Bardzo dobre ciasto z dyni
Przepis zupełnie odbiega od zwykle stosowanych. Ani w nim ucierania masła, ani kręcenia jajek na kogel mogel ani ubijania piany.
Znalazłam go na blogu Magia w kuchni. Ciasto ma zadziwiający smak, gdybym nie wiedziała, że to dynia, uznałabym, że to coś w rodzaju dość zwartego, ananasowo-pomarańczowego sernika. W recepturze użyto soku i skórki z dwóch pomarańczy, następnym razem wykorzystam jedną, aromat jak dla mnie był zbyt intensywny. I jeszcze dorzucę posiekane migdały dla chrupkości. Piękny, cytrusowy zapach czuć było chyba dwie posesje dalej. Intrygujące, bardzo dobre, wilgotne ciasto.
Bezpośrednio do garnka z dynią zetrzeć też skórkę z jednej pomarańczy i dodać wyciśnięty z niej sok.
Dusić do miękkości na małym ogniu, pod przykryciem.
Zdjąć pokrywkę i odparować ewentualny nadmiar płynu (powinno go zostać tylko trochę na dnie) a następnie wszystko lekko przestudzić.
Do jeszcze gorącej dyni dodać masło i wanilię, zmiksować blenderem na mus.
Jajka ubić krótko na pienistą masę.
Do dyniowego musu wcisnąć sok z drugiej pomarańczy.
Miksując, dodawać też kolejno cukier, miód, śmietanę, ubite jajka i mąkę.
Piekarnik ustawić na 180 st. Formę wyłożyć folią aluminiową.
Ciasto wlać do formy (będzie prawie płynne) i wstawić do nagrzanego piekarnika (góra – dół, środkowa półka) na ok. 40 – 50 minut.
Gdyby zbyt mocno się rumieniło – przykryć luźnym arkuszem papieru do pieczenia.
Całkowicie ostudzić w uchylonym piekarniku, a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.
Można posypać cukrem pudrem, albo udekorować kropką gorzkiej czekolady (rozpuściłam pół tabliczki w kąpieli wodnej z 1/4 szklanki mleka) i płatkami migdałów.
Pięknie wygląda to ciacho! Kolor jest powalający: )
Fajnie że je zrobiłaś 🙂 piękne ci wyszło pozdrawiam
Śliczne pszczółki 🙂
jejku, aleś to ozdobiła! 🙂 Zakochałam się w tych cudeńkach 😀
Dziękuję. Bardzo łatwo pokroić ciasto na takie małe kostki, samo się prosiło;)
Wygląda znakomicie!
Woow! Muszę koniecznie wypróbować!!
robię! trzymaj kciuki
Trzymam, daj znać jak poszło:)
wyszło boskie, wszyscy myśleli, że to sernik!! http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/10/ciasto-dyniowo-pomaranczowe.html
się cieszę:)
czy konieczna jest do niego mąka kukurydziana?
Wydaje mi się że tak, zdaje się że to ona daje odpowiednią konsystencję ciasta. ale teoretyzuję, bo nie próbowałam z inną mąką.
Przepraszam a można użyć mąki pszennej? Ciasto wygląda przepysznie i pewnie takie jest ale mam niestety uczulenie na kukurydzę ;( pozdrawiam Panią ;D
Nie próbowałam, choć eksperymentowałabym raczej z mąką ryżową. Jeśli się zdecydujecie napiszcie jak wyszło.
Robiłam wczoraj już drugi raz, ciasto jest fantastyczne!
🙂 cieszę się:)
Maja jak złoto (znaczy: dynia! 😉 Tylko Gucia brakuje 😉
Czy moge czyms zastapic make kukurydziana?w mojej miejscowosci jest niedostepna……a mam ogromna chec na to ciacho
Szczerze mówiąc nie wiem. Ciasto ma specyficzna fakturę, niepodobna do żadnego innego ciasta, trochę jak sernik, chyba zawdzięcza to właśnie tej mące. Może zamów przez internet?
Jak tak patrze na te zdjęcia to aż mi ślinka cieknie , właśnie wydrążyłam dynie na halloween i szukałam fajnego przepisu na dobre ciacho i chyba znalazłam 🙂
Ja tez kupilam dynie na halloween i zastanawialam sie co moge jeszcze z niej zrobic oprocz zupy krem……
Zrobilam to ciasto .Własnie sie piecze….. Nie moge sie doczekac!!!
Ela: Zamiast mąki kukurydzianej dałam pszenną tortową 1 pełną szklankę i do tego 2 łyżki mąki ziemniaczanej i też wyszło aromatyczne oryginalne ciasto. Teraz kupię mąkę kukurydzianą i porównam smak. 🙂
O. To daj znać koniecznie!
Ela: Kupiłam mąkę kukurydzianą. Ciasto wyszło super! Z mąką kukurydzianą ciasto jest troszeczkę lżejsze i delikatniejsze niż z mąką pszenną, mąka kukurydziana nadaje mu też bardziej żółtego koloru. W zależności od użytego gatunku dyni ciasto ma kolor bardziej żółty lub bardziej pomarańczowy. Obie wersje i tak są smaczne i wszyscy myślą że to sernik. Polecam!
Dzięki za opis i porównanie:)
Przepis bardzo mi się spodobał i …..właśnie czekam z niecierpliwością na efekt końcowy. Zostało 35 minut "strachu" czy wyjdzie. Doskonale wychodzą mi galarety i pasztety, niestety do cukierniczych wypieków nie mam daru, ale tak mnie zaintrygowała smakowo ta propozycja, że zaryzykowała. Czekam na finał. Trzymajcie kciuki. Dam znać jutro co z tego wyszło 🙂
Przepis bardzo mi się spodobał i …..właśnie czekam z niecierpliwością na efekt końcowy. Zostało 35 minut "strachu" czy wyjdzie. Doskonale wychodzą mi galarety i pasztety, niestety do cukierniczych wypieków nie mam daru, ale tak mnie zaintrygowała smakowo ta propozycja, że zaryzykowała. Czekam na finał. Trzymajcie kciuki. Dam znać jutro co z tego wyszło 🙂
Kciuki trzymamy )
Jak duża jest blacha? Mam ochotę zrobić ciacho na przyjęcie weselne
23×23 cm.
Rozumiem, że ubijamy całe jajka? Czy same białka? Z góry dzięki za podpowiedź! 🙂
Całe jajka.
Witam!Naprawde niebo na talerzu ale przede wszystkim ,,niebo w gebie,,!!!dzieki!!
Znaczy się – wyszło:)
dodałam skrobie kukurydzianą zamiast mąki (bo wydaje mi się, że to jest to samo), ciasto ma konsystencję płynną. Czy to tak ma wyglądać?
Tak.
A nie jest za rzadkie i dobrze się kroi w kosteczki ?
Dobrze się kroi.
A co z proszkiem do pieczenia?
No co z tym proszkiem do pieczenia?. Nikt nie odpowiada. Może dlatego ciasto nie rośnie. Prosze odpowiedzcie.
W tym cieście nie ma proszku do pieczenia. I ciasto nie rośnie.
Ciasto bardzo dobre tyko następnym razem zrobię z jednej pomarańczy i nie dodam wanilii.
Jakiej konsystencji powinno być surowe ciasto? Wyszło mi tak rzadkie, że ze strachu dosypałam 2 łyżki mąki i zrezygnowałam z soku z połowy pomarańczy… I wcale nie było zbyt twarde.
Dla 'przeciwników' skórki pomarańczowej: dałam startą skórkę z jednej cytryny, smak super.
Po opieczeniu mam wrazenie ze zrobilam zakalec. Czy wlasnie taka sernikowata konsystencje powinno miec to ciasto?
Tak. To jest takie sernikowate ciasto.
Hej skusilam sie i tez zrobilam te ciasto wlasnie piecze sie,troche z nim zachodu mam nadzieje ze warto��
Wygląda świetnie
A jaki jest przelicznik mąki kukurydzianej na szklanki ?…ile gram mieści się w szklance o poj. 250 ml???
115 g – szklanka 250 ml.
Dzięki wielkie…pozdrawiam serdecznie 🙂
Genialne ciasto! Moja rodzinka je pokochała. Właśnie piekę drugą blachę. Zmniejszyłam jedynie ilość cukru, bo dla nas było za słodkie 🙂
Teraz przymierzam się do klusek z dyni 🙂
witam serdecznie, czy smietanke moge zastapic jogurtem?
Tak.
CIASTO JEST PRZEPYSZNE
ZASTANAWIAM SIĘ CZY MOŻNA WYKORZYSTAĆ DYNIE MROŻONĄ BO MAM JEJ NAPRAWDĘ SPORO
Nie robiłam, ale bym próbowała.
Mojej rodzince to ciasto nie przypadło do gustu, żal czasu…
https://niebonatalerzu.pl/czytelniku-bloga, pozdrowionka, zapraszam, po inne przepisy:)
Czy można czymś zastąpić sok i skórkę z pomarańczy??niestety mam alergię…czy ewentualnie pominąć te składniki?ale podejrzewam, ze to juz nie to samo…
Cały urok w tym zapachu ale można pominąć jeśli jest taka konieczność.
Właśnie jestem po degustacji.
Obawiałam się trochę czy wyjdzie bo na blaszkę wylewałam coś na kształt zupy dyniowej 😉 ciasto przepyszne i faktycznie ma trochę strukturę sernika. U mnie wariacja z amaretto i dekoracja z gorzkiej czekolady i płatków migdałów. Dziękuję pięknie za pomysł i już myślę o kolejnych pysznościach wg Twoich przepisów.
Bardzo się cieszę:)
Placek wyszedł rewelacyjny. Zrobiłam z mrożonej dyni, dałam 1 pomarańczy, masło zastąpiłam olejem kokosowym, a cukier stewią. Faktycznie smakuje jak sernik. Przepyszny.
czy do ciasta nie daje się proszku do pieczenia?
nie.
Zrobiłam! Wyszło boskie! Moja mama myślała, że to sernik dyniowy 🙂 Nie jestem dobra w wypiekach, ale tak się zastanawiam czy nie dałoby się zrobić takiego ciasta z marchewką…
pojęcia nie mam, nie próbowałam. Z marchewką jest na blogu kilka ciast, ale nie są podobne do sernika:) Np https://niebonatalerzu.pl/2016/02/pyszne-ciasto-marchewkowe-z-pomarancza.html albo https://niebonatalerzu.pl/2014/01/najlepsze-ciasto-marchewkowe.html
Dla mnie ciasto jest niestety rozczarowaniem, no ale to też kwestia gustu.