Pyszne ciasto marchewkowe z pomarańczą. Pomarańczowe ciasto marchewkowe

Bardzo wilgotne, pyszne ciasto marchewkowe, cudownie soczyste od pomarańczy. Z dużą ilością orzechów i innych bakalii. Z polewą z białej czekolady. Pachnie pomarańczową skórką i jeśli ktoś lubi – cynamonem. Na prawdziwym maśle, choć można je zamienić na zwykły olej lub olej kokosowy. Do starcia marchewki zapraszam pierwsze nawijające się wolne ręce w rodzinie albo malakser.
Niby zwykłe ciasto marchewkowe, które i tak wszyscy lubią. Ale dodatek pomarańczy daje bardzo wiele. Chwili cierpliwości wymaga pozbawienie ich białych części i przeźroczystych błonek. Obrałam pomarańczę jak jabłko, do samego miąższu, przydał się bardzo ostry nożyk. Większość poddała się bez oporu, z reszty, wprost do masy wycisnęłam sok. Zapach w całym domu – nieziemski. Przez cały czas przygotowań i podczas pieczenia. Ciasto, w dość dużej jak na ilość masy w foremce nie jest wysokie, za to bardzo wygodne do pokrojenia w kostki na jeden, dwa kęsy. I w sam raz wydaje się wtedy ilość polewy. Pycha.

pyszne ciasto marchewkowe z pomarańczą

składniki (na blaszkę 25×25 cm lub mniejszą, jeśli ciasto ma być wyższe) : 
lepiej, by jajka miały temperaturę pokojową, zmniejszy to ryzyko powstania zakalca

– 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (szkl. o pojemności 250 ml)
– 3/4 szklanki cukru trzcinowego (lub zwykłego lub ksylitolu)  lub nieco mniej, jeśli ktoś woli mniej słodko
– łyżka cynamonu
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 4 jajka (można zastąpić 4 płaskimi łyżkami siemienia lnianego gotowanego 15 min. ze szklanką wody)
– 100 g stopionego, wystudzonego masła lub oleju roślinnego lub oleju kokosowego
– 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki (3 duże sztuki)
– skórka (tylko pomarańczowa część) otarta z jednej pomarańczy
– 2 duże pomarańcze obrane ze skórki, białych części i pozbawione (w większości:) przeźroczystych błonek
– szklanka siekanych orzechów
– pół szklanki rodzynek lub żurawiny

polewa: 
– 100 g białej czekolady
– 4 łyżki śmietanki 30 % – 36%
– orzechy do dekoracji

Piekarnik ustawić na 170 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, sodą, proszkiem i cynamonem. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka ze stopionym masłem. Wlać płynne składniki do suchych, wymieszać. Dodać marchewkę i pokrojone na ok. centymetrowe kawałki pomarańcze oraz bakalie. Masę wymieszać (będzie gęsta) i przełożyć do formy. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 50 -60 minut. Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta musi być nieoklejony.
Wyjąć z pieca i ostudzić na metalowej kratce.

Połamaną czekoladę umieścić w miseczce lub rondelku nad naczyniem z gotującą się wodą, dodać śmietankę. Mieszając nad parą rozpuścić, aż masa będzie jednolita. Polać wystudzone lub lekko ciepłe ciasto, udekorować orzechami.

ciasto marchewkowe z pomarańczą
ciasto marchewkowe
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Inspiracja – tutaj 


  1. Lena
    9 lutego, 2016, 8:13 am

    Robiłam takie ciasto. Wspaniale, bardzo wilgotne i aromatyczne:)

  2. Pieruńskie maszkety
    9 lutego, 2016, 11:47 am

    Ciasto wygląda niesamowicie apetycznie, bardzo chciałbym je upiec tylko muszę znaleźć "ochotnika", który za mnie te pomarańcze obrobi 😉

    1. opalanka
      9 lutego, 2016, 12:25 pm

      Znajdziesz:)

  3. amandaricci.butikzprzepisami
    9 lutego, 2016, 1:57 pm

    To jedno z moich ulubionych ciast! 🙂 Aż tu do mnie doleciał ten wspaniały aromat! 😉 😀

  4. Anonimowy
    10 lutego, 2016, 7:56 am

    Upiekłam wczoraj. U mnie za polewą nie przepadają więc został posypany cukrem pudrem i już pół blaszki zniknęło. Jest pyszny!!!

  5. azalka
    10 lutego, 2016, 8:30 am

    Wygląda przepysznie i pewnie tak smakuje 🙂

  6. Olga Pi
    10 lutego, 2016, 2:54 pm

    Uwielbiam marchewkowe – to wygląda idealnie:)

  7. Poproszę Dokładkę
    11 lutego, 2016, 8:03 pm

    ohh zapisuję ten przepis! wieki szukałam przepisu na naprawdę wilgotne ciasto marchewkowe, czuję, że znalazłam ideał!

  8. Asia Kurek
    13 lutego, 2016, 3:57 pm

    Wjechało do piekarnika 😀

  9. Asia Kurek
    13 lutego, 2016, 7:22 pm

    Rewelacja! Wjechało do piekarnika, wyjechało i właśnie znika! Cudownie soczyste i kwaskowate. Wpakowałam w nie aż 4 duże tarte marchewki, a zamiast białej czekolady jest lukier zrobiony na cytrynowym soku. Dzięki temu jest jeszcze bardziej kwaskowato!

    1. opalanka
      13 lutego, 2016, 7:22 pm

      No to pięknie!

  10. Anonimowy
    8 marca, 2016, 11:59 pm

    Dodaję zamiast cynamonu , przyprawę do szarlotki 2 łyżeczki oraz 1 -2 łyżeczek przyprawy do piernika – zapach , smak – super

  11. Alexa
    28 kwietnia, 2016, 2:05 pm

    Ciasto marchewkowe często piekę, ale nigdy jeszcze nie próbowałam dodawać pomarańczy.. 😉 ciacho wygląda bardzo smakowicie 😉

  12. Anonimowy
    15 czerwca, 2016, 3:48 pm

    Czy marchew odciskamy z soku?:)

    1. opalanka
      15 czerwca, 2016, 3:54 pm

      Przez lekkie naciśnięcie ręką. 🙂

  13. Monika
    6 stycznia, 2017, 10:39 am

    Mam zamiar dziś robić to ciasto, aczkolwiek zastanawia mnie jedna rzecz. Rodzynki lub żurawinę oraz orzechy dodajemy jako suchy składnik, tak? 🙂

    1. opalanka
      6 stycznia, 2017, 12:49 pm

      Na końcu, za pomarańczami:)

  14. Monia Monia
    2 czerwca, 2017, 7:27 pm

    zrobiłam to cudo! pyszne. jednak dałam troszkę mniej cukru, pomarańcze były bardzo słodkie i koniec końców i tak wyszedł bardzo słodki 🙂 następnym razem spróbuję otrzymać bardziej kwaskowy smak ale i tak mega! polecam 🙂

    1. opalanka
      2 czerwca, 2017, 9:29 pm

      🙂 pozdrowionka:)

  15. BabaAga
    23 marca, 2018, 8:15 pm

    Dodałam zurawine, zamiast orzechow, a pomarańczy aż tak dokładnie nie obieralam i wyszło pyszne, robiłam na tortownicy sr 24cm, pieklam 55min, patyczek był suchy ale środek okazał się ciut surowy jeszcze., następnym razem ciut dłużej spróbuję.

    1. Beata Królikiewicz
      24 marca, 2018, 7:22 am

      Super!

  16. Aśka
    28 marca, 2018, 11:05 pm

    Przepis rewelacyjny. Ciasto łatwe w wykonaniu, a smak cudowny. Jedno z lepszych ciast jakie jadłam ?. Polecam wszystkim, nawet mało doświadczonym.

  17. Magdalena
    28 maja, 2018, 10:27 am

    Uwielbiam ciasta z warzywami, marchewkowe to moje ulubione. Niestety, od niedawna jestem na diecie bezglutenowej. Jaką mąkę mogę zastosować zamiast pszennej w tym przepisie? Która będzie najlepsza?

  18. Anna
    18 grudnia, 2018, 8:09 am

    Wyglada bosko! Beatko, myslisz, ze mozna z podanych skladnikow upiec je w formie muffinek, skracajac oczywiscie czas pieczenia?

    1. Beata Królikiewicz
      20 grudnia, 2018, 8:53 pm

      Tak. Jak najbardziej.

      1. Ada
        16 grudnia, 2019, 1:35 pm

        Ile wtedy trzeba je trzymać w piekarniku?

        1. Beata Królikiewicz
          17 grudnia, 2019, 10:49 am

          ok. 30 minut.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)