Zdrowe ciasto marchewkowe z jabłkami i polewą jogurtową
Zdrowe ciasto marchewkowe z jabłkami, z polewą jogurtową. Naprawdę bardzo udany zamiennik najlepszego ciasta marchewkowego i ciasta marchewkowego z pomarańczą. Wypiek jest wilgotny od zawartych w nich owoców. Jak na ciasto, które powstało bez udziału mąki pszennej dość puszysty i powinien zadowolić nawet tych, którzy na hasło “zdrowy i dobry ” kręcą z niedowierzania głową.
Nie porzuciłam pszennej mąki, bez obawy. Jestem w wiosennym zrywie oczyszczania z różności, które nagromadziły się w grzesznym ciele po zimie. Tak absolutnie całkiem i zupełnie nie udaje mi się żyć na roślinach i wyłącznie fit. Prawdopodobnie nie uda mi się to nawet do końca życia, nawet nie próbuję, choć nie pożeram ile bym mogła i potrafiła. Ale zdrowe ciasto marchewkowe z jabłkami jest zdrowe i w dodatku dobre 🙂 A z nim – żegnaj frustracjo, zdrowie psychiczne jest najważniejsze przecież. Spróbujcie. Dobre ciacho, naprawdę. Cukier zastąpiłam ksylitolem, kto nie musi i nie chce, niech daje zwykły lub trzcinowy. Do kawy i herbaty – idealne.
Zdrowe ciasto marchewkowe z jabłkami – składniki (na formę ok. 23x28cm):
- 3,5 szklanki (350 g) zmielonych w blenderze lub młynku płatków owsianych lub gotowej mąki owsianej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pół szklanki (ok. 90 g) ziaren słonecznika lub siekanych orzechów
- 2 łyżeczki cynamonu (można pominąć jeśli ktoś nie lubi)
- 3 jajka
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 300 ml jogurtu naturalnego
- pół szklanki (110 g) cukru lub ksylitolu
- 400 g startej marchewki (ok. 4 średnie sztuki, na drobnych lub średnich oczkach tarki)
- 3 nieduże jabłka
polewa:
- 400 ml gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
- 2 łyżki ksylitolu lub cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- ok. 4 łyżki wrzątku
Zdrowe ciasto marchewkowe z jabłkami – przepis
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik ustawić na 170 stopni.
Zmielone płatki lub mąkę, sodę, ziarna słonecznika lub orzechy i cynamon wymieszać w dużej misce.
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać połowę cukru i ubić na jasną masę. Dolewać cienką strużką olej i jogurt.
Białka ubić (koniecznie czystymi łopatkami miksera) na sztywną pianę, dodając pod koniec po łyżce pozostałego cukru.
Do miski z suchymi składnikami wlać mieszaninę jajek z olejem a następnie startą marchewkę i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać łopatką a następnie wolno i delikatnie wmieszać pianę z białek.
Ciasto przelać do formy, wstawić na środkową półkę piekarnika ustawionego na funkcję góra-dół. Piec ok. 45 minut. Pozostawić do ostudzenia w uchylonym piekarniku.
Polewa
Jogurt zmiksować z cukrem. Żelatynę zalać wrzątkiem, dobrze wymieszać do rozpuszczenia. Dodać do niej kilka łyżek ubitego jogurtu, ponownie wymieszać. Całość wlewać cienką strużką do pozostałego jogurtu, pod pracujące łopatki miksera, by żelatyna nie wytworzyła grudek. Odstawić polewę na kilka, kilkanaście minut do lodówki. Kiedy zacznie gęstnieć, przemieszać dobrze łyżką i wylać na ciasto.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
wygląda cudownie 🙂
Zdrowe! A do tego wygląda apetycznie! Dziś spróbuję ?
Czy można zamiast zmielonych płatków owsianych dać mąkę ryżową?
Nie próbowałam.
A ja spróbowałam. Było przepyszne, zrobiłam z mąki ryżowej zamiast owsianej. Podwoiłam podane składniki i upiekłam duużą blachę 🙂 Było przepyszne. Tylko musiałam trochę dłużej piec około godziny 🙂
ooo, super informacja!
A co z marchewką i jabłkami?
Już dopisałam. Przed pianą z białek, startą marchewka i pokrojone w kostkę jabłka.
Wygląda pięknie , 350 g płatków ile to będzie w szklance?
3,5 szklanki.
Uwielbiamy marchewkowe ciasta a szczególnie jak jest w nim dużo orzechów 😀
Niestety, pierwsze nieudane, robiłam z mąki owsianej a nie z płatków, piekłam godzinę bo patyczek wciąż był oklejony ciastem, wyszło klejące, sprawia wrażenie zakalca, a smakuje mąką 🙁
uchmmm, ja sama mieliłam płatki. Może to ma znaczenie. Usuwam zatem mąkę owsianą, może tu pies pogrzebany, dzięki za komentarz. Wyszło bardzo dobre, z każdym dniem lepsze nawet.
Zmieliłam płatki ale troszkę za grubo, trochę się zmartwiłam bo myślałam, że mi nie wyjdzie. Wyszło :)) czuć płatki ale nie to nie przeszkadza w konsumpcji. Jest bardzo dobre :)) może na przyszłość żurowanę jeszcze dodać? Jak Pani myśli?
Te płatki są wyczuwalne tak czy owak, ale i tak ciasto z każdym dniem jest jeszcze lepsze. Żurawina jak najbardziej tu pasuje.
Platki mielimy na konsystencję mąki czy grudek?
Grubej mąki.
Ciasto się właśnie piecze. Dałam mąkę ryżowa i zmielone płatki. Na surowo pycha a po upieczeniu sie zobaczy:) Zalajkowałam Cie na fejsie i dodaję Cie do ulubionych:)
pozdrowionka:) Daj znak jak wyszło:)
Ciasto bardzo dobre:) Nawet mój mąż nie ciastowy jadł:)
o, to super:)
Można użyć mąki pszennej?
Również jestem ciekawa
Niestety nie wyszło tzn jest bardzo mokre 🙁
To jest bardzo mokre ciasto. Jeśli wyszło Ci rozpadające się, nie dające się kroić, następnym razem spróbuj dać jedno jabłko mniej. Tego samego gatunku który dałaś teraz.
a jogurtu dać 300ml czyli ile to gram bo na kubeczku są gramy 🙁 i ma być rzadki czy gęsty?
Niech będzie kubeczek 300 g. Raczej gęsty.
bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂 ciasto pyyycha 🙂 często korzystam z Twoich przepisów i zawsze jest pysznie 🙂
bardzo się cieszę 🙂
Mam pytanie, chciałabym zrobić dużą formę 23×40 ciasta, czy ktoś już próbował o ile zwiększyć ilości składników aby nie przedobrzyć lub żeby nie wyszło zbyt skromnie? Jutro mam urodziny i zdecydowałam się, że właśnie to cudo będzie gładzić podniebienie moich gości 🙂
Nie wiem czy zdążyłam, w prawej kolumnie bloga jest przelicznik foremek. Wpisujesz tam wymiary z przepisu i swoje. Na oko – robiłabym z półtorej porcji.
Mam pytanie-w jakiej temperaturze pieczemy?
170 stopni.
Ile.to ciasto ma kalorii?
Nie wiem.
Ciasto właśnie się piecze i już drugi raz dodaje 15min, bo patyczek wciąż wilgotny:(
wilgotny może być, byle nie oklejony ciastem:)