Najlepszy makowiec
Przepis mam od dawna, skąd – nie wiem. Zapisany na karteczce czeka od świąt do świąt. Poszukiwania idealnego ciasta do makowca trwały nieco, aż wreszcie znalazłam właśnie to – krucho-drożdżowe. Ani w nim zaczynu, ani długiego wyrastania ciasta, dopiero w piekarniku nabiera kształtu. Z podanego przepisu wychodzą trzy strucle, które mieszczą się na jednej blaszce od piekarnika. Makowiec bardzo dobrze się mrozi, smakuje jakby był wyjęty dopiero co z pieca, dlatego można część zostawić np. na sylwestra albo wyciągnąć wtedy, kiedy już zupełnie miną świąteczne najedzenia, gdzieś tak znienacka w połowie lutego:). Dobrze jest jednego dnia zrobić masę makową a następnego piec ciasto, by praca nas nie zmęczyła zbytnio, w przypadku gotowego, kupnego, mielonego maku ( nie z puszki, zwykłego suchego w torebkach) jest znacznie szybciej i łatwiej.
składniki (na trzy strucle) :
– 3 arkusze papieru do pieczenia
masa makowa:
– 600 g maku (można kupić od razu zmielony, suchy w torebkach, nie z puszki)
– litr mleka
– 120 g masła
– 200 g cukru
– 3 duże jajka
– 3/4 szklanki miodu (ok. 280g)
– wyskrobany środek laski wanilii lub łyżka cukru waniliowego
– ok. 300g bakalii – rodzynki, siekane orzechy, migdały, smażona w cukrze skórka pomarańczowa
– kieliszek rumu lub kilka kropli esencji rumowej
Mak zalać wrzącym mlekiem i gotować pół godziny mieszając by się nie przypalił. Odstawić na dwie godziny, można na całą noc.
Odsączyć na gęstym sicie (użyłam plastikowego, włożonego jedno w drugie) albo sito wyścielić ściereczką, zawinąć i odcisnąć ręką, przełożyć do większej miski.
Mak trzykrotnie zmielić w maszynce (ci co kupili zmielony mają wolne:).
W rondelku rozpuścić na niewielkim ogniu masło, dodać orzechy i migdały, po chwili miód, wanilię i rum.
Masę przelać do maku, wsypać resztę bakalii.
Żółtka oddzielić od białek, żółtka ubić mikserem z połową cukru, białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier.
Wlać jajka do masy, dobrze wymieszać. Jeśli będzie zbyt sucha, można dodać nieco śmietany.
na ciasto:
– 500 g mąki
– 200 g masła
– 50 g drożdży
– 3 czubate łyżki cukru
– 4 łyżki śmietany 18%
– 3 żółtka i dwa całe jajka
– 1/3 łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić w śmietanie z cukrem. Masło posiekać i wymieszać z mąką, dodać sól, jajka, żółtka (białka zostawić), drożdże ze śmietaną, zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę (ja zapomniałam, nie miało to wpływu na kształt ciasta, wyrosło w piekarniku). Podzielić ciasto na trzy równe części. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie na mniej więcej prostokąt ok. 0,5 cm grubości. Posmarować ciasto roztrzepanym białkiem. Rozłożyć 1/3 makowej masy, zostawiając z trzech stron margines ok. 3 cm szerokości. Zwijać możliwie luźno struclę (ciasno zwinięta może popękać w pieczeniu) zaczynając od brzegu bez marginesu. Przełożyć “szwem” na dół na papier do pieczenia, którym owijamy makowiec zostawiając odstęp ok. 3- 4 cm od górnej części ciasta. Ciasto po upieczeniu powinno wypełnić rulon z papieru. Rolady w papierze układać na blaszce. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 160 st. Piec ok. 40 minut, ciasto wypełni papier i lekko się zrumieni. Przy długim pieczeniu ciasto niepotrzebnie się wysusza. Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem lub polać lukrem ze szklanki cukru pudru wymieszanego dobrze z ok.2 (lub więcej, należy dodawać stopniowo) łyżeczkami soku z cytryny.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Makowiec taki jak lubię, mało ciasta dużo maku…
Dużo maku w makowcu,to jest to co lubię:)a w maku bakalie…pycha
Profesjonalnie zwinięta 🙂 Bardzo mi się podoba 🙂 Nie mogę się już doczekać makowca mojej mamy 🙂
Skoro najlepszy, to ja Ci ufam 🙂
Najlepiej sprawdź sama, potem napiszesz czy i dla Ciebie:)
Pysznie wygląda:)
Wygląda przepięknie, więc wierzę, że najlepszy!; )
wyglada perfekcyjnie! równiutki, napakowany.. 🙂
Co do przepisu-moja mama na makowiec też ma zapisany, takie jeden, stary.. ledwo co widać, ale przepis jest ;D
Może przepisz go szybko i podeślij?:)
witam, a jaka ma być ta śmietana w której należy rozpuścić drożdże ? 12 %, 18% czy 30 % , pilnie potrzebuję.pzdr Anna
12 lub 18 %.
Super przepis, pieklam ten makowiec juz kilkakrotnie. Bardzo nam smakuje- zwlaszcza mojemu synkowi. Zmienilam tylko sposob pieczenia – wkladam ciasto do nagrzanego piekarnika. Dziekuje za inspiracje, bo z wielu skorzystalam. Zwlaszcza z tych, w ktorych skladzie jest kasza jaglana. Uwielbiam ja, a ostatnio dodaje do mielonych kotletow, zeby dzieci zjadlay. Pozdrawiam:-)
pozdrawiam również 🙂
Czy Pani zdaniem to ciasto zachowuje dłużej świeżość niż makowiec typowo drożdżowy ?Pozdrawiam.
tak, sporo w nim masła, ale najlepiej zawijać luźno w wilgotną, gęsta ściereczkę.
Pani Beato, był gdzieś filmik jak zawijać tego makowca, czy mi się coś pomyliło ?
chętnie zobaczę
Filmik był o roladzie biszkoptowej, tu http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_25.html. Można też wykorzystać ten sposób ze zwijaniem makowca, pomagając sobie posypaną mąką ściereczką.
dziękuję 🙂 chyba zrobię jednak zgodnie z powyższego opisu
nigdy nie robiłam zawijanego makowca i boję się, że mi się ładnie nie zwinie
nie śpiesz się i podsyp dobrze mąką blat, wyjdzie na pewno:)
Pani Beatko,chciałam zamienić świeże drożdże na suche . Czy na taką ilość mąki wystarczy 8 g ?
Tak.
Pieczemy z termoobiegiem czy bez?
Bez.
Z tej wersji ciasta drożdżowego robię też rogaliczki nadziewane marmoladą lub dżemem. Dla mnie ten przepis na ciasto jest najprostszy w przygotowaniu i najsmaczniejszy.
Czy zamiast masła można dodać margarynę? Niestety u mnie w domu masło nie przechodzi ?
Można. Przemycaj po cichu, margaryny to bardzo szkodliwa dla zdrowia rzecz 🙁
Ciasto pyszne, muszę tylko nabrać wprawy w zawijaniu. Chciałabym też spróbować zrobić takie ciasto, tylko z nadzieniem serowym. Proszę o podpowiedzenie przepisu. Dzięki, pozdrawiam.
Na jedną struclę dałabym 400 g ugniecionego widelcem twarogu z 4 łyżkami cukru waniliowego albo zwykłego plus wanilia, łyżką mąki i garścią rodzynek.
Przepis przechwycony kilka lat temu, nadal jest obowiązkowym punktem na każde święta – Wielkanoc i Boże Narodzenie, właśnie biorę się za gotowanie maku.
Czy śmietana ma być słodka , czy kwaśna ?
Kwaśna 18%. Z 12% też się uda.
Dzisiaj skorzystałam z przepisu i potwierdzam makowiec jest przepyszny?❤
chodzi o nagrzany czy zimny piekarnik. Bo jeżeli nie odstawimy ciasta do wyrośnięcia tak jak pani zapomniała to zimny piekarnik jest chyba ok. bo ciasto ma czas do wyrośnięcia, jeżeli ciasto jest po wyrośnięciu to chyba nagrzany piekarnik jest ok. Chyba? nie wiem!
dobrze myślisz;)
Ciasto jest pyszne, ale niestety trochę mi się masa makowa rozsypuje (po upieczeniu). Jaka może być przyczyna?
Mak trzyma się ubitego białka, miód też powoduje kleistość. Wpływ na konsystencję ma też temperatura, jeśli trzyma się ciasto zbyt długo w piecu i wysuszy. Może za małe białka, albo nie ubite na całkiem sztywno, albo – wiesz jak to jest. Czasem zrobisz dwa dni później i wszystko idzie jak trzeba. Jestem pewna, że następnym razem wyjdzie.P ozdrowionka:)