zdrowe ciasto marchewkowe

Zdrowe ciasto marchewkowe z jabłkami i polewą jogurtową

Zdrowe ciasto marchewkowe z jabłkami, z polewą jogurtową. Naprawdę bardzo udany zamiennik najlepszego ciasta marchewkowego i ciasta marchewkowego z pomarańczą. Wypiek jest wilgotny od zawartych w nich owoców. Jak na ciasto, które powstało bez udziału mąki pszennej dość puszysty i powinien zadowolić nawet tych, którzy na hasło „zdrowy i dobry ” kręcą z niedowierzania głową.
Nie porzuciłam pszennej mąki, bez obawy. Jestem w wiosennym zrywie oczyszczania z różności, które nagromadziły się w grzesznym ciele po zimie. Tak absolutnie całkiem i zupełnie nie udaje mi się żyć na roślinach i wyłącznie fit. Prawdopodobnie nie uda mi się to nawet do końca życia, nawet nie próbuję, choć nie pożeram ile bym mogła i potrafiła. Ale zdrowe ciasto marchewkowe z jabłkami jest zdrowe i w dodatku dobre 🙂 A z nim – żegnaj frustracjo, zdrowie psychiczne jest najważniejsze przecież. Spróbujcie. Dobre ciacho, naprawdę. Cukier zastąpiłam ksylitolem, kto nie musi i nie chce, niech daje zwykły lub trzcinowy. Do kawy i herbaty – idealne.

Zdrowe ciasto marchewkowe z jabłkami – składniki (na formę ok. 23x28cm):

  • 3,5 szklanki (350 g) zmielonych w blenderze lub młynku płatków owsianych lub gotowej mąki owsianej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki (ok. 90 g) ziaren słonecznika lub siekanych orzechów
  • 2 łyżeczki cynamonu (można pominąć jeśli ktoś nie lubi)
  • 3 jajka
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • pół szklanki (110 g) cukru lub ksylitolu
  • 400 g startej marchewki (ok. 4 średnie sztuki, na drobnych lub średnich oczkach tarki)
  • 3 nieduże jabłka

polewa:

  • 400 ml gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ok. 4 łyżki wrzątku

Zdrowe ciasto marchewkowe z jabłkami – przepis

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik ustawić na 170 stopni.

Zmielone płatki lub mąkę, sodę, ziarna słonecznika lub orzechy i cynamon wymieszać w dużej misce.
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać połowę cukru i ubić na jasną masę. Dolewać cienką strużką olej i jogurt.
Białka ubić (koniecznie czystymi łopatkami miksera) na sztywną pianę, dodając pod koniec po łyżce pozostałego cukru.
Do miski z suchymi składnikami wlać mieszaninę jajek z olejem a następnie startą marchewkę i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać łopatką a następnie wolno i delikatnie wmieszać pianę z białek.
Ciasto przelać do formy, wstawić na środkową półkę piekarnika ustawionego na funkcję góra-dół. Piec ok. 45 minut. Pozostawić do ostudzenia w uchylonym piekarniku.

Polewa
Jogurt zmiksować z cukrem. Żelatynę zalać wrzątkiem, dobrze wymieszać do rozpuszczenia. Dodać do niej kilka łyżek ubitego jogurtu, ponownie wymieszać. Całość wlewać cienką strużką do pozostałego jogurtu, pod pracujące łopatki miksera, by żelatyna nie wytworzyła grudek. Odstawić polewę na kilka, kilkanaście minut do lodówki. Kiedy zacznie gęstnieć, przemieszać dobrze łyżką i wylać na ciasto.

zdrowe ciasto marchewkowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. magicznykociolek
    21 kwietnia, 2018, 8:29 am

    wygląda cudownie 🙂

  2. Ania
    21 kwietnia, 2018, 12:14 pm

    Zdrowe! A do tego wygląda apetycznie! Dziś spróbuję ?

  3. Ania
    21 kwietnia, 2018, 12:31 pm

    Czy można zamiast zmielonych płatków owsianych dać mąkę ryżową?

    1. Beata Królikiewicz
      21 kwietnia, 2018, 5:24 pm

      Nie próbowałam.

      1. Ania
        23 kwietnia, 2018, 10:44 am

        A ja spróbowałam. Było przepyszne, zrobiłam z mąki ryżowej zamiast owsianej. Podwoiłam podane składniki i upiekłam duużą blachę 🙂 Było przepyszne. Tylko musiałam trochę dłużej piec około godziny 🙂

        1. Beata Królikiewicz
          23 kwietnia, 2018, 1:44 pm

          ooo, super informacja!

  4. Basia
    21 kwietnia, 2018, 4:46 pm

    A co z marchewką i jabłkami?

    1. Beata Królikiewicz
      21 kwietnia, 2018, 5:25 pm

      Już dopisałam. Przed pianą z białek, startą marchewka i pokrojone w kostkę jabłka.

  5. Renata
    22 kwietnia, 2018, 11:34 am

    Wygląda pięknie , 350 g płatków ile to będzie w szklance?

    1. Beata Królikiewicz
      22 kwietnia, 2018, 3:40 pm

      3,5 szklanki.

  6. Candy Pandas
    23 kwietnia, 2018, 8:22 am

    Uwielbiamy marchewkowe ciasta a szczególnie jak jest w nim dużo orzechów 😀

  7. BabaAga
    25 kwietnia, 2018, 9:09 am

    Niestety, pierwsze nieudane, robiłam z mąki owsianej a nie z płatków, piekłam godzinę bo patyczek wciąż był oklejony ciastem, wyszło klejące, sprawia wrażenie zakalca, a smakuje mąką 🙁

    1. Beata Królikiewicz
      25 kwietnia, 2018, 7:42 pm

      uchmmm, ja sama mieliłam płatki. Może to ma znaczenie. Usuwam zatem mąkę owsianą, może tu pies pogrzebany, dzięki za komentarz. Wyszło bardzo dobre, z każdym dniem lepsze nawet.

  8. Ola
    16 lipca, 2018, 11:11 am

    Zmieliłam płatki ale troszkę za grubo, trochę się zmartwiłam bo myślałam, że mi nie wyjdzie. Wyszło :)) czuć płatki ale nie to nie przeszkadza w konsumpcji. Jest bardzo dobre :)) może na przyszłość żurowanę jeszcze dodać? Jak Pani myśli?

    1. Beata Królikiewicz
      16 lipca, 2018, 7:52 pm

      Te płatki są wyczuwalne tak czy owak, ale i tak ciasto z każdym dniem jest jeszcze lepsze. Żurawina jak najbardziej tu pasuje.

  9. Aga
    5 sierpnia, 2018, 9:25 pm

    Platki mielimy na konsystencję mąki czy grudek?

    1. Beata Królikiewicz
      6 sierpnia, 2018, 5:18 pm

      Grubej mąki.

  10. Agnieszka
    30 września, 2018, 1:11 pm

    Ciasto się właśnie piecze. Dałam mąkę ryżowa i zmielone płatki. Na surowo pycha a po upieczeniu sie zobaczy:) Zalajkowałam Cie na fejsie i dodaję Cie do ulubionych:)

    1. Beata Królikiewicz
      30 września, 2018, 1:51 pm

      pozdrowionka:) Daj znak jak wyszło:)

      1. Agnieszka
        30 września, 2018, 4:37 pm

        Ciasto bardzo dobre:) Nawet mój mąż nie ciastowy jadł:)

        1. Beata Królikiewicz
          30 września, 2018, 6:45 pm

          o, to super:)

  11. Martyna
    14 grudnia, 2018, 7:48 pm

    Można użyć mąki pszennej?

    1. Milena
      18 lipca, 2019, 10:56 am

      Również jestem ciekawa

  12. Mmmmr
    23 grudnia, 2018, 10:22 pm

    Niestety nie wyszło tzn jest bardzo mokre 🙁

    1. Beata Królikiewicz
      24 grudnia, 2018, 7:05 am

      To jest bardzo mokre ciasto. Jeśli wyszło Ci rozpadające się, nie dające się kroić, następnym razem spróbuj dać jedno jabłko mniej. Tego samego gatunku który dałaś teraz.

  13. Małgosia
    30 lipca, 2019, 11:48 am

    a jogurtu dać 300ml czyli ile to gram bo na kubeczku są gramy 🙁 i ma być rzadki czy gęsty?

    1. Beata Królikiewicz
      30 lipca, 2019, 2:25 pm

      Niech będzie kubeczek 300 g. Raczej gęsty.

      1. Małgosia
        31 lipca, 2019, 7:33 am

        bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂 ciasto pyyycha 🙂 często korzystam z Twoich przepisów i zawsze jest pysznie 🙂

        1. Beata Królikiewicz
          31 lipca, 2019, 4:13 pm

          bardzo się cieszę 🙂

  14. Daria
    16 października, 2019, 9:24 am

    Mam pytanie, chciałabym zrobić dużą formę 23×40 ciasta, czy ktoś już próbował o ile zwiększyć ilości składników aby nie przedobrzyć lub żeby nie wyszło zbyt skromnie? Jutro mam urodziny i zdecydowałam się, że właśnie to cudo będzie gładzić podniebienie moich gości 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      17 października, 2019, 7:44 am

      Nie wiem czy zdążyłam, w prawej kolumnie bloga jest przelicznik foremek. Wpisujesz tam wymiary z przepisu i swoje. Na oko – robiłabym z półtorej porcji.

  15. Maria
    27 maja, 2020, 8:16 am

    Mam pytanie-w jakiej temperaturze pieczemy?

    1. Beata Królikiewicz
      27 maja, 2020, 9:39 am

      170 stopni.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)