Prosty makowiec z kruszonką

Nie każdy ma ochotę i czas na zwijanie tradycyjnej rolady makowej. Prosty makowiec z kruszonką przygotowuje się łatwiej i szybciej.  A na mak i śledzie jak raz przychodzi ochota jesienią i zimą, znacie to?
Czasu na pieczenie nie miałam wczoraj nic a nic. Między jednym telefonem a drugim, ze słuchawką przy uchu, wymieszałam jednak i jest. Wszystko dlatego, że genialny ktoś wpadł na pomysł sprzedawania zmielonego już maku. Wybawco mój, o ile dzięki tobie jest mniej sprzątania w kuchni. Kto mieli mak maszynką, wie o czym mówię. Cierpliwość trzeba mieć anielską.
Kruche ciasto zagniata się migiem. Wystarczy palcami rozetrzeć mąkę z cukrem na okruchy- kruszonkę. Można użyć malaksera, jest jeszcze szybciej. W czasie kiedy ciasto się podpieka, gotuje się w mleku mak. Potem miesza ze składnikami, które sprawiają, że masa jest bardzo wilgotna, lekko kleista i pachnąca.
Pyszna sprawa. Kto ma większą ilość biesiadników, niech piecze z podwójnej porcji. Polecam nie tylko na święta.

P.S. W zakładce SKLEP pod nagłówkiem bloga pojawiły się rozmaitości do kupienia. Polecam 🙂

prosty makowiec z kruszonką

 

makowiec z kruszonką

makowiec z kruszonką – składniki ( na małą tortownicę – 20-21cm) : 

na kruche ciasto   
– 270 g mąki pszennej
– 180 g masła
– 4 czubate łyżki cukru
– dwie łyżki bardzo zimnej wody
– szczypta soli

na masę makową  

– 200 g trzykrotnie zmielonego mielonego maku (można kupić gotowy zmielony, nie chodzi o masę makową w puszce)
– półtorej szklanki mleka
– 50 g rozpuszczonego przez podgrzanie masła
– 100 g siekanych migdałów (najlepiej bez skórki)
– dwie łyżki rodzynek
– łyżka siekanej, smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
– łyżka mąki
– 3 łyżki miodu
– 4 łyżki cukru
– 3 łyżki amaretto lub rumu lub kilka kropli esencji rumowej lub migdałowej
– mandarynki w puszce lub jedna wyfiletowana, całkowicie pozbawiona skórek i błon pomarańcza
– 3 białka

makowiec z kruszonką – przepis

Piekarnik ustawić na 180 st. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.

Mak zalać mlekiem i gotować na małym ogniu mieszając ok. 20 minut. Mleko powinno się wchłonąć. Gdyby następowało to szybko i masa stawała się całkiem sucha – płyn nieco uzupełniać.
Zestawić z ognia, ostudzić.

Podczas stygnięcia maku, wszystkie składniki ciasta zagnieść palcami na okruchy. Połową wykleić formę wyłożoną papierem do pieczenia. Połowę odstawić chwilowo do lodówki.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika i podpiec na złoty kolor (ok. 15 minut).

Do wystudzonego maku dodać stopione masło, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, łyżkę mąki, miód, likier, sól i posiekane w kostkę mandarynki lub pomarańczę.
Białka ubić na sztywną pianę, porcjami wmieszać w masę makową.
Masę wyłożyć na podpieczony spód.
Na wierzch wysypać kruszonkę wyjętą z lodówki.
Piec ok. 45- 50 minut aż wierzch ciasta się zrumieni.

makowiec na kruchym cieście

inspiracja – tutaj

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 



  1. Lena
    Listopad 18, 2016, 9:47 am

    uwielbiam wszystko co ma mak, pysznie wygląda to ciasto:)

  2. amandaricci.butikzprzepisami
    Listopad 20, 2016, 9:44 am

    Też lubię takie przepisy do zrobienia "między jednym telefonem a drugim" 😉 😀 A tak generalnie święta są fajne 🙂

  3. Kamila
    Listopad 23, 2016, 6:41 am

    Zazwyczaj w okolicach świat piekę rolady makowe, ale chyba na tegoroczną wigilię pokuszę się o taki makowiec.
    Jesteś dla mnie skarbnicą inspiracji kulinarnych;)

    1. opalanka
      Listopad 23, 2016, 2:29 pm

      Bardzo się cieszę. Ten makowiec ma jeszcze taką zaletę, że trzymany pod kloszem mniej wysycha niż rolady.

  4. Lidia
    Listopad 30, 2016, 5:41 pm

    Czy do tego ciasta kruchego nie dajesz żółtek???np. tych co zostają z masy makowej???

    1. opalanka
      Listopad 30, 2016, 8:55 pm

      Można. Nie trzeba.

  5. An etka
    Grudzień 7, 2016, 8:32 pm

    Proszę, podaj rozmiar tortownicy, bo chyba tego nie ma w przepisie.

  6. opalanka
    Grudzień 7, 2016, 8:35 pm

    20- 21 cm, już dopisałam, dzięki.

    1. An etka
      Grudzień 7, 2016, 8:47 pm

      🙂

  7. Gość :)
    Grudzień 30, 2019, 9:33 pm

    Mam własnoręcznie zmielony mak, czy też trzeba gotować go w mleku, czy ten etap pominąć?

    P.S. Uwielbiam wszelkie makowce 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      Styczeń 2, 2020, 6:20 pm

      Trzeba gotować. Bez – będzie za sucho.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie