Ciasto z jabłkami. Jabłecznik. Bardzo dobra szarlotka

Ciasto z jabłkami które trzeba zrobić koniecznie. Jest delikatne, półkruche, mięciutkie, z pysznie jabłkowym wnętrzem. Jabłek nie trzeba przesmażać, wystarczy obrać i pokroić na połówki. Bardzo dobre ciasto, które  łatwo się kroi i smakuje niebiańsko. Nie zawiera jajek więc będzie dobre dla niektórych alergików. Dodatek homogenizowanego serka sprawia, że szarlotka jest wyjątkowo krucha i pozostaje długo świeża. W chwili obecnej zostaje wybrane naszym domowym, szarlotkowym numerem jeden. Ciasto znane w internetach brzmiało pysznie absolutnie z każdego opisu, jeśli ktoś nie robił, spróbować musi koniecznie i bezwzględnie. A potem niech napisze czy mam rację, czy może przesadzam. Ale że przesadzam, nie napisze 🙂

Ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami – składniki ( na blaszkę 20×30 cm): 

ciasto:

– 2,5 szklanki mąki (375g)
– 2/3 szklanki cukru ( 190g)
– łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 200 g masła
– 200 g waniliowego serka homogenizowanego

nadzienie:

– 6-8 dużych jabłek
– garść siekanych orzechów
– półtorej łyżki cukru brązowego( niekoniecznie, ale warto)
– łyżka cynamonu
cukier puder do posypania

Ciasto z jabłkami – przepis

Piekarnik ustawić na 170 st. Jabłka obrać, przekroić na połówki, wyciąć ze środka gniazda nasienne, orzechy posiekać. Masło pokroić w kostkę, rozetrzeć palcami z mąką, dodać resztę składników i zagnieść na jednolitą masę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wykleić ręką dno blaszki. Można tez rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia i wraz z nim przełożyć do formy. Do wydrążonych połówek jabłek włożyć nieco siekanych orzechów wymieszanych z brązowym cukrem. Ułożyć jabłka na cieście, wypukłą stroną do góry, oprószyć cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkować na podsypanym mąką blacie i przykryć jabłka. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika, piec ok. 50-60 minut.

Ciasto z jabłkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    23 marca, 2015, 8:55 am

    Ale uroczo wygląda, pyszna musi być;)

    1. język niemiecki
      23 marca, 2015, 5:02 pm

      A ciekawe ile się to robi :))) Bo to jest zasadnicze pytanie 😉 Rzecz jasna ile robiłaby to osoba, która pierwszy raz gotuje coś takiego 😛

    2. opalanka
      23 marca, 2015, 5:40 pm

      Wszystko zależy od tempa obierania jabłek. Reszta – ok. 15 – 20 minut.

  2. Gosia
    23 marca, 2015, 9:09 am

    Cudo! Jak tylko zdobędę serek homogenizowany, będę piekła. Uwielbiam szarlotki, a ta wygląda po prostu przepysznie :))

    1. Anonimowy
      27 sierpnia, 2016, 1:01 pm

      Cześć. Nie używam serka homogenizowanego tylko blenduję zwykły twaróg (200g), nawet nie musi być zupełnie gładki krem. Czasami do ciasta dodaję śmietany (około 1 łyżki). Ciasto zawsze wychodzi bardzo smaczne.

  3. Alexandra
    23 marca, 2015, 9:34 am

    Jabłkowa chmurka 🙂 tak mi się skojarzyło. Z chęcia bym wciągnęła taki kawałek 🙂

  4. Anonimowy
    23 marca, 2015, 1:33 pm

    Mam pytanie czy mogę użyć 100 g margaryny i 100 g masla? Margaryna została z poprzedniego pieczenia , nie wiem czy takie mieszanie jest w ogóle możliwe?

    1. opalanka
      23 marca, 2015, 1:53 pm

      Tak, mieszanie jest możliwe. Przy następnym jakimkolwiek pieczeniu – smakowo i zdrowotnie – zawsze lepiej masło.

  5. Łukasz Majchrowski
    23 marca, 2015, 7:07 pm

    Uwielbiam szarlotki, Twoja wygląda tak leciutko 🙂

  6. poproszedokladke.pl
    23 marca, 2015, 8:21 pm

    wygląda obłędnie, uwielbiam szarlotki!

  7. Anna Pastuszka
    23 marca, 2015, 9:56 pm

    wygląda bardzo apetycznie 🙂 Muszę wypróbować szarlotkę z Twojego przepisu 🙂

  8. gin
    25 marca, 2015, 5:36 pm

    Wygląda cudownie, jestem pewna, że smakowała wyjątkowo 🙂

  9. Anonimowy
    24 października, 2015, 7:54 pm

    To kolejna szarlotka, którą wypróbowałam tej jesieni i … rewelacja. Smakowała nam bardzo, nawet mojemu syneczkowi, wielbicielowi masiastych ciast. Orzechy wymieszałam z miodem. Było pyszne. Monia

  10. Unknown
    27 lutego, 2016, 7:28 pm

    Witam:) Polecam bardzo goraco przepis 😀 Pyszna własnie zrobiłam i jest genialna 😀
    Dziękuje za cudowny przepis 😀

    1. opalanka
      27 lutego, 2016, 7:55 pm

      🙂 Dziękuję:) Smsy proszę słać na konkurs z nagłówka:)

  11. Anonimowy
    5 listopada, 2016, 6:37 am

    Czy składniki mogą być z lodówki?

  12. BabaAga
    22 marca, 2018, 3:00 pm

    Tak się zastanawiam czym zastąpić orzechy, mam takie pomysły: żurawina, kandyzowana pomarańczą, rodzynki w rumie. Jakieś rady?

    1. Beata Królikiewicz
      22 marca, 2018, 5:50 pm

      Bardzo dobry pomysł:) Żurawinę posiekałabym.

  13. BabaAga
    1 kwietnia, 2018, 7:59 pm

    Dałam posiekaną żurawinę i kandyzowaną skórkę pomarańczową, ciasto jest rewelacyjne, na ciepło z lodami wymiata. Dziękuję za przepis, to naprawdę najlepsza szarlotka jaką jadłam.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)