Najlepsze, puszyste bułeczki z serem. Pyszne drożdżowki

Puszyste bułeczki z serem – takie drożdżówki zajadaliśmy dawno temu wracając ze szkoły. Oprócz bajaderek (przepis tu) były moimi ulubionymi ciastkami. Mocno wilgotne, z dużą ilością sera, puszyste – bułeczki idealne. A te na zdjęciach są jeszcze lepsze. No naprawdę. Wyrobione ciasto zostawiłam do wyrośnięcia na noc przykryte folią w lodówce, by móc piec je rano, jednak wydaje mi się, że lepiej zwyczajnie zostawić je do rośnięcia na godzinę, półtorej w ciepłym miejscu. Jeśli ktoś ma mało czasu i wyrastanie musi być nocne – trudno. Ciasto będzie wtedy nieco kapryśne w formowaniu, bo bardziej klejące, ale pyszne tak samo. Jeśli ktoś nie ma ciepłego miejsca (ok. 28 st), może włączyć na pięć minut piekarnik ustawiając temperaturę na 50 st, wstawić tam ciasto – urośnie jak malowane. Najlepsze puszyste bułeczki z serem jakie jadłam kiedykolwiek. Zamiast sera można użyć masy makowej, dżemu lub powideł.

puszyste bułeczki z serem
puszyste bułeczki z serem

 

puszyste bułeczki z serem

przepis znaleziony na blogu Z Piekarnika

 puszyste bułeczki z serem- składniki ( na ok. 14 bułeczek) : 

– 3 szklanki ( 250 ml każda) mąki pszennej (450g)
– 3/4 szklanki letniego (ok. 30 st) mleka (200ml)
– 7 g suchych drożdży lub 4 dag świeżych
– 1 jajko i dwa żółtka
– 3/4 szklanki drobnego cukru (190g) – lub mniej/więcej wg. uznania
– 1/4 kostki rozpuszczonego masła  (50 g)
– 1 łyżka ekstraktu lub cukru waniliowego
– 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
– mąka do podsypywania blatu lub stolnicy

masa serowa: 

– ok. 500 g zmielonego/zblendowanego białego sera
– ok. 2-3 łyżki cukru (trzeba spróbować po zrobieniu i ewentualnie dosłodzić)
– jajko
– trzy łyżki rodzynek (można pominąć), ew. skórka pomarańczowa

Składniki masy wymieszać.

lukier: 

 – 2/3 szklanki cukru pudru
– 2- 3 łyżki soku z cytryny

puszyste bułeczki z serem- przepis:

Wymieszać na gładką masę, w razie potrzeby dodać nieco więcej soku z cytryny. Lukier powinien spływać powoli z łyżeczki.

Jeśli używamy świeżych drożdży, dodać je do letniego mleka z łyżeczką cukru i mąki, czekać ok. 15 minut, by urosły i dodać stopniowo do mąki. Suche wsypać od razu do miski z mąką, dodawać mieszając, stopniowo mleko, jajko, żółtka, cukier, wanilię i skórkę z cytryny. Zagnieść ręką na blacie lub stolnicy (podsypując mąką lub przy pomocy haków miksera w misce) na elastyczne ciasto. Kiedy będzie wyrobione ( po ok. 10 -15 minutach), dodajemy masło i wyrabiamy jeszcze chwilę do wchłonięcia tłuszczu. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 26- 28 st)  na ok. godzinę, półtorej. Podzielić ciasto na pół, spłaszczyć umączoną ręką na dobrze podsypanym mąką blacie, na prostokąty grubości ok. 0,5 cm. Każdą część posmarować połową porcji sera zmieszanego z jajkiem, cukrem i rodzynkami.

Złożyć jak na zdjęciach i pociąć na paski ok. 5 cm szerokości, odwrócić w połowie każdego paska tworząc „muszkę”. Wychodzi nierówno i krzywo, tak ma być. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w odstępach ok. 3- 4 cm. Odstawić na ok. 20 minut do lekkiego podrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 160 st z termoobiegiem. Można wtedy piec dwie blaszki na raz, jeśli nie mamy termoobiegu, pieczemy każdą osobno. Piec w całkowicie rozgrzanym piekarniku ok. 15-20 min. z termoobiegiem, bez niego, ok. 20- 25 minut.

puszyste bułeczki z serem
puszyste bułeczki z serem
puszyste bułeczki z serem

Po upieczeniu polać bułki lukrem.

puszyste bułeczki z serem

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Izaa
    3 listopada, 2014, 12:31 pm

    cudownie wyglądają

    1. Anonimowy
      7 grudnia, 2015, 7:31 am

      Wręcz NIEWIARYGODNIE!!!!!! Muszą być pyszne..mniam, aż ślinka cieknie na sam widok…

    2. Anonimowy
      7 grudnia, 2015, 7:33 am

      Pan Anonim ma rację!!!! Coś wspaniałego, domowe wypieki…mmm…NIEBO W GĘBIE!!!!!

    3. Rolnictwo Wsa
      16 lutego, 2016, 9:16 pm

      przebajeczna pychota, ja użyłam twarogu sypkiego z Mlekovity, polecam!

  2. Anonimowy
    3 listopada, 2014, 1:07 pm

    obowiązkowo je upiekę tylko tradycyjnie muszę policzyć ile mają ww i wbt 🙂

    1. opalanka
      3 listopada, 2014, 1:09 pm

      oj, chyba nie wiem co to?

    2. RedHead
      3 listopada, 2014, 2:41 pm

      chyba chodzi o wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe – związane z cukrzycą.
      Drożdżówki wyglądają przepysznie! 🙂

    3. opalanka
      4 listopada, 2014, 7:43 am

      dzięki:) zgłębię temat:)

  3. poproszedokladke.pl
    3 listopada, 2014, 5:56 pm

    oj smak dzieciństwa!

  4. Salvador Dali
    3 listopada, 2014, 6:11 pm

    no masz ci los.. teraz mam taaaką ochotę na słodkie, doobre bułeczki.. najlepiej te ze zdjęcia, jeszcze ciepłe! 😀

  5. Lena
    3 listopada, 2014, 7:05 pm

    Jak ja kocham drożdżówki, Twoje wyglądają perfekcyjnie 🙂

  6. Angie
    3 listopada, 2014, 7:37 pm

    Drożdżowe najlepsze<3

  7. ugotujmyto.pl
    3 listopada, 2014, 8:21 pm

    Aż ślinka cieknie :)!!!!

  8. J.
    4 listopada, 2014, 8:42 am

    Muszę spróbować :). Może mi też wyjdą…

  9. Aguś kulinarnie
    4 listopada, 2014, 9:33 am

    Jadałam takie w dzieciństwie i teraz też mam na nie ochotę…mniam:)

  10. Anonimowy
    21 listopada, 2014, 9:46 am

    A ser to najlepiej jaki? Chudy, poltlusty, tlusty?

    1. opalanka
      21 listopada, 2014, 10:37 am

      półtłusty.

  11. Anonimowy
    24 września, 2015, 5:24 am

    Posmarować polową sera?? czyli tym 500 g czy 250 g?

    1. opalanka
      24 września, 2015, 4:45 pm

      Ciasto dzielisz na pół. Robisz drożdżówki najpierw z połowy porcji ciasta. Zatem i sera dajesz pół. Drugą część dasz do drugiej połowy. Pierwsza część ciasta z 250 g i druga część – 250 g sera .

  12. Anonimowy
    24 września, 2015, 8:31 am

    Bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź 🙂 Wolałam dopytać niż zrobić źle. Zatem zabieram się do pracy. Robiłam już z Twojego przepisu moje pierwsze ciasto drożdżowe, wyszło PYCHA!!! Bardzo przydatne wskazówki. Świetny blog!

    1. opalanka
      24 września, 2015, 4:39 pm

      Chyba się bardzo spieszyłam z odpowiedzią, Bardzo się cieszę, powodzenia i pozdrawiam:)

  13. Anonimowy
    8 listopada, 2015, 7:11 pm

    Robiłam już kilka razy, są bardzo pyszne…mniami

  14. Anonimowy
    25 stycznia, 2016, 10:01 am

    Pycha, ja robię z twarogiem tłustym. Super spisuje się twaróg sypki z mlekovity! polecam i dziękuję za przepis przypominający smaki mojego dzieciństwa 🙂

  15. Anonimowy
    13 lutego, 2016, 8:20 pm

    Świetny przepis na stałe zagościł w naszym domu. Moja rodzina może je jeść na okrągło na zmianę z drożdżowym z serem i truskawkami 🙂 Mój mąż na pytanie "Jakieś życzenia na Walentynki" bez zastanowienia odpowiedział, że bułeczki z serem. Bardzo, bardzo dziękuję!

    1. opalanka
      13 lutego, 2016, 8:33 pm

      Bardzo się cieszę. Myślę, że kiedyś dla odmiany możesz zaskoczyć rodzinę odmianą na sernik gotowany http://niebonatalerzu.blogspot.com/2016/01/byskawiczny-sernik-gotowany-atwy-sernik.html. Powinien trafić w podniebienia domowników:)

  16. Unknown
    20 lutego, 2016, 3:44 pm

    Nie mam talentu do wypieków. Robiąc nie wierzyłam że się udadzą, cisto nie koniecznie wyrosło w misce…..ale podczas pieczenia urosły drożdżówki…….zrobiłam po kilka sztuk – z serem, marmoladą jagodową i morelową. WSZYSTKIE PYSZNE. Dzieci się zajadaly, do kawy przepyszne…. W końcu udało mi się pieczenie, odzyskuję nadzieję w swoje zdolności.

    1. opalanka
      20 lutego, 2016, 4:29 pm

      Jeśli ciasto nie urosło w misce a w piekarniku tak, to znaczy że było mu niezbyt ciepło. Można nagrzać piekarnik do 50 stopni, wyłączyć i zostawić włączone światełko i tam zostawić ciasto do rośnięcia. Bardzo się cieszę, że się udały i zapraszam od przygotowania i innych ciast:)

  17. Anonimowy
    23 lutego, 2016, 9:05 am

    Proszę o wartosci wagowe bo nie nie psiadam takich malych szklanek 🙂

    1. opalanka
      23 lutego, 2016, 9:32 am

      zrobione:)

    2. Anonimowy
      23 lutego, 2016, 9:41 am

      Bardzo dziękuję za szybka odpowiedz 🙂

  18. Wystarczydominika
    9 maja, 2016, 5:04 pm

    Zrobilam.. mimo mojego braku talentu do roznego rodzaju wypiekow wyszly cudowne!
    Wlasnie popelniam je po raz drugi ?

  19. Anonimowy
    12 lipca, 2016, 10:41 pm

    Czy takie gotowe bułeczki można zamrozić?

    1. opalanka
      13 lipca, 2016, 4:56 am

      Tak.

  20. J.
    13 lipca, 2016, 3:49 pm

    Zrobiłam dzisiaj i wyszły cudowne! Przepyszne :). Mięciutkie, wyrośnięte, z fajną masą serową… Dzięki za przepis 🙂

    1. opalanka
      14 lipca, 2016, 7:18 am

      Też je bardzo lubię, pozdrawiam:)

    2. J.
      14 lipca, 2016, 8:28 pm

      I jeszcze się w tym samym czasie młodszą kuzynką zajmowałam, to miała frajdę. Zdecydowałyśmy, że coś jeszcze z twoich przepisów spróbujemy, ale jeszcze nie wybrała co ;).

  21. Anonimowy
    21 listopada, 2016, 9:56 am

    Pyszne,wszystkie zniknely w jeden dzie 🙂

  22. Unknown
    8 grudnia, 2016, 5:03 pm

    Właśnie robię zobaczymy co wyjdzie; )

  23. Basia Gosia
    20 stycznia, 2017, 12:51 pm

    Witam czy to ma standardowo grzac od dolu poziom 2 tez od dolu i termoobieg ?

  24. R.
    7 lutego, 2017, 8:39 pm

    Jutro rano robię!

  25. Anonimowy
    7 lutego, 2017, 9:51 pm

    Jestem antytalencie jeśli chodzi o pieczenie ciast, ale spróbowałam i wyszły mi i są mega pyszne, dziękuję 🙂

  26. opalanka
    8 lutego, 2017, 6:55 pm

    O antytalenciu mowy być nie może, to dość trudne ciasto, zatem przy innych będzie o wiele łatwiej!

  27. J.
    26 marca, 2017, 11:04 am

    Ha :), zrobiłam znowu, tylko nie miałam sera i już czasu zawijać… To zrobiłam jako dużą roladkę z dżemem i pięknie wyrosła – wszyscy się zajadali :).

  28. Unknown
    5 maja, 2017, 5:58 pm

    Nie wyszlo mi… podczas robienia czułam ze cos jest nie tak, ale robiłam dalej. Nie mam pojęcia gdzie popełniłam błąd. Nawet w piekarniku nie uroslo. Czytalam przepis po kilka razy, analizowalam to zrobilam… no i nie wiem co zrobilam nie tak:(

    1. opalanka
      5 maja, 2017, 8:06 pm

      Jeśli ciasto nie rośnie to drożdże są nieaktywne. Jeśli nie ruszą w misce, to w piekarniku też. Zdarza się, nic nie poradzisz. Trzymam kciuki, upiecz jeszcze raz i daj znać.

  29. Ola Jęśko
    7 maja, 2017, 7:05 pm

    Wyszły pyszne, rodzina była zachwycona:) I wcale nie zajęło tak dużo czasu ich przygotowanie, chociaż lepiej zostawić sobie pieczenie na weekend, wtedy ze spokojem można czekać na wyrastanie ciasta. Dziękuję za kolejny, pyszny przepis!

    1. opalanka
      7 maja, 2017, 8:47 pm

      Bardzo się cieszę:)

  30. Anonimowy
    20 maja, 2017, 6:33 pm

    Ciasto nie uroslo w misce , a w piekarniku bardzo malo,ciasto jest wedlg mnie za slodkie,i byly " chrupiace" zamiast mieciutkie.

    1. opalanka
      21 maja, 2017, 4:19 pm

      Jeśli nie urosło w misce, to znaczy , że drożdże nie były aktywne. Wtedy nie ma dalej sensu robić.

  31. Unknown
    21 lipca, 2017, 10:04 am

    Właśnie ciasto zostawiłam do wyrośnięcia. Pomagały mi dwie córeczki lat 4 i 8 miesięcy. Z takimi pomocnicami nie może się nie udać 🙂

    1. opalanka
      21 lipca, 2017, 6:49 pm

      Nie może:)

  32. Kasztamek
    22 sierpnia, 2018, 4:04 pm

    Właśnie wyrobiłam ciasto i czekam aż wyrośnie, u Pani wyglądają super oby i mnie takie wyszły, pozdrawiam.

    1. Beata Królikiewicz
      24 sierpnia, 2018, 2:25 pm

      No i jak?

  33. Klara
    7 kwietnia, 2020, 3:44 pm

    Za,slodkie ciasto, sugeruje duzo mniej cukru do ciasta, az niedobrze mi sie zrobilo, pierwsza partia z tego przepisu do kosza. Nastepnym razem dam mniej cukru.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)