Skórka pomarańczowa w cukrze. Jak się smaży skórkę pomarańczową?

Skórka pomarańczowa pachnie cudnie. A podczas smażenia – pachnie cudnie cały dom. Żaden syntetyczny aromat nie podrobi tego, który powstał z naturalnego produktu. Najpiękniejszy zapach dla mnie raz – kiedy smażą się śliwkowe powidła, klękajcie narody, no i kiedy skórka – dwa. Sezon na pomarańcze zaraz się rozpocznie.
By skórka po usmażeniu nie była gorzka, trzeba z niej całkowicie usunąć białą część – albedo. Niektórzy skrawają ją na sucho, nożykiem. To trudniejszy wariant. A inni moczą skórkę przez noc w wodzie, biała część nasiąka i mięknie, wtedy jej usunięcie jest o wiele łatwiejsze.

Skórka pomarańczowa do smażenia może być gromadzona przez kilka czy nawet kilkanaście dni, nie zawsze uda nam się nakłonić rodzinę do szybkiego spożycia dużej ilości owoców w krótkim czasie. Można zbierać skórki i trzymać je kilka dni w wodzie (następnego dnia od namoczenia usuwając białą część) pamiętając o jej codziennym wymienianiu. Albo pozostawiać w suchym miejscu i namoczyć dopiero po uzbieraniu odpowiedniej ilości.
Jeśli przy produkcji skórki powstanie nam większa ilość syropu niż jest potrzebna do zalania skórki – świetnie. Gorąca herbata z takim aromatycznym syropem, to jest dopiero cymes.

Warto zadać sobie trud i poszukać pomarańczy organicznych, z ekologicznych upraw, niewoskowanych. Pewności nie mamy, ale może być o wiele zdrowiej.

W ten sam sposób można przygotować kandyzowaną skórkę z cytryny.

 

skórka pomarańczowa

 

skórka pomarańczowa

skórka pomarańczowa – składniki (na ok. 300 – 350 ml kandyzowanej skórki) 

– 6 pomarańczy, najlepiej z niezbyt grubą skórką
– 2 szklanki cukru
– pół szklanki wody
– dwie łyżki soku z cytryny

Pomarańcze wyszorować pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem. Obrać i skórkę zalać zimną wodą do całkowitego przykrycia. Odstawić na kilkanaście godzin.
Wyjąć z wody, nożykiem ściągnąć całą białą część.
Pomarańczową część skórki pokroić w kosteczkę.
Zalać wrzątkiem w rondelku, do przykrycia, zagotować i wodę odlać. Czynność powtórzyć.
Cukier wymieszać z wodą, zalać obgotowaną skórkę i gotować na najmniejszym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Kiedy skórka stanie się lekko szklista, zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze ok. 15 minut.
Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny, wymieszać.
Przekładać do małych słoiczków, przechowywać w chłodnym miejscu. Można też zamrozić w małych porcjach. Nadmiar syropu jeśli będzie – używać do herbaty.

skórka pomarańczowa

Mówię Wam -niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Lena
    20 listopada, 2016, 11:14 am

    moja babcia zawsze miała zapas,muszę zrobić 😉

  2. gosia
    21 listopada, 2016, 9:38 am

    kocham to

  3. Anonimowy
    25 grudnia, 2016, 8:11 pm

    właśnie skończyłam przed chwilą – ja dodatkowo jeszcze pasteryzują po przełożeniu w malutkie słoiczki – mam w ten sposób zapas na cały rok

  4. Anna
    7 marca, 2019, 11:40 pm

    Zrobiłam kilka razy, w wersji mrożonej. Bardzo dobry przepis. Prawdę mówiąc dopiero teraz zauważyłam, że przepis przewiduje zalewanie skórki syropem – jeśli dobrze zrozumiałam. Czy to coś zmienia ? Taka zalana syropem jest lepsza?

    1. Beata Królikiewicz
      8 marca, 2019, 2:31 pm

      Bardziej soczysta nieco.

  5. Maria
    28 kwietnia, 2020, 11:21 am

    Ja nie usuwam białej skórki. Nie ma takiej potrzeby. A poza tym, po dwukrotnym gotowaniu i odlaniu wody, skórka pomarańczowa z białą częścią, zupełnie nie jest gorzka. Miejcie Kochane na uwadze, że właśnie ta biała skórka, którą wszyscy radzą usuwać, jest bogatym źródłem selenu. Nasze babcie lub prababcie, z całym dla nich szacunkiem, nie miały o tym pojęcia, bo niby skąd. Ja dodaję nieco mniej cukru i też jest pyszna!

    1. Beata Królikiewicz
      30 kwietnia, 2020, 9:19 pm

      Musze spróbować. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)