Ciasto z dyni z czekoladowym musem
Ciasto z dyni z czekoladowym musem – bardzo oryginalne i nietuzinkowe, pyszne i delikatne. Dolna warstwa smakuje nieco jak pomarańczowy sernik, a czekoladowy mus – sami wiecie, lepiej być nie może. Ten kontrast jest obłędny.
Można poprzestać na wykonaniu samego, pomarańczowo – dyniowego spodu. Na blogu jest na to ciasto stary przepis. Gdziekolwiek nie pojawiło się na imprezie – wszyscy o nie pytali, jest tak nietypowe i smaczne. Można je polać dowolną, czekoladową polewą albo zwyczajnie posypać cukrem pudrem. Ale mus…To połączenie, ten duecik! Bomba!
Jest bezglutenowo, zatem w razie wizyty gości na diecie wykluczeniowej – mamy uniwersalne, świetne ciacho dla wszystkich.
Zapiszcie sobie przepis, jeśli nie na najbliższy weekend to na święta. Dynia lub pasteryzowane puree może stać niemalże dowolną ilość czasu.
Ciasto z dyni z czekoladowym musem – składniki (na formę 23×23 cm, 21x28cm albo tortownicę ok. 22cm):
- 800 g obranej dyni (można też wykorzystać gotowe puree w takiej ilości)
- 150g cukru lub ksylitolu/erytrytolu
- 2 łyżki miodu
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 4 jajka w rozmiarze L (lub 5M)
- 180g mąki kukurydzianej
- 2 łyżki esencji waniliowej (domowej na spirytusie lub środek wyskrobany nożem z laski wanilii, ew. cukier waniliowy)
- 2 pomarańcze
- 60g masła
czekoladowy mus:
- 100g masła
- 100g gorzkiej czekolady
- 3 jajka w rozmiarze L (4M)
- 1 łyżka kakao
- 100g drobnego cukru lub ksylitolu/erytrytolu
- 2 łyżeczki żelatyny (lub agaru) rozpuszczonej w 80ml ciepłej wody
kilka kostek siekanej czekolady do dekoracji
Ciasto z dyni z czekoladowym musem – przepis:
Bezpośrednio do garnka z dynią zetrzeć też skórkę z jednej pomarańczy (tylko pomarańczową część) i dodać wyciśnięty z niej sok.
Dusić do miękkości na małym ogniu, pod przykryciem.
Zdjąć pokrywkę i odparować ewentualny nadmiar płynu (powinno go zostać tylko trochę na dnie), a następnie wszystko chwilę przestudzić, ale tak, by pozostała mocno ciepła.
Dodać masło (rozpuści się od temperatury dyni) i wanilię, zmiksować blenderem na mus.
Jajka ubić krótko na pienistą masę.
Do garnka z dyniowym musem wcisnąć sok z drugiej pomarańczy.
Miksując, dodawać też kolejno cukier, miód, śmietanę, ubite jajka i mąkę. Mieszać do połączenia składników.
Ciasto wlać do formy (będzie prawie płynne) i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st, góra – dół, środkowa półka) na 40 minut.
Gdyby zbyt mocno się rumieniło – przykryć luźnym arkuszem papieru do pieczenia.
Całkowicie ostudzić w uchylonym piekarniku.
Podgrzewać mieszając do rozpuszczenia składników. Nie należy zbytnio podgrzewać masy.
Starannie oddzielić żółtka od białek, dbając by odrobina żółtka nie dostała się do białek.
Żółtka zmiksować z kakao, a następnie dodać je do stopionego z czekoladą masła, wymieszać.
Białka ubić w osobnym naczyniu ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna.
Do ubitych białek dodać w kilku porcjach czekoladową masę, wmieszać ją w pianę wolno i delikatnie, przy pomocy łyżki, nie miksera.
Chodzi o to, by nie uszkodzić sztywnej struktury piany.
Cienką strużką, nie przestając mieszać, wlać do masy ostudzoną żelatynę (gdyby zdążyła stężeć, można ją krótko podgrzać, np. w mikrofali lub wstawiając naczynie do garnka z gorącą wodą).
Wylać na ostudzony, dyniowo – pomarańczowy spód. Wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.