Prosty piernik ze śliwkami

Piernik ze śliwkami, prosty do przygotowania, puszyste ale też lekko kleiste ciasto pod polewą z gorzkiej czekolady, którego przygotowanie nie zajmie nam więcej niż 15 – 20 minut. Potem już tylko pieczenie w piekarniku, bez naszego udziału:)
Dodatek  przyprawy do piernika i miodu sprawiają, że smakuje świątecznie, rozgrzewająco i pasuje do koca i książki:). Jeśli pominie się piernikową przyprawę , zamiast miodu doda się cukier, to otrzymamy czekoladowe, wilgotne, pyszne ciasto do popołudniowej kawy, rodzaj ulubionego przez wszystkich murzynka.

Mistrzynią ciast zwyczajnych, takich jak piernik ze śliwkami była moja mama, piekła tzw. placki codzienne, często w formie babki,  bez kremów, pianek i musów, ot taki słodycz na wypadek wizyty sąsiadki albo naszych szkolnych przyjaciół. Prosty piernik ze śliwkami nada się do powszedniej herbaty, nie tylko z okazji świąt, zatem przepis daję dla zwykłego, nieświątecznego i świątecznego wypiekania:)

piernik ze śliwkami

piernik ze śliwkami – składniki ( na formę keksową ok. 11×25 cm) : 

– 250 ml mleka
– 3/4 szklanki cukru ( 190 g)
– 3 łyżki miodu
– 100 g masła
– 3 łyżki kakao
– 1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
– łyżka przyprawy do piernika
– 3 jajka
– 2 łyżki powideł śliwkowych
– 2 szklanki mąki pszennej (300g)
– 1,5 łyżeczki sody
– 150 g suszonych śliwek

polewa: 

– pół tabliczki gorzkiej czekolady (50g)
– łyżeczka masła
– łyżka cukru
– 3-4 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki

siekane migdały lub orzechy i kilka suszonych śliwek do dekoracji

piernik ze śliwkami- przepis

Piekarnik ustawić na 180 stopni (góra-dół),  Do garnka o pojemności ok. 2,5 – 3 l  (by potem nie brudzić innych naczyń, stąd duży rozmiar) wlać mleko, dać cukier, miód ,masło, kakao, przyprawę do piernika, kawę.
Podgrzewać na małym ogniu mieszając przy pomocy trzepaczki – kuchennej rózgi, tylko do rozpuszczenia masła i cukru, nie gotować.
Ostudzić do temperatury pokojowej. By było szybciej, można włożyć garnek do zimnej wody.
Żółtka oddzielić od białek, dodać do ostudzonej masy razem z powidłami, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę.
Śliwki posiekać na grube kawałki.
Mąkę wymieszać  z sodą do pieczenia. Wymieszać z czekoladowym ciastem, szybko i niezbyt porządnie, przy pomocy trzepaczki lub łyżki. Dodać śliwki, wszystko szybko przemieszać.
Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek, ciasto przelać do formy i od razu wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec na drugiej półce od dołu ok. 50 – 60 minut, z funkcją góra-dół.
Patyczek wyjęty z ciasta powinien być suchy, nieoklejony masą.
Studzić ciasto w uchylonym piekarniku, a następnie wyjąć na metalową kratkę.

Składniki polewy razem z czekoladą połamaną na kostki ustawić w miseczce nad gotującą się w rondelku wodą.
Mieszać, aż czekolada się rozpuści, a składniki połączą. Jeśli masa będzie bardzo gęsta, można dodać nieco więcej mleka.

Polewą zalać wierzch ciasta, udekorowć  kawałkami śliwek,  siekanych orzechów lub migdałów.

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  1. Aga
    4 listopada, 2017, 7:47 am

    Wyglada smakowicie, ale czy masz moze wersje bezglutenowa?

    1. Beata Królikiewicz
      3 grudnia, 2020, 9:16 am

      Wzięłabym jakąś gotową mieszankę sklepową bez glutenu, do ciast.

  2. Małgosia
    8 listopada, 2017, 10:23 pm

    Piernik na pewno pyszny i wygląda bardzo zachęcająco 🙂 Mam pytanie, chciałbym zrobić tort piernikowy i wykorzystać ten przepis. Czy jeżeli upiekę go w okrągłej formie to będzie się dało z niego wykroić 3 blaty i przełożyć masą?

    1. Beata Królikiewicz
      9 listopada, 2017, 8:28 pm

      W formie ok 18 cm – tak. Jeśli ok. 22 – 24 trzeba półtorej porcji. Więcej – podwójnej. W prawej kolumnie bloga jest przeliczarka form. Można podać rozmiar swojej formy , wpisać składniki z przepisu i przeliczy.

  3. Karolina
    13 listopada, 2017, 9:22 am

    Faktycznie bardzo proste i szybkie ciasto. Lekko wilgotne. Polecam:)

  4. Edyta
    9 grudnia, 2017, 2:45 pm

    Ciasto pyszne!!! Zamiast śliwek, których moi panowie nie lubią, dodałam pokrojoną czekoladę-PYCHA. Jedyny problem, że było go za mało, następnym razem piekę z podwójnej lub potrójnej porcji.

    1. Beata Królikiewicz
      10 grudnia, 2017, 4:40 pm

      Super!

  5. Anna
    31 grudnia, 2017, 6:00 pm

    Dobry wieczór. Pani Beato, bardzo Pani dziękuję za udostępnienie super przepisów z których bardzo często korzystam. Można powiedzieć, że mnie Pani ratuje w kuchni. Czy można prosić o podpowiedź jaką temperaturę ustawia Pani przy pieczeniu tego ciasta? Z góry dziękuję. Ania

    1. Beata Królikiewicz
      1 stycznia, 2018, 6:32 pm

      Dobry wieczór, dziękuję za miłe słowa, 180 stopni, podałam w przepisie:)

  6. Basia
    18 grudnia, 2018, 9:01 pm

    chcę jutro upiec jakiej wielkości jest keksówka

    1. Beata Królikiewicz
      20 grudnia, 2018, 8:56 pm

      11×25 cm.

  7. Mateusz
    18 stycznia, 2021, 10:14 am

    Wyszedł wyśmienity. Kocham tę stronę.

  8. anna
    22 marca, 2021, 3:06 am

    Czy jesli powidlo zastapie dzemem to zmieni to smak? Czy bedzie piernik tez tak samo wigotny, czy raczej tego nie polecasz?

    1. Beata Królikiewicz
      22 marca, 2021, 1:41 pm

      Nie piekłam z dżemem, ale próbowałabym.Dużej różnicy w smaku nie powinno być.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie