Szarlotka bardzo krucha

Szarlotka bardzo krucha. Nie trzeba w niej smażyć jabłek. Wystarczy pociąć je w cienkie plasterki, jeśli ktoś ma urządzenie ułatwiające, np. specjalną tarkę albo sprytny robot, będzie szybciej. By uzyskać nadzwyczajną kruchość ciasta, trzeba je włożyć do lodówki, na godzinę lub dłużej (można na całą noc). Kiedy się śpieszymy – na 20 – 30 minut do zamrażarki. Po schłodzeniu zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach i okruchami wylepić dno i boki blaszki. Kiedy nie czekam zbyt długo aż ciasto się schłodzi albo wyklejam blaszkę szybko bez ścierania – ciasto wychodzi twardsze, nie aż tak delikatne jak bym oczekiwała. Warto zadać sobie czasem nieco więcej trudu i włożyć w coś więcej starania niż zazwyczaj. Efekt jest szarlotkowym mistrzostwem świata. Podany przepis jest na duuużą, towarzyską porcję. Mniejszej robić nie warto 🙂

Szarlotka bardzo krucha
Szarlotka bardzo krucha

 

Szarlotka bardzo krucha


Szarlotka bardzo krucha- składniki (na tortownicę 26 cm) :

– 3 szklanki maki pszennej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– kostka zimnego masła (200 g bez oleju)
– pół szklanki cukru (szklanka 250 ml)
– łyżka cukru waniliowego
– 5 żółtek
– 2 łyżki tartej bułki

– 3 kg twardych jabłek (np. szarej renety czy melarozy)
– pół szklanki cukru

– łyżka masła i tarta bułka do przygotowania formy

Szarlotka bardzo krucha- przepis

Masło posiekać szybko nożem na małe części, zasypać mąką i cukrem, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki ( na godzinę) lub do zamrażarki ( na pół godziny).
Jabłka obrać i zetrzeć na specjalnej tarce lub pokroić nożem na cienkie plasterki. Tortownicę wysmarować cieniutko masłem i wysypać niewielką ilością tartej bułki. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki i zetrzeć na grubych oczkach tarki. 2/3 całej ilości całego ciasta wykleić brzegi i dno tortownicy. Spód wysypać dwiema łyżkami tartej bułki, pochłonie ewentualny nadmiar soku z owoców.

Wykładać po warstwie jabłek ułożonych płasko, przesypując każdą niewielką ilością cukru. Warstwy dociskać ręką, by stworzyły ścisłą powierzchnię. Na samym wierzchu rozsypać pozostałą 1/4 startego ciasta. Wstawić blaszkę do piekarnika na około 45- 50 minut. Po ok. 30 minutach, gdy ciasto nieco się zrumieni, można okryć wierzch szarlotki folią aluminiową. Gotowe ciasto można posypać lekko cukrem pudrem, ale niekoniecznie.

 

Szarlotka bardzo krucha

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz



  1. Justyna Żak
    11 marca, 2014, 7:17 am

    ciasto wygląda rewelacyjnie, ślinka cieknie:)

  2. Marzena
    11 marca, 2014, 8:00 am

    Pięknie widoczne warstwy jabłek. Dostałam ślinotoku:-) Moja szrlotka też nie wymaga smażenia jabłek i przez to jest o wiele smaczniejsza:-) Zapisuję do zrobienia i porównania:-)

  3. kuchcikOla
    11 marca, 2014, 8:26 am

    Mistrzowska szarlotka 🙂 Z taką ilością jabłek lubię najbardziej!

  4. Kulinarne Inspiracje
    11 marca, 2014, 8:57 am

    doskonała! cudo! 🙂

  5. ugotujmyto.pl
    11 marca, 2014, 3:05 pm

    Wspaniała :)! Ja robiłam ciasto z mąką krupczatką i jest wtedy nieziemsko kruche :)!

    1. opalanka
      12 marca, 2014, 6:57 am

      Tak. Zapomniałam o jej istnieniu.Dzięki:)

  6. Salvador Dali
    11 marca, 2014, 8:24 pm

    widziałam je już gdzieś i byłam w nim zakochaaaana!!! 🙂 Cudowne, cudowne, szczególnie te jabłka.. No ale właśnie-ja takiego urządzenia nie posiadam, a tak równo też nie pokroję, haha 🙂
    Ale jest cudowne!

  7. Aguś kulinarnie
    11 marca, 2014, 8:50 pm

    Och jaka piękna!

  8. Poezja Smaku
    12 marca, 2014, 12:15 am

    Znam ją jako szarlotkę tatrzańską, wygląda imponująco! :)))

  9. opalanka
    12 marca, 2014, 6:58 am

    Tak, na MW w tatrzańskiej jabłka są tak samo krojone.

  10. poproszedokladke
    12 marca, 2014, 10:48 am

    ahhh te jabłuszka! Mistrzostwo!

  11. skoraq cooks
    12 marca, 2014, 8:24 pm

    Ta szarlotka to, jak sama napisałaś, mistrzostwo świata! 😀

  12. agnieszka
    13 marca, 2014, 8:42 am

    Wygląda wprost idealnie!! Warstewki jabłek przepyszne!! Naprawdę fantastyczny przepis! 😉 Pozdrawiam!

  13. CakeTime
    13 marca, 2014, 9:28 am

    Jestem pełna podziwu, wygląda bajecznie! Jeszcze jakby tak do tego podac galke lodow waniliowych…hmmm:)

  14. Ervisha
    14 marca, 2014, 6:21 pm

    Zjawiskowa 🙂

  15. Anonimowy
    26 października, 2015, 11:09 am

    wygląda wspaniale 🙂
    zapraszamy do nas http://www.sweetbox.com.pl

  16. Anonimowy
    2 grudnia, 2015, 12:28 pm

    A jak bym na jabłka położyła warstwę piany z białek i na wierzch kruszonkę? Czy takie połączenie mogłoby się udać? Jak Pani myśli?
    Ps. uwielbiam ciasta z warstwą pianki.
    Pozdrawiam
    Dorota

    1. opalanka
      2 grudnia, 2015, 8:40 pm

      Trzeba spróbować, mogłoby się udać:)

  17. Anonimowy
    29 grudnia, 2016, 11:29 pm

    a czemu w przepisie nie ma cynamonu 🙂 🙁

    1. opalanka
      30 grudnia, 2016, 9:42 am

      Daj, jeśli lubisz.

  18. Anonimowy
    30 grudnia, 2016, 9:58 pm

    Wyszło bosko 🙂 z cynamonem…

    1. opalanka
      30 grudnia, 2016, 10:18 pm

      🙂

  19. Benedikto Angel
    21 stycznia, 2017, 8:03 pm

    No tym razem zrobiłem sporo zmian 🙂 Jabłka Ligole połączyłem z gruszkami w stosunku 5 : 1. Do ciasta dołożyłem cukru migdałowego. Jabłka i gruszki przesypywałem cukrem trzcinowy z cukrem cynamonowym i świeżo zmielonym cynamonem i goździków… Niebo na talerzu 🙂 Cała blacha znikła z talerzyków…

    1. opalanka
      22 stycznia, 2017, 1:16 pm

      No ja myślę:)

  20. Zofia Smith
    6 marca, 2017, 9:19 pm

    Moja pierwsza szarlotka i bardzo udana. Świetny przeps.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)