Łatwy jabłecznik
Łatwy jabłecznik na miękkim cieście, które łatwo pokroić na wybranej wielkości porcje. Idealny do popołudniowej kawy, na pogaduchy z przyjaciółmi albo na seanse ulubionego serialu.
W szarlotkach i jabłecznikach najlepiej sprawdzają się twarde jabłka, świetna jest szara i złota reneta, ale z braku tychże można użyć nawet antonówki. W tym roku moje stare drzewko w ogrodzie (ma 100 lat!) oszalało, wydało ogromną ilość owoców, klęska urodzaju, rozdaję ile wlezie, sama nie daję rady przerobić tych ilości:) Najlepsze jabłka w karmelu zawekowane, kto ma nadmiary – ten przepis jest wspaniały, owoce nie są rozpadniętym musem, są jędrnymi kawałeczkami zatopionymi w słodkim syropie – pyszne!
Jabłecznik dobrze smakuje z bitą śmietaną albo z gałką lodów. To rzecz nieobowiązkowa acz warta rozważenia:)
Łatwy jabłecznik – składniki (na formę ok. 23×36 cm)
ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej zwykłej lub krupczatki ( 300g)
- 1/2 szklanki oleju (125 ml)
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru ( 190g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli ekstraktu z wanilii
masa jabłkowa:
- 2,5 kg jabłek
- 1/2 szklanki cukru (lub więcej jeśli jabłka są kwaśne, trzeba próbować w trakcie smażenia)
- duża łyżka masła
- 4 łyżki kaszy manny
- 2,5 łyżeczki cynamonu
lukier:
szklanka cukru pudru i łyżka- dwie soku z cytryny
łatwy jabłecznik – przepis
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 170 stopni (funkcja góra dół) lub 160 stopni z termoobiegiem.
Żółtka starannie oddzielić od białek. Białka ubić w dużej misce ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukru i ubijać dalej aż piana stanie się błyszcząca a kryształki cukru się rozpuszczą. Odłożyć mikser. Do piany dodawać po jednym żółtku, po każdym przemieszać delikatnie masę łyżką lub łopatką. Postępując podobnie, cienką strużką wlać do piany olej i ekstrakt z wanilii. Wsiać przez sito w trzech, czterech porcjach mąkę z proszkiem do pieczenia. Po każdej porcji masę delikatnie przemieszać łyżką, piana nie powinna zbytnio opaść. Połowę ciasta przełożyć do blaszki, delikatnie wyrównać powierzchnię łyżką. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec 20 minut.
W tym czasie obrane jabłka pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla z rozgrzanym masłem. Dodać cukier, wymieszać. Podgrzewać mieszając aż jabłka lekko się rozpadną. Dodać kaszę mannę i mieszać jeszcze kilka chwil.
Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie masę z jabłek. Przy pomocy łyżki punktowo przykryć je pozostawioną porcją ciasta i lekko wyrównać powierzchnię. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 30 minut.
Cukier puder wymieszać z łyżką soku z cytryny, jeśli będzie zbyt gęsty, dodać więcej soku lub kroplę wody. Powstały lukier wylać na ciasto.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Wygląda identycznie jak ciasto naszej babci, które wręcz kochamy <3
jestem wielką fanką jabłeczników:)
Właśnie siedzi w piekarniku, a zapach na cały dom, już nie mogę się doczekać jak spróbuję.
daj znać jak smakowała:)
Jabłecznik godny królów, delikatny zrównoważony, poprostu pycha!
Bardzo się cieszę!