miękkie pierniczki

Miękkie pierniczki

Miękkie pierniczki z lekkim, dość puszystym, wilgotnym wnętrzem, pięknie pachnące imbirem i cynamonem. Są bardzo, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealną konsystencję zachowują przez pierwsze dwa, trzy dni, potem nieco twardnieją i wtedy należy je przełożyć do szczelnej puszki lub słoja razem z ćwiartką jabłka, by ponownie zmiękły. Jabłko należy co dwa dni wymieniać.
Pierniczki są obłędnie smakowite, jedne z lepszych jakie piekłam. Kto ma malakser czy robot z hakiem to już zupełnie nie ma roboty, ciasto samo się zagniecie, wystarczy potem utoczyć z niego kulki wielkości włoskiego orzecha. Nic trudnego, przyjemna, miękka konsystencja ciasta nie sprawia problemów.
Wnętrze ciastek, o ile chcemy – może skrywać siekane bakalie. Dałam tu orzechy laskowe i kandyzowaną skórkę pomarańczową ale jeśli wolicie migdały, pokrojoną żurawinę czy rodzynki – nic nie stoi na przeszkodzie, dajcie śmiało, można je mieszać dowolnie albo całkiem z nich zrezygnować.

Z porcji w przepisie wychodzi ok. 40 sztuk ciastek mieszczących się na dwóch dużych blaszkach z wyposażenia piekarnika. Pierwotnie przygotowania rozpoczęłam z połowy porcji i powiem Wam … te ciastka są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka. No i zawsze się znajdzie ktoś do obdarowania. Sami zdecydujcie – cała porcja czy pół. Ciasto można zagnieść w przeddzień pieczenia i przechować je w lodówce lub przygotować bezpośrednio przed pieczeniem.

zobacz też przepisy:

najlepsze pierniczki na choinkę

pierniczki nadziewane

pierniczki brukowce

pierniczki z Bazylei – krajanka

pierniczki owsiane

Miękkie pierniczki – składniki (na ok. 40 sztuk) :

  • 2,5 szklanki pszennej mąki (375g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 szklanki cukru (110 g)
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, szczypta soli, 2 łyżeczki cynamonu, łyżeczka suszonego, mielonego imbiru, szczypta mielonego, czarnego pieprzu lub zamiast wszystkiego – półtorej łyżki przyprawy do pierników
  • 2 – 3 łyżki siekanych grubo orzechów, łyżka lub dwie kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki jogurtu, kefiru lub maślanki
  • 2 łyżki mleka
  • 2 jajka

na lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • ew. duża szczypta sproszkowanej wanilii
  • 2- 3 łyżki soku z cytryny
  • ew. kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

Miękkie pierniczki – przepis:

Piekarnik ustawić na 180 stopni (góra/dół), blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę, proszek, kakao i przyprawy dobrze wymieszać lub lepiej – wsiać przez sito do miski.
Masło roztopić podgrzewając je w rondelku na małym ogniu. Ostudzić do temperatury pokojowej  (by było szybciej wkładam rondelek do zimnej wody).
Do masła dodać miód, maślankę, mleko i jajka, ubić wszystko lekko kuchenną rózgą lub łyżką – do połączenia.
Mieszankę wlać do miski z sypkimi produktami i mikserem/malakserem lub ręcznie zagnieść ciasto na gładką kulę.
Odrywać kawałki wielkości włoskiego orzecha i zwilżoną wodą lub olejem dłonią toczyć kulki.
Ułożyć w 2- 3 cm odstępach na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, można lekko spłaszczyć wierzch ciastek.

Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec po jednej blaszce, po 12-15 minut każdą. Dłuższe pieczenie powoduje stwardnienie ciastek.

W dużym kubku lub miseczce wymieszać cukier puder z sokiem cytrynowym. Lukier powinien być dość gęsty i wolno spływać z łyżeczki. Jeśli jest zbyt gęsty dać więcej soku lub KROPLĘ wody, jeśli za rzadki – dać więcej cukru. Każde ciastko zanurzyć z wierzchu w lukrze lub polewać je przy pomocy łyżeczki. Pozostawić do zastygnięcia lukru.

miękkie pierniczki

miękkie pierniczki

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie