Miękkie pierniczki
Miękkie pierniczki z lekkim, dość puszystym, wilgotnym wnętrzem, pięknie pachnące imbirem i cynamonem. Są bardzo, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealną konsystencję zachowują przez pierwsze dwa, trzy dni, potem nieco twardnieją i wtedy należy je przełożyć do szczelnej puszki lub słoja razem z ćwiartką jabłka, by ponownie zmiękły. Jabłko należy co dwa dni wymieniać.
Pierniczki są obłędnie smakowite, jedne z lepszych jakie piekłam. Kto ma malakser czy robot z hakiem to już zupełnie nie ma roboty, ciasto samo się zagniecie, wystarczy potem utoczyć z niego kulki wielkości włoskiego orzecha. Nic trudnego, przyjemna, miękka konsystencja ciasta nie sprawia problemów.
Wnętrze ciastek, o ile chcemy – może skrywać siekane bakalie. Dałam tu orzechy laskowe i kandyzowaną skórkę pomarańczową ale jeśli wolicie migdały, pokrojoną żurawinę czy rodzynki – nic nie stoi na przeszkodzie, dajcie śmiało, można je mieszać dowolnie albo całkiem z nich zrezygnować.
Z porcji w przepisie wychodzi ok. 40 sztuk ciastek mieszczących się na dwóch dużych blaszkach z wyposażenia piekarnika. Pierwotnie przygotowania rozpoczęłam z połowy porcji i powiem Wam … te ciastka są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka. No i zawsze się znajdzie ktoś do obdarowania. Sami zdecydujcie – cała porcja czy pół. Ciasto można zagnieść w przeddzień pieczenia i przechować je w lodówce lub przygotować bezpośrednio przed pieczeniem.
zobacz też przepisy:
najlepsze pierniczki na choinkę
pierniczki z Bazylei – krajanka
Miękkie pierniczki – składniki (na ok. 40 sztuk) :
- 2,5 szklanki pszennej mąki (375g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki ciemnego kakao
- 1/2 szklanki cukru (110 g)
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, szczypta soli, 2 łyżeczki cynamonu, łyżeczka suszonego, mielonego imbiru, szczypta mielonego, czarnego pieprzu lub zamiast wszystkiego – półtorej łyżki przyprawy do pierników
- 2 – 3 łyżki siekanych grubo orzechów, łyżka lub dwie kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki jogurtu, kefiru lub maślanki
- 2 łyżki mleka
- 2 jajka
na lukier:
- szklanka cukru pudru
- ew. duża szczypta sproszkowanej wanilii
- 2- 3 łyżki soku z cytryny
- ew. kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Miękkie pierniczki – przepis:
Piekarnik ustawić na 180 stopni (góra/dół), blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę, proszek, kakao i przyprawy dobrze wymieszać lub lepiej – wsiać przez sito do miski.
Masło roztopić podgrzewając je w rondelku na małym ogniu. Ostudzić do temperatury pokojowej (by było szybciej wkładam rondelek do zimnej wody).
Do masła dodać miód, maślankę, mleko i jajka, ubić wszystko lekko kuchenną rózgą lub łyżką – do połączenia.
Mieszankę wlać do miski z sypkimi produktami i mikserem/malakserem lub ręcznie zagnieść ciasto na gładką kulę.
Odrywać kawałki wielkości włoskiego orzecha i zwilżoną wodą lub olejem dłonią toczyć kulki.
Ułożyć w 2- 3 cm odstępach na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, można lekko spłaszczyć wierzch ciastek.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec po jednej blaszce, po 12-15 minut każdą. Dłuższe pieczenie powoduje stwardnienie ciastek.
W dużym kubku lub miseczce wymieszać cukier puder z sokiem cytrynowym. Lukier powinien być dość gęsty i wolno spływać z łyżeczki. Jeśli jest zbyt gęsty dać więcej soku lub KROPLĘ wody, jeśli za rzadki i za mało biały – dać więcej cukru. Każde ciastko zanurzyć z wierzchu w lukrze lub polewać je przy pomocy łyżeczki. Pozostawić do zastygnięcia lukru.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Zrobiłam. Bardzo dobre. Tylko lukier jakiś jasny. Co zrobić ,żeby był taki biały?
musi być w nim więcej cukru.
Czy wyjdą z tego pierniczki wykrajane foremka?
Nie próbowałam, nie wiem, nie pamiętam już konsystencji ciasta, jakiś czas ich nie robiłam.