Bardzo dobry sernik z pierniczkami
Bardzo dobry sernik z pierniczkami – aromatyczne połączenie smaków, z nadziewanymi pierniczkami w środku. O jego pyszności i samych zaletach usłyszałam siedząc na fotelu fryzjerskim. Wiecie jak to jest, kiedy babki zaczną gadać i prześcigać się w swoich sposobach na najlepsze święta. Każda z nas uznaje, że wzorzec świąt powstał w jej domu rodzinnym, jest jedyny i słuszny. A jak już takie ciasto/makaron/pierogi/zupę robiła babcia, to klękajacie narody, uwielbiamy tradycję i lubimy wszystko co kojarzy się z dzieciństwem i babcią, to oczywiste.
Ostatnio wrzuciłam na jakąś grupę na FB przepis na najlepsze ciasto do pierogów. Co tam się działo. Dodano chyba z 500 komentarzy dotyczących idealnego sposobu czynienia ciasta:) Każdy ze sposobów był jedyny i słuszny, choć ostatecznie – podobne:)
Bardzo dobry sernik z pierniczkami nie opadnie.
Nie urośnie też specjalnie, może odrobinę, ale pozostanie równy i gładki. Jest raczej z tych kremowych, jedwabistych. By uzyskać ten efekt ustawiam formę na kratce grillowej piekarnika, bezpośrednio nad naczyniem z wrzątkiem. Tak piecze się w uproszczonej kąpieli wodnej. Kto ma więcej cierpliwości osiągnie jeszcze lepszy efekt, wstawiając zabezpieczoną alufolią tortownicę do większej formy czy naczynia i naleje do niej ok. półtora litra wrzącej wody.
Przepis na bardzo dobry sernik z pierniczkami jest banalny – wszystkie składniki trzeba zmieszać w jednej misce. Nadziewane pierniczki do wypełnienia sernika można kupić w sklepie. Jeśli ktoś piecze sam – tu jest przepis na najlepsze pierniczki nadziewane.
By było jeszcze bardziej rozmaicie odlałam trochę sernikowej masy do dużego kubka i dodałam do niej kajmak z puszki. Dzięki temu faktura jest jeszcze bardziej rozmaita.
zobacz 12 przepisów na polewę do ciast
sernik z pierniczkami – składniki (na formę 21 cm):
- 1 kg 3 x zmielonego, tłustego, białego sera (może być gotowy, zmielony “wiaderkowiec” dobrej jakości)
- 200 g sera mascarpone
- 4 jajka
- niecała szklanka cukru (200g)
- 2 łyżki cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej lub proszku budyniowego śmietankowego bez cukru
- 4 łyżki masy kajmakowej z puszki (można pominąć)
- 200g dowolnych, nadziewanych pierniczków w czekoladzie (sklepowych lub z tego przepisu)
- czekoladowa polewa (1/4 tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczonej na parze z 2 łyżkami mleka lub cała czekolada 100g, jeśli chcemy zalać nią wierzch, wtedy mleko 4-5 łyżek i łyżeczka masła)
- ew. lukier z połowy szklanki cukru pudru i kilku kropli soku z cytryny
do dekoracji wykorzystałam pierniczki z przepisu na pierniczki na choinkę. Trzeba zmierzyć rant formy i z ciasta wyciąć domki ok. 2-3 cm od niej wyższe, najlepiej różnej wielkości.
Można też spróbować przekroić sklepowe pierniczki-serduszka na dwie cienkie części i okleić nimi sernik, na pewno będzie pięknie wyglądał.
Jako kleju użyłam lukru z przepisu na pierniczki. Do przyklejenia wystarczy ilość z połowy białka. Trzeba je utrzeć widelcem dodając stopniowo cukier puder, aż do otrzymania gęstej emulsji.
Formę wyłożyć lekko zmoczonym i zgniecionym arkuszem papieru do pieczenia.
Piekarnik ustawić na 160 stopni z funkcją góra-dół.
Przygotować 1,5 l wrzątku.
Ser, ser mascarpone, jajka, cukier i mąkę/skrobię ziemniaczaną, przełożyć do dużej miski i dobrze wymieszać łyżką lub na niskich obrotach miksera. Dodać pokrojone na 0,5 – 1cm kawałki pierniczki, wymieszać.
Do dużego kubka lub miseczki przełożyć 6 łyżek masy serowej i wymieszać z masą kajmakową z puszki.
Łyżką, w odstępach co kilka centymetrów wyłożyć punktowo ser z kajmakiem.
Przeciągnąć po nich patyczkiem od szaszłyka kreśląc zygzaki, sięgając dna formy, by masy lekko się przemieszały.
Na dno całkowicie rozgrzanego piekarnika wstawić szeroką formę do pieczenia lub żaroodporne naczynie z wrzątkiem.
Sernik ustawić na kratce grillowej z wyposażenia piekarnika, bezpośrednio nad formą z wodą.
Piec deser 50 minut. Pozostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.
Delikatnie okroić nożem brzeg sernika wzdłuż rantu, zdjąć obręcz formy, odkleić i zdjąć papier do pieczenia.
Ułożyć sernik na podstawce do tortu lub dużym talerzu czy paterze. Podstawka do tortu umożliwia przenoszenie ciasta, np. do lodówki czy pojemnika.
Przyklejać pierniczki przy pomocy polewy czekoladowej, polukrować wierzch sernika.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Piekę bardzo podobny sernik, tylko używam ciasteczek oreo. Rewelacyjny wychodzi, ale za to ten pięknie się prezentuje
Na ile stopni należy nastawić piekarnik ? I na jaki tryb ?:) nie wiem czy jest napisane
Piekarnik ustawić na 160 stopni z funkcją góra-dół.
Bardzo dziękuje za odpowiedz 🙂
Sernik przepyszny, polecam ?