Najlepsze ciasto marchewkowe

Najlepsze ciasto marchewkowe. Zupełnie nie smakuje marchewką, bez obaw. Jej dodatek powoduje, że ciasto jest wilgotne, choć nie aż tak bardzo, jak np. ciasto z cukinią na które przepis jest tutaj. To wersja lux, z powodu kremu, bo w moim domu najbardziej pożądane ciasta to z nim właśnie. I najlepiej żeby był śmietanowy. I żeby ciasto było mokre. Dlatego można dla wzmocnienia efektu skropić ciasto po upieczeniu sokiem wyciśniętym z dużej pomarańczy. Albo połową szklanki herbaty z cytryną. Mnie zupełnie wystarczyłoby ciasto z pominięciem wierzchniej warstwy i bez nasączenia. Może dałabym na górę odrobinę cytrynowego lukru albo cukru pudru. Z przyjemnością oddaję białą masę na sąsiedni talerzyk i wszyscy są zadowoleni. Kolejne, bardzo dobre ciasto do popołudniowej kawy i kocyka.

Najlepsze ciasto marchewkowe

 

Najlepsze ciasto marchewkowe

Najlepsze ciasto marchewkowe – składniki (na blaszkę ok. 24×24 cm lub dużą keksówkę jeśli ciasto ma być bez kremu ):

– 4 jajka
– 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie)
– 200 ml oleju (np.słonecznikowego)
– ok. 300 g startej i odciśniętej (ręką) z soku marchewki
– ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe)
– 2,5 szklanki mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– półtorej łyżeczki sody oczyszczonej
– ewentualnie łyżeczka cynamonu
– trochę masła do wysmarowania formy, tarta bułka do jej wysypania
– ew. sok wyciśnięty z dużej pomarańczy do nasączenia po upieczeniu
na krem :
– 300 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%
– 250 g serka mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru

Najlepsze ciasto marchewkowe -przepis

Całe jajka ubić z cukrem na jasną masę. Nie przestając ubijać wlewać cienką strużką olej. Dodać marchewkę, posiekane bakalie, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Blaszkę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Piec ciasto ok. 50 minut. Patyczek wsadzony w pieczone ciasto musi wyjść z niego suchy. Ostudzić ciasto w uchylonym piekarniku. Skropić sokiem z pomarańczy. Śmietankę ubić mikserem, pod koniec dodając cukier i ser mascarpone. Wyłożyć krem na ciasto i schłodzić w lodówce.

 

Najlepsze ciasto marchewkowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Natalie
    4 stycznia, 2014, 1:59 pm

    To jedno z moich ulubionych ciast ! Pyszne i chrupiące od orzechów 🙂

  2. RedHead
    4 stycznia, 2014, 2:45 pm

    Chętnie przyjęłabym Twoją porcję kremu, bo jestem totalnym kremożercą. Wygląda pysznie! 🙂

  3. myladylaura
    4 stycznia, 2014, 3:05 pm

    Oj tak ,to ciacho jest wyjątkowo pyszne.

  4. Salvador Dali
    4 stycznia, 2014, 3:40 pm

    a ja lubię posmak marchewki, nie przeszkadza mi 😉
    Wygląda pysznie! 😉

  5. Aguś kulinarnie
    4 stycznia, 2014, 5:10 pm

    Uwielbiam marchewkowe-z kremem,polewą,każde do mnie przemawia:)

  6. Marta
    4 stycznia, 2014, 8:57 pm

    kocham to ciasto i chyba nigdy nie przestanę 🙂

  7. ankawell
    5 stycznia, 2014, 3:46 pm

    Uwielbiam marchewkowe ciasta. Jedno z nich jak tort przygotowuję.Tort marchewkowy z orzechami i ananasem i z kremem oczywiście…taki na specjalne okazje 🙂
    Pozdrawiam serdecznie.

  8. ugotujmyto.pl
    6 stycznia, 2014, 9:59 pm

    Uwielbiam ciasto marchewkowe! Ostatnio musiałam robić z podwójnej porcji…;)! Twoje wspaniale się prezentuje :)!

  9. J.
    29 września, 2014, 4:22 pm

    Wygląda niebiańsko :). Spróbuję! :).

  10. PychotaWielka.pl
    27 października, 2014, 4:12 pm

    Z uwagi na to, iż jestem facetem, a jak wiadomo faceci to wzrokowcy, to z całą odpowiedzialnością mogę stwierdzić, iż to ciasto prezentuje się genialnie. Pokaźnej wielkości warstwa kremu robi swoją robotę. Czy gdybym posypał ten krem wiórkami czekoladowymy, lub wmieszał czekoladę do samego kremu, czy to byłaby już zbytnia przesada?

    1. opalanka
      27 października, 2014, 4:41 pm

      Wiórki się rozpuszczą, jeśli ciasto postoi w pokojowej temperaturze, wydaje mi się, że ciasto może lekko stracić wizualnie. Poza tym – nie widzę przeciwwskazań;)

  11. claudia u
    18 sierpnia, 2015, 10:53 am

    Ile to jest marchewki tak na szklanki ?

    1. opalanka
      18 sierpnia, 2015, 11:35 am

      Myślę , że ok. półtorej szklanki.

  12. MrKobys
    27 października, 2015, 8:50 am

    Czy można dać inną mąkę np. orkiszowa?

    1. opalanka
      27 października, 2015, 8:54 am

      Orkiszowa powinna się nadać.

    2. Anonimowy
      28 listopada, 2015, 1:23 pm

      Na pewno się nada, trzeba jej dodać tyle samo co pszennej. 🙂

  13. Cake Me
    29 października, 2015, 7:12 pm

    hmm.. robie podobne 🙂 zapraszam do obejrzenia mojego: http://cake-me.pl/carrot-cake-najlepsze-i-niezawodne-ciasto-marchewkowe/

  14. Anonimowy
    23 grudnia, 2015, 10:19 pm

    A ja do ciasta marchewkowego robię polewę z serka mascarpone i białej czekolady. Tabliczkę czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej i dodaję do serka ciasto przekrawam na dwie części smaruję polewą przykrywam i wierzch też smaruję do lodówki żeby polewa stężała i smakuje rewelacyjnie 🙂

  15. Jan Dudek
    17 stycznia, 2016, 1:26 pm

    Zrobiłem wszystko wg przepisu – z wagą, termometrem i zegarkiem w ręku – i wyszło pięknie! To moje pierwsze ciasto. Dzięki!

    1. opalanka
      17 stycznia, 2016, 2:53 pm

      Cieszę się, pozdrawiam:)

  16. Mariola
    20 lutego, 2016, 12:07 pm

    przepyszne!!

  17. Anonimowy
    25 lutego, 2016, 10:34 am

    Właśnie wyszło z pieca. Jest cudowne, pięknie wyrosło, pachnie obłędnie. Super przepis!

  18. Anonimowy
    29 stycznia, 2017, 2:34 pm

    Czy krem mascarpone można czymś zastąpić?Lub w ogóle pominąć i zostawić tylko śmietankę?

    1. opalanka
      29 stycznia, 2017, 5:02 pm

      Można, tylko sama śmietanka nie jest tak sztywna. Można trzy łyżeczki żelatyny rozpuścić w możliwie małej ilości gorącej wody, ostudzić i cienką strużką wlać pod łopatki miksera. Wtedy śmietanka stężeje mocniej.

  19. Maria
    15 stycznia, 2018, 4:23 pm

    Polecam na ciepłe ciasto dać zimną polewę z serka topionego.Przepis; 1 serek topiony kremowy 100g ,100g masła ,1szkl. cukru pudru,cukier waniliowy.Masło i serek rozpuścić dodać cukier puder i cukier waniliowy. .

  20. Agata
    19 kwietnia, 2018, 7:26 am

    Witam serdecznie, czy porcja z Pani przepisu nadaje się do upieczenia w tortownicy?

  21. Baba Aga
    5 stycznia, 2019, 1:28 pm

    Ciasto pyszne, ja lubię bardziej aromatyczne ciasta, więc dodałam ciut aromatu pomarańczowego, z bakalii rodzynki, żurawina i skórka pomarańczowa. Nie lubię kremów więc zrobiłam polewe jogurtową i dodałam do niej ciut soku z cytryny, aromatu i miodu. Wyszło genialne, urosło, jest lekkie jak na marchewkowe, ale wilgotne od soku z pomarańczy, najlepsze marchewkowe. Wskoczyło na 2 miejsce, po szarlotce z połówkami jabłek (nazywanej u nas cyckami z jabłek i), na 3 spadło czekoladowe z bananami ?

    1. Beata Królikiewicz
      5 stycznia, 2019, 1:47 pm

      :))))

  22. Ania
    4 października, 2020, 10:53 am

    Z termoobiegiem czy góra dol?

    1. Beata Królikiewicz
      4 października, 2020, 8:01 pm

      góra-dół

  23. Aldona
    11 listopada, 2020, 2:36 pm

    Właśnie “przegryza się” w lodowce. Uszczknęłam już troszkę. Pyszne. Zamiast oleju dałam rozpuszczone masło i nasączyłam sokiem z pomarańczy. Piekłam w tortownicy.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie