pierniczki brukowce

Pierniczki brukowce – nadziewane

Pierniczki brukowce – nadziewane marmoladą lub gęstymi powidłami miękną nieco szybciej niż podobne wypieki z dodatkiem miodu. To nadzienie ciastek powoduje, że szybciej, już w ciągu dnia, dwóch nabierają pożądanej konsystencji. By stały się miękkie i rozpływające się w ustach, należy je trzymać w puszce z kawałkiem jabłka, mandarynki lub pomarańczy krojonych tak, by odsłonić kawałek soczystego miąższu owocu. Owoc należy codziennie podmieniać na świeży, w przeciwnym razie może pokryć się pleśnią.
Można pominąć wypełnienie ciastek, nie jest to zadanie dla niecierpliwych, przy nadziewaniu nabiera się wprawy przy trzeciej, czwartej sztuce. Z całą pewnością dzieciom łatwiej będzie pominąć zawartość i z ciasteczek formować kulki , ciasto ma konsystencję podobna do plasteliny.
Pierniczki brukowce często łączą się w piekarniku tworząc wzór podobny do brukowej kostki, stąd ich nazwa. Ich rozdzielenie nie stanowi żadnego problemu. Najlepiej upiec je dwa tygodnie, najmniej dwa trzy dni przed świętami, jeśli nie planujecie ich nadziewać.
Te z marmoladą w środku miękną szybciej i powinny im wystarczyć 2-3 dni.

pierniczki brukowce – składniki (na ok. 30 szt)

  • 5 łyżek miodu (ok. 1/4 szklanki)
  • 5 łyżek cukru
  • 100 g masła
  • 1/2 kg mąki pszennej tortowej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka (lub 3 małe)
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika, gotowej mieszanki lub domowej (przepis na domową przyprawę do pierników)

lukier:

  • pół szklanki cukru pudru
  • łyżeczka lub nieco więcej soku z cytryny
  • kilka kropli gorącej wody

nadzienie:

  • 5-6 łyżek twardej marmolady lub powideł z b. małą zawartością soku – przy rzadkim wypełnieniu pierniczki b. trudno skleić

Pierniczki brukowce – przepis

Miód, cukier, masło i przyprawę do piernika podgrzać mieszając na małym ogniu, w rondelku z grubym dnem. Nie gotować, trzymać na ogniu tylko do rozpuszczenia cukru. Odstawić by masa lekko ostygła.
Mąkę wymieszać w misce z sodą do pieczenia. Dodać jajka, wymieszać, wlać zawartość rondelka. Zagnieść wszystko do połączenia składników. Z powstałej masy odrywać kluki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać na dłoni na placuszek. Na środku układać łyżeczkę marmolady i zlepiać, formować kuleczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (blaszka ok.35×40). Można piec na blaszce z wyposażenia piekarnika, ciasteczka nie będą się stykały bokami.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec ciasteczka 15 minut, na funkcji piekarnika góra-dół.

Składniki lukru zmieszać do powstania gęstej ale lejącej masy. Przy pomocy pędzelka posmarować pierniczki.
Przechowywać w słoju lub blaszanym pudełku z obierkami lub cząstkami  jabłek,  cząstkami mandarynek lub pomarańczy. Pierniczki brukowce stają się miękkie zazwyczaj na trzeci dzień.

pierniczki brukowce

pierniczki brukowce

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Cukry Proste
    2 grudnia, 2017, 12:19 pm

    Nie znałam takich pierniczków:)

  2. Dorota
    3 grudnia, 2017, 8:10 pm

    Piekę sporo różnych pierników, ale nadziewanych jeszcze nie robiłam. Wyglądają na przepyszne:)

  3. Rudoróż
    5 grudnia, 2017, 9:06 pm

    Wyglądają wspaniale !! jak małe pączki.
    Muszę jakoś zaadaptować ten przepis na wegńskie potrzeby i z ogromną przyjemnością wypróbuję, bo jeszcze nigdy nie robiłam pierniczków z nadzieiniem !

    Pozdrawiam serdecznie 😉

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie