piernik z powidłami i czekoladą

Piernik z powidłami i czekoladą

Piernik z powidłami i czekoladą, smaczny, pachnący korzennymi przyprawami, ma wszystko co trzeba, by poczuć świąteczną atmosferę i dobry smak.
To spora porcja na rodzinne spotkania przy stole. Albo do podzielenia się z Przyjaciółką albo Przyjacielem. Można go przygotować dzień lub dwa przed świętami, ciasto nie potrzebuje leżakowania.
Jakie święta w tym roku planujecie? Będzie jak zwykle, czy trzeba będzie zrezygnować z zaproszenia tradycyjnego składu najbliższych?
Nie bardzo wierzę w to, że Polacy zrezygnują z celebrowania wigilii w okrojonym składzie. Jak to poukładać? Jakie macie plany?

Ale do piernika.
By piernik był kleisty i lepki, nie można go przesuszyć długim pieczeniem i zbyt wysoką temperaturą. W tym przypadku lepiej by  patyczek, ten do sprawdzania nie był całkowicie suchy.
No i po upieczeniu nie należy trzymać go w lodówce.
Można by też, pomyślałam, przełożyć piernik smażoną żurawiną. Na taką porcję potrzeba by jej z kilogram by starczyło na posmarowanie środka i wierzchu ciasta. Tak wrzucić do rondla z połową szklanki cukru i smażyć z 10 minut mieszając. I przełożyć ciasto. Muszę spróbować.

EDIT- uwaga, edytowałam ilość mąki, wcześniej była pomyłka, wpisałam 375g zamiast 525g. Przepraszam! Możecie mi nawtykać, ile chcecie!:)

domowa przyprawa do piernika

piernik staropolski dojrzewający

prosty piernik ze śliwkami

ciasto piernikowe z lukrem

domek z piernika

Piernik z powidłami i czekoladą – składniki (na formę ok. 25x35cm) :

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (525g)
  • 3/4 szklanki cukru, super jeśli mamy jakiś ciemny, ale niekoniecznie (190g)
  • 440 g płynnego miodu (jeśli stężał, można go krótko podgrzać mieszając), można użyć pół na pół z melasą
  • 250 g masła
  • 6 jajek
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 2,5 łyżeczki sody
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 400 g powideł śliwkowych do przełożenia ciasta

polewa:

100 g gorzkiej czekolady, 50 g czekolady mlecznej, 7-8 łyżek śmietanki 30 – 36% lub mleka, łyżeczka masła

Piernik z powidłami i czekoladą – przepis

Formę (ok. 25×35)  wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik ustawić na 170 stopni z funkcją góra-dół.
Miękkie masło pokroić, włożyć do miski i utrzeć z cukrem przy pomocy miksera lub malaksera.
Dodawać po jednym jajku i ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdyby masa się zważyła – nie szkodzi.
Dodać miód i śmietanę, zmiksować.
Mąkę wymieszać z kakao i sodą, dodać do masy i zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta.

Ciasto przelać do formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut.
Patyczek włożony w ciasto nie powinien być całkowicie oklejony surowym ciastem ale lepiej by był wilgotny.
Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić.
Powidła lekko podgrzać w rondelku.
Ciasto przekroić wzdłuż na dwie warstwy.
Pierwszą z nich posmarować 2/3 ilości gorących powideł, przykryć drugą warstwą ciasta i posmarować pozostałymi powidłami.
Odstawić ciasto na 2 godziny do lodówki, by powidła zastygły.
W rondelku nad parującą wodą rozpuścić połamaną w kostki czekoladę, dodać śmietankę lub mleko i łyżeczkę masła. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Polewę wylać na powidła.
Ciasto należy przechowywać poza lodówką.

piernik z powidłami i czekoladą
piernik z powidłami i czekoladą
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)