Najlepszy keks z bakaliami

Keks – ciasto nafaszerowane ulubionymi bakaliami, często o zapachu rumu, pyszne.  Znajoma Kasia, specjalistka od keksów najlepszych jakie jadłam (podaję jej przepis, rzecz jasna:) mówi, że keks nie liczy się, jeśli nie ma w nim dużej ilości skórki pomarańczowej. I powiem Wam – baaaardzo warto zrobić domową skórkę pomarańczową -przepis, to zupełnie inny wymiar smaku niż ten, który znajdziemy na sklepowych półkach. Należy pamiętać tylko, by skórkę wyszorować przy pomocy gorącej wody z płynem do zmywania naczyń, chemię chemią trzeba, takie czasy.
Tradycyjny keks to ciasto ucierane, masło rozciera się z cukrem i dodaje powoli po  jednym jajku. Wspomniana Kasia – specjalistka ubija jajka z cukrem, a masło rozpuszcza w rondelku. Keks, podobnie jak makowiec świetnie nadaje się do mrożenia, wykonując ciasto z podwójnej porcji można jedną porcję zachować na sylwestra lub karnawał.

keks – składniki (na formę 12×27 cm)

  • 4 duże jajka ( lub 5 mniejszych)
  • pół szklanki cukru (110 g )
  • półtorej szklanki mąki ( 225g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • łącznie ok. 300 – 400 g bakalii – siekanych orzechów, migdałów skórki pomarańczowej, rodzynek, suszonych moreli, fig, kandyzowanych owoców, żurawiny
  • 50 ml rumu ( ew. olejek rumowy)

keks – przepis

Rodzynki namoczyć w rumie lub w gorącej wodzie ( min. 15 minut). Pozostałe bakalie oprószyć dwiema łyżkami mąki, wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć tartą bułką.
Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem.
Jajka ubić z cukrem do białości. Do jajecznej masy przez sito wsiewać porcjami mąkę, mieszać do połączenia. Dodać rozpuszczone masło, wymieszać łyżką.  Na końcu dodać bakalie wymieszane z namoczonymi w rumie rodzynkami.

Ciasto przelać do formy, wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut. Patyczek wyjęty z ciasta powinien pozostać suchy, nieoklejony. Studzić w uchylonym piekarniku. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem sporządzonym z połowy szklanki cukru pudru i łyżeczki soku z cytryny lub polewą czekoladową (przepisy na polewę tutaj). 

 

keks

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Dorota
    5 grudnia, 2017, 6:55 pm

    Keks to obowiązkowe ciasto podczas nadchodzących świąt. Piekę wg podobnego przepisu:)

  2. Magdalena
    6 grudnia, 2017, 7:19 pm

    wygląda przepysznie!

  3. Barbara
    8 grudnia, 2017, 7:27 pm

    Co zrobić aby bakalie w keksie nie upadały? Obtaczanie w mące nie pomaga.

    1. Beata Królikiewicz
      10 grudnia, 2017, 4:39 pm

      Obtaczanie w mące to jedyny sposób, zwykle działa. Mokre rodzynki oprószyć tuż przed wmieszaniem.

      1. Tamara
        10 lutego, 2018, 12:00 pm

        Rodzynki moczę, odsączam, suszę w ręczniku papierowym i dołączam do wszystkich bakalii, a rum dodaję do ciasta. Jest super!

    2. Barbiken
      2 stycznia, 2018, 10:56 pm

      Wlewam ciasto do blaszki i czekam chwile żeby się odstało ,na to wysypuję bakalie i patyczkiem do szaszłyków,poziomo mieszam,tym razem nie obtaczałam ,moczyłam w alkocholu,wycisnełam i siup,nie opadły,ale mój jest ciemny ,nie wiem czy to nie od mąki lub cukru,na zdjęciach są takie żółciutkie.

    3. Tamara
      10 lutego, 2018, 11:57 am

      Bakalie nie opadną, gdy będą oprószone mąką oraz ciasto będzie miało właściwą egzystencję. U mnie ciasto jest wykładane, nie wylewane i bakalie równomiernie się rozkładają.

  4. HANNA
    11 grudnia, 2017, 11:19 pm

    Ja zwykle moczę bakalie całą noc lub dłużej… potem odcedzam rum, osuszam je na ręczniku papierowym i obtaczam w mące.
    Pyszności…

  5. Anna
    15 grudnia, 2017, 7:20 pm

    w składnikach jest proszek do pieczenia, a dalej Pani pisze ” Mąkę wymieszać z sodą”, to jaki spulchniacz?

    1. Beata Królikiewicz
      17 grudnia, 2017, 2:12 pm

      A oba się nadadzą. Proszek daję częściej.

  6. ania
    6 stycznia, 2018, 1:54 pm

    witaj! piekłam na Swięta – pyszności! pozdrawiam

  7. Dana
    27 marca, 2018, 8:24 pm

    Robiłam już ten keks. Chciałabym upiec 2 szt czy należy po prostu ciasto wykonać x 2 podane składniki?

    1. Beata Królikiewicz
      28 marca, 2018, 11:28 am

      Tak.

  8. Ania
    17 listopada, 2018, 4:41 pm

    Czy tylko białka ubijam z cukrem? Czy razem z źółtkami?

  9. max
    9 grudnia, 2019, 6:32 pm

    Ale co z tym olejkiem rumowym, którego chciałbym użyć zamiast rumu? Mam w nim namoczyć rodzynki? Dobrze zrozumiałem?

  10. Ewa
    23 grudnia, 2020, 12:12 pm

    Witam. Moj keks z tego przepisu wyszedl twardy i suchy. Skladniki jak w przepisie a nie wyszlo. Zadne to niebo.

    1. Beata Królikiewicz
      23 grudnia, 2020, 4:11 pm

      Dzień dobry, może być kilka tego powodów. Zawiń w spryskaną wodą ściereczkę, może pomóc. Dużo zależy od piekarnika i czasu pieczenia. Następnym razem można piec nieco krócej.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)