Najlepszy makowiec

Przepis mam od dawna, skąd – nie wiem. Zapisany na karteczce czeka od świąt do świąt. Poszukiwania idealnego ciasta do makowca trwały nieco, aż wreszcie znalazłam właśnie to – krucho-drożdżowe. Ani w nim zaczynu, ani długiego wyrastania ciasta, dopiero w piekarniku nabiera kształtu. Z podanego przepisu wychodzą trzy strucle, które mieszczą się na jednej blaszce od piekarnika. Makowiec bardzo dobrze się mrozi, smakuje  jakby był wyjęty dopiero co z pieca, dlatego można część zostawić np. na sylwestra albo wyciągnąć wtedy, kiedy już zupełnie miną świąteczne najedzenia, gdzieś tak znienacka w połowie lutego:). Dobrze jest jednego dnia zrobić masę makową a następnego piec ciasto, by praca nas nie zmęczyła zbytnio, w przypadku gotowego, kupnego, mielonego maku ( nie z puszki, zwykłego suchego w torebkach) jest znacznie szybciej i łatwiej.

 

makowiec

 

makowiec

składniki (na trzy strucle) : 

– 3 arkusze papieru do pieczenia

masa makowa: 

– 600 g maku (można kupić od razu zmielony, suchy w torebkach, nie z puszki)
– litr mleka
– 120 g masła
– 200 g cukru
– 3 duże jajka
– 3/4 szklanki miodu (ok. 280g)
– wyskrobany środek laski wanilii lub łyżka cukru waniliowego
– ok. 300g bakalii – rodzynki, siekane orzechy, migdały, smażona w cukrze skórka pomarańczowa
– kieliszek rumu lub kilka kropli esencji rumowej

Mak zalać wrzącym mlekiem i gotować pół godziny mieszając by się nie przypalił. Odstawić na dwie godziny, można na całą noc.
Odsączyć na gęstym sicie (użyłam plastikowego, włożonego jedno w drugie) albo sito wyścielić ściereczką, zawinąć i odcisnąć ręką, przełożyć do większej miski.
Mak trzykrotnie zmielić w maszynce (ci co kupili zmielony mają wolne:).
W rondelku rozpuścić na niewielkim ogniu masło, dodać orzechy i migdały, po chwili miód, wanilię i rum.
Masę przelać do maku, wsypać resztę bakalii.
Żółtka oddzielić od białek, żółtka ubić mikserem z połową cukru, białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier.
Wlać jajka do masy, dobrze wymieszać. Jeśli będzie zbyt sucha, można dodać nieco śmietany.

na ciasto: 

– 500 g mąki
– 200 g masła
– 50 g drożdży
– 3 czubate łyżki cukru
– 4 łyżki śmietany 18%
– 3 żółtka i dwa całe jajka
– 1/3 łyżeczki soli

Drożdże rozpuścić w śmietanie z cukrem. Masło posiekać i wymieszać z mąką, dodać sól, jajka, żółtka (białka zostawić), drożdże ze śmietaną, zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę (ja zapomniałam, nie miało to wpływu na kształt ciasta, wyrosło w piekarniku). Podzielić ciasto na trzy równe części. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie na  mniej więcej prostokąt ok. 0,5 cm grubości. Posmarować ciasto roztrzepanym białkiem. Rozłożyć 1/3 makowej masy, zostawiając z trzech stron margines ok. 3 cm szerokości. Zwijać możliwie luźno struclę (ciasno zwinięta może popękać w pieczeniu) zaczynając od brzegu bez marginesu. Przełożyć „szwem” na dół na papier do pieczenia, którym owijamy makowiec zostawiając odstęp ok. 3- 4 cm od górnej części ciasta. Ciasto po upieczeniu powinno wypełnić rulon z papieru. Rolady w papierze układać na blaszce. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 160 st. Piec ok. 40  minut, ciasto wypełni papier i lekko się zrumieni. Przy długim pieczeniu ciasto niepotrzebnie się wysusza.  Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem lub polać lukrem ze szklanki cukru pudru wymieszanego dobrze z ok.2 (lub więcej, należy dodawać stopniowo) łyżeczkami soku z cytryny.

makowiec

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. jagodaj
    18 grudnia, 2013, 10:52 am

    Makowiec taki jak lubię, mało ciasta dużo maku…

  2. Aguś kulinarnie
    18 grudnia, 2013, 12:31 pm

    Dużo maku w makowcu,to jest to co lubię:)a w maku bakalie…pycha

  3. wedelka
    18 grudnia, 2013, 1:27 pm

    Profesjonalnie zwinięta 🙂 Bardzo mi się podoba 🙂 Nie mogę się już doczekać makowca mojej mamy 🙂

  4. skoraq cooks
    18 grudnia, 2013, 4:39 pm

    Skoro najlepszy, to ja Ci ufam 🙂

  5. opalanka
    18 grudnia, 2013, 5:19 pm

    Najlepiej sprawdź sama, potem napiszesz czy i dla Ciebie:)

  6. wiosenka27
    18 grudnia, 2013, 7:30 pm

    Pysznie wygląda:)

  7. Angie
    18 grudnia, 2013, 8:07 pm

    Wygląda przepięknie, więc wierzę, że najlepszy!; )

  8. Salvador Dali
    18 grudnia, 2013, 8:35 pm

    wyglada perfekcyjnie! równiutki, napakowany.. 🙂

    Co do przepisu-moja mama na makowiec też ma zapisany, takie jeden, stary.. ledwo co widać, ale przepis jest ;D

    1. opalanka
      19 grudnia, 2013, 8:11 am

      Może przepisz go szybko i podeślij?:)

  9. Anonimowy
    5 grudnia, 2014, 9:58 pm

    witam, a jaka ma być ta śmietana w której należy rozpuścić drożdże ? 12 %, 18% czy 30 % , pilnie potrzebuję.pzdr Anna

    1. opalanka
      6 grudnia, 2014, 12:04 pm

      12 lub 18 %.

  10. basik
    9 grudnia, 2014, 3:42 pm

    Super przepis, pieklam ten makowiec juz kilkakrotnie. Bardzo nam smakuje- zwlaszcza mojemu synkowi. Zmienilam tylko sposob pieczenia – wkladam ciasto do nagrzanego piekarnika. Dziekuje za inspiracje, bo z wielu skorzystalam. Zwlaszcza z tych, w ktorych skladzie jest kasza jaglana. Uwielbiam ja, a ostatnio dodaje do mielonych kotletow, zeby dzieci zjadlay. Pozdrawiam:-)

    1. opalanka
      9 grudnia, 2014, 4:25 pm

      pozdrawiam również 🙂

  11. Anonimowy
    11 grudnia, 2014, 9:08 pm

    Czy Pani zdaniem to ciasto zachowuje dłużej świeżość niż makowiec typowo drożdżowy ?Pozdrawiam.

    1. opalanka
      11 grudnia, 2014, 9:19 pm

      tak, sporo w nim masła, ale najlepiej zawijać luźno w wilgotną, gęsta ściereczkę.

  12. Aleksandra Demczuk
    19 grudnia, 2014, 7:09 pm

    Pani Beato, był gdzieś filmik jak zawijać tego makowca, czy mi się coś pomyliło ?
    chętnie zobaczę

    1. opalanka
      19 grudnia, 2014, 7:34 pm

      Filmik był o roladzie biszkoptowej, tu http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_25.html. Można też wykorzystać ten sposób ze zwijaniem makowca, pomagając sobie posypaną mąką ściereczką.

  13. Aleksandra Demczuk
    20 grudnia, 2014, 4:30 pm

    dziękuję 🙂 chyba zrobię jednak zgodnie z powyższego opisu
    nigdy nie robiłam zawijanego makowca i boję się, że mi się ładnie nie zwinie

    1. opalanka
      20 grudnia, 2014, 4:54 pm

      nie śpiesz się i podsyp dobrze mąką blat, wyjdzie na pewno:)

  14. Kasia
    14 grudnia, 2017, 10:32 am

    Pani Beatko,chciałam zamienić świeże drożdże na suche . Czy na taką ilość mąki wystarczy 8 g ?

    1. Beata Królikiewicz
      14 grudnia, 2017, 9:31 pm

      Tak.

  15. Wioleta
    16 grudnia, 2017, 7:29 am

    Pieczemy z termoobiegiem czy bez?

    1. Beata Królikiewicz
      17 grudnia, 2017, 2:15 pm

      Bez.

  16. Paulina
    24 marca, 2018, 6:00 am

    Z tej wersji ciasta drożdżowego robię też rogaliczki nadziewane marmoladą lub dżemem. Dla mnie ten przepis na ciasto jest najprostszy w przygotowaniu i najsmaczniejszy.

  17. Ola
    16 grudnia, 2018, 5:53 pm

    Czy zamiast masła można dodać margarynę? Niestety u mnie w domu masło nie przechodzi ?

    1. Beata Królikiewicz
      16 grudnia, 2018, 10:09 pm

      Można. Przemycaj po cichu, margaryny to bardzo szkodliwa dla zdrowia rzecz 🙁

  18. Elżbieta
    14 kwietnia, 2019, 4:41 pm

    Ciasto pyszne, muszę tylko nabrać wprawy w zawijaniu. Chciałabym też spróbować zrobić takie ciasto, tylko z nadzieniem serowym. Proszę o podpowiedzenie przepisu. Dzięki, pozdrawiam.

    1. Beata Królikiewicz
      15 kwietnia, 2019, 8:00 pm

      Na jedną struclę dałabym 400 g ugniecionego widelcem twarogu z 4 łyżkami cukru waniliowego albo zwykłego plus wanilia, łyżką mąki i garścią rodzynek.

  19. Paulina
    10 kwietnia, 2020, 4:50 pm

    Przepis przechwycony kilka lat temu, nadal jest obowiązkowym punktem na każde święta – Wielkanoc i Boże Narodzenie, właśnie biorę się za gotowanie maku.

  20. Iwona
    4 grudnia, 2020, 1:07 pm

    Czy śmietana ma być słodka , czy kwaśna ?

    1. Beata Królikiewicz
      4 grudnia, 2020, 4:49 pm

      Kwaśna 18%. Z 12% też się uda.

  21. Kasia
    20 grudnia, 2020, 7:31 pm

    Dzisiaj skorzystałam z przepisu i potwierdzam makowiec jest przepyszny😃❤

  22. mirek
    22 grudnia, 2020, 9:43 am

    chodzi o nagrzany czy zimny piekarnik. Bo jeżeli nie odstawimy ciasta do wyrośnięcia tak jak pani zapomniała to zimny piekarnik jest chyba ok. bo ciasto ma czas do wyrośnięcia, jeżeli ciasto jest po wyrośnięciu to chyba nagrzany piekarnik jest ok. Chyba? nie wiem!

    1. Beata Królikiewicz
      22 grudnia, 2020, 9:36 pm

      dobrze myślisz;)

  23. Aga
    24 grudnia, 2020, 7:55 am

    Ciasto jest pyszne, ale niestety trochę mi się masa makowa rozsypuje (po upieczeniu). Jaka może być przyczyna?

    1. Beata Królikiewicz
      25 grudnia, 2020, 9:22 am

      Mak trzyma się ubitego białka, miód też powoduje kleistość. Wpływ na konsystencję ma też temperatura, jeśli trzyma się ciasto zbyt długo w piecu i wysuszy. Może za małe białka, albo nie ubite na całkiem sztywno, albo – wiesz jak to jest. Czasem zrobisz dwa dni później i wszystko idzie jak trzeba. Jestem pewna, że następnym razem wyjdzie.P ozdrowionka:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)