prosta szarlotka na półkruchym cieście

Prosta szarlotka na półkruchym cieście

Prosta szarlotka na półkruchym cieście z dodatkiem białego sera, do przygotowania w 15 – 20 minut. Nie ma tu, jak w większości przepisów wstępnego przesmażania się jabłek. Można je od razu pokroić w przypadkowe, niezbyt równe plastry. Kawałki owoców pozostają jędrne, nierozpadnięte, ale przyjemnie miękkie. Sprawę posypania ich cynamonem pozostawiam do wyboru – zróbcie to lub nie, w zależności od sympatii do tej przyprawy. Wiem, że nie zawsze jest ona oczywista, sama nie lubię przesadzić z jej ilością.
Nie ma tu konieczności szukania konkretnego gatunku jabłek, nada się zarówno szarlotkowa szara reneta jak i inne, twardsze odmiany typu ligol, champion czy gloster.
Za sprawą dodanego do ciasta białego sera, długo zachowuje ono świeżość i jest dość wilgotne. Jego wyrobienie nie nastręcza żadnego kłopotu, możesz to zrobić ręką lub wrzucić składniki do blendera czy misy miksera z końcówką hak. Kilka chwil i ciasto będzie gotowe.

Na stronie znajduje się ponad 40 przepisów na różnego rodzaju szarlotki i ciasta z jabłkami. Linki do przepisów na kilkanaście z nich daję poniżej. Gdybym miała wybrać tylko trzy ulubione, byłaby to pewnie krucha szarlotka tatrzańska, szarlotka na puszystym cieście i bardzo dobra szarlotka z połówkami jabłek. Ale nie jestem pewna, bardzo lubię też ciasto z kaszy jaglanej i proste ciasto z karmelową polewą…:)
Miłego przeglądania!

jabłecznik zaparzany, ciasto z jabłkami pod kokosową skorupką, niewidzialne ciasto z jabłkami łatwy jabłecznik tort szarlotka,

szarlotka na puszystym cieście ,paryskie bułki z jabłkami i budyniem , fale dunaju z jabłkami ,proste ciasto z jabłkami i karmelową polewą

murzynek z jabłkami ,łatwa babka z serem i jabłkami ,ciasto z jabłkami z kaszy jaglanej ,bardzo dobra szarlotka z połówkami jabłek

krucha szarlotka tatrzańska

Prosta szarlotka na półkruchym cieście – składniki (na formę 22x35cm) :

  • 2 szklanki mąki pszennej (300g, najlepiej typ 400 – 450)
  • 3 łyżki mąki lub skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru (220g)  lub ksylitolu
  • 250 g białego sera (półtłustego lub tłustego)
  • 200 g masła lub oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany lub śmietanki kokosowej
  • 1,5 kg jabłek i dodatkowe 4 łyżki cukru/ksylitolu, 2 łyżki mąki lub skrobi ziemniaczanej i 2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do oprószenia ciasta (ok. 2 łyżki)

Prosta szarlotka na półkruchym cieście – przepis:

Piekarnik ustawić na 180 stopni. Formę wysmarować masłem i posypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier wsypać do miski, wymieszać łyżką.
Dodać pokrojone w kostkę masło, pokruszony ręką ser, jajka i śmietanę.
Ręką, malakserem lub mikserem z końcówką hak zagnieść ciasto na jednolitą masę.
Podzielić na dwie nierówne części, jedna niech będzie nieco większa.
Z większej części odrywać nieduże kawałki i bez większego starania wykleić nimi spód formy.
Jabłka obrać i pokroić w plastry czy kawałki ok 1 cm grubości.
Cukier, mąkę ziemniaczaną i cynamon wymieszać w kubku.
Jabłka układać na cieście warstwami, każdą przesypując mieszanką z kubka, dbając, by pokryła je możliwie równomiernie. Kilka niedużych kawałków owoców zostawić na wierzch.
Pozostałe ciasto porwać na małe części i rozrzucić je na jabłkach, pomiędzy nimi rozłożyć pozostawione owoce.
Formę z ciastem włożyć na środkową półkę piekarnika ustawionego na funkcję góra – dół.
Piec 45 minut, powinno mieć złoty kolor.
Wyjąć z pieca, lekko przestudzić i oprószyć przez sitko cukrem pudrem.

prosta szarlotka na półkruchym cieście

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Anna
    Marzec 21, 2020, 11:55 am

    Petarda!

  2. Beata
    Marzec 22, 2020, 7:47 am

    Twaróg jakiś konkretny ma być , któryś będzie lepszy , np. klinek byłby ok czy bardziej zmielony w kostce tzw. śmietankowy? Pozdrawiam 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      Marzec 22, 2020, 6:07 pm

      Wszystko jedno.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie