Łatwa szarlotka na puszystym cieście. Ucierane ciasto z jabłkami
Łatwa szarlotka na puszystym cieście, innymi słowy – ucierane ciasto z jabłkami. Nieco inna niż tradycyjna, najbardziej popularna krucha lub półkrucha.
Każdy ma swoje ulubione, szarlotkowe przyzwyczajenie, wspomnienie ideału, własną, osobistą, rodzinną tradycję i szarlotkowy wzorzec.
Tomek na przykład, za jedynie prawdziwą uznaje szarlotkę z kratką na wierzchu. Taką robiła jego babcia i koniec. Jabłecznik bez kratki się nie liczy:)
Ciasto z tego przepisu jest miękkie, dość wilgotne i puszyste. Łatwo nabiera się łyżeczką czy widelczykiem.
Kto raz spróbuje, często wraca do przepisu, moi goście lubią ją bardzo.
Dodatek cynamonu w smażonych jabłkach jest opcjonalny, nie każdy lubi ten aromat, jednak nie ma on wpływu na konsystencję. Daj lub pomiń.
Do wyboru do koloru – podrzucam też przepisy na inne szarlotki i jabłeczniki :
– szarlotka z połówek jabłek, krucha szarlotka tatrzańska, szarlotka amerykańska, krucha szarlotka śmietankowa, krucha szarlotka z budyniem, szarlotka z pianką, szarlotka półkrucha, ciasto z jabłkami bez pieczenia, szarlotka sypana, proste ciasto z jabłkami, fale dunaju z jabłkami, muffiny z jabłkami, drożdżowe z jabłkami
Tymczasem – przepis na łatwą, bardzo dobrą, puszystą szarlotkę na miękkim cieście:)
składniki (na blaszkę ok. 21×28 cm lub tortownicę 24- 26 cm):
jabłka:
– 2 kg twardych jabłek (np. antonówka czy szara reneta)
– 2 łyżki masła
– 4 łyżki cukru (biały, brązowy lub ksylitol/erytrol)
– ew. łyżeczka cynamonu
– 2 łyżki soku z cytryny
ciasto:
– 200 g miękkiego masła (bez oleju i dodatków)
– szklanka z małą górką (200 g) cukru
– szklanka mąki pszennej (150 g) lub mieszanka mąk bezglutenowych “do ciasta”
– szklanka skrobi ziemniaczanej (190g)
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 6 jajek
– cukier puder do posypania ciasta
Łatwa szarlotka na puszystym cieście – przepis
Jabłka obrać, pokroić na duże kawałki.
W dużym rondlu lub na dużej patelni rozgrzać dwie łyżki masła.
Wrzucić jabłka, cukier, wymieszać.
Podsmażać na średnim ogniu kilka minut (5-8). Jabłka powinny tylko nieco zmięknąć ale pozostać w kawałkach.
Na końcu dodać cynamon i sok z cytryny, wymieszać. Odstawić z ognia.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 st. z funkcją góra-dół.
Żółtka oddzielić od białek.
Miękkie masło pokroić na kawałki, dodać cukier, ucierać razem przy pomocy miksera lub malaksera na jasną, puszystą masę (5-7 minut).
Nie przestając ucierać, dodawać kolejno po jednym żółtku.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Przy pomocy sita wsiać je w kilku porcjach do masy maślano-jajecznej. Po każdej porcji wymieszać wszystko przy pomocy miksera.
Ciasto będzie gęste.
Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę. Miska do ubijania i łopatki miksera muszą być czyste, bez drobinek wody i tłuszczu, inaczej białka nie ubiją się dobrze.
Przy pomocy łyżki lub szpatułki/łopatki (nie mikserem) wmieszać ją w ciasto z żółtkami.
Na dno formy wyłożyć połowę ciasta, lekko wyrównać.
Wyłożyć na ciasto podprażone jabłka.
Łyżką, punktowo układać na jabłkach pozostałą część ciasta i delikatnie wyrównać powierzchnię.
Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika i piec ok. 40- 45 minut. Patyczek wyjęty z ciasta powinien pozostać suchy, nieoklejony.
Jeśli ma ślady mokrego ciasta – piec 5-10 minut dłużej.
Pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.
Przy pomocy sitka posypać wierzch cukrem pudrem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
sezon na słodkości z jabłkami się zaczyna, więc przepis się przyda:)
Już kiedyś próbowałam jedną z Twoich szarlotek i była palce lizać :).
Bardzo się cieszę:)
Dziś i u mnie miała być szarlotka, jednakże uporczywy ból głowy pokrzyżował moje plany. Ciasta na jabłecznik z mąką ziemniaczaną jeszcze nie piekłam. Twoja szarlotka wygląda mega apetycznie. Przepis na pewno wypróbuję:)
Zdrowia życzę, wtedy wszystko dobrze się upiecze:)
Puszystość ciasta w połączeniu z soczystością jabłek- mega smak! 🙂 Ciasto wyszło Ci super!
Przepyszna szarlotka, sprawdziłam przepis i polecam! 🙂
Białka ubijamy zawsze na końcu. Inaczej opadną.
Ciasto przepyszne. Robi się je bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza. Jedynie co to zmniejszyłam ilość cukru.
Wlasnie wstawilam do piekarnika I czekam z niecierpliwoscia. Czy aby wyjdzie?!?
Nie wyszlo tak pieknie jak Tobie, ale na pewno ta szarlotka pozostaje w moich przepisach na zawsze. Wlasnie czegos takiego szukalam. Delikatnego I puszystego ciasta z duza iloscia jablek. Za tydzien mam najazd waznych gosci, przetestowalam trzy rozne szarlotki I ta wygrala:). Zalaczam zdjecie. Mialam za duza blache I jednak zbyt male doswiadczenie, ale poza tym uwazam, ze to jest moj kulinarny sukces! Dziekuje za przepis!
Nie moge wstawic zdjecia, plik za duzy a ja tylko dzialam w tym momencie na smartphone. Hm, moze nastepnym razem:)
I dodaje zdjecie:)
A wlasciwie probuje to zdjecie dodac ale to bardzo ciezka praca. Ufff. Straszne klody pod nogi a wlasciwie to pod to zdjecie jest rzucane. Nie wiem po co te komplikacje.
yyyy…rozumiem, że to zmniejszenie jest trochę trudne, baliśmy się, że strona nie ogarnie i się zatka. Ale jakbyś wrzuciła w komentarzach na FB, byłoby super:)
Tak, oczywiscie, rozumiem. Jednakze zdjecie tez nie ukazuje sie w poscie. Juz po zmniejszeniu. I nawet po wiadomosci, ze sie zaladowalo. Wiec moze to jest jakis problem do rozwiazania. Dziekuje za odpowiedz. Na razie wiec sama bede oczy cieszyc zjawiskowa szarlotka, na Facebook chyba tego postu nie ma, albo to cos dawniejszego. Pozdrawiam
Tak, to starszy post, gdzieś na FB jest:) Dam znać informatykom, dziękuję.
I stało się, piekę…. zobaczę jak mi wyjdzie 🙂 dziękuje za przepis i pozdrawiam,
Daj znak:)
Pyszne?
Pyszny placek,zagościł u mnie już jako tradycja na niedziele.Polecam wszystkim ten przepis szybko i łatwo.Poprostu palce lizać kto spróbuje od razu chce przepis.
Wyszła pycha palce lizać sami oceńcie?
Czy mogę to ciasto upiec z kruszonką?:)
Tak, w niedużej ilości.
Porażka. Ciasto wyszło surowe. Szkoda, bo zmarnowane kostka masła i 6 domowych jajek:(
Zachwiane proporcje, za dużo jabłek, ciasto wychodzi za rzadkie. Porażka, stracony czas i surowce
Ciasto przed upieczeniem jest rzadkie. Po upieczeniu jednakowoż – staje się ciastem jak na zdjęciu.
Dzisiaj razem z córka robiłyśmy ciasto i wyszło idealne…poprostu pyszne:)
Jabłka puściły sok więc odlałam przez sitko żeby nie było zakalca. Ciasto wyjdzie gęste ale po dodaniu piany z białek będzie już ok. Wyszło puszyste, tak jak w przepisie. Rewelacja, na pewno zrobię jeszcze nie raz. Polecam przepis!
Szarlotka jest obłędna!!! Piekę kolejny raz z małą modyfikacją;) Nie znoszę krojonych jabłek i daje tarte. Jest przepyszna! Polecam;)
Wlasnie robie ciasto …..dziwi mnie ,ze nikt do tej pory nie zapytal na jaka temp nastawic piekarnik? I jeszcze jedno…wg mnie bialka nalezy ubic na samym koncu. Serdecznie pozdrawiam
Przepraszam bardzo.W przepisie jest podana temperatura na jaka nastawic piekarnik ( starosc nie radosc).serdecznie pozdrawiam
Dzisiaj robię drugi raz twoją szarlotę, pychota ??????????????
Super!
No ja Pierwszy raz robie ucze sie piec 🙂 od kad zmienilam piekarnik:) narazie jest ok 🙂 a troszku Syn namieszal mi ale moze wyjdzie:) Pozdrawiam:)
Daj znak:)
Szarlotka pyszna ale tylko na zdjeciu
Zrobiłaś i coś poszło nie tak? Daj znak na FB, rozkminimy.
Czy jabłka trzeba wystudzić, czy nakłada się je gorące/ciepłe?
Ciepłe – lepiej, nie gorące.
Upieklam,bardzo bardzo dobre,,chyba juz nigdy nie upieke na kruchym.Robi sie ja blyskawicznie,praktycznie cala robota to obranie i pokroje nie jablek..i przygotowanie /odmierzenie obu mąk..Ciasto puszyste,meiciutki, pachnace- nie zrobil sie zakalec choc jablka byly wilgotne.
Bardzo się cieszę! Na blogu jest jeszcze parę takich rarytasów, niekruchych szarlotek, sprawdź sobie kiedyś np. tą – https://niebonatalerzu.pl/2015/03/ciasto-z-jabkami-jabecznik-bardzo-dobra.html. Pozdrawiam
kruszonka bym nie posypywala-nie pasuje,ciasto jest za lekkie,za delikatne do kruszonki.
Dzień dobry, czy można podpiec sam dół ciasta? Mam stary piekarnik i trochę się boję.
Można.