Bardzo dobre ciasto z dyni

Przepis zupełnie odbiega od zwykle stosowanych. Ani w nim ucierania masła, ani kręcenia jajek na kogel mogel, ani ubijania piany. Znalazłam go na  blogu Magia w kuchni. Ciasto ma zadziwiający smak, gdybym nie wiedziała, że to dynia, uznałabym, że to coś w rodzaju dość zwartego, ananasowo-pomarańczowego sernika. W recepturze użyto soku i skórki z dwóch pomarańczy, następnym razem wykorzystam jedną, aromat był jak dla mnie zbyt intensywny. I jeszcze dorzucę posiekane migdały dla chrupkości. Piękny, cytrusowy zapach czuć było chyba dwie posesje dalej:) Bardzo dobre, wilgotne ciasto.

składniki (na formę 23×23 cm) :
– 800 g obranej dyni

– 160 g białego cukru

– 2 czubate łyżki miodu
– 100 ml kwaśnej śmietany
–  4 jajka
– 180 g mąki kukurydzianej
– 2 łyżki esencji waniliowej (domowej na spirytusie lub środek laski wanilii, ew. cukier waniliowy)
– 2 pomarańcze (najlepiej eko)
– 60 g masła
– ew. dwie łyżki posiekanych migdałów bez skórki
Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka.
Bezpośrednio do garnka z dynią zetrzeć też skórkę z jednej pomarańczy i dodać wyciśnięty z niej sok.
Dusić do miękkości na małym ogniu, pod przykryciem.
Zdjąć pokrywkę i odparować ewentualny nadmiar płynu (powinno go zostać tylko trochę na dnie)  a następnie wszystko lekko przestudzić.
Do jeszcze gorącej dyni dodać masło i wanilię, zmiksować blenderem na mus.
Jajka ubić krótko na pienistą masę.
Do dyniowego musu wcisnąć sok z drugiej pomarańczy.
Miksując, dodawać też kolejno cukier, miód, śmietanę, ubite jajka i mąkę.
Piekarnik ustawić na 180 st. Formę wyłożyć folią aluminiową.
Ciasto wlać do formy  (będzie prawie płynne)  i wstawić do nagrzanego piekarnika (góra – dół, środkowa półka) na ok. 40 – 50 minut.
Gdyby zbyt mocno się rumieniło – przykryć luźnym arkuszem papieru do pieczenia.
Całkowicie ostudzić w uchylonym piekarniku a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.
Można posypać cukrem pudrem, albo udekorować kropką gorzkiej czekolady (rozpuściłam pół tabliczki w kąpieli wodnej  z 1/4 szklanki mleka) i płatkami migdałów.
Uwaga – ciasto nie wyrasta bardzo, tak jak te tradycyjne z mąką, ma zwartą, podobną do sernika strukturę i mniej więcej zostaje takiej wysokości jak po nalaniu do formy, tak ma być:)
 Mówię Wam – niebo na talerzu:)
 


  1. Angie
    15 października, 2013, 4:00 pm

    Pięknie wygląda to ciacho! Kolor jest powalający: )

  2. Jagoda Jurek
    15 października, 2013, 4:10 pm

    Fajnie że je zrobiłaś 🙂 piękne ci wyszło pozdrawiam

  3. pola
    15 października, 2013, 4:21 pm

    Śliczne pszczółki 🙂

  4. Salvador Dali
    15 października, 2013, 7:09 pm

    jejku, aleś to ozdobiła! 🙂 Zakochałam się w tych cudeńkach 😀

  5. opalanka
    15 października, 2013, 7:35 pm

    Dziękuję. Bardzo łatwo pokroić ciasto na takie małe kostki, samo się prosiło;)

  6. Luka Li
    16 października, 2013, 10:14 am

    Wygląda znakomicie!

  7. ugotujmyto.pl
    19 października, 2013, 4:25 pm

    Woow! Muszę koniecznie wypróbować!!

  8. klementynka
    28 października, 2013, 11:51 am

    robię! trzymaj kciuki

  9. opalanka
    28 października, 2013, 12:17 pm

    Trzymam, daj znać jak poszło:)

  10. klementynka
    29 października, 2013, 6:55 am
  11. opalanka
    29 października, 2013, 8:38 am

    się cieszę:)

  12. Maks Wojtas
    30 października, 2013, 2:45 pm

    czy konieczna jest do niego mąka kukurydziana?

  13. opalanka
    30 października, 2013, 4:08 pm

    Wydaje mi się że tak, zdaje się że to ona daje odpowiednią konsystencję ciasta. ale teoretyzuję, bo nie próbowałam z inną mąką.

    1. Anonimowy
      9 października, 2014, 10:30 am

      Przepraszam a można użyć mąki pszennej? Ciasto wygląda przepysznie i pewnie takie jest ale mam niestety uczulenie na kukurydzę ;( pozdrawiam Panią ;D

    2. opalanka
      9 października, 2014, 2:19 pm

      Nie próbowałam, choć eksperymentowałabym raczej z mąką ryżową. Jeśli się zdecydujecie napiszcie jak wyszło.

  14. Loretta
    12 listopada, 2013, 3:56 pm

    Robiłam wczoraj już drugi raz, ciasto jest fantastyczne!

  15. opalanka
    12 listopada, 2013, 4:12 pm

    🙂 cieszę się:)

  16. Loocy
    10 lutego, 2014, 12:35 pm

    Maja jak złoto (znaczy: dynia! 😉 Tylko Gucia brakuje 😉

  17. Anonimowy
    13 września, 2014, 3:30 pm

    Czy moge czyms zastapic make kukurydziana?w mojej miejscowosci jest niedostepna……a mam ogromna chec na to ciacho

    1. opalanka
      13 września, 2014, 6:04 pm

      Szczerze mówiąc nie wiem. Ciasto ma specyficzna fakturę, niepodobna do żadnego innego ciasta, trochę jak sernik, chyba zawdzięcza to właśnie tej mące. Może zamów przez internet?

  18. Patrycja Pierzchanowska
    27 października, 2014, 5:24 pm

    Jak tak patrze na te zdjęcia to aż mi ślinka cieknie , właśnie wydrążyłam dynie na halloween i szukałam fajnego przepisu na dobre ciacho i chyba znalazłam 🙂

  19. Anonimowy
    30 października, 2014, 7:33 pm

    Ja tez kupilam dynie na halloween i zastanawialam sie co moge jeszcze z niej zrobic oprocz zupy krem……
    Zrobilam to ciasto .Własnie sie piecze….. Nie moge sie doczekac!!!

  20. Anonimowy
    25 listopada, 2014, 9:59 pm

    Ela: Zamiast mąki kukurydzianej dałam pszenną tortową 1 pełną szklankę i do tego 2 łyżki mąki ziemniaczanej i też wyszło aromatyczne oryginalne ciasto. Teraz kupię mąkę kukurydzianą i porównam smak. 🙂

    1. opalanka
      26 listopada, 2014, 12:47 pm

      O. To daj znać koniecznie!

  21. Anonimowy
    5 stycznia, 2015, 12:28 pm

    Ela: Kupiłam mąkę kukurydzianą. Ciasto wyszło super! Z mąką kukurydzianą ciasto jest troszeczkę lżejsze i delikatniejsze niż z mąką pszenną, mąka kukurydziana nadaje mu też bardziej żółtego koloru. W zależności od użytego gatunku dyni ciasto ma kolor bardziej żółty lub bardziej pomarańczowy. Obie wersje i tak są smaczne i wszyscy myślą że to sernik. Polecam!

    1. opalanka
      5 stycznia, 2015, 2:12 pm

      Dzięki za opis i porównanie:)

  22. Monika Sitek-Wawszczak
    26 stycznia, 2015, 4:52 pm

    Przepis bardzo mi się spodobał i …..właśnie czekam z niecierpliwością na efekt końcowy. Zostało 35 minut "strachu" czy wyjdzie. Doskonale wychodzą mi galarety i pasztety, niestety do cukierniczych wypieków nie mam daru, ale tak mnie zaintrygowała smakowo ta propozycja, że zaryzykowała. Czekam na finał. Trzymajcie kciuki. Dam znać jutro co z tego wyszło 🙂

  23. Monika Sitek-Wawszczak
    26 stycznia, 2015, 4:53 pm

    Przepis bardzo mi się spodobał i …..właśnie czekam z niecierpliwością na efekt końcowy. Zostało 35 minut "strachu" czy wyjdzie. Doskonale wychodzą mi galarety i pasztety, niestety do cukierniczych wypieków nie mam daru, ale tak mnie zaintrygowała smakowo ta propozycja, że zaryzykowała. Czekam na finał. Trzymajcie kciuki. Dam znać jutro co z tego wyszło 🙂

    1. opalanka
      26 stycznia, 2015, 5:11 pm

      Kciuki trzymamy )

  24. Małgorzata Drgas
    11 marca, 2015, 10:04 am

    Jak duża jest blacha? Mam ochotę zrobić ciacho na przyjęcie weselne

    1. opalanka
      11 marca, 2015, 3:07 pm

      23×23 cm.

  25. Unknown
    23 września, 2015, 8:14 am

    Rozumiem, że ubijamy całe jajka? Czy same białka? Z góry dzięki za podpowiedź! 🙂

    1. opalanka
      23 września, 2015, 12:16 pm

      Całe jajka.

  26. Anonimowy
    30 września, 2015, 12:07 pm

    Witam!Naprawde niebo na talerzu ale przede wszystkim ,,niebo w gebie,,!!!dzieki!!

    1. opalanka
      30 września, 2015, 4:13 pm

      Znaczy się – wyszło:)

  27. Anonimowy
    2 października, 2015, 8:19 pm

    dodałam skrobie kukurydzianą zamiast mąki (bo wydaje mi się, że to jest to samo), ciasto ma konsystencję płynną. Czy to tak ma wyglądać?

    1. opalanka
      3 października, 2015, 7:30 am

      Tak.

  28. Anonimowy
    7 października, 2015, 5:32 pm

    A nie jest za rzadkie i dobrze się kroi w kosteczki ?

    1. opalanka
      7 października, 2015, 7:54 pm

      Dobrze się kroi.

  29. kojot
    12 października, 2015, 11:10 am

    A co z proszkiem do pieczenia?

  30. Anonimowy
    19 października, 2015, 3:30 pm

    No co z tym proszkiem do pieczenia?. Nikt nie odpowiada. Może dlatego ciasto nie rośnie. Prosze odpowiedzcie.

  31. opalanka
    19 października, 2015, 3:54 pm

    W tym cieście nie ma proszku do pieczenia. I ciasto nie rośnie.

  32. Anonimowy
    22 października, 2015, 11:49 am

    Ciasto bardzo dobre tyko następnym razem zrobię z jednej pomarańczy i nie dodam wanilii.

  33. Anonimowy
    22 października, 2015, 6:05 pm

    Jakiej konsystencji powinno być surowe ciasto? Wyszło mi tak rzadkie, że ze strachu dosypałam 2 łyżki mąki i zrezygnowałam z soku z połowy pomarańczy… I wcale nie było zbyt twarde.
    Dla 'przeciwników' skórki pomarańczowej: dałam startą skórkę z jednej cytryny, smak super.

  34. Anonimowy
    27 października, 2015, 7:12 pm

    Po opieczeniu mam wrazenie ze zrobilam zakalec. Czy wlasnie taka sernikowata konsystencje powinno miec to ciasto?

    1. opalanka
      27 października, 2015, 7:57 pm

      Tak. To jest takie sernikowate ciasto.

  35. Anonimowy
    26 sierpnia, 2016, 7:21 pm

    Hej skusilam sie i tez zrobilam te ciasto wlasnie piecze sie,troche z nim zachodu mam nadzieje ze warto��

  36. Madzia
    16 września, 2016, 7:19 am

    Wygląda świetnie

  37. Anonimowy
    24 września, 2016, 3:39 pm

    A jaki jest przelicznik mąki kukurydzianej na szklanki ?…ile gram mieści się w szklance o poj. 250 ml???

    1. opalanka
      24 września, 2016, 3:42 pm

      115 g – szklanka 250 ml.

    2. Anonimowy
      24 września, 2016, 5:20 pm

      Dzięki wielkie…pozdrawiam serdecznie 🙂

  38. Anonimowy
    13 października, 2016, 8:56 pm

    Genialne ciasto! Moja rodzinka je pokochała. Właśnie piekę drugą blachę. Zmniejszyłam jedynie ilość cukru, bo dla nas było za słodkie 🙂
    Teraz przymierzam się do klusek z dyni 🙂

  39. Nashia
    4 grudnia, 2016, 9:21 pm

    witam serdecznie, czy smietanke moge zastapic jogurtem?

    1. opalanka
      5 grudnia, 2016, 8:35 am

      Tak.

  40. DOROTA
    22 lutego, 2018, 9:10 pm

    CIASTO JEST PRZEPYSZNE
    ZASTANAWIAM SIĘ CZY MOŻNA WYKORZYSTAĆ DYNIE MROŻONĄ BO MAM JEJ NAPRAWDĘ SPORO

    1. Beata Królikiewicz
      23 lutego, 2018, 3:47 pm

      Nie robiłam, ale bym próbowała.

  41. Ewa
    2 października, 2018, 9:56 pm

    Mojej rodzince to ciasto nie przypadło do gustu, żal czasu…

    1. Beata Królikiewicz
      3 października, 2018, 2:59 pm

      http://niebonatalerzu.pl/czytelniku-bloga, pozdrowionka, zapraszam, po inne przepisy:)

  42. Agnieszka
    12 stycznia, 2019, 4:20 pm

    Czy można czymś zastąpić sok i skórkę z pomarańczy??niestety mam alergię…czy ewentualnie pominąć te składniki?ale podejrzewam, ze to juz nie to samo…

    1. Beata Królikiewicz
      12 stycznia, 2019, 4:49 pm

      Cały urok w tym zapachu ale można pominąć jeśli jest taka konieczność.

  43. Martyna
    1 listopada, 2019, 1:58 pm

    Właśnie jestem po degustacji.
    Obawiałam się trochę czy wyjdzie bo na blaszkę wylewałam coś na kształt zupy dyniowej 😉 ciasto przepyszne i faktycznie ma trochę strukturę sernika. U mnie wariacja z amaretto i dekoracja z gorzkiej czekolady i płatków migdałów. Dziękuję pięknie za pomysł i już myślę o kolejnych pysznościach wg Twoich przepisów.

    1. Beata Królikiewicz
      3 listopada, 2019, 5:59 pm

      Bardzo się cieszę:)

  44. Kawa Inka
    21 czerwca, 2020, 2:48 pm

    Placek wyszedł rewelacyjny. Zrobiłam z mrożonej dyni, dałam 1 pomarańczy, masło zastąpiłam olejem kokosowym, a cukier stewią. Faktycznie smakuje jak sernik. Przepyszny.

  45. Danuta
    24 października, 2020, 12:35 pm

    czy do ciasta nie daje się proszku do pieczenia?

    1. Beata Królikiewicz
      25 października, 2020, 7:44 am

      nie.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)