ciasto słonecznikowiec

Ciasto słonecznikowiec

Ciasto słonecznikowiec – jedno z lepszych ciast jakie próbowałam, a doświadczenie ja, wielki słodyczolub mam całkiem spore:)
Chrupiący słonecznik, krówkowa masa, czekoladowe, wilgotne ciacho – bosko!
Przepis rzecz jasna poniżej. To duża porcja na kilkanaście naprawdę solidnych kawałków. Jest się jak tym ciastem podzielić, można zapraszać przyjaciół i rodzinę. Idealne ciasto na andrzejki, święta lub po prostu weekend. Upieczone w tortownicy sprawdzi się jako tort.

Jak wykonać słonecznikowiec?

Karmelizujesz słonecznik, pieczesz biszkoptowe ciasto, ubijasz błyskawiczny krem, składasz w jedność i na to polewa.
Ach! Każde osobno masz ochotę zjeść od razu, bez składania:)
Warto zachować tę kolejność, bo słonecznik musi zdążyć całkowicie ostygnąć. Jeśli użyjesz ciepłego – krem rozrzedzi się na amen, trudno będzie go zebrać w ładną warstwę.
W wielu przepisach w sieci występuje wersja tego ciasta z dodatkowym kremem z bitej śmietany i mascarpone.
Gdyby ktoś chciał ją dołożyć na wierzchu, jest prosto.  250 ml zimnej (koniecznie zimnej) śmietanki 36-30% ubij z 250g mascarpone i dwiema łyżkami cukru na sztywny krem. Można dekoracyjnie wycisnąć go tylką (końcówką do dekoratora cukierniczego) w kształcie gwiazdki. Albo rozsmarować na wierzchu ciasta. Do wyboru!
Ja uznaję, że tyle kremowego dobra ile na fotkach, w jednym cieście – wystarczy.
Można też zostawić nieco słonecznikowej chrupki do posypania ciasta na wierzchu.

Albo dołożyć pod warstwę kremu dżem porzeczkowy.

Czy da się upiec zdrowszą wersję ciasta?

Ciasto można upiec na mieszance mąk bezglutenowych “do ciasta” i użyć jako słodzidła ksylitolu lub erytrytolu.
Znalazłam w necie masę krówkową (dulce de leche) bez cukru, droooooga! Ale jest, jakby co:) Kto ma problem z cukrem, insulinoopornością – może śmiało robić i z tymi dodatkami.
Dla dobrej logistyki, zachowaj kolejność działań z przepisu poniżej.

Ciasto słonecznikowiec – składniki (na formę ok. 24x35cm lub tortownicę 28 cm):

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1/2 szklanki wody (125ml)
  • 1/2 szklanki cukru (125g)
  • 3 łyżki kakao

powyższe składniki włożyć do niedużego rondelka, krótko podgrzać na średnim ogniu mieszając, tylko do rozpuszczenia cukru. Czekoladową masę pozostawić do ostudzenia.

Chrupiący słonecznik (dodatek do kremu):

  • 250 g łuskanego słonecznika
  • 70 g masła
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki mleka

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Powyższe składniki włożyć do rondelka.
Podgrzewać mieszając do rozpuszczenia masła i cukru. Odstawić na chwilę.
Dużą blaszkę wyłożyć silikonową matą lub wysmarowanym cienko oliwą papierem do pieczenia.
Wyłożyć mieszankę ze słonecznikiem na blaszkę, rozsmarować cienką warstwą.
Piec (pilnując!) ok. 15 minut, aż słonecznik się zezłoci. Nie może się przypalić – będzie gorzki. Wyjąć z piekarnika i CAŁKOWICIE ostudzić.

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (190g)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (300g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Formę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno, papier trzeba przyciąć). Piekarnik ustawić na 180stopni z funkcją góra-dół.  

Żółtka oddzielić starannie od białek.
Białka umieścić w dużej misie.
Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając.
Dodawać kolejno wszystkie żółtka, mieszając wolno masę już teraz – łopatką.
Nie przerywając mieszania, do białek wlewać cienką strużką całą wystudzoną, czekoladową mieszankę.

W osobnej misce zmieszać mąkę z proszkiem i sodą.
Porcjami wsypywać to do ubitej masy. Po każdej porcji również wolno i delikatnie wmieszać wszystko do połączenia składników.
Przelać ciasto do formy.
Piec w temperaturze 180ºC na środkowej półce piekarnika, przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 warstwy.

Poncz:
ok. 100ml likieru kawowego lub osłodzonego naparu z kawy wymieszać z 100ml przegotowanej wody.
Zamiennie można użyć lekko osłodzonego naparu z herbaty.

Krem:

  • 250g miękkiego masła (koniecznie 82% tłuszczu)
  • puszka (400g) masy krówkowej (dulce de leche)
  • ostudzony całkowicie, pokruszony na drobno, pieczony słonecznik

Masło włożyć do miski, pokroić nożem.
Utrzeć mikserem na puch (ok. 3 minuty).
Dodać masę krówkową i ubijać na krem do połączenia składników.
Dodać połamany drobno słonecznik i wymieszać.

Polewa:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100g mlecznej czekolady
  • 150ml mleka

Czekolady połamać na kostki, włożyć do rondelka, zalać mlekiem.
Ustawić nad garnuszkiem z wrzącą wodą i mieszać do rozpuszczenia i połączenia składników.

składanie:
Pierwszą warstwę ciasta ułożyć w formie.
Przy pomocy pędzelka posmarować połową ponczu.
Wyłożyć punktowo krem, rozsmarować go delikatnie, przykryć drugą warstwą ciasta.
Posmarować blat resztą ponczu.
Całość polać dowolną polewą.

Wierzch posypać podprażonym na suchej patelni słonecznikiem (ok. 3 łyżki).
Schłodzić przez noc w lodówce.
Ciasto trudno ukroić w modelowo zgrabne kawałki. Nie przejmuj się. Smak wynagrodzi wszystko:)

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

 

ciasto słonecznikowiec

ciasto słonecznikowiec

ciasto słonecznikowiec

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie