Potrzeby jest też rondelek lub nieduży garnek, w którym rozpuszcza się czekoladę i miód z dodatkiem kakao.
Zatem jeśli by chcieć wyrażać się ściśle – to ciasto z jednej miski i jednego rondla:)
Przygotowanie go nie powinno przekroczyć 15 – 20 minut. Przerwa na reklamy w ulubionym serialu i siup – jest w piekarniku.
Kolejny odcinek – upieczone:)
Czekoladowe ciasto z jednej miski długo utrzymuje świeżość, pozostaje wilgotne przez kilka dni, jeśli zadba się o przechowywanie go w plastikowym pojemniku lub pod kloszem.
Nada się jako podstawa tortu, można je przekroić na dwa lub trzy blaty.
Jeśli ciasto urośnie “z górką” nic nie szkodzi, można odciąć wierzch i pokruszyć go jako wierzchnią warstwę ubitej śmietany lub kremu.
Nie należy zmniejszać w cieście ilości cukru. Tzn. – można, tylko należy spodziewać się, że będzie w nim mniej wilgoci. Cukier wiąże wodę, trzyma ją w środku, to dlatego nieraz zastanawiasz się, dlaczego wyszło suche, choć temperatura wcale nie była tak wysoka albo czas pieczenia wcale niezbyt długi.
Czekoladowe ciasto z jednej miski – składniki (na formę 22cm) :
- 100 g gorzkiej czekolady
- 120 g masła 82% zawartości tłuszczu (można zastąpić olejem roślinnym lub użyć pół na pół)
- 4 łyżki miodu
- 280 g maki pszennej lub mieszanki bezglutenowej “do ciasta”
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150g cukru pudru
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 jajka
- 200 ml kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu
- 125 ml mleka
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
Czekoladowe ciasto z jednej miski – przepis:
Ustawić piekarnik na 180 stopni z funkcją góra – dół.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Boki formy wysmarować cienko masłem.
Do niedużego rondelka włożyć masło, połamaną na kostki czekoladę, miód i kakao.
Podgrzewać na najmniejszym ogniu mieszając, do połączenia składników.
Ostudzić. By było szybciej wstawiam rondelek do miski z zimną wodą.
Do dużej miski wsiać przez sito mąkę, sodę, cukier puder, sól – wymieszać.
Wbić jajka, dodać śmietanę, mleko, wanilię.
Wszystko wymieszać kuchenną rózgą – trzepaczką – od środka ku zewnętrznym krawędziom miski.
Wlać ostudzoną masę z czekoladą i wymieszać. Należy to robić tylko do połączenia składników, długie ubijanie nie jest wskazane.
Od razu przelać masę do formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec 45 – 50 minut. Patyczek wyjęty z ciasta powinien być suchy, nieoklejony. Trzeba nakłuć ciasto i sprawdzić w różnych miejscach.
Można posypać cukrem pudrem, polać dowolną polewą (najlepsze przepisy na polewę) lub podawać z bitą śmietaną i truskawkami:)
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)