Szarlotka z bitą śmietaną i kokosową kruszonką (bez pieczenia)
Szarlotka z bitą śmietaną i kokosową kruszonką – świeże, pyszne ciacho bez użycia piekarnika. Ciasto z jabłkami, któremu trudno się oprzeć!
Jest tu biszkoptowy, lekko nasączony dla miękkości spód, soczysta warstwa jędrnych jabłek związana galaretką, puszysta pierzynka z bitej śmietany i mega chrupiąca kruszonka kokosowa. Kiedy w to wszystko razem wbijasz łyżeczkę lub widelczyk, jesteś w siódmym niebie.
Nie ma takiej okazji z jakiej nie można by było przygotować szarlotki. Na święta, na każde przyjęcie, na weekend i dla poprawy humoru kogoś bliskiego. Kiedy masz zajęty piekarnik albo kiedy w ogóle nie masz piekarnika lub boisz się, że Twoje ciasto znów złapie zakalec lub opadnie… jest bardzo wiele przepisów by ominąć pieczenie🙂
Nie ma się co rozpisywać, ciacho jest warte uwagi i odrobiny zachodu z krojeniem jabłek, czy przygotowaniem kruszonki.
Jeśli lubisz jabłka i bitą śmietanę – ten przepis jest dla Ciebie:)
Szarlotka z bitą śmietaną i kokosową kruszonką – składniki (na formę ok. 20×28 cm) :
- 1,5 kg twardych jabłek
- łyżeczka cynamonu
- 250 ml gorącej wody
- 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe
- podłużne biszkopty (ok. 12- 15 sztuk)
- 400 g słodkiej śmietanki 36%
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 1/2 szklanki lekko osłodzonej herbaty z cytryną (do nasączenia biszkoptów)
kruszonka:
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g masła
Szarlotka z bitą śmietaną i kokosową kruszonką – przepis:
Jabłka obrać i pokroić w niezbyt drobną kostkę (ok. 1 cm x1.cm)
Wrzucić do rondla lub na patelnię z rantem i zalać wodą.
Dodać cynamon, zagotować mieszając. Trzymać na ogniu 3-4 minuty.
Wyłączyć ogień i dodać galaretkowy proszek. Wymieszać i pozostawić do ostudzenia.
Biszkopty ułożyć w formie, jeden obok drugiego. W razie potrzeby połamać je dopasowując do kształtu formy.
Przy pomocy pędzelka lub łyżki nasączyć ciastka herbatą.
Kiedy masa jabłkowa lekko zacznie tężeć – wylać ją na biszkopty i wyrównać powierzchnię.
Kruszonka.
Wszystkie składniki włożyć do miski i rozgniatać palcami na okruchy.
Kiedy się połączą, wrzucić na rozgrzaną patelnię i podgrzewać kilka minut mieszając aż mieszanka się zezłoci.
Kiedy tylko stanie się sucha i beżowa od razu zdjąć ją z patelni na talerz, łatwo się przypala.
Śmietankę ubić do pierwszej sztywności. Dodać łyżkę cukru i ubijać jeszcze krótką chwilę ( niezbyt długo by nie zrobiło się masło!
Żelatynę zalać dwiema – trzema łyżkami wrzątku, dobrze wymieszać, lekko ostudzić.
Dodać 2-3 łyżki ubitej śmietanki, ponownie wymieszać.
Tak zahartowaną żelatynę wlać cienką strużką pod ubijające śmietankę łopatki miksera.
Ubitą śmietanę rozprowadzić na warstwie jabłek.
Schłodzoną kruszonkę rozsypać na powierzchni śmietany.
Całość wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)