Paryskie bułki z jabłkami i budyniem
Paryskie bułki z jabłkami i budyniem – moja przyjaciółka Kasia zjadła wczoraj sześć sztuk, jedna po drugiej. Chyba lubi drożdżowe ciasto 🙂
Dobre, mięciutkie bułeczki do zabrania do szkoły i pracy (w wersji bez lukru) i do popołudniowych odpoczynków przy kawie i herbacie.
Drożdżowe ciasto to lubi temperaturę ok. 24- 28 stopni i z tego powodu miskę z ciastem ustawiam na górnych szafkach kuchennych albo w piekarniku ustawionym na 30 stopni. Trzeba pamiętać o przykryciu naczynia gęstą ściereczką lub folią by ciasto nie wyschło, nie utworzyła się na jego powierzchni skorupka utrudniająca późniejsze zagniatanie.
Formowanie bułek w kształcie mumii jest proste i przyjemne pod warunkiem, że solidnie podsypuje się mąką blat czy stolnicę.
składniki (na ok. 12 sztuk):
– 400 g mąki pszennej
– 150 ml mleka
– 7 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
– pół szklanki cukru (110g)
– 50 g rozpuszczonego, niegorącego masła
– 1 jajko
– szczypta soli
nadzienie:
– 4 duże jabłka
– łyżka masła
– 2 łyżki wody
– 3 łyżki cukru
– jajko
– półtorej łyżki mąki ziemniaczanej
-100 ml słodkiej śmietanki 30-36%
– ew. pół łyżeczki cynamonu
do posmarowania bułek – żółtko rozmieszane z dwiema łyżkami mleka
ew. do polania – lukier z trzech łyżek cukru pudru wymieszanych z łyżeczką soku z cytryny
Jeśli używamy świeżych drożdży, należy wkruszyć je do lekko ciepłego mleka, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do lekkiego podrośnięcia. Drożdże suche wystarczy wsypać bezpośrednio do mąki.
Mąkę wsypać do miski , dodać mleko lub zaczyn ze świeżych drożdży, jajko, cukier, sól i wyrobić ręką lub mikserem gładkie ciasto. Dodać stopione masło i wyrabiać jeszcze kilka minut do jego wchłonięcia.
Odstawić pod przykryciem ze ściereczki w ciepłe miejsce aż do czasu kiedy ciasto podwoi objętość.
Jabłka obrać, pozbawić środków i pokroić w grubą kostkę.
Śmietankę porządnie wymieszać z mąką i jajkiem.
W rondlu podgrzać masło, dodać jabłka. Wlać wodę, dodać cukier. Podgrzewać 3-4 minuty aż będą gorące. Dolać zawiesinę z mąki i śmietanki i całość mieszać podgrzewając jeszcze aż masa zgęstnieje.
Wyjąć ciasto na podsypany mąką blat, rozwałkować na grubość ok. 0,4 cm i pokroić na 4 paski a każdy pasek na trzy części.
Na każdym prostokącie, mniej więcej 2-3 cm od węższej strony ułożyć łyżkę masy z jabłek. Dłuższą część ciasta pokroić na 4 lub 6 pasków. Nadzienie przykryć niepokrojoną częścią ciasta a następnie ułożyć na niej paski starając się je o ile to możliwe, zawinąć pod bułeczkę.
Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut do podrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Przy pomocy pędzelka posmarować bułeczki żółtkiem z mlekiem.
Włożyć bułeczki na środkową półkę piekarnika
i piec ok. 13- 15 minut do lekkiego zrumienienia.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
niebo, magia i wszystko co najlepsze !
wspaniale muszą smakować:)
Wyglądają smakowicie. W piątek czeka mnie babski wieczór. Chyba upiekę 😀
Upiecz dużo:)
Też bym zjadła, no może nie 6 ale na pewno więcej niż jedną!
Ale śliczne))
idealne drożdżówki!!!
Pięknie Ci się upiekły :), bardzo apetyczne .
Witam, ja też dziś zrobiłam te bułeczki, nie mogłam się oprzeć chociaż jestem na diecie i muszę unikać cukru:( ale to dla męża, a ja przy okazji załapałam się na jedną.Wow są pyszne.Ciasto super, fajnie się z nim pracowało, farsz też ciekawy, smaczny, może ciut za dużo mąki dałam, ale wiadomo łyżka łyżce nie równa.Generalnie pyszne!!!!
Ale zapytam się Ciebie o to:
– ile Ci sztuk wyszło tych bułeczek???
– na jakim poziomie je pieczesz?mi trochę spód się przypiekł, bo piekłam na najniższym poziomie, nie wiem czy dobrze???
– czy do tych bułeczek może być inne nadzienie?próbowałaś może?
-ciasto jest fajne, pewnie może je wykorzystać jako baza do innych wypieków prawda???
Ale powtórzę raz jeszcze są przepyszne!!!!Dziękuje za przepis.
Pozdrawiam Lidka
Bardzo się cieszę, bułeczek wychodzi 12 jeśli cienko wałkuje się ciasto. Piekę na drugiej od dołu półce, a nadzienie najbardziej lubię z serem.
http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/11/najlepsze-puszyste-bueczki-z-serem.html – tu jest nadzienie serowe, to najbardziej lubię. Można dać dowolne, byle dość gęste. Na słono można zrobić bułeczki z kapustą i grzybami do barszczu na przykład. Albo z pieczarkami.
Kochana świetne propozycje mi podałaś:) dziękuje bardzo.Mi wyszło 10 sztuk, ale niektóre były spore, robiłam pierwszy raz, więc nie miałam takiego rozeznania.Fajnie składa się te bułeczki i ładnie wyglądają, ale dla mnie przede wszystkim to ciasto jest super.
Można je zrobić też o połowę mniejsze , trzeba nieco krócej je piec, by ciasto nei było twarde.
Zrobiłam dzisiaj – są obłędne! Bardzo dziękuję za przepis <3
Nie mogę znaleźć przepisu na te z serem
https://niebonatalerzu.pl/2014/11/najlepsze-puszyste-bueczki-z-sere.html – te?