proste ciasto piernikowe

Proste ciasto piernikowe z cytrynowym lukrem

Proste ciasto piernikowe, pyszne, przełożone dżemem lub powidłami, mocno czekoladowe i wilgotne, świetnie sprawdzi się podczas świątecznego biesiadowania. Znika w mig:)
Ciasto nie musi leżakować, nie ma dodatku miodu, a z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet zupełnie niedoświadczony piekarz- kuchcik. Rzecz jasna – można je upiec zwyczajnie, w środku tygodnia lub na weekend, sprawdzi się podczas klasowych mikołajek czy andrzejkowej imprezy.
Ci, którzy nie przepadają za korzennym, piernikowym aromatem niech pominą dodatek przypraw, otrzymają po prostu pyszne, wilgotne, czekoladowe ciasto.
Można je wykończyć dowolną polewą czekoladową, oprószyć cukrem-pudrem lub wykonać prosty lukier z cukru pudru i cytrynowego soku. Przyjemnie przełamuje on słodycz ciasta i zapobiega jego wysychaniu.
Przepis poniżej jest na małą formę, ok. 22×30 cm, wychodzi z niej 12 solidnych kawałków lub 24 małe:)
Niech Was nie zwiedzie niewielka wysokość ciasta po upieczeniu, po przełożeniu powidłami i pokrojeniu w kostkę będzie w sam raz!
Przy większych imprezach nic nie stoi na przeszkodzie by ilość składników podwoić i upiec ciacho w formie 28 x 34 cm lub większej. Polecam przeliczarkę w prawej kolumnie bloga, dostosujecie każdy przepis do brytfanny jaką posiadacie w domu.

Proste ciasto piernikowe – składniki (na formę 22 x28cm) :
wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę, należy 1,5 godziny przed przygotowaniem wyjąć mleko, masło i jajka z lodówki.

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 3/4 szklanki cukru Diamant
  • 2 duże jajka lub 3 małe
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika, gotowej mieszanki ze sklepu lub domowej
  • 150 ml mleka
  • 250 ml gęstego dżemu/konfitury morelowej lub powideł śliwkowych

na lukier

  • 3/4 szklanki Cukru Pudru Diamant
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Proste ciasto piernikowe – przepis

Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej czyli włożyć do małej miski czy rondelka, ten postawić nad garnkiem z gotującą się wodą. Podgrzewać mieszając do rozpuszczenia składników. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Masło pokroić na kawałki, włożyć do miski i przy pomocy miksera ucierać z cukrem ok. 4- 5 minut.
Ucierając, dodawać po jednym jajku a następnie nie zaprzestając miksowania, wlewać cienką strużką stopioną czekoladę.
Kiedy masa będzie jednolita, odłożyć mikser.

Piekarnik ustawić na 170 stopni, z funkcją góra- dół.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. By było łatwiej, można go mocno zgnieść w kulę i lekko zwilżyć wodą pod kranem.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać w 3-4 porcjach do czekoladowej masy, naprzemiennie z porcjami mleka.
Mieszać wszystko łyżką lub łopatką.
Ciasto wlać do formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec 40 minut.
Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Po ostygnięciu, ciasto przekroić na dwie cienkie warstwy.
Pierwszą posmarować dżemem lub powidłami, przykryć drugą częścią ciasta. Lekko docisnąć.
Cukier Puder Diamant wsypać do miseczki lub dużego kubka, dodać 2 łyżki soku i mieszać łyżką aż powstanie gęsty lukier. Jeśli jest bardzo gęsty, dodawać po parę kropli soku. Jeśli zbyt rzadki – dać więcej cukru. Powinien dać się rozsmarować.
Wylać lukier na ciasto, wygładzić powierzchnię. Można udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową, kawałkami siekanej czekolady lub cukrowymi kulkami.

proste ciasto piernikowe

 

 

proste ciasto piernikowe

Wpis powstał przy współpracy z partnerem bloga – marką Diamant



  1. baba Aga
    30 listopada, 2019, 4:50 pm

    Zrobiłam na blaszce 22×26 wyszło wysokie na 2cm, może coś zrobiłam źle, bo raczej nie ma jak go przekroić na pół przy tej wysokości, w dodatku popękał, bardziej mazurek niż piernik, wygląda jakby w ogóle nie urósł, ale w smaku fajny, intensywny smak przyprawy do piernika i aż gorzki od kakao. Następnym razem dodam sody, bo będzie następny raz 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      1 grudnia, 2019, 8:48 am

      hmmmm, jeśli popękał to znaczy, że miał za wysoką temperaturę. Co do rośnięcia – mój miał może ze cztery cm wysokości i dał się przekroić. Pomyślę. Wrzuciłam sodę, powinno być puszyściej. Daj znak jak Ci poszło.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie