Pierniczki z Bazylei. Krajanka piernikowa.

Łatwe do zrobienia pierniczki Basler Leckerli, pyszne, pachnące, klejące w konsystencji . Do ciasta dodaje się dużo migdałów i pomarańczowej skórki, wrzuciłam też rodzynki, choć pewnie w Szwajcarii, skąd pochodzą te ciastka ich nie dodają. Do wykonania ciasta nie używa się tłuszczu ani jajek. Miesza się mąkę, dużą ilość miodu i bakalii, i powstaje lepkie ciasto, które trzeba  po prostu przełożyć na blaszkę. W zależności od rodzaju miodu i wilgotności mąki będzie bardziej lub mniej płynne, choć najczęściej jest kleiste i wymaga nieco cierpliwości przy wyjmowaniu z miski.

Bardzo polecam do zrobienia już teraz, nie tylko na święta, ciastka są bardzo, bardzo dobre. Bez lukru cytrynowego można je przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, np. z kawałkami jabłka w środku by zachowały miękkość. Jabłko co dwa dni należy wymienić.
Można też sporządzić lukier z cukru pudru i wody, ten zastyga w chrupiącą skorupkę, nie klei się jak ten cytrynowy i nie pobrudzi ciastek w pojemniku.

pierniczki z Bazylei
pierniczki z Bazylei

pierniczki z Bazylei – składniki: 

– 500 g mąki pszennej
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– łyżka przyprawy do pierników (przepis na domową przyprawę do pierników)
– łyżka mielonego cynamonu
-300 ml płynnego miodu (ten, który się skrystalizował należy lekko podgrzać)
– 3 łyżki cukru (można pominąć jeśli nie lubimy bardzo słodkich wypieków)
– 250 g siekanych migdałów bez skórki (można kupić od razu obrane lub zalać wrzątkiem i moczyć kilka godzin, skórka łatwo wtedy zejdzie)
– 100 g smażonej skórki pomarańczowej
– ew. 3 łyżki rodzynek
– 2 łyżki koniaku lub likieru (amaretto, cytrynowy)

na lukier: 
– ok. 3/4 szklanki cukru pudru
– ok. 2 łyżki soku z cytryny lub wody

Piekarnik ustawić na 170 stopni. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę, sodę, przyprawę do pierników i cynamon wymieszać w dużej misce.
Jeśli miód się skrystalizował, trzeba przełożyć do rondelka i lekko podgrzać z cukrem, przestudzić.
Miód z cukrem wlać do mąki, dodać migdały, skórkę, rodzynki i koniak. Wymieszać dużą łyżką. Gdyby ciasto było bardzo gęste, można dodać do niego dwie, trzy łyżki mleka. Ma być lepkie i klejące. Umączoną dłonią przełożyć masę na blaszkę i wyrównać na grubość ok. 1 cm.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec 15 – 20 minut, nie dłużej, mimo, że ciasto może wyglądać na nieupieczone. Nabierze sztywności podczas studzenia, po wyjęciu z pieca.

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny lub wodą. Jeśli lukier będzie rzadki -dodać więcej cukru, jeśli zbyt gęsty – wody lub soku.
Posmarować jeszcze ciepłe ciasto i kroić na kawałki ok. 4×4 cm.

pierniczki z Bazylei

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    24 listopada, 2016, 10:15 am

    jakie pyszności:)

  2. Wypieki Beaty
    24 listopada, 2016, 1:17 pm

    Fajne te pierniczki i takie szybkie 🙂

  3. zuzanna
    25 listopada, 2016, 6:41 am

    ojojoj ale bym pojadła

  4. Paula nie wiem
    25 listopada, 2016, 1:26 pm

    Pytanko;) jakiej innej blaszki można użyć ?

    1. opalanka
      25 listopada, 2016, 2:47 pm

      Możliwie dużej albo dwóch mniejszych,które obie zmieszczą się do piekarnika, ciasto ma mieć wysokość ok. 1 cm zatem jest niziutkie. Na zdjęciu jest nieco za wysokie.

  5. Anonimowy
    25 listopada, 2016, 2:12 pm

    Czy można użyć maki orkiszowej?

    1. opalanka
      25 listopada, 2016, 2:44 pm

      Tak.

  6. J.
    26 listopada, 2016, 7:23 am

    Nie wiem tylko, czy ta sztuczka z jabłkiem działa. W zeszłym roku spróbowałam, nic nie pomogło i jeszcze wszystko mi tak gorzej jabłkowo pachniało / smakowało. Jakoś mi się ten smak gryzł z normalnym pierniczkowym.

  7. Jacek
    5 lutego, 2018, 3:37 pm

    Upieklem, je dzisiaj. Sa pyszne. Jak oostygly sa jak kamienie(miod). Czy to normalne? Sa Jux w puszce.

    1. Beata Królikiewicz
      5 lutego, 2018, 4:17 pm

      Tak, normalne. Podmieniaj tylko kawałek jabłka albo pomarańczy. Dwa dni i będzie ok. Jak jest deszcz, wystawiam puszkę na dwór, pod przykryciem rzecz jasna.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)