prosta szarlotka na półkruchym cieście

Prosta szarlotka na półkruchym cieście

Prosta szarlotka na półkruchym cieście z dodatkiem białego sera, do przygotowania w 15 – 20 minut. Nie ma tu, jak w większości przepisów wstępnego przesmażania się jabłek. Można je od razu pokroić w przypadkowe, niezbyt równe plastry. Kawałki owoców pozostają jędrne, nierozpadnięte, ale przyjemnie miękkie. Sprawę posypania ich cynamonem pozostawiam do wyboru – zróbcie to lub nie, w zależności od sympatii do tej przyprawy. Wiem, że nie zawsze jest ona oczywista, sama nie lubię przesadzić z jej ilością.
Nie ma tu konieczności szukania konkretnego gatunku jabłek, nada się zarówno szarlotkowa szara reneta jak i inne, twardsze odmiany typu ligol, champion czy gloster.
Za sprawą dodanego do ciasta białego sera, długo zachowuje ono świeżość i jest dość wilgotne. Jego wyrobienie nie nastręcza żadnego kłopotu, możesz to zrobić ręką lub wrzucić składniki do blendera czy misy miksera z końcówką hak. Kilka chwil i ciasto będzie gotowe.

Na stronie znajduje się ponad 40 przepisów na różnego rodzaju szarlotki i ciasta z jabłkami. Linki do przepisów na kilkanaście z nich daję poniżej. Gdybym miała wybrać tylko trzy ulubione, byłaby to pewnie krucha szarlotka tatrzańska, szarlotka na puszystym cieście i bardzo dobra szarlotka z połówkami jabłek. Ale nie jestem pewna, bardzo lubię też ciasto z kaszy jaglanej i proste ciasto z karmelową polewą…:)
Miłego przeglądania!

jabłecznik zaparzany, ciasto z jabłkami pod kokosową skorupką, niewidzialne ciasto z jabłkami łatwy jabłecznik tort szarlotka,

szarlotka na puszystym cieście ,paryskie bułki z jabłkami i budyniem , fale dunaju z jabłkami ,proste ciasto z jabłkami i karmelową polewą

murzynek z jabłkami ,łatwa babka z serem i jabłkami ,ciasto z jabłkami z kaszy jaglanej ,bardzo dobra szarlotka z połówkami jabłek

krucha szarlotka tatrzańska

Prosta szarlotka na półkruchym cieście – składniki (na formę 22x35cm) :

  • 2 szklanki mąki pszennej (300g, najlepiej typ 400 – 450)
  • 3 łyżki mąki lub skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru (220g)  lub ksylitolu
  • 250 g białego sera (półtłustego lub tłustego)
  • 200 g masła lub oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany lub śmietanki kokosowej
  • 1,5 kg jabłek i dodatkowe 4 łyżki cukru/ksylitolu, 2 łyżki mąki lub skrobi ziemniaczanej i 2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do oprószenia ciasta (ok. 2 łyżki)

Prosta szarlotka na półkruchym cieście – przepis:

Piekarnik ustawić na 180 stopni. Formę wysmarować masłem i posypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier wsypać do miski, wymieszać łyżką.
Dodać pokrojone w kostkę masło, pokruszony ręką ser, jajka i śmietanę.
Ręką, malakserem lub mikserem z końcówką hak zagnieść ciasto na jednolitą masę.
Podzielić na dwie nierówne części, jedna niech będzie nieco większa.
Z większej części odrywać nieduże kawałki i bez większego starania wykleić nimi spód formy.
Jabłka obrać i pokroić w plastry czy kawałki ok 1 cm grubości.
Cukier, mąkę ziemniaczaną i cynamon wymieszać w kubku.
Jabłka układać na cieście warstwami, każdą przesypując mieszanką z kubka, dbając, by pokryła je możliwie równomiernie. Kilka niedużych kawałków owoców zostawić na wierzch.
Pozostałe ciasto porwać na małe części i rozrzucić je na jabłkach, pomiędzy nimi rozłożyć pozostawione owoce.
Formę z ciastem włożyć na środkową półkę piekarnika ustawionego na funkcję góra – dół.
Piec 45 minut, powinno mieć złoty kolor.
Wyjąć z pieca, lekko przestudzić i oprószyć przez sitko cukrem pudrem.

prosta szarlotka na półkruchym cieście

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Anna
    21 marca, 2020, 11:55 am

    Petarda!

  2. Beata
    22 marca, 2020, 7:47 am

    Twaróg jakiś konkretny ma być , któryś będzie lepszy , np. klinek byłby ok czy bardziej zmielony w kostce tzw. śmietankowy? Pozdrawiam 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      22 marca, 2020, 6:07 pm

      Wszystko jedno.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)