Pyszne ciasto marchewkowe z pomarańczą. Pomarańczowe ciasto marchewkowe

Bardzo wilgotne, pyszne ciasto marchewkowe, cudownie soczyste od pomarańczy. Z dużą ilością orzechów i innych bakalii. Z polewą z białej czekolady. Pachnie pomarańczową skórką i jeśli ktoś lubi – cynamonem. Na prawdziwym maśle, choć można je zamienić na zwykły olej lub olej kokosowy. Do starcia marchewki zapraszam pierwsze nawijające się wolne ręce w rodzinie albo malakser.
Niby zwykłe ciasto marchewkowe, które i tak wszyscy lubią. Ale dodatek pomarańczy daje bardzo wiele. Chwili cierpliwości wymaga pozbawienie ich białych części i przeźroczystych błonek. Obrałam pomarańczę jak jabłko, do samego miąższu, przydał się bardzo ostry nożyk. Większość poddała się bez oporu, z reszty, wprost do masy wycisnęłam sok. Zapach w całym domu – nieziemski. Przez cały czas przygotowań i podczas pieczenia. Ciasto, w dość dużej jak na ilość masy w foremce nie jest wysokie, za to bardzo wygodne do pokrojenia w kostki na jeden, dwa kęsy. I w sam raz wydaje się wtedy ilość polewy. Pycha.

pyszne ciasto marchewkowe z pomarańczą

składniki (na blaszkę 25×25 cm lub mniejszą, jeśli ciasto ma być wyższe) : 
lepiej, by jajka miały temperaturę pokojową, zmniejszy to ryzyko powstania zakalca

– 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (szkl. o pojemności 250 ml)
– 3/4 szklanki cukru trzcinowego (lub zwykłego lub ksylitolu)  lub nieco mniej, jeśli ktoś woli mniej słodko
– łyżka cynamonu
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 4 jajka (można zastąpić 4 płaskimi łyżkami siemienia lnianego gotowanego 15 min. ze szklanką wody)
– 100 g stopionego, wystudzonego masła lub oleju roślinnego lub oleju kokosowego
– 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki (3 duże sztuki)
– skórka (tylko pomarańczowa część) otarta z jednej pomarańczy
– 2 duże pomarańcze obrane ze skórki, białych części i pozbawione (w większości:) przeźroczystych błonek
– szklanka siekanych orzechów
– pół szklanki rodzynek lub żurawiny

polewa: 
– 100 g białej czekolady
– 4 łyżki śmietanki 30 % – 36%
– orzechy do dekoracji

Piekarnik ustawić na 170 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, sodą, proszkiem i cynamonem. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka ze stopionym masłem. Wlać płynne składniki do suchych, wymieszać. Dodać marchewkę i pokrojone na ok. centymetrowe kawałki pomarańcze oraz bakalie. Masę wymieszać (będzie gęsta) i przełożyć do formy. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 50 -60 minut. Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta musi być nieoklejony.
Wyjąć z pieca i ostudzić na metalowej kratce.

Połamaną czekoladę umieścić w miseczce lub rondelku nad naczyniem z gotującą się wodą, dodać śmietankę. Mieszając nad parą rozpuścić, aż masa będzie jednolita. Polać wystudzone lub lekko ciepłe ciasto, udekorować orzechami.

ciasto marchewkowe z pomarańczą
ciasto marchewkowe
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Inspiracja – tutaj 


  1. Lena
    9 lutego, 2016, 8:13 am

    Robiłam takie ciasto. Wspaniale, bardzo wilgotne i aromatyczne:)

  2. Pieruńskie maszkety
    9 lutego, 2016, 11:47 am

    Ciasto wygląda niesamowicie apetycznie, bardzo chciałbym je upiec tylko muszę znaleźć "ochotnika", który za mnie te pomarańcze obrobi 😉

    1. opalanka
      9 lutego, 2016, 12:25 pm

      Znajdziesz:)

  3. amandaricci.butikzprzepisami
    9 lutego, 2016, 1:57 pm

    To jedno z moich ulubionych ciast! 🙂 Aż tu do mnie doleciał ten wspaniały aromat! 😉 😀

  4. Anonimowy
    10 lutego, 2016, 7:56 am

    Upiekłam wczoraj. U mnie za polewą nie przepadają więc został posypany cukrem pudrem i już pół blaszki zniknęło. Jest pyszny!!!

  5. azalka
    10 lutego, 2016, 8:30 am

    Wygląda przepysznie i pewnie tak smakuje 🙂

  6. Olga Pi
    10 lutego, 2016, 2:54 pm

    Uwielbiam marchewkowe – to wygląda idealnie:)

  7. Poproszę Dokładkę
    11 lutego, 2016, 8:03 pm

    ohh zapisuję ten przepis! wieki szukałam przepisu na naprawdę wilgotne ciasto marchewkowe, czuję, że znalazłam ideał!

  8. Asia Kurek
    13 lutego, 2016, 3:57 pm

    Wjechało do piekarnika 😀

  9. Asia Kurek
    13 lutego, 2016, 7:22 pm

    Rewelacja! Wjechało do piekarnika, wyjechało i właśnie znika! Cudownie soczyste i kwaskowate. Wpakowałam w nie aż 4 duże tarte marchewki, a zamiast białej czekolady jest lukier zrobiony na cytrynowym soku. Dzięki temu jest jeszcze bardziej kwaskowato!

    1. opalanka
      13 lutego, 2016, 7:22 pm

      No to pięknie!

  10. Anonimowy
    8 marca, 2016, 11:59 pm

    Dodaję zamiast cynamonu , przyprawę do szarlotki 2 łyżeczki oraz 1 -2 łyżeczek przyprawy do piernika – zapach , smak – super

  11. Alexa
    28 kwietnia, 2016, 2:05 pm

    Ciasto marchewkowe często piekę, ale nigdy jeszcze nie próbowałam dodawać pomarańczy.. 😉 ciacho wygląda bardzo smakowicie 😉

  12. Anonimowy
    15 czerwca, 2016, 3:48 pm

    Czy marchew odciskamy z soku?:)

    1. opalanka
      15 czerwca, 2016, 3:54 pm

      Przez lekkie naciśnięcie ręką. 🙂

  13. Monika
    6 stycznia, 2017, 10:39 am

    Mam zamiar dziś robić to ciasto, aczkolwiek zastanawia mnie jedna rzecz. Rodzynki lub żurawinę oraz orzechy dodajemy jako suchy składnik, tak? 🙂

    1. opalanka
      6 stycznia, 2017, 12:49 pm

      Na końcu, za pomarańczami:)

  14. Monia Monia
    2 czerwca, 2017, 7:27 pm

    zrobiłam to cudo! pyszne. jednak dałam troszkę mniej cukru, pomarańcze były bardzo słodkie i koniec końców i tak wyszedł bardzo słodki 🙂 następnym razem spróbuję otrzymać bardziej kwaskowy smak ale i tak mega! polecam 🙂

    1. opalanka
      2 czerwca, 2017, 9:29 pm

      🙂 pozdrowionka:)

  15. BabaAga
    23 marca, 2018, 8:15 pm

    Dodałam zurawine, zamiast orzechow, a pomarańczy aż tak dokładnie nie obieralam i wyszło pyszne, robiłam na tortownicy sr 24cm, pieklam 55min, patyczek był suchy ale środek okazał się ciut surowy jeszcze., następnym razem ciut dłużej spróbuję.

    1. Beata Królikiewicz
      24 marca, 2018, 7:22 am

      Super!

  16. Aśka
    28 marca, 2018, 11:05 pm

    Przepis rewelacyjny. Ciasto łatwe w wykonaniu, a smak cudowny. Jedno z lepszych ciast jakie jadłam ?. Polecam wszystkim, nawet mało doświadczonym.

  17. Magdalena
    28 maja, 2018, 10:27 am

    Uwielbiam ciasta z warzywami, marchewkowe to moje ulubione. Niestety, od niedawna jestem na diecie bezglutenowej. Jaką mąkę mogę zastosować zamiast pszennej w tym przepisie? Która będzie najlepsza?

  18. Anna
    18 grudnia, 2018, 8:09 am

    Wyglada bosko! Beatko, myslisz, ze mozna z podanych skladnikow upiec je w formie muffinek, skracajac oczywiscie czas pieczenia?

    1. Beata Królikiewicz
      20 grudnia, 2018, 8:53 pm

      Tak. Jak najbardziej.

      1. Ada
        16 grudnia, 2019, 1:35 pm

        Ile wtedy trzeba je trzymać w piekarniku?

        1. Beata Królikiewicz
          17 grudnia, 2019, 10:49 am

          ok. 30 minut.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)