Prosty makowiec z kruszonką
Nie każdy ma ochotę i czas na zwijanie tradycyjnej rolady makowej. Prosty makowiec z kruszonką przygotowuje się łatwiej i szybciej. A na mak i śledzie jak raz przychodzi ochota jesienią i zimą, znacie to?
Czasu na pieczenie nie miałam wczoraj nic a nic. Między jednym telefonem a drugim, ze słuchawką przy uchu, wymieszałam jednak i jest. Wszystko dlatego, że genialny ktoś wpadł na pomysł sprzedawania zmielonego już maku. Wybawco mój, o ile dzięki tobie jest mniej sprzątania w kuchni. Kto mieli mak maszynką, wie o czym mówię. Cierpliwość trzeba mieć anielską.
Kruche ciasto zagniata się migiem. Wystarczy palcami rozetrzeć mąkę z cukrem na okruchy- kruszonkę. Można użyć malaksera, jest jeszcze szybciej. W czasie kiedy ciasto się podpieka, gotuje się w mleku mak. Potem miesza ze składnikami, które sprawiają, że masa jest bardzo wilgotna, lekko kleista i pachnąca.
Pyszna sprawa. Kto ma większą ilość biesiadników, niech piecze z podwójnej porcji. Polecam nie tylko na święta.
makowiec z kruszonką – składniki (na tortownicę – 20-21cm) :
na kruche ciasto
– 270 g mąki pszennej
– 180 g masła
– 4 czubate łyżki cukru
– dwie łyżki bardzo zimnej wody
– szczypta soli
na masę makową
– 200 g trzykrotnie zmielonego mielonego maku (można kupić gotowy zmielony, nie chodzi o masę makową w puszce)
– półtorej szklanki mleka (325ml)
– 80g rozpuszczonego przez podgrzanie masła
– 100 g siekanych migdałów (najlepiej bez skórki)
– dwie łyżki rodzynek
– łyżka siekanej, smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
– łyżka mąki
– 3 łyżki miodu
– 4 łyżki cukru
– 3 łyżki amaretto lub rumu lub kilka kropli esencji rumowej lub migdałowej
– mandarynki w puszce lub jedna wyfiletowana czyli całkowicie pozbawiona skórek i błon pomarańcza
– 3 białka
makowiec z kruszonką – przepis
Piekarnik ustawić na 180 st., funkcja góra-dół.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
Mak zalać mlekiem i gotować na małym ogniu mieszając ok. 20 minut. Mleko powinno się wchłonąć. Gdyby następowało to szybko i masa stawała się całkiem sucha – płyn nieco uzupełniać.
Zestawić z ognia, ostudzić.
Podczas stygnięcia maku, wszystkie składniki ciasta zagnieść palcami na okruchy. Połową wykleić formę wyłożoną papierem do pieczenia. Połowę odstawić chwilowo do lodówki.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika i podpiec na złoty kolor (ok. 15 minut).
Do wystudzonego maku dodać stopione masło, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, łyżkę mąki, miód, likier, sól i posiekane w kostkę mandarynki lub pomarańczę.
Białka ubić na sztywną pianę, porcjami wmieszać w masę makową.
Masę wyłożyć na podpieczony spód.
Na wierzch wysypać kruszonkę wyjętą z lodówki.
Piec ok. 45- 50 minut aż wierzch ciasta się zrumieni.
Dłuższe pieczenie ciasta powoduje jego wysychanie, nie należy zatem piec go dłużej niż w przepisie.
inspiracja – tutaj
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
uwielbiam wszystko co ma mak, pysznie wygląda to ciasto:)
Też lubię takie przepisy do zrobienia "między jednym telefonem a drugim" 😉 😀 A tak generalnie święta są fajne 🙂
Zazwyczaj w okolicach świat piekę rolady makowe, ale chyba na tegoroczną wigilię pokuszę się o taki makowiec.
Jesteś dla mnie skarbnicą inspiracji kulinarnych;)
Bardzo się cieszę. Ten makowiec ma jeszcze taką zaletę, że trzymany pod kloszem mniej wysycha niż rolady.
Czy do tego ciasta kruchego nie dajesz żółtek???np. tych co zostają z masy makowej???
Można. Nie trzeba.
Proszę, podaj rozmiar tortownicy, bo chyba tego nie ma w przepisie.
20- 21 cm, już dopisałam, dzięki.
🙂
Mam własnoręcznie zmielony mak, czy też trzeba gotować go w mleku, czy ten etap pominąć?
P.S. Uwielbiam wszelkie makowce 🙂
Trzeba gotować. Bez – będzie za sucho.
Witam, czy ciasto wychodzi wilgotne czy suche?
Wilgotne.