Ciasto z jabłkami. Jabłecznik. Bardzo dobra szarlotka

Ciasto z jabłkami które trzeba zrobić koniecznie. Jest delikatne, półkruche, mięciutkie, z pysznie jabłkowym wnętrzem. Jabłek nie trzeba przesmażać, wystarczy obrać i pokroić na połówki. Bardzo dobre ciasto, które  łatwo się kroi i smakuje niebiańsko. Nie zawiera jajek więc będzie dobre dla niektórych alergików. Dodatek homogenizowanego serka sprawia, że szarlotka jest wyjątkowo krucha i pozostaje długo świeża. W chwili obecnej zostaje wybrane naszym domowym, szarlotkowym numerem jeden. Ciasto znane w internetach brzmiało pysznie absolutnie z każdego opisu, jeśli ktoś nie robił, spróbować musi koniecznie i bezwzględnie. A potem niech napisze czy mam rację, czy może przesadzam. Ale że przesadzam, nie napisze 🙂

Ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami – składniki ( na blaszkę 20×30 cm): 

ciasto:

– 2,5 szklanki mąki (375g)
– 2/3 szklanki cukru ( 190g)
– łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 200 g masła
– 200 g waniliowego serka homogenizowanego

nadzienie:

– 6-8 dużych jabłek
– garść siekanych orzechów
– półtorej łyżki cukru brązowego( niekoniecznie, ale warto)
– łyżka cynamonu
cukier puder do posypania

Ciasto z jabłkami – przepis

Piekarnik ustawić na 170 st. Jabłka obrać, przekroić na połówki, wyciąć ze środka gniazda nasienne, orzechy posiekać. Masło pokroić w kostkę, rozetrzeć palcami z mąką, dodać resztę składników i zagnieść na jednolitą masę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wykleić ręką dno blaszki. Można tez rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia i wraz z nim przełożyć do formy. Do wydrążonych połówek jabłek włożyć nieco siekanych orzechów wymieszanych z brązowym cukrem. Ułożyć jabłka na cieście, wypukłą stroną do góry, oprószyć cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkować na podsypanym mąką blacie i przykryć jabłka. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika, piec ok. 50-60 minut.

Ciasto z jabłkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    23 marca, 2015, 8:55 am

    Ale uroczo wygląda, pyszna musi być;)

    1. język niemiecki
      23 marca, 2015, 5:02 pm

      A ciekawe ile się to robi :))) Bo to jest zasadnicze pytanie 😉 Rzecz jasna ile robiłaby to osoba, która pierwszy raz gotuje coś takiego 😛

    2. opalanka
      23 marca, 2015, 5:40 pm

      Wszystko zależy od tempa obierania jabłek. Reszta – ok. 15 – 20 minut.

  2. Gosia
    23 marca, 2015, 9:09 am

    Cudo! Jak tylko zdobędę serek homogenizowany, będę piekła. Uwielbiam szarlotki, a ta wygląda po prostu przepysznie :))

    1. Anonimowy
      27 sierpnia, 2016, 1:01 pm

      Cześć. Nie używam serka homogenizowanego tylko blenduję zwykły twaróg (200g), nawet nie musi być zupełnie gładki krem. Czasami do ciasta dodaję śmietany (około 1 łyżki). Ciasto zawsze wychodzi bardzo smaczne.

  3. Alexandra
    23 marca, 2015, 9:34 am

    Jabłkowa chmurka 🙂 tak mi się skojarzyło. Z chęcia bym wciągnęła taki kawałek 🙂

  4. Anonimowy
    23 marca, 2015, 1:33 pm

    Mam pytanie czy mogę użyć 100 g margaryny i 100 g masla? Margaryna została z poprzedniego pieczenia , nie wiem czy takie mieszanie jest w ogóle możliwe?

    1. opalanka
      23 marca, 2015, 1:53 pm

      Tak, mieszanie jest możliwe. Przy następnym jakimkolwiek pieczeniu – smakowo i zdrowotnie – zawsze lepiej masło.

  5. Łukasz Majchrowski
    23 marca, 2015, 7:07 pm

    Uwielbiam szarlotki, Twoja wygląda tak leciutko 🙂

  6. poproszedokladke.pl
    23 marca, 2015, 8:21 pm

    wygląda obłędnie, uwielbiam szarlotki!

  7. Anna Pastuszka
    23 marca, 2015, 9:56 pm

    wygląda bardzo apetycznie 🙂 Muszę wypróbować szarlotkę z Twojego przepisu 🙂

  8. gin
    25 marca, 2015, 5:36 pm

    Wygląda cudownie, jestem pewna, że smakowała wyjątkowo 🙂

  9. Anonimowy
    24 października, 2015, 7:54 pm

    To kolejna szarlotka, którą wypróbowałam tej jesieni i … rewelacja. Smakowała nam bardzo, nawet mojemu syneczkowi, wielbicielowi masiastych ciast. Orzechy wymieszałam z miodem. Było pyszne. Monia

  10. Unknown
    27 lutego, 2016, 7:28 pm

    Witam:) Polecam bardzo goraco przepis 😀 Pyszna własnie zrobiłam i jest genialna 😀
    Dziękuje za cudowny przepis 😀

    1. opalanka
      27 lutego, 2016, 7:55 pm

      🙂 Dziękuję:) Smsy proszę słać na konkurs z nagłówka:)

  11. Anonimowy
    5 listopada, 2016, 6:37 am

    Czy składniki mogą być z lodówki?

  12. BabaAga
    22 marca, 2018, 3:00 pm

    Tak się zastanawiam czym zastąpić orzechy, mam takie pomysły: żurawina, kandyzowana pomarańczą, rodzynki w rumie. Jakieś rady?

    1. Beata Królikiewicz
      22 marca, 2018, 5:50 pm

      Bardzo dobry pomysł:) Żurawinę posiekałabym.

  13. BabaAga
    1 kwietnia, 2018, 7:59 pm

    Dałam posiekaną żurawinę i kandyzowaną skórkę pomarańczową, ciasto jest rewelacyjne, na ciepło z lodami wymiata. Dziękuję za przepis, to naprawdę najlepsza szarlotka jaką jadłam.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)