Najlepszy keks z bakaliami
Keks – ciasto nafaszerowane ulubionymi bakaliami, często o zapachu rumu, pyszne. Znajoma Kasia, specjalistka od keksów najlepszych jakie jadłam (podaję jej przepis, rzecz jasna:) mówi, że keks nie liczy się, jeśli nie ma w nim dużej ilości skórki pomarańczowej. I powiem Wam – baaaardzo warto zrobić domową skórkę pomarańczową -przepis, to zupełnie inny wymiar smaku niż ten, który znajdziemy na sklepowych półkach. Należy pamiętać tylko, by skórkę wyszorować przy pomocy gorącej wody z płynem do zmywania naczyń, chemię chemią trzeba, takie czasy.
Tradycyjny keks to ciasto ucierane, masło rozciera się z cukrem i dodaje powoli po jednym jajku. Wspomniana Kasia – specjalistka ubija jajka z cukrem, a masło rozpuszcza w rondelku. Keks, podobnie jak makowiec świetnie nadaje się do mrożenia, wykonując ciasto z podwójnej porcji można jedną porcję zachować na sylwestra lub karnawał.
keks – składniki (na formę 12×27 cm)
- 4 duże jajka ( lub 5 mniejszych)
- pół szklanki cukru (110 g )
- półtorej szklanki mąki ( 225g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g masła
- łącznie ok. 300 – 400 g bakalii – siekanych orzechów, migdałów skórki pomarańczowej, rodzynek, suszonych moreli, fig, kandyzowanych owoców, żurawiny
- 50 ml rumu ( ew. olejek rumowy)
keks – przepis
Rodzynki namoczyć w rumie lub w gorącej wodzie ( min. 15 minut). Pozostałe bakalie oprószyć dwiema łyżkami mąki, wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć tartą bułką.
Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem.
Jajka ubić z cukrem do białości. Do jajecznej masy przez sito wsiewać porcjami mąkę, mieszać do połączenia. Dodać rozpuszczone masło, wymieszać łyżką. Na końcu dodać bakalie wymieszane z namoczonymi w rumie rodzynkami.
Ciasto przelać do formy, wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut. Patyczek wyjęty z ciasta powinien pozostać suchy, nieoklejony. Studzić w uchylonym piekarniku. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem sporządzonym z połowy szklanki cukru pudru i łyżeczki soku z cytryny lub polewą czekoladową (przepisy na polewę tutaj).
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Keks to obowiązkowe ciasto podczas nadchodzących świąt. Piekę wg podobnego przepisu:)
wygląda przepysznie!
Co zrobić aby bakalie w keksie nie upadały? Obtaczanie w mące nie pomaga.
Obtaczanie w mące to jedyny sposób, zwykle działa. Mokre rodzynki oprószyć tuż przed wmieszaniem.
Rodzynki moczę, odsączam, suszę w ręczniku papierowym i dołączam do wszystkich bakalii, a rum dodaję do ciasta. Jest super!
Wlewam ciasto do blaszki i czekam chwile żeby się odstało ,na to wysypuję bakalie i patyczkiem do szaszłyków,poziomo mieszam,tym razem nie obtaczałam ,moczyłam w alkocholu,wycisnełam i siup,nie opadły,ale mój jest ciemny ,nie wiem czy to nie od mąki lub cukru,na zdjęciach są takie żółciutkie.
Bakalie nie opadną, gdy będą oprószone mąką oraz ciasto będzie miało właściwą egzystencję. U mnie ciasto jest wykładane, nie wylewane i bakalie równomiernie się rozkładają.
Ja zwykle moczę bakalie całą noc lub dłużej… potem odcedzam rum, osuszam je na ręczniku papierowym i obtaczam w mące.
Pyszności…
w składnikach jest proszek do pieczenia, a dalej Pani pisze ” Mąkę wymieszać z sodą”, to jaki spulchniacz?
A oba się nadadzą. Proszek daję częściej.
witaj! piekłam na Swięta – pyszności! pozdrawiam
Robiłam już ten keks. Chciałabym upiec 2 szt czy należy po prostu ciasto wykonać x 2 podane składniki?
Tak.
Czy tylko białka ubijam z cukrem? Czy razem z źółtkami?
Ale co z tym olejkiem rumowym, którego chciałbym użyć zamiast rumu? Mam w nim namoczyć rodzynki? Dobrze zrozumiałem?
Witam. Moj keks z tego przepisu wyszedl twardy i suchy. Skladniki jak w przepisie a nie wyszlo. Zadne to niebo.
Dzień dobry, może być kilka tego powodów. Zawiń w spryskaną wodą ściereczkę, może pomóc. Dużo zależy od piekarnika i czasu pieczenia. Następnym razem można piec nieco krócej.