Puszysta babka na Wielkanoc
Puszysta babka na Wielkanoc – miękka, wilgotna, lekko cytrynowa w smaku, łatwa w przygotowaniu.
Żeby wszystko poszło jak trzeba i by baba nie miała niespodzianki w środku w postaci zakalca, przypomnę o kilku ważnych, antyzakalcowych regułach. Dotyczą one pieczenia wszystkich ciast. Sama niejeden raz muszę sobie o nich przypominać.
Z grzechów głównych mam na sumieniu… brak cierpliwości do czekania. Często zapominam dostatecznie wczesnym wyjęciu jajek z lodówki.
A dobrze, by składniki miały jednakową, pokojową temperaturę. Wyjmij i pozostaw je na jakiś czas na kuchennym blacie.
By przyśpieszyć ich zagrzanie, można włożyć je do miski z ciepłą wodą. 15 minut w kąpieli powinno im wystarczyć.
Zagniatam, ucieram, przelewam do formy, już się zabieram do wkładania do piekarnika a tu… zapomniałam go wcześniej włączyć.
Trzeba czekać kilka minut na rozgrzanie. Napowietrzone ciasto traci bąbelki, bo proszek lub soda działa już sobie z kwaśnym dodatkiem.
A para idzie w gwizdek. Dwutlenek węgla ucieka jeszcze przed pieczeniem, zamiast w jego trakcie napowietrzać ciasto. Zakalec będzie jak malowany.
Czyli… WCZEŚNIEJ ROZGRZEJ PIEKARNIK. Niech ciasto nie czeka.
I…nie piecz go zbyt długo. Lubimy ciasta wilgotne, a dodatkowe pięć czy 10 minut spowoduje, że na wierzchu wytworzy się sucha skorupka, a środek stanie się suchym gniotkiem.
Także do działania. Teraz pójdzie jak z płatka:)
Puszysta babka na Wielkanoc – składniki (na formę ok. 2l, z kominem lub bez):
- 4 duże lub 5 mniejszych jajek
- 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu/erytrolu (190g)
- 200g masła lub 150 ml oleju roślinnego
- 1 cytryna
- szklanka mąki pszennej, najlepiej tortowej (nada się też gotowa mieszanka mąk bezglutenowych “do ciasta”-150g)
- 1/2 szklanki mąki/skrobi ziemniaczanej (80g)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania baby, polewa, np. z któregoś przepisu na polewę ,
lub cytrynowy lukier – trzeba wymieszać pół szklanki cukru pudru z łyżką/dwiema soku z cytryny. - dodatkowo – łyżka masła do posmarowania formy, tarta bułka, kasza manna lub mąka migdałowa do jej posypania
Puszysta babka na Wielkanoc – przepis:
Formę na babkę dokładnie posmarować masłem lub olejem i wysypać tartą bułką, kaszą manną lub mąką migdałową.
Piekarnik ustawić na 160 stopni, z funkcją góra-dół.
Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, ostudzić. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i otartą z niej żółtą część skórki. Wymieszać.
Jajka wybić do dużej miski, dodać cukier i cukier waniliowy.
Ubić na wysokich obrotach miksera do powstania jasnej, pienistej masy, zwykle zajmuje to 6-8 minut.
W osobnym naczyniu zmieszać mąki i proszek do pieczenia.
Połowę tej mieszanki wsypać przez sito do miski z ubitymi jajkami. Wymieszać powoli łopatką/ szpatułką.
Dodać drugą część, wymieszać, a następnie wlać stopione masło lub olej.
Wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach miksera do połączenia składników.
Przelać do formy i od razu wstawić na środkową półkę rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 40-45 minut. Patyczek wyjęty z ciasta powinien pozostać nieoklejony.
Pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.
Po ostudzeniu lekko podważyć ciasto nożykiem i wyłożyć na paterę czy talerz. Gorące ciasto nie będzie chciało wyleźć z formy. Poczekaj:)
Posypać przez sitko cukrem pudrem, udekorować polewą lub lukrem.
Jeśli przepisy Ci się podobają, lubisz tu być i chcesz docenić moją pracę – postaw mi kawę. No postaaaaaw!:)
Kliknij w banerek, będziemy mieć z tego dużo radości:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)