Błyskawiczna szarlotka. Szarlotka sypana

Błyskawiczna szarlotka, najłatwiejszy przepis bez ucierania, zagniatania i ubijania, stary jak świat i sprawdzony milion razy. Bez jajek. Miesza się mąkę z kaszą manną i cukrem, i wysypuje pod i na jabłka. Kasza manna skleja składniki podczas pieczenia i jest pysznie. Jeśli ktoś ma jabłka ze słoika (najlepszy mój przepis tutaj) to już tylko wystarczy włączyć piekarnik i jest:). Kto lubi – dodaje cynamon albo rodzynki czy siekane orzechy. Kto nie – pomija. Błyskawiczna szarlotka,  na ciepło czy zimno, z lodami, bitą śmietaną lub solo. Niektórzy mówią, że najlepsza jaką jedli 🙂

błyskawiczna szarlotka

 

błyskawiczna szarlotka

błyskawiczna szarlotka- składniki ( na blaszkę ok. 23 x 32 cm lub torownicę 26 cm):

– dwie szklanki kaszy manny
– dwie szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
– dwie łyżeczki proszku do pieczenia
– szklanka cukru
– 2 kg jabłek (najlepiej twarde, niezbyt słodkie, mogą być też np. takie ze słoika)
– ew. dwie, trzy łyżeczki cynamonu i dwie garście rodzynek
– 170 g prawdziwego, schłodzonego masła bez oleju

błyskawiczna szarlotka – przepis

Dwie lub trzy łyżeczki masła do wysmarowania grubo dna i boków formy
Formę wysmarować masłem. Piekarnik ustawić na 170 st. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce czy w malakserze lub pokroić w kostkę ok. 1,5×1,5 cm.
Kaszę mannę, mąkę, proszek i cukier wymieszać dobrze w misce, podzielić na trzy równe części. 1/3 wysypać na dno blaszki, wyrównać. Wyłożyć połowę jabłek, oprószyć je lekko cukrem (ok. 2 łyżki), ew. cynamonem i rodzynkami. Posypać możliwie równo drugą częścią mieszaniny. Wyłożyć drugą warstwę jabłek, (ew.posypać cynamonem i rodzynkami) i wierzch oprószyć pozostałą mieszanką mąki, cukru i kaszy. Wyrównać powierzchnię łyżką. Na to wszystko wyłożyć kawałeczki masła. Ja strugam je nożykiem do warzyw, ale można je pokroić lub zetrzeć na grubej tarce. Ciasto wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 60 -70 minut.

błyskawiczna szarlotka

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Alexandra
    16 sierpnia, 2015, 10:02 am

    To moja ulubiona szarlotka! Przepis na nią też publikowałam u siebie. Jest nieziemska! 🙂

  2. Angie
    16 sierpnia, 2015, 3:15 pm

    Szybka, ale pewnie bardzo pyszna;)

  3. Anonimowy
    16 sierpnia, 2015, 3:48 pm

    Piekę ją już drugi raz w tym tygdniu. Sezon na jabłka pełną gębą! <3

  4. Anonimowy
    17 sierpnia, 2015, 6:57 am

    Czekam z niecierpliwością na teściów, żeby im takie ciasto zaprezentować jak do nas wpadną w odwiedziny 🙂 Dziękuję za przepis!/ Kaja

  5. wedelka
    18 sierpnia, 2015, 11:02 pm

    Strasznie dawno jej nie robiłam. Smaczna i szybka w wykonaniu 🙂

  6. Gonia
    21 sierpnia, 2015, 5:16 pm

    Witam ,czy masło trzeba dawać na każda warstwę sypana czy całe 150 g na sama gore ciasta?

    1. opalanka
      21 sierpnia, 2015, 6:45 pm

      Tylko na górę.

  7. Autografy Sportowców Zimowych
    22 sierpnia, 2015, 12:12 pm

    Wygląda bardzo ładnie, zapewne również tak smakuje.

  8. Aguś kulinarnie
    22 sierpnia, 2015, 8:42 pm

    Jak ja dawno nie jadłam szarlotki:)

  9. Urszula – Proste potrawy
    23 sierpnia, 2015, 8:06 am

    Przepis zapisany !

  10. Urszula – Proste potrawy
    23 sierpnia, 2015, 8:10 am

    Przepis zapisany !

  11. Anonimowy
    30 sierpnia, 2015, 9:16 am

    Czy zamiast jabłka mogą być śliwki?

    1. opalanka
      30 sierpnia, 2015, 12:21 pm

      Nie robiłam, choć kto wie:) Trochę mogą mieć za dużo soku. Ale trzeba sprawdzić:)

  12. Anonimowy
    29 września, 2015, 4:34 pm

    Pyszna, robiłam , i napewno zrobię mojej wnusi na urodzinki. Oczywiście oprócz tortu 🙂

  13. Anonimowy
    30 października, 2015, 3:52 pm

    Świetny blog. Szukałam przepisu na biszkopt i tu trafiłam. Dodaję do ulubionych 🙂 Małgorzata

  14. Anonimowy
    25 listopada, 2015, 10:01 pm

    Robiłam już dwa razy i za każdym razem szybko znikała..pozdrawiam Ewa

  15. Unknown
    26 stycznia, 2016, 11:45 am

    Czy manna błyskawiczna się nada?

    1. opalanka
      26 stycznia, 2016, 12:13 pm

      Lepsza ta zwykła, ale z błyskawiczną robiłam i się nada:)

  16. Gloria Szostakow
    21 lutego, 2016, 2:46 pm

    Rada dla tych którym spód się nie dopiekł i był w formie proszku: piekłam w tortownicy i po godzinie obkroiłam ciasto tak by odeszło od brzegów po czy przyłożyłam dugi spód od tortownicy na gorze ciasta i przewróciłam je do góry dnem by sprawdzić czy jest ok. Niestety nie było więc nałożyłam na nie masło i jeszcze na 20 minut wsadziłam do pieca i po tym czasie wyszło znakomite. I miało i spod i górę chrupiące. Przepyszne. A w ramach modyfikacji dodałam do sypkich składników szklankę mleka w proszku. Tak juz mam że zawsze przerabiam przepisy na swój sposob. Pozdrawiam

  17. Anonimowy
    28 lutego, 2016, 9:26 am

    Właśnie miałam taki problem i zamierzałam prosić o radę, a tu…proszę – już wiem :-))
    A czy podlanie przed pieczeniem odrobiną oliwy spodu też da ten sam efekt? Muszę spróbować. I dziękuję za przepis – szarlotka jest pyszna!

    1. opalanka
      28 lutego, 2016, 3:15 pm

      🙂 dałabym masło w wiórkach na spód.

  18. Katarzyna Jasionek
    19 marca, 2016, 8:35 pm

    Kasza manna ma być ugotowana czy sypka-tzn.surowa???

  19. opalanka
    19 marca, 2016, 9:54 pm

    Surowa.

  20. Kasiass s
    25 marca, 2016, 12:40 pm

    No i niestety wyszła marnie :/ mimo iż piekłam 1,5 godziny w środku i tak miejscami całkiem surowa.. w innych przepisach widziałam większą temperaturę, ale piekłam według Twojej. Pewnie masz elektryczny piekarnik albo z termoobiegiem.. szkoda, bo miała być dla gości 🙁

    1. opalanka
      25 marca, 2016, 1:14 pm

      Mam elektryczny piekarnik. Piekłam bez termoobiegu, by ciasto nie wyschło.Piekarnik, rodzaj jabłek, mniej, bardziej soczystych, u każdego inaczej być może. Ustaw następnym razem temperaturę na wyższą.Pozdrowionka

  21. Anonimowy
    25 marca, 2016, 7:47 pm

    Witam, zrobiłam sZarlotke rano.coś mnie yknelo i ukrywam właśnie kawałek…a tam spod cechy, surowy….da się to uratować?

  22. Anonimowy
    25 marca, 2016, 7:52 pm

    Ukroilam kawałek a tak spod suchy, surowy

    1. opalanka
      25 marca, 2016, 9:04 pm

      Można dopiec, włączyć tylko dolną grzałkę albo przykryć wierzch aluminiową folią.

  23. Kasia P
    28 sierpnia, 2016, 11:57 am

    Pierwszy raz zawiodlam sie na Twoim przepisie… pieklam prawie 2 godz i po 1.5h musialam ciasto odwracać bo na spodzie suche i masla dodawac…
    Jesli zrobie jeszcze eaz to nasla na spod tez dam.

    1. opalanka
      28 sierpnia, 2016, 2:58 pm

      Uchm, 2 godziny i pół, to pewnie cały sok odparował i stąd suchość.
      Tu wiele czynników wpływa na efekt ostateczny. Jabłka, ilość masła, czas pieczenia. Metodą prób i błędów trzeba, nie da się inaczej.

    2. opalanka
      28 sierpnia, 2016, 2:59 pm

      A masło na spodzie jest w przepisie.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie