Ciasto z jabłkami. Jabłecznik. Bardzo dobra szarlotka
Ciasto z jabłkami które trzeba zrobić koniecznie. Jest delikatne, półkruche, mięciutkie, z pysznie jabłkowym wnętrzem. Jabłek nie trzeba przesmażać, wystarczy obrać i pokroić na połówki. Bardzo dobre ciasto, które łatwo się kroi i smakuje niebiańsko. Nie zawiera jajek więc będzie dobre dla niektórych alergików. Dodatek homogenizowanego serka sprawia, że szarlotka jest wyjątkowo krucha i pozostaje długo świeża. W chwili obecnej zostaje wybrane naszym domowym, szarlotkowym numerem jeden. Ciasto znane w internetach brzmiało pysznie absolutnie z każdego opisu, jeśli ktoś nie robił, spróbować musi koniecznie i bezwzględnie. A potem niech napisze czy mam rację, czy może przesadzam. Ale że przesadzam, nie napisze 🙂
Ciasto z jabłkami – składniki ( na blaszkę 20×30 cm):
ciasto:
– 2,5 szklanki mąki (375g)
– 2/3 szklanki cukru ( 190g)
– łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 200 g masła
– 200 g waniliowego serka homogenizowanego
nadzienie:
– 6-8 dużych jabłek
– garść siekanych orzechów
– półtorej łyżki cukru brązowego( niekoniecznie, ale warto)
– łyżka cynamonu
cukier puder do posypania
Ciasto z jabłkami – przepis
Piekarnik ustawić na 170 st. Jabłka obrać, przekroić na połówki, wyciąć ze środka gniazda nasienne, orzechy posiekać. Masło pokroić w kostkę, rozetrzeć palcami z mąką, dodać resztę składników i zagnieść na jednolitą masę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wykleić ręką dno blaszki. Można tez rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia i wraz z nim przełożyć do formy. Do wydrążonych połówek jabłek włożyć nieco siekanych orzechów wymieszanych z brązowym cukrem. Ułożyć jabłka na cieście, wypukłą stroną do góry, oprószyć cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkować na podsypanym mąką blacie i przykryć jabłka. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika, piec ok. 50-60 minut.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Ale uroczo wygląda, pyszna musi być;)
A ciekawe ile się to robi :))) Bo to jest zasadnicze pytanie 😉 Rzecz jasna ile robiłaby to osoba, która pierwszy raz gotuje coś takiego 😛
Wszystko zależy od tempa obierania jabłek. Reszta – ok. 15 – 20 minut.
Cudo! Jak tylko zdobędę serek homogenizowany, będę piekła. Uwielbiam szarlotki, a ta wygląda po prostu przepysznie :))
Cześć. Nie używam serka homogenizowanego tylko blenduję zwykły twaróg (200g), nawet nie musi być zupełnie gładki krem. Czasami do ciasta dodaję śmietany (około 1 łyżki). Ciasto zawsze wychodzi bardzo smaczne.
Jabłkowa chmurka 🙂 tak mi się skojarzyło. Z chęcia bym wciągnęła taki kawałek 🙂
Mam pytanie czy mogę użyć 100 g margaryny i 100 g masla? Margaryna została z poprzedniego pieczenia , nie wiem czy takie mieszanie jest w ogóle możliwe?
Tak, mieszanie jest możliwe. Przy następnym jakimkolwiek pieczeniu – smakowo i zdrowotnie – zawsze lepiej masło.
Uwielbiam szarlotki, Twoja wygląda tak leciutko 🙂
wygląda obłędnie, uwielbiam szarlotki!
wygląda bardzo apetycznie 🙂 Muszę wypróbować szarlotkę z Twojego przepisu 🙂
Wygląda cudownie, jestem pewna, że smakowała wyjątkowo 🙂
To kolejna szarlotka, którą wypróbowałam tej jesieni i … rewelacja. Smakowała nam bardzo, nawet mojemu syneczkowi, wielbicielowi masiastych ciast. Orzechy wymieszałam z miodem. Było pyszne. Monia
Witam:) Polecam bardzo goraco przepis 😀 Pyszna własnie zrobiłam i jest genialna 😀
Dziękuje za cudowny przepis 😀
🙂 Dziękuję:) Smsy proszę słać na konkurs z nagłówka:)
Czy składniki mogą być z lodówki?
Tak się zastanawiam czym zastąpić orzechy, mam takie pomysły: żurawina, kandyzowana pomarańczą, rodzynki w rumie. Jakieś rady?
Bardzo dobry pomysł:) Żurawinę posiekałabym.
Dałam posiekaną żurawinę i kandyzowaną skórkę pomarańczową, ciasto jest rewelacyjne, na ciepło z lodami wymiata. Dziękuję za przepis, to naprawdę najlepsza szarlotka jaką jadłam.