Pyszna szarlotka śmietankowa. Przepis na jabłecznik
Szarlotka śmietankowa, jabłecznik- najczęściej kruche, z lodami, kojarzą się z babcią i jesienią, prawda? Moja, piekła pyszne ciasto z ziarenkami maku, które nazywała gnieciuchem. Szarlotka bywała, acz w rankingu rodzinnych słodkości na drugim miejscu . Przepis na gnieciucha nie przetrwał i na razie nie udało mi się odtworzyć smaku. Może ktoś zna i wie jak się robiło “gnieciuch” z makiem? Wilgotny, jakby drożdżowy? Szarlotki robię za to na kilka sposobów. Najczęściej na cieście z dodatkiem mąki krupczatki dla lepszego efektu kruchości. A tu, jabłka zalane są jajeczno- śmietankową masą. Najlepiej zaczekać aż ciasto zupełnie wystygnie, wtedy dobrze się kroi. Szarlotka śmietankowa smakuje pysznie, rzecz jasna.
Inne moje szarlotki znajdziesz tu. Do wyboru, do koloru:)
krucha szarlotka z lodami
krucha szarlotka z budyniem
najbardziej krucha szarlotka
szybka szarlotka sypana
szarlotka babci
szarlotka krucho-drożdżowa
szarlotka śmietankowa – składniki ( na blaszkę ok.23×32 cm) :
– 160 g zimnego masła
– 150 g mąki krupczatki
– 200 g mąki pszennej tortowej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– pół szklanki cukru
– łyżka cukru waniliowego
– dwa żółtka (białka należy zachować)
– dwie łyżki lodowatej wody
– 2 kg jabłek twardych jabłek
– sok z cytryny
– 3 łyżki cukru
– 3 jajka i białko pozostałe z ciasta
– 2 łyżki cukru
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek)
– 200 ml słodkiej śmietanki
ew. siekane orzechy do posypania
Masło pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto ( ręką, malakserem lub mikserem z końcówką hak). Odłożyć do lodówki na pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do 220 st.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, lub spłaszczyć i palcami wykleić dno blaszki. Ponakłuwać gęsto widelcem. Zapobiegnie to wybrzuszaniu podczas pieczenia.
Wstawić ciasto do piekarnika na 10-12 minut. Podpieczone wyjąć z pieca, zmniejszyć temperaturę do 180 st.
Jedno z białek pozostawionych przy przygotowaniu ciasta roztrzepać widelcem i posmarować nim spód ciasta. Dzięki temu pozostanie kruche, nie nasiąknie jabłkowym sokiem. Jabłka obrać, pokroić w grube plastry. Polać cytrynowym sokiem, oprószyć cukrem i lekko przemieszać w misce. Wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Jajka i białko ubić z cukrem na pienistą, jasną masę. Dodać po łyżce mąki, a na końcu wlać śmietankę. Piana stanie się rzadka. Powstałą mieszaniną zalać jabłka. Piec ok. 45- 50 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać siekanymi orzechami.
inspiracja – u Smacznej Pyzy
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Bardzo apetyczne to Twoje ciacho:))
Wspaniale wygląda, zapewne jeszcze lepiej pachnie i smakuje.Z przyjemnością wypróbuję ten przepis. 🙂
Koniecznie zrobię taki jabłecznik:)
Oj tak, babcie maja w sobie coś magicznego…Pamiętam jak moja piekła szarotki, drożdżówki, serniki mmmm …a wszystko tak rach-ciach szybciutko i już pachnialo w całym domku i wszyscy zajadali się świeżymi wypiekami. A jak coś zostawało to przykryte sciereczką tak pachniało w kuchennym kredensie że hej. 😉
Moja Babcia piekła pyszną szarlotkę, a składników dawała tak "na oko". Zawsze wychodziła pyszna (: Twoja szarlotka wygląda wyśmienicie (:
Ostatnio mam fazę na ciasta z jabłkami, pycha!
Wygląda bardzo smakowicie! 🙂
Szarlotek u Ciebie pod dostatkiem widzę 🙂 Pyszności 🙂
Pyszniutkie:-) Beatko zaglądałam do Ciebie po przepis na szarlotkę i jak zwykle spędzam tutaj godzinę;) tyle masz pyszności, cudne zdjęcia i rewelacyjny opis,pozdrawiam cieplutko;-)))
Ściskam i pozdrawiam serdecznie:) Zaglądaj ile wlezie:)
Wygląda apetycznie, moim ideałem póki co jest szarlotka wg. siostry Anastazji, ale może czas dać szanse innej? 😉
Przepięknie wygląda! 🙂
Ta szarlotka musiała być pyszna! *.*
mmm uwielbiam takie smaki – jabłka i śmietanka!
Zrobiłam, jest przepyszne :))