piernik z powidłami i czekoladą

Piernik z powidłami i czekoladą

Piernik z powidłami i czekoladą, smaczny, pachnący korzennymi przyprawami, ma wszystko co trzeba, by poczuć świąteczną atmosferę i dobry smak.
To spora porcja na rodzinne spotkania przy stole. Albo do podzielenia się z Przyjaciółką albo Przyjacielem. Można go przygotować dzień lub dwa przed świętami, ciasto nie potrzebuje leżakowania.
Jakie święta w tym roku planujecie? Będzie jak zwykle, czy trzeba będzie zrezygnować z zaproszenia tradycyjnego składu najbliższych?
Nie bardzo wierzę w to, że Polacy zrezygnują z celebrowania wigilii w okrojonym składzie. Jak to poukładać? Jakie macie plany?

Ale do piernika.
By piernik był kleisty i lepki, nie można go przesuszyć długim pieczeniem i zbyt wysoką temperaturą. W tym przypadku lepiej by  patyczek, ten do sprawdzania nie był całkowicie suchy.
No i po upieczeniu nie należy trzymać go w lodówce.
Można by też, pomyślałam, przełożyć piernik smażoną żurawiną. Na taką porcję potrzeba by jej z kilogram by starczyło na posmarowanie środka i wierzchu ciasta. Tak wrzucić do rondla z połową szklanki cukru i smażyć z 10 minut mieszając. I przełożyć ciasto. Muszę spróbować.

EDIT- uwaga, edytowałam ilość mąki, wcześniej była pomyłka, wpisałam 375g zamiast 525g. Przepraszam! Możecie mi nawtykać, ile chcecie!:)

domowa przyprawa do piernika

piernik staropolski dojrzewający

prosty piernik ze śliwkami

ciasto piernikowe z lukrem

domek z piernika

Piernik z powidłami i czekoladą – składniki (na formę ok. 25x35cm) :

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (525g)
  • 3/4 szklanki cukru, super jeśli mamy jakiś ciemny, ale niekoniecznie (190g)
  • 440 g płynnego miodu (jeśli stężał, można go krótko podgrzać mieszając), można użyć pół na pół z melasą
  • 250 g masła
  • 6 jajek
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 2,5 łyżeczki sody
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 400 g powideł śliwkowych do przełożenia ciasta

polewa:

100 g gorzkiej czekolady, 50 g czekolady mlecznej, 7-8 łyżek śmietanki 30 – 36% lub mleka, łyżeczka masła

Piernik z powidłami i czekoladą – przepis

Formę (ok. 25×35)  wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik ustawić na 170 stopni z funkcją góra-dół.
Miękkie masło pokroić, włożyć do miski i utrzeć z cukrem przy pomocy miksera lub malaksera.
Dodawać po jednym jajku i ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdyby masa się zważyła – nie szkodzi.
Dodać miód i śmietanę, zmiksować.
Mąkę wymieszać z kakao i sodą, dodać do masy i zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta.

Ciasto przelać do formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut.
Patyczek włożony w ciasto nie powinien być całkowicie oklejony surowym ciastem ale lepiej by był wilgotny.
Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić.
Powidła lekko podgrzać w rondelku.
Ciasto przekroić wzdłuż na dwie warstwy.
Pierwszą z nich posmarować 2/3 ilości gorących powideł, przykryć drugą warstwą ciasta i posmarować pozostałymi powidłami.
Odstawić ciasto na 2 godziny do lodówki, by powidła zastygły.
W rondelku nad parującą wodą rozpuścić połamaną w kostki czekoladę, dodać śmietankę lub mleko i łyżeczkę masła. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Polewę wylać na powidła.
Ciasto należy przechowywać poza lodówką.

piernik z powidłami i czekoladą
piernik z powidłami i czekoladą
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)