Pyszne ciasto marchewkowe z pomarańczą. Pomarańczowe ciasto marchewkowe
Bardzo wilgotne, pyszne ciasto marchewkowe, cudownie soczyste od pomarańczy. Z dużą ilością orzechów i innych bakalii. Z polewą z białej czekolady. Pachnie pomarańczową skórką i jeśli ktoś lubi – cynamonem. Na prawdziwym maśle, choć można je zamienić na zwykły olej lub olej kokosowy. Do starcia marchewki zapraszam pierwsze nawijające się wolne ręce w rodzinie albo malakser.
Niby zwykłe ciasto marchewkowe, które i tak wszyscy lubią. Ale dodatek pomarańczy daje bardzo wiele. Chwili cierpliwości wymaga pozbawienie ich białych części i przeźroczystych błonek. Obrałam pomarańczę jak jabłko, do samego miąższu, przydał się bardzo ostry nożyk. Większość poddała się bez oporu, z reszty, wprost do masy wycisnęłam sok. Zapach w całym domu – nieziemski. Przez cały czas przygotowań i podczas pieczenia. Ciasto, w dość dużej jak na ilość masy w foremce nie jest wysokie, za to bardzo wygodne do pokrojenia w kostki na jeden, dwa kęsy. I w sam raz wydaje się wtedy ilość polewy. Pycha.
składniki (na blaszkę 25×25 cm lub mniejszą, jeśli ciasto ma być wyższe) :
lepiej, by jajka miały temperaturę pokojową, zmniejszy to ryzyko powstania zakalca
– 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (szkl. o pojemności 250 ml)
– 3/4 szklanki cukru trzcinowego (lub zwykłego lub ksylitolu) lub nieco mniej, jeśli ktoś woli mniej słodko
– łyżka cynamonu
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 4 jajka (można zastąpić 4 płaskimi łyżkami siemienia lnianego gotowanego 15 min. ze szklanką wody)
– 100 g stopionego, wystudzonego masła lub oleju roślinnego lub oleju kokosowego
– 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki (3 duże sztuki)
– skórka (tylko pomarańczowa część) otarta z jednej pomarańczy
– 2 duże pomarańcze obrane ze skórki, białych części i pozbawione (w większości:) przeźroczystych błonek
– szklanka siekanych orzechów
– pół szklanki rodzynek lub żurawiny
polewa:
– 100 g białej czekolady
– 4 łyżki śmietanki 30 % – 36%
– orzechy do dekoracji
Piekarnik ustawić na 170 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, sodą, proszkiem i cynamonem. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka ze stopionym masłem. Wlać płynne składniki do suchych, wymieszać. Dodać marchewkę i pokrojone na ok. centymetrowe kawałki pomarańcze oraz bakalie. Masę wymieszać (będzie gęsta) i przełożyć do formy. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 50 -60 minut. Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta musi być nieoklejony.
Wyjąć z pieca i ostudzić na metalowej kratce.
Połamaną czekoladę umieścić w miseczce lub rondelku nad naczyniem z gotującą się wodą, dodać śmietankę. Mieszając nad parą rozpuścić, aż masa będzie jednolita. Polać wystudzone lub lekko ciepłe ciasto, udekorować orzechami.
Robiłam takie ciasto. Wspaniale, bardzo wilgotne i aromatyczne:)
Ciasto wygląda niesamowicie apetycznie, bardzo chciałbym je upiec tylko muszę znaleźć "ochotnika", który za mnie te pomarańcze obrobi 😉
Znajdziesz:)
To jedno z moich ulubionych ciast! 🙂 Aż tu do mnie doleciał ten wspaniały aromat! 😉 😀
Upiekłam wczoraj. U mnie za polewą nie przepadają więc został posypany cukrem pudrem i już pół blaszki zniknęło. Jest pyszny!!!
Wygląda przepysznie i pewnie tak smakuje 🙂
Uwielbiam marchewkowe – to wygląda idealnie:)
ohh zapisuję ten przepis! wieki szukałam przepisu na naprawdę wilgotne ciasto marchewkowe, czuję, że znalazłam ideał!
Wjechało do piekarnika 😀
Rewelacja! Wjechało do piekarnika, wyjechało i właśnie znika! Cudownie soczyste i kwaskowate. Wpakowałam w nie aż 4 duże tarte marchewki, a zamiast białej czekolady jest lukier zrobiony na cytrynowym soku. Dzięki temu jest jeszcze bardziej kwaskowato!
No to pięknie!
Dodaję zamiast cynamonu , przyprawę do szarlotki 2 łyżeczki oraz 1 -2 łyżeczek przyprawy do piernika – zapach , smak – super
Ciasto marchewkowe często piekę, ale nigdy jeszcze nie próbowałam dodawać pomarańczy.. 😉 ciacho wygląda bardzo smakowicie 😉
Czy marchew odciskamy z soku?:)
Przez lekkie naciśnięcie ręką. 🙂
Mam zamiar dziś robić to ciasto, aczkolwiek zastanawia mnie jedna rzecz. Rodzynki lub żurawinę oraz orzechy dodajemy jako suchy składnik, tak? 🙂
Na końcu, za pomarańczami:)
zrobiłam to cudo! pyszne. jednak dałam troszkę mniej cukru, pomarańcze były bardzo słodkie i koniec końców i tak wyszedł bardzo słodki 🙂 następnym razem spróbuję otrzymać bardziej kwaskowy smak ale i tak mega! polecam 🙂
🙂 pozdrowionka:)
Dodałam zurawine, zamiast orzechow, a pomarańczy aż tak dokładnie nie obieralam i wyszło pyszne, robiłam na tortownicy sr 24cm, pieklam 55min, patyczek był suchy ale środek okazał się ciut surowy jeszcze., następnym razem ciut dłużej spróbuję.
Super!
Przepis rewelacyjny. Ciasto łatwe w wykonaniu, a smak cudowny. Jedno z lepszych ciast jakie jadłam ?. Polecam wszystkim, nawet mało doświadczonym.
Uwielbiam ciasta z warzywami, marchewkowe to moje ulubione. Niestety, od niedawna jestem na diecie bezglutenowej. Jaką mąkę mogę zastosować zamiast pszennej w tym przepisie? Która będzie najlepsza?
Wyglada bosko! Beatko, myslisz, ze mozna z podanych skladnikow upiec je w formie muffinek, skracajac oczywiscie czas pieczenia?
Tak. Jak najbardziej.
Ile wtedy trzeba je trzymać w piekarniku?
ok. 30 minut.
A czy można użyć mąki migdałowej lub kokosowej? Niestety nie mogę jeść tej zwykłej 🙁
Dałabym raczej mieszankę mąk bezglutenowych “do ciasta” , np. firmy Schar.
Upiekłem wczoraj i wszyscy są zachwyceni. Jedno co zmieniłem to “czekoladę białą” na czekoladę gorzką. Goryczka czekolady kontrastuje ze słodyczą ciasta i kwaśnością pomarańcz. Delisious.