Ruskie pierogi

Mój tata mawiał, że „ruskie” robi się w domach, gdzie bieda piszczy. Zupełnie inaczej jest teraz, domowe ruskie pierogi uchodzą za potrawę niemalże luksusową, głównie z tego powodu, że ich wykonanie trwa nieco dłużej niż ugotowanie ziemniaków lub makaronu. Z tego powodu uszka i pierogi lepię niezbyt często ale  w większych ilościach, rozkładam na tackach i wkładam do zamrażarki. Kiedy już się zmrożą, przesypuję do plastikowych woreczków. Zwykle miewam zapasik i w każdej chwili mogę zaprosić kogoś na obiad  „na ruskie”. Najczęściej ciasto robię z dodatkiem gorącej wody, choć rozmaitość przepisów wskazuje, że można je zrobić też z dodatkiem maślanki, z jajkiem i bez.

Ruskie pierogi

 

składniki:

 na farsz:  

– pół kilograma białego sera
– pół kilograma ugotowanych i przepuszczonych przez praskę lub dobrze utłuczonych ziemniaków
– duża cebula lub dwie
– łyżka masła lub oleju
– sól, pieprz

Cebulę pokroiłam i podsmażyłam na patelni, ser rozgniotłam porządnie widelcem i wszystko wymieszałam z ziemniakami. Mocno doprawiłam pieprzem, by farsz był wyraźny w smaku.

na ciasto:

– pół kilograma mąki pszennej
– 2 żółtka
– ok. 3/4 szklanki gorącej wody (200 ml)
– łyżka miękkiego masła
– pół łyżeczki soli

Mąkę wysypałam na stolnicę (czasem wsypuję do dużej miski), dodałam masło i ręką rozcierałam je z mąką. Dodawałam po kolei żółtka, wodę i sól. Zagniotłam gładkie ciasto. Ponieważ każda mąka jest inna, wodę należy dodawać stopniowo, czasem potrzeba jej więcej, by powstało elastyczne, ale nie rzadkie ciasto. Można odstawić je na kilkanaście minut przykrywając folią spożywczą. Rozwałkowałam na grubość ok. 1mm , wykrawałam szklanką krążki i nadziewałam łyżeczką farszu, mocno zlepiając brzegi. Ulepione czekały na podsypanym mąką blacie, przykryte ściereczką. Gotowałam w osolonym wrzątku, wyjmowałam na półmisek po ok. minucie od wypłynięcia. Od razu należy polać je stopionym masłem lub podsmażoną cebulką z boczkiem, po to, by zapobiec sklejeniu.

Mówię Wam -niebo na talerzu!



  1. Malwinka
    1 marca, 2013, 10:22 am

    Domowe pierogi są najlepsze! Też zawsze robię więcej i mrożę, kupne się chowają 😉

  2. opalanka
    2 marca, 2013, 4:14 pm

    Też tak uważam:)

  3. BiegaDorka
    27 listopada, 2014, 9:15 am

    własnie robię.. a ile sztuk wychodzi ? 😀

  4. BiegaDorka
    27 listopada, 2014, 10:31 am

    miałam potworne problemy ze zrobieniem ciasta, dopiero 1,5 szklanki wody pomogło, żebym ciasto było jako takie elastyczne!

    1. opalanka
      27 listopada, 2014, 1:56 pm

      Dobrze, że sobie poradziłaś.

  5. klaudynas
    7 maja, 2015, 5:43 am

    a pierogi przed zamrożeniem wcześniej obgotowujesz czy surowe?

    1. opalanka
      7 maja, 2015, 6:39 am

      Jeśli od razu planuję zamrażanie – surowe. Ale zamrażam też nadmiar ugotowanych, jeśli zostało za dużo. Najlepiej wtedy dotknąć je ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się resztek wilgoci.

  6. klaudynas
    7 maja, 2015, 7:09 am

    rozumiem, że później wrzucasz zamrożone tak? a w smaku są takie same jak świeże? czy jest znaczna różnica?

    1. opalanka
      7 maja, 2015, 1:14 pm

      Tak, wrzucam na wrzątek zamrożone. Różnica w smaku w porównaniu do świeżych jest, ale nie taka, żeby nie było warto ich robić na zapas. Wyciągnięcie paczki, kiedy ma się ochote na pierogi a nie ma czasu – bezcenne:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)