Łatwa szarlotka na puszystym cieście. Ucierane ciasto z jabłkami

Łatwa szarlotka na puszystym cieście, innymi słowy – ucierane ciasto z jabłkami. Nieco inna niż tradycyjna, najbardziej popularna krucha lub półkrucha.
Każdy ma swoje ulubione, szarlotkowe przyzwyczajenie, wspomnienie ideału, własną, osobistą, rodzinną tradycję i szarlotkowy wzorzec.
Tomek na przykład, za jedynie prawdziwą uznaje szarlotkę z kratką na wierzchu. Taką robiła jego babcia i koniec. Jabłecznik bez kratki się nie liczy:)
Ciasto z tego przepisu jest miękkie, dość wilgotne i puszyste. Łatwo nabiera się łyżeczką czy widelczykiem.
Kto raz spróbuje, często wraca do przepisu, moi goście lubią ją bardzo.
Dodatek cynamonu w smażonych jabłkach jest opcjonalny, nie każdy lubi ten aromat, jednak nie ma on wpływu na konsystencję.  Daj lub pomiń.

Do wyboru do koloru – podrzucam też przepisy na inne szarlotki i jabłeczniki :
– szarlotka z połówek jabłek, krucha szarlotka tatrzańska, szarlotka amerykańska, krucha szarlotka śmietankowa, krucha szarlotka z budyniem, szarlotka z pianką, szarlotka półkrucha, ciasto z jabłkami bez pieczenia, szarlotka sypana,  proste ciasto z jabłkamifale dunaju z jabłkami, muffiny z jabłkami, drożdżowe z jabłkami

Tymczasem – przepis na łatwą, bardzo dobrą, puszystą szarlotkę na miękkim cieście:)

 

łatwa szarlotka na puszystym cieście

 

łatwa szarlotka

składniki (na blaszkę ok. 21×28 cm lub tortownicę 24- 26 cm): 

jabłka: 
– 2 kg twardych jabłek (np. antonówka czy szara reneta)
– 2 łyżki masła
– 4 łyżki cukru (biały, brązowy lub ksylitol/erytrol)
– ew. łyżeczka cynamonu
– 2 łyżki soku z cytryny

ciasto: 
– 200 g miękkiego masła (bez oleju i dodatków)
– szklanka z małą górką (200 g) cukru
– szklanka mąki pszennej (150 g) lub mieszanka mąk bezglutenowych “do ciasta”
– szklanka skrobi ziemniaczanej (190g)
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 6 jajek

– cukier puder do posypania ciasta

Łatwa szarlotka na puszystym cieście – przepis

Jabłka obrać, pokroić na duże kawałki.
W dużym rondlu lub na dużej patelni rozgrzać dwie łyżki masła.
Wrzucić jabłka, cukier, wymieszać.
Podsmażać na średnim ogniu kilka minut (5-8). Jabłka powinny tylko nieco zmięknąć ale pozostać w kawałkach.
Na końcu dodać cynamon i sok z cytryny, wymieszać. Odstawić z ognia.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 st. z funkcją góra-dół.
Żółtka oddzielić od białek.
Miękkie masło pokroić na kawałki, dodać cukier, ucierać razem przy pomocy miksera lub malaksera na jasną, puszystą masę (5-7 minut).
Nie przestając ucierać, dodawać kolejno po jednym żółtku.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Przy pomocy sita wsiać je w kilku porcjach do masy maślano-jajecznej. Po każdej porcji wymieszać wszystko przy pomocy miksera.
Ciasto będzie gęste.
Z białek  i szczypty soli ubić sztywną pianę. Miska do ubijania i łopatki miksera muszą być czyste, bez drobinek wody i tłuszczu, inaczej białka nie ubiją się dobrze.
Przy pomocy łyżki lub szpatułki/łopatki (nie mikserem) wmieszać ją w ciasto z żółtkami.
Na dno formy wyłożyć połowę ciasta, lekko wyrównać.
Wyłożyć na ciasto podprażone jabłka.
Łyżką, punktowo układać na jabłkach pozostałą część ciasta i delikatnie wyrównać powierzchnię.
Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika i piec ok. 40- 45 minut. Patyczek wyjęty z ciasta powinien pozostać suchy, nieoklejony.
Jeśli ma ślady mokrego ciasta – piec 5-10 minut dłużej.
Pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.
Przy pomocy sitka posypać wierzch cukrem pudrem.

puszysta szarlotka

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    27 sierpnia, 2017, 10:19 am

    sezon na słodkości z jabłkami się zaczyna, więc przepis się przyda:)

  2. J.
    27 sierpnia, 2017, 12:16 pm

    Już kiedyś próbowałam jedną z Twoich szarlotek i była palce lizać :).

    1. opalanka
      27 sierpnia, 2017, 8:31 pm

      Bardzo się cieszę:)

  3. Dorota
    27 sierpnia, 2017, 3:43 pm

    Dziś i u mnie miała być szarlotka, jednakże uporczywy ból głowy pokrzyżował moje plany. Ciasta na jabłecznik z mąką ziemniaczaną jeszcze nie piekłam. Twoja szarlotka wygląda mega apetycznie. Przepis na pewno wypróbuję:)

    1. opalanka
      27 sierpnia, 2017, 8:30 pm

      Zdrowia życzę, wtedy wszystko dobrze się upiecze:)

  4. Małgorzata Ś
    27 sierpnia, 2017, 7:12 pm

    Puszystość ciasta w połączeniu z soczystością jabłek- mega smak! 🙂 Ciasto wyszło Ci super!

  5. zyiad
    30 sierpnia, 2017, 12:51 pm

    Przepyszna szarlotka, sprawdziłam przepis i polecam! 🙂

  6. Beata
    14 lipca, 2018, 6:05 pm

    Białka ubijamy zawsze na końcu. Inaczej opadną.

  7. Kasia
    10 września, 2018, 2:33 pm

    Ciasto przepyszne. Robi się je bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza. Jedynie co to zmniejszyłam ilość cukru.

  8. Kasia
    13 września, 2018, 6:06 pm

    Wlasnie wstawilam do piekarnika I czekam z niecierpliwoscia. Czy aby wyjdzie?!?

  9. Kasia
    13 września, 2018, 10:42 pm

    Nie wyszlo tak pieknie jak Tobie, ale na pewno ta szarlotka pozostaje w moich przepisach na zawsze. Wlasnie czegos takiego szukalam. Delikatnego I puszystego ciasta z duza iloscia jablek. Za tydzien mam najazd waznych gosci, przetestowalam trzy rozne szarlotki I ta wygrala:). Zalaczam zdjecie. Mialam za duza blache I jednak zbyt male doswiadczenie, ale poza tym uwazam, ze to jest moj kulinarny sukces! Dziekuje za przepis!
    Nie moge wstawic zdjecia, plik za duzy a ja tylko dzialam w tym momencie na smartphone. Hm, moze nastepnym razem:)

  10. Kasia
    14 września, 2018, 11:06 am

    I dodaje zdjecie:)

  11. Kasia
    14 września, 2018, 11:44 am

    A wlasciwie probuje to zdjecie dodac ale to bardzo ciezka praca. Ufff. Straszne klody pod nogi a wlasciwie to pod to zdjecie jest rzucane. Nie wiem po co te komplikacje.

    1. Beata Królikiewicz
      14 września, 2018, 1:18 pm

      yyyy…rozumiem, że to zmniejszenie jest trochę trudne, baliśmy się, że strona nie ogarnie i się zatka. Ale jakbyś wrzuciła w komentarzach na FB, byłoby super:)

      1. Kasia
        14 września, 2018, 4:00 pm

        Tak, oczywiscie, rozumiem. Jednakze zdjecie tez nie ukazuje sie w poscie. Juz po zmniejszeniu. I nawet po wiadomosci, ze sie zaladowalo. Wiec moze to jest jakis problem do rozwiazania. Dziekuje za odpowiedz. Na razie wiec sama bede oczy cieszyc zjawiskowa szarlotka, na Facebook chyba tego postu nie ma, albo to cos dawniejszego. Pozdrawiam

        1. Beata Królikiewicz
          15 września, 2018, 10:05 pm

          Tak, to starszy post, gdzieś na FB jest:) Dam znać informatykom, dziękuję.

  12. Jolanta
    23 września, 2018, 12:00 pm

    I stało się, piekę…. zobaczę jak mi wyjdzie 🙂 dziękuje za przepis i pozdrawiam,

    1. Beata Królikiewicz
      23 września, 2018, 5:20 pm

      Daj znak:)

  13. Asia
    10 października, 2019, 12:59 pm

    Pyszne?

  14. Ewelina
    8 listopada, 2019, 7:28 pm

    Pyszny placek,zagościł u mnie już jako tradycja na niedziele.Polecam wszystkim ten przepis szybko i łatwo.Poprostu palce lizać kto spróbuje od razu chce przepis.

  15. Sylwia
    16 listopada, 2019, 6:47 pm

    Wyszła pycha palce lizać sami oceńcie?

  16. Lili
    21 grudnia, 2019, 9:24 pm

    Czy mogę to ciasto upiec z kruszonką?:)

    1. Beata Królikiewicz
      27 grudnia, 2019, 8:14 am

      Tak, w niedużej ilości.

  17. Aneta
    28 grudnia, 2019, 10:34 pm

    Porażka. Ciasto wyszło surowe. Szkoda, bo zmarnowane kostka masła i 6 domowych jajek:(

  18. Kasia
    31 grudnia, 2019, 8:29 pm

    Zachwiane proporcje, za dużo jabłek, ciasto wychodzi za rzadkie. Porażka, stracony czas i surowce

    1. Beata Królikiewicz
      2 stycznia, 2020, 9:33 am

      Ciasto przed upieczeniem jest rzadkie. Po upieczeniu jednakowoż – staje się ciastem jak na zdjęciu.

  19. ANIA
    12 lutego, 2020, 7:45 pm

    Dzisiaj razem z córka robiłyśmy ciasto i wyszło idealne…poprostu pyszne:)

  20. Monika
    22 lutego, 2020, 9:16 pm

    Jabłka puściły sok więc odlałam przez sitko żeby nie było zakalca. Ciasto wyjdzie gęste ale po dodaniu piany z białek będzie już ok. Wyszło puszyste, tak jak w przepisie. Rewelacja, na pewno zrobię jeszcze nie raz. Polecam przepis!

  21. Renata
    1 czerwca, 2020, 11:39 am

    Szarlotka jest obłędna!!! Piekę kolejny raz z małą modyfikacją;) Nie znoszę krojonych jabłek i daje tarte. Jest przepyszna! Polecam;)

  22. santa ewa
    10 czerwca, 2020, 6:01 pm

    Wlasnie robie ciasto …..dziwi mnie ,ze nikt do tej pory nie zapytal na jaka temp nastawic piekarnik? I jeszcze jedno…wg mnie bialka nalezy ubic na samym koncu. Serdecznie pozdrawiam

  23. santa ewa
    10 czerwca, 2020, 6:42 pm

    Przepraszam bardzo.W przepisie jest podana temperatura na jaka nastawic piekarnik ( starosc nie radosc).serdecznie pozdrawiam

  24. Beata
    29 października, 2020, 2:40 pm

    Dzisiaj robię drugi raz twoją szarlotę, pychota ??????????????

    1. Beata Królikiewicz
      29 października, 2020, 2:44 pm

      Super!

  25. Alutka:)
    22 listopada, 2020, 2:00 pm

    No ja Pierwszy raz robie ucze sie piec 🙂 od kad zmienilam piekarnik:) narazie jest ok 🙂 a troszku Syn namieszal mi ale moze wyjdzie:) Pozdrawiam:)

    1. Beata Królikiewicz
      22 listopada, 2020, 8:40 pm

      Daj znak:)

  26. Aneta
    23 grudnia, 2020, 4:38 pm

    Szarlotka pyszna ale tylko na zdjeciu

    1. Beata Królikiewicz
      23 grudnia, 2020, 6:50 pm

      Zrobiłaś i coś poszło nie tak? Daj znak na FB, rozkminimy.

  27. Kamila
    16 kwietnia, 2021, 10:05 pm

    Czy jabłka trzeba wystudzić, czy nakłada się je gorące/ciepłe?

    1. Beata Królikiewicz
      17 kwietnia, 2021, 3:21 pm

      Ciepłe – lepiej, nie gorące.

  28. ania
    18 maja, 2021, 3:48 pm

    Upieklam,bardzo bardzo dobre,,chyba juz nigdy nie upieke na kruchym.Robi sie ja blyskawicznie,praktycznie cala robota to obranie i pokroje nie jablek..i przygotowanie /odmierzenie obu mąk..Ciasto puszyste,meiciutki, pachnace- nie zrobil sie zakalec choc jablka byly wilgotne.

    1. Beata Królikiewicz
      19 maja, 2021, 6:34 am

      Bardzo się cieszę! Na blogu jest jeszcze parę takich rarytasów, niekruchych szarlotek, sprawdź sobie kiedyś np. tą – https://niebonatalerzu.pl/2015/03/ciasto-z-jabkami-jabecznik-bardzo-dobra.html. Pozdrawiam

  29. ania
    18 maja, 2021, 3:53 pm

    kruszonka bym nie posypywala-nie pasuje,ciasto jest za lekkie,za delikatne do kruszonki.

  30. Ewelina
    22 czerwca, 2021, 1:43 pm

    Dzień dobry, czy można podpiec sam dół ciasta? Mam stary piekarnik i trochę się boję.

    1. Beata Królikiewicz
      22 czerwca, 2021, 2:21 pm

      Można.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie