Pierniczki na choinkę

Można je zrobić dużo wcześniej i przechowywać w słoiku albo szczelnych puszkach z dodatkiem cząstek jabłka, mandarynek, pomarańczy lub grejpfruta (należy je wymieniać co dwa, trzy dni). Wtedy zachowają świeżość i powinny być miękkie. Pierniczki na choinkę zrobić można niekoniecznie od razu, można z tym zaczekać na stosowny moment.
Jeśli chce się wieszać pierniczki na choince, należy pamiętać by zrobić dziurki na sznureczek, najlepiej robić to słomką do napojów, koniecznie przed upieczeniem. Po upieczeniu zostaje nitka z igłą, ale pierniczki często łamią się wtedy przy przekłuwaniu. Przez kilka sezonów organizowaliśmy w domu zdobienie pierniczków czy lepienia pierogów z przyjaciółmi, baaaaaardzo miła impreza, coś w rodzaju dawnego darcia pierza. Bardzo to były miłe zwyczaje z tymi spotkaniami:)
Jeśli ktoś zdecyduje się na dekorowanie pierniczków, można zaopatrzyć się w pisaki do zdobienia, które można kupić na stoiskach z dodatkami do ciast w marketach albo w dekoratory cukiernicze z cienką końcówką lub niezbyt duże, plastikowe strzykawki.

Edit: pisaki są niezbyt piękne. Najlepiej sprawdza się woreczek strunowy z mini mini dziurką na jednym z rożków, ciachniętą nożyczkami. Ale naprawdę to musi być mini dziurka. Im mniejsza tym cieńszą linię uda nam się nakreślić, będzie precyzyjniej.
Chyba, że lubicie grubosze:) Jak się dekoruje pierniczki – przeczytaj.

Pierniczki na choinkę

 

Pierniczki na choinkę

Pierniczki na choinkę – składniki (na duuużo pierniczków)  : 

– 500g mąki pszennej
– 3/4 szklanki cukru
– 200 g miodu
– 200 g masła
– 1 jajo
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 3-4 łyżeczki przyprawy do pierników (należy szukać gotowców bez polepszaczy smaku, mąki i cukru) albo wykonać samemu przyprawę np. z tego przepisu
– ew. 1 łyżka kakao (jeśli chcemy uzyskać ciemniejszy kolor pierniczków, by kontrastował jeszcze bardziej z białym lukrem)

na lukier królewski: 

– białko jajka
– 1,5 – 2 szklanki cukru pudru

Pierniczki na choinkę – przepis

Miód podgrzać mieszając go w rondelku z masłem i cukrem, niezbyt mocno, do rozpuszczenia składników. Wystudzić. Dodać roztrzepane jajko, połączyć. Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do piernika i sodą. Dodać stopione masło z miodem, zagnieść ręką ciasto. Wstawić do lodówki, by masa stężała, będzie ją łatwiej rozwałkować. Jeśli ktoś nie ma czasu, może próbować od razu wałkować na podsypanym mąką blacie, placki powinny być grubości ok. 2-3 mm. Wycinać foremkami dowolne kształty, słomką do napojów wykrawać dziurki do powieszenia pierniczków na choince. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nich ciastka. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Piec ok. 7-8 minut z termoobiegiem, wszystkie blaszki na raz, lub pojedynczo, bez termoobiegu na 170 st. Całkowicie ostudzić przed zdobieniem.

lukier: 

Białko ukręcić łyżką ze szklanką cukru (można mikserem), dodawać go dalej po trochu, aż masa będzie gęsta, rzadka spłynie z ciasteczek. W trakcie zdobienia może jeszcze trochę gęstnieć, można wtedy dodać do niej 2-3 krople wody.
Lukier można barwić barwnikami do ciasta, należy wtedy wziąć pod uwagę, że żelowe rozcieńczą nieco jego konsystencję. Zwykle kupuję kilka strzykawek 10 ml, by używać innej do każdego koloru. Tym razem  używałam do smarowania całych pierniczków pędzelka, wyciskałam ze strzykawek tylko lukier biały.
Edit: jak dopisałam we wstępie – strzykawki zamieniłam na tytkę z papieru do pieczenia lub woreczek strunowy z cieniuśko wyciętą dziurką.

Jak się dekoruje pierniczki? – przeczytaj

Pierniczki na choinkę

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Aguś kulinarnie
    30 listopada, 2013, 9:15 am

    Niebo na talerzu,a pierniczki na choince:)takie pyszne i śliczne…świątecznie się zrobiło!

  2. Salvador Dali
    1 grudnia, 2013, 8:52 am

    o matko.. Ale cudowne są! Przecież one wyglądają jak zrobione z plastiku-wszystko na swoim miejscu..
    Masz talent!! 😀

    1. opalanka
      1 grudnia, 2013, 6:18 pm

      Czasem mam trochę cierpliwości:)

  3. babka z rodzynkiem
    2 grudnia, 2013, 4:27 pm

    Śliczne te Twoje pieniczki:-)

  4. opalanka
    3 grudnia, 2013, 10:59 am

    Dziękuję:)

  5. K. Michnowska
    20 grudnia, 2013, 12:48 pm

    A kiedy soda? Marny ze mnie cukiernik więc pytam 🙂

  6. opalanka
    20 grudnia, 2013, 12:54 pm

    Do mąki, wtedy kiedy kakao, dobre pytanie, dziękuję, już dopisałam:)

  7. Anonimowy
    14 grudnia, 2014, 8:34 pm

    Zrobione – dość twarde wyszły, ale może zmiękną z czasem. Polukierowane, że może nie tak pięknie jak Twoje, ale ozdoby robiłam pierwszy raz.

    1. opalanka
      14 grudnia, 2014, 9:04 pm

      Pierniczki zwykle wychodzą twarde, zamknięte w szczelnym pudełku z kawałkami jabłka ( trzeba je codziennie wymieniać) czasem miękną. Ale to z kolei nieco szkodzi lukrowaniom. Czasem zdarza się też, że nie chcą zmięknąć za nic.

  8. Anonimowy
    24 marca, 2016, 5:19 pm

    Świetny przepis 🙂 Sprawdzę go na pewno ^^

    Damian

  9. Maja
    5 grudnia, 2016, 5:04 pm

    Oj u mnie się zawsze robiło kruche ciasteczka na choinkę, ale w tym roku mogą być pierniczki 🙂

  10. Olga Gross
    14 grudnia, 2016, 6:40 am

    Uwielbiam Pani strone! Zmotywowala mi Pani do zalozenia swojego blogu kulinarnego)))

  11. opalanka
    14 grudnia, 2016, 12:13 pm

    O, to super, gratulacje:)

  12. bea
    6 grudnia, 2017, 6:32 pm

    surowe białko i to moze stac dlugo a co z salmonellą? przeciez to bialko sie zestarzeje w tym lukrze…

    1. Beata Królikiewicz
      6 grudnia, 2017, 7:55 pm

      Szans nie ma. Za dużo cukru. W twoim otoczeniu występuje salmonella gdzieś? W naszym nie ma nic.

  13. anna
    17 grudnia, 2017, 11:48 am

    Prawdziwe niebo- na talerzu ale i w buzi. Takie delikatne, rozpływające się, przepyszne. Kolejny przepis z Pani strony trafia do zeszyciku. Czy miód sztuczny zrobi różnicę? panuje zrobić kolejną porcję (pierwsza prawie zjedzona:) a lipowego mam resztki.? pozdrawiam.

    1. Beata Królikiewicz
      17 grudnia, 2017, 2:10 pm

      Może być sztuczny:) pozdrawiam

  14. Kasia
    3 grudnia, 2019, 1:22 pm

    Czym można zastąpić jajko w wersji wegańskiej?

    1. Ola
      20 listopada, 2020, 7:13 pm

      Aquafarbą czyli wodą z puszki z ciecierzycy 🙂

    2. Beata Królikiewicz
      21 listopada, 2020, 9:06 am

      albo zmielonym, zaparzonym siemieniem lnianym, łyżka zamiast 1 sztuki jajka, w małej ilości wrzątku.

  15. Magda
    3 grudnia, 2019, 3:30 pm

    Moje strasznie miękkie wyszły i na choinkę się nie nadają, ale do jedzenia idealne ?

    1. Beata Królikiewicz
      21 listopada, 2020, 9:07 am

      o, zwykle jest problem w drugą stronę:)

  16. Bogumila
    7 grudnia, 2019, 10:07 pm

    Pierniczki zmiekna po czasie. Musza po upieczeniu byc zamkniete w szczelnym pudelk

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)