Paryskie bułki z jabłkami i budyniem

Paryskie bułki z jabłkami i budyniem – moja przyjaciółka Kasia zjadła wczoraj sześć sztuk, jedna po drugiej. Chyba lubi drożdżowe ciasto 🙂
Dobre, mięciutkie bułeczki do zabrania do szkoły i pracy (w wersji bez lukru) i do popołudniowych odpoczynków przy kawie i herbacie.
Drożdżowe ciasto to lubi temperaturę ok. 24- 28 stopni i z tego powodu miskę z ciastem ustawiam na górnych szafkach kuchennych albo w piekarniku ustawionym na 30 stopni. Trzeba pamiętać o przykryciu naczynia gęstą ściereczką lub folią by ciasto nie wyschło, nie utworzyła się na jego powierzchni  skorupka utrudniająca późniejsze zagniatanie.
Formowanie bułek w kształcie mumii jest proste i przyjemne pod warunkiem, że solidnie podsypuje się mąką blat czy stolnicę.

paryskie bułki
bułeczki z budyniem

 składniki (na ok. 12 sztuk): 

– 400 g mąki pszennej
– 150 ml mleka
– 7 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
– pół szklanki cukru (110g)
– 50 g rozpuszczonego, niegorącego masła
– 1 jajko
– szczypta soli

nadzienie: 

– 4 duże jabłka
– łyżka masła
– 2 łyżki wody
– 3 łyżki cukru
– jajko
– półtorej łyżki mąki ziemniaczanej
-100 ml słodkiej śmietanki 30-36%
– ew. pół łyżeczki cynamonu

do posmarowania bułek – żółtko rozmieszane z dwiema łyżkami mleka
ew. do polania – lukier z trzech łyżek cukru pudru wymieszanych z łyżeczką soku z cytryny

Jeśli używamy świeżych drożdży, należy wkruszyć je do lekko ciepłego mleka, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do lekkiego podrośnięcia. Drożdże suche wystarczy wsypać bezpośrednio do mąki.
Mąkę wsypać do miski , dodać mleko lub zaczyn ze świeżych drożdży, jajko, cukier, sól i wyrobić ręką lub mikserem gładkie ciasto. Dodać stopione masło i wyrabiać jeszcze kilka minut do jego wchłonięcia.
Odstawić pod przykryciem ze ściereczki w ciepłe miejsce aż do czasu kiedy ciasto podwoi objętość.

Jabłka obrać, pozbawić środków i pokroić w grubą kostkę.
Śmietankę porządnie wymieszać z mąką i jajkiem.
W rondlu podgrzać masło, dodać jabłka. Wlać wodę, dodać cukier. Podgrzewać 3-4 minuty aż będą gorące. Dolać zawiesinę z mąki i śmietanki i całość mieszać podgrzewając jeszcze aż masa zgęstnieje.

Wyjąć ciasto na podsypany mąką blat, rozwałkować na grubość ok. 0,4 cm i pokroić na 4 paski a każdy pasek na trzy części.

Na każdym prostokącie, mniej więcej 2-3 cm od węższej strony ułożyć łyżkę masy z jabłek. Dłuższą część ciasta pokroić na 4 lub 6 pasków. Nadzienie przykryć niepokrojoną częścią ciasta a następnie ułożyć na niej paski starając się je o ile to możliwe, zawinąć pod bułeczkę.

Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i  odstawić na kilkanaście minut do  podrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Przy pomocy pędzelka posmarować bułeczki żółtkiem z mlekiem.
Włożyć bułeczki na środkową półkę piekarnika
i piec ok. 13- 15 minut do lekkiego zrumienienia.

 

bułeczki

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Kinga
    14 marca, 2017, 9:29 am

    niebo, magia i wszystko co najlepsze !

  2. Lena
    14 marca, 2017, 10:24 am

    wspaniale muszą smakować:)

  3. Panna Migootka
    14 marca, 2017, 3:57 pm

    Wyglądają smakowicie. W piątek czeka mnie babski wieczór. Chyba upiekę 😀

    1. opalanka
      14 marca, 2017, 5:51 pm

      Upiecz dużo:)

  4. nika
    14 marca, 2017, 5:26 pm

    Też bym zjadła, no może nie 6 ale na pewno więcej niż jedną!

  5. megii013
    14 marca, 2017, 10:24 pm

    Ale śliczne))

  6. Izaa
    15 marca, 2017, 7:52 am

    idealne drożdżówki!!!

  7. Ewa
    16 marca, 2017, 9:14 am

    Pięknie Ci się upiekły :), bardzo apetyczne .

  8. Lidia
    16 marca, 2017, 1:51 pm

    Witam, ja też dziś zrobiłam te bułeczki, nie mogłam się oprzeć chociaż jestem na diecie i muszę unikać cukru:( ale to dla męża, a ja przy okazji załapałam się na jedną.Wow są pyszne.Ciasto super, fajnie się z nim pracowało, farsz też ciekawy, smaczny, może ciut za dużo mąki dałam, ale wiadomo łyżka łyżce nie równa.Generalnie pyszne!!!!
    Ale zapytam się Ciebie o to:
    – ile Ci sztuk wyszło tych bułeczek???
    – na jakim poziomie je pieczesz?mi trochę spód się przypiekł, bo piekłam na najniższym poziomie, nie wiem czy dobrze???
    – czy do tych bułeczek może być inne nadzienie?próbowałaś może?
    -ciasto jest fajne, pewnie może je wykorzystać jako baza do innych wypieków prawda???
    Ale powtórzę raz jeszcze są przepyszne!!!!Dziękuje za przepis.
    Pozdrawiam Lidka

    1. opalanka
      16 marca, 2017, 8:15 pm

      Bardzo się cieszę, bułeczek wychodzi 12 jeśli cienko wałkuje się ciasto. Piekę na drugiej od dołu półce, a nadzienie najbardziej lubię z serem.
      http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/11/najlepsze-puszyste-bueczki-z-serem.html – tu jest nadzienie serowe, to najbardziej lubię. Można dać dowolne, byle dość gęste. Na słono można zrobić bułeczki z kapustą i grzybami do barszczu na przykład. Albo z pieczarkami.

    2. Lidia
      17 marca, 2017, 8:47 am

      Kochana świetne propozycje mi podałaś:) dziękuje bardzo.Mi wyszło 10 sztuk, ale niektóre były spore, robiłam pierwszy raz, więc nie miałam takiego rozeznania.Fajnie składa się te bułeczki i ładnie wyglądają, ale dla mnie przede wszystkim to ciasto jest super.

      1. Beata Królikiewicz
        8 listopada, 2017, 3:40 pm

        Można je zrobić też o połowę mniejsze , trzeba nieco krócej je piec, by ciasto nei było twarde.

  9. Dagmara
    24 lipca, 2018, 9:35 pm

    Zrobiłam dzisiaj – są obłędne! Bardzo dziękuję za przepis <3

  10. Mati
    30 września, 2018, 8:27 am

    Nie mogę znaleźć przepisu na te z serem

    1. Beata Królikiewicz
      30 września, 2018, 12:12 pm
Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)