Najlepsze, puszyste bułeczki z serem. Pyszne drożdżowki

Puszyste bułeczki z serem – takie drożdżówki zajadaliśmy dawno temu wracając ze szkoły. Oprócz bajaderek (przepis tu) były moimi ulubionymi ciastkami. Mocno wilgotne, z dużą ilością sera, puszyste – bułeczki idealne. A te na zdjęciach są jeszcze lepsze. No naprawdę. Wyrobione ciasto zostawiłam do wyrośnięcia na noc przykryte folią w lodówce, by móc piec je rano, jednak wydaje mi się, że lepiej zwyczajnie zostawić je do rośnięcia na godzinę, półtorej w ciepłym miejscu. Jeśli ktoś ma mało czasu i wyrastanie musi być nocne – trudno. Ciasto będzie wtedy nieco kapryśne w formowaniu, bo bardziej klejące, ale pyszne tak samo. Jeśli ktoś nie ma ciepłego miejsca (ok. 28 st), może włączyć na pięć minut piekarnik ustawiając temperaturę na 50 st, wstawić tam ciasto – urośnie jak malowane. Najlepsze puszyste bułeczki z serem jakie jadłam kiedykolwiek. Zamiast sera można użyć masy makowej, dżemu lub powideł.

puszyste bułeczki z serem
puszyste bułeczki z serem

 

puszyste bułeczki z serem

przepis znaleziony na blogu Z Piekarnika

 puszyste bułeczki z serem- składniki ( na ok. 14 bułeczek) : 

– 3 szklanki ( 250 ml każda) mąki pszennej (450g)
– 3/4 szklanki letniego (ok. 30 st) mleka (200ml)
– 7 g suchych drożdży lub 4 dag świeżych
– 1 jajko i dwa żółtka
– 3/4 szklanki drobnego cukru (190g) – lub mniej/więcej wg. uznania
– 1/4 kostki rozpuszczonego masła  (50 g)
– 1 łyżka ekstraktu lub cukru waniliowego
– 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
– mąka do podsypywania blatu lub stolnicy

masa serowa: 

– ok. 500 g zmielonego/zblendowanego białego sera
– ok. 2-3 łyżki cukru (trzeba spróbować po zrobieniu i ewentualnie dosłodzić)
– jajko
– trzy łyżki rodzynek (można pominąć), ew. skórka pomarańczowa

Składniki masy wymieszać.

lukier: 

 – 2/3 szklanki cukru pudru
– 2- 3 łyżki soku z cytryny

puszyste bułeczki z serem- przepis:

Wymieszać na gładką masę, w razie potrzeby dodać nieco więcej soku z cytryny. Lukier powinien spływać powoli z łyżeczki.

Jeśli używamy świeżych drożdży, dodać je do letniego mleka z łyżeczką cukru i mąki, czekać ok. 15 minut, by urosły i dodać stopniowo do mąki. Suche wsypać od razu do miski z mąką, dodawać mieszając, stopniowo mleko, jajko, żółtka, cukier, wanilię i skórkę z cytryny. Zagnieść ręką na blacie lub stolnicy (podsypując mąką lub przy pomocy haków miksera w misce) na elastyczne ciasto. Kiedy będzie wyrobione ( po ok. 10 -15 minutach), dodajemy masło i wyrabiamy jeszcze chwilę do wchłonięcia tłuszczu. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 26- 28 st)  na ok. godzinę, półtorej. Podzielić ciasto na pół, spłaszczyć umączoną ręką na dobrze podsypanym mąką blacie, na prostokąty grubości ok. 0,5 cm. Każdą część posmarować połową porcji sera zmieszanego z jajkiem, cukrem i rodzynkami.

Złożyć jak na zdjęciach i pociąć na paski ok. 5 cm szerokości, odwrócić w połowie każdego paska tworząc „muszkę”. Wychodzi nierówno i krzywo, tak ma być. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w odstępach ok. 3- 4 cm. Odstawić na ok. 20 minut do lekkiego podrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 160 st z termoobiegiem. Można wtedy piec dwie blaszki na raz, jeśli nie mamy termoobiegu, pieczemy każdą osobno. Piec w całkowicie rozgrzanym piekarniku ok. 15-20 min. z termoobiegiem, bez niego, ok. 20- 25 minut.

puszyste bułeczki z serem
puszyste bułeczki z serem
puszyste bułeczki z serem

Po upieczeniu polać bułki lukrem.

puszyste bułeczki z serem

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Izaa
    3 listopada, 2014, 12:31 pm

    cudownie wyglądają

    1. Anonimowy
      7 grudnia, 2015, 7:31 am

      Wręcz NIEWIARYGODNIE!!!!!! Muszą być pyszne..mniam, aż ślinka cieknie na sam widok…

    2. Anonimowy
      7 grudnia, 2015, 7:33 am

      Pan Anonim ma rację!!!! Coś wspaniałego, domowe wypieki…mmm…NIEBO W GĘBIE!!!!!

    3. Rolnictwo Wsa
      16 lutego, 2016, 9:16 pm

      przebajeczna pychota, ja użyłam twarogu sypkiego z Mlekovity, polecam!

  2. Anonimowy
    3 listopada, 2014, 1:07 pm

    obowiązkowo je upiekę tylko tradycyjnie muszę policzyć ile mają ww i wbt 🙂

    1. opalanka
      3 listopada, 2014, 1:09 pm

      oj, chyba nie wiem co to?

    2. RedHead
      3 listopada, 2014, 2:41 pm

      chyba chodzi o wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe – związane z cukrzycą.
      Drożdżówki wyglądają przepysznie! 🙂

    3. opalanka
      4 listopada, 2014, 7:43 am

      dzięki:) zgłębię temat:)

  3. poproszedokladke.pl
    3 listopada, 2014, 5:56 pm

    oj smak dzieciństwa!

  4. Salvador Dali
    3 listopada, 2014, 6:11 pm

    no masz ci los.. teraz mam taaaką ochotę na słodkie, doobre bułeczki.. najlepiej te ze zdjęcia, jeszcze ciepłe! 😀

  5. Lena
    3 listopada, 2014, 7:05 pm

    Jak ja kocham drożdżówki, Twoje wyglądają perfekcyjnie 🙂

  6. Angie
    3 listopada, 2014, 7:37 pm

    Drożdżowe najlepsze<3

  7. ugotujmyto.pl
    3 listopada, 2014, 8:21 pm

    Aż ślinka cieknie :)!!!!

  8. J.
    4 listopada, 2014, 8:42 am

    Muszę spróbować :). Może mi też wyjdą…

  9. Aguś kulinarnie
    4 listopada, 2014, 9:33 am

    Jadałam takie w dzieciństwie i teraz też mam na nie ochotę…mniam:)

  10. Anonimowy
    21 listopada, 2014, 9:46 am

    A ser to najlepiej jaki? Chudy, poltlusty, tlusty?

    1. opalanka
      21 listopada, 2014, 10:37 am

      półtłusty.

  11. Anonimowy
    24 września, 2015, 5:24 am

    Posmarować polową sera?? czyli tym 500 g czy 250 g?

    1. opalanka
      24 września, 2015, 4:45 pm

      Ciasto dzielisz na pół. Robisz drożdżówki najpierw z połowy porcji ciasta. Zatem i sera dajesz pół. Drugą część dasz do drugiej połowy. Pierwsza część ciasta z 250 g i druga część – 250 g sera .

  12. Anonimowy
    24 września, 2015, 8:31 am

    Bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź 🙂 Wolałam dopytać niż zrobić źle. Zatem zabieram się do pracy. Robiłam już z Twojego przepisu moje pierwsze ciasto drożdżowe, wyszło PYCHA!!! Bardzo przydatne wskazówki. Świetny blog!

    1. opalanka
      24 września, 2015, 4:39 pm

      Chyba się bardzo spieszyłam z odpowiedzią, Bardzo się cieszę, powodzenia i pozdrawiam:)

  13. Anonimowy
    8 listopada, 2015, 7:11 pm

    Robiłam już kilka razy, są bardzo pyszne…mniami

  14. Anonimowy
    25 stycznia, 2016, 10:01 am

    Pycha, ja robię z twarogiem tłustym. Super spisuje się twaróg sypki z mlekovity! polecam i dziękuję za przepis przypominający smaki mojego dzieciństwa 🙂

  15. Anonimowy
    13 lutego, 2016, 8:20 pm

    Świetny przepis na stałe zagościł w naszym domu. Moja rodzina może je jeść na okrągło na zmianę z drożdżowym z serem i truskawkami 🙂 Mój mąż na pytanie "Jakieś życzenia na Walentynki" bez zastanowienia odpowiedział, że bułeczki z serem. Bardzo, bardzo dziękuję!

    1. opalanka
      13 lutego, 2016, 8:33 pm

      Bardzo się cieszę. Myślę, że kiedyś dla odmiany możesz zaskoczyć rodzinę odmianą na sernik gotowany http://niebonatalerzu.blogspot.com/2016/01/byskawiczny-sernik-gotowany-atwy-sernik.html. Powinien trafić w podniebienia domowników:)

  16. Unknown
    20 lutego, 2016, 3:44 pm

    Nie mam talentu do wypieków. Robiąc nie wierzyłam że się udadzą, cisto nie koniecznie wyrosło w misce…..ale podczas pieczenia urosły drożdżówki…….zrobiłam po kilka sztuk – z serem, marmoladą jagodową i morelową. WSZYSTKIE PYSZNE. Dzieci się zajadaly, do kawy przepyszne…. W końcu udało mi się pieczenie, odzyskuję nadzieję w swoje zdolności.

    1. opalanka
      20 lutego, 2016, 4:29 pm

      Jeśli ciasto nie urosło w misce a w piekarniku tak, to znaczy że było mu niezbyt ciepło. Można nagrzać piekarnik do 50 stopni, wyłączyć i zostawić włączone światełko i tam zostawić ciasto do rośnięcia. Bardzo się cieszę, że się udały i zapraszam od przygotowania i innych ciast:)

  17. Anonimowy
    23 lutego, 2016, 9:05 am

    Proszę o wartosci wagowe bo nie nie psiadam takich malych szklanek 🙂

    1. opalanka
      23 lutego, 2016, 9:32 am

      zrobione:)

    2. Anonimowy
      23 lutego, 2016, 9:41 am

      Bardzo dziękuję za szybka odpowiedz 🙂

  18. Wystarczydominika
    9 maja, 2016, 5:04 pm

    Zrobilam.. mimo mojego braku talentu do roznego rodzaju wypiekow wyszly cudowne!
    Wlasnie popelniam je po raz drugi ?

  19. Anonimowy
    12 lipca, 2016, 10:41 pm

    Czy takie gotowe bułeczki można zamrozić?

    1. opalanka
      13 lipca, 2016, 4:56 am

      Tak.

  20. J.
    13 lipca, 2016, 3:49 pm

    Zrobiłam dzisiaj i wyszły cudowne! Przepyszne :). Mięciutkie, wyrośnięte, z fajną masą serową… Dzięki za przepis 🙂

    1. opalanka
      14 lipca, 2016, 7:18 am

      Też je bardzo lubię, pozdrawiam:)

    2. J.
      14 lipca, 2016, 8:28 pm

      I jeszcze się w tym samym czasie młodszą kuzynką zajmowałam, to miała frajdę. Zdecydowałyśmy, że coś jeszcze z twoich przepisów spróbujemy, ale jeszcze nie wybrała co ;).

  21. Anonimowy
    21 listopada, 2016, 9:56 am

    Pyszne,wszystkie zniknely w jeden dzie 🙂

  22. Unknown
    8 grudnia, 2016, 5:03 pm

    Właśnie robię zobaczymy co wyjdzie; )

  23. Basia Gosia
    20 stycznia, 2017, 12:51 pm

    Witam czy to ma standardowo grzac od dolu poziom 2 tez od dolu i termoobieg ?

  24. R.
    7 lutego, 2017, 8:39 pm

    Jutro rano robię!

  25. Anonimowy
    7 lutego, 2017, 9:51 pm

    Jestem antytalencie jeśli chodzi o pieczenie ciast, ale spróbowałam i wyszły mi i są mega pyszne, dziękuję 🙂

  26. opalanka
    8 lutego, 2017, 6:55 pm

    O antytalenciu mowy być nie może, to dość trudne ciasto, zatem przy innych będzie o wiele łatwiej!

  27. J.
    26 marca, 2017, 11:04 am

    Ha :), zrobiłam znowu, tylko nie miałam sera i już czasu zawijać… To zrobiłam jako dużą roladkę z dżemem i pięknie wyrosła – wszyscy się zajadali :).

  28. Unknown
    5 maja, 2017, 5:58 pm

    Nie wyszlo mi… podczas robienia czułam ze cos jest nie tak, ale robiłam dalej. Nie mam pojęcia gdzie popełniłam błąd. Nawet w piekarniku nie uroslo. Czytalam przepis po kilka razy, analizowalam to zrobilam… no i nie wiem co zrobilam nie tak:(

    1. opalanka
      5 maja, 2017, 8:06 pm

      Jeśli ciasto nie rośnie to drożdże są nieaktywne. Jeśli nie ruszą w misce, to w piekarniku też. Zdarza się, nic nie poradzisz. Trzymam kciuki, upiecz jeszcze raz i daj znać.

  29. Ola Jęśko
    7 maja, 2017, 7:05 pm

    Wyszły pyszne, rodzina była zachwycona:) I wcale nie zajęło tak dużo czasu ich przygotowanie, chociaż lepiej zostawić sobie pieczenie na weekend, wtedy ze spokojem można czekać na wyrastanie ciasta. Dziękuję za kolejny, pyszny przepis!

    1. opalanka
      7 maja, 2017, 8:47 pm

      Bardzo się cieszę:)

  30. Anonimowy
    20 maja, 2017, 6:33 pm

    Ciasto nie uroslo w misce , a w piekarniku bardzo malo,ciasto jest wedlg mnie za slodkie,i byly " chrupiace" zamiast mieciutkie.

    1. opalanka
      21 maja, 2017, 4:19 pm

      Jeśli nie urosło w misce, to znaczy , że drożdże nie były aktywne. Wtedy nie ma dalej sensu robić.

  31. Unknown
    21 lipca, 2017, 10:04 am

    Właśnie ciasto zostawiłam do wyrośnięcia. Pomagały mi dwie córeczki lat 4 i 8 miesięcy. Z takimi pomocnicami nie może się nie udać 🙂

    1. opalanka
      21 lipca, 2017, 6:49 pm

      Nie może:)

  32. Kasztamek
    22 sierpnia, 2018, 4:04 pm

    Właśnie wyrobiłam ciasto i czekam aż wyrośnie, u Pani wyglądają super oby i mnie takie wyszły, pozdrawiam.

    1. Beata Królikiewicz
      24 sierpnia, 2018, 2:25 pm

      No i jak?

  33. Klara
    7 kwietnia, 2020, 3:44 pm

    Za,slodkie ciasto, sugeruje duzo mniej cukru do ciasta, az niedobrze mi sie zrobilo, pierwsza partia z tego przepisu do kosza. Nastepnym razem dam mniej cukru.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)