łatwy jabłecznik

Łatwy jabłecznik

Łatwy jabłecznik na miękkim cieście, które łatwo pokroić na wybranej wielkości porcje. Idealny do popołudniowej kawy, na pogaduchy z przyjaciółmi albo na seanse ulubionego serialu.
W szarlotkach i jabłecznikach najlepiej sprawdzają się twarde jabłka, świetna jest szara i złota  reneta, ale z braku tychże można użyć nawet antonówki. W tym roku moje stare drzewko w ogrodzie (ma 100 lat!) oszalało, wydało ogromną ilość owoców, klęska urodzaju, rozdaję ile wlezie, sama nie daję rady przerobić tych ilości:) Najlepsze jabłka w karmelu zawekowane, kto ma nadmiary – ten przepis jest wspaniały, owoce nie są rozpadniętym musem, są jędrnymi kawałeczkami zatopionymi w słodkim syropie – pyszne!
Jabłecznik dobrze smakuje z bitą śmietaną albo z gałką lodów. To rzecz nieobowiązkowa acz warta rozważenia:)

Łatwy jabłecznik – składniki (na formę ok. 23×36 cm)

ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej zwykłej lub krupczatki ( 300g)
  • 1/2 szklanki oleju (125 ml)
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru ( 190g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii

masa jabłkowa:

  • 2,5 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru (lub więcej jeśli jabłka są kwaśne, trzeba próbować w trakcie smażenia)
  • duża łyżka masła
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2,5 łyżeczki cynamonu

lukier:

szklanka cukru pudru i łyżka- dwie soku z cytryny

łatwy jabłecznik – przepis

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 170 stopni (funkcja góra dół) lub 160 stopni z termoobiegiem.
Żółtka starannie oddzielić od białek. Białka ubić w dużej misce ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukru i ubijać dalej aż piana stanie się błyszcząca a kryształki cukru się rozpuszczą. Odłożyć mikser. Do piany dodawać po jednym żółtku, po każdym przemieszać delikatnie masę łyżką lub łopatką. Postępując podobnie, cienką strużką wlać do piany olej i ekstrakt z wanilii. Wsiać przez sito w trzech, czterech porcjach mąkę z proszkiem do pieczenia. Po każdej porcji masę delikatnie przemieszać łyżką, piana nie powinna zbytnio opaść. Połowę ciasta przełożyć do blaszki, delikatnie wyrównać powierzchnię łyżką. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec 20 minut.

W tym czasie obrane jabłka pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla z rozgrzanym masłem. Dodać cukier, wymieszać. Podgrzewać mieszając aż jabłka lekko się rozpadną. Dodać kaszę mannę i mieszać jeszcze kilka chwil.
Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie masę z jabłek. Przy pomocy łyżki punktowo przykryć je pozostawioną porcją ciasta i lekko wyrównać powierzchnię. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 30 minut.
Cukier puder wymieszać z łyżką soku z cytryny, jeśli będzie zbyt gęsty, dodać więcej soku lub kroplę wody. Powstały lukier wylać na ciasto.

Łatwy jabłecznik

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 

 



  1. Candy Pandas
    4 września, 2018, 9:35 am

    Wygląda identycznie jak ciasto naszej babci, które wręcz kochamy <3

  2. Magdalena
    4 września, 2018, 6:26 pm

    jestem wielką fanką jabłeczników:)

  3. Anna
    8 września, 2018, 4:21 pm

    Właśnie siedzi w piekarniku, a zapach na cały dom, już nie mogę się doczekać jak spróbuję.

    1. Beata Królikiewicz
      8 września, 2018, 9:01 pm

      daj znać jak smakowała:)

      1. Anna
        8 września, 2018, 9:36 pm

        Jabłecznik godny królów, delikatny zrównoważony, poprostu pycha!

        1. Beata Królikiewicz
          10 września, 2018, 6:50 am

          Bardzo się cieszę!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)