ciasto z jabłkami

Niewidzialne ciasto z jabłkami

Niewidzialne ciasto z jabłkami (invisible apple cake) jest bardzo miękkie i składa się z dużej ilości owoców. Masą podobną w konsystencji do naleśnikowej zalewa się w dużej misce plastry jabłek i wszystko delikatnie miesza. Podczas pieczenia staje się ona delikatnym spoiwem, znika, nie napusza się ani nie tworzy faktury podobnej innym ciastom. Powstały po upieczeniu deser jest miękki, łatwo się kroi w dowolnej wielkości kostkę. Płatki migdałów lub orzechy lekko podprażone na suchej patelni przyjemnie chrupią, kto nie lubi, rzecz jasna – omija w przepisie. Plastry obranych jabłek można ciąć tzw. mandoliną, nożem lub malakserem. Dobrze, by były możliwie najcieńsze. Przepis jest prosty, a ciasto idealne na pochmurne jesienne popołudnia.

Niewidzialne ciasto z jabłkami – składniki (na formę ok. 23×28 cm) :

  • 2 kg twardych, najlepiej dość kwaśnych jabłek (w typie szara reneta)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru (100 g)
  • 200 ml mleka
  • 50 g miękkiego masła
  • łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • 140 g mąki
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • ew. pół szklanki rodzynek
  • dwie łyżki płatków migdałów lub siekanych grubo orzechów

Niewidzialne ciasto z jabłkami – przepis

Jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki, włożyć do dużej miski i skropić cytryną. Odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym lub ekstraktem z wanilii. Dodać mleko i pokrojone na małe kawałki miękkie masło, zmiksować do połączenia składników, dorzucić rodzynki, przemieszać.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie wszystko krótko zmiksować.
Powstałym ciastem zalać plasterki jabłek w misce. Delikatnie wymieszać, by ciasto pokryło owoce a plastry nie połamały się zbytnio.
Masę przelać do formy. Posypać płatkami migdałów lub siekanymi orzechami.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut. Wyjąć z piekarnika, kroić po ostudzeniu.

neiwidzialne ciasto z jabłkami
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Joanna
    20 listopada, 2018, 12:49 pm

    A może być inna mąka i mleko roślinne / margaryna ew. olej kokosowy? Ze względu na alergię nie mogę jeść, a nie wszystkie zamienniki się nadają… A mam tyyyyyle jabłek i małż się ucieszy z ciasta 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      20 listopada, 2018, 9:34 pm

      Może być. Mąką orkiszowa, z innymi nie próbowałam ale jakaś mieszanka gotowa powinna dać radę.

  2. Iwona
    20 listopada, 2018, 4:56 pm

    Ciekawy przepis 🙂 Wyglądem ciasto przypomina budyń 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      20 listopada, 2018, 9:36 pm

      Trochę tak 🙂

  3. Martyna
    21 listopada, 2018, 1:21 pm

    Ciasto wygląda świetnie. Bardzo chciałabym wypróbować przepis, niestety nie mogę użyć jajek. Czy uważa Pani, że któryś z zamienników jajek można użyć w tym przepisie ?

    1. Beata Królikiewicz
      22 listopada, 2018, 8:44 pm

      Myślę, że siemię lniane powinno być ok.

  4. kinga
    24 lutego, 2019, 5:16 pm

    Kolejne wspaniałe ciasto które pozostanie długo w naszej pamięci smakowej i na pewno na zawsze w moich przepisach za tydzień próbujemy kolejnego przepisu.Wielkie dzięki wpadłam na ten blog przypadkowo i zbudziły się we mnie śpiące od jakiegoś czasu namiętności kulinarne.

    1. Beata Królikiewicz
      26 lutego, 2019, 6:56 pm

      Miód na serce me:)

  5. Beata
    9 marca, 2019, 9:53 pm

    Robiłam na mące owsianej i oleju koko. Wyszło wspaniałe. Może trochę za słodkie ale to pewnie kwestia jabłek które nie były kwaśne. Jest rzeczywiście miękkie przez co po pokrojeniu nieco mi się strzępiło i dlatego zastanawiam się czy następnym razem nie nadać mu oprawy w postaci kruchego spodu zwłaszcza na jakieś większe okazje. Ale ogólnie super, dziękuję bardzo. Bloga uwielbiam!

    1. Beata Królikiewicz
      10 marca, 2019, 8:10 pm

      Pozdrawiam serdecznie:)

  6. Ania
    23 marca, 2019, 11:31 pm

    Czy w tym przepisie nie ma mąki?

    1. Beata Królikiewicz
      24 marca, 2019, 7:28 am

      Jest.

  7. JOLANTA
    22 marca, 2020, 6:57 pm

    W końcu trafiłam na „inne” ciasto z jabłkami. PRZEPYYYYSZNE, mięciutkie, mokre, jakby z masą budyniową. Dodatkowo świetnie wygląda. Obawiałam się trochę gdy już je przygotowałam i miałam wylewać na blachę bo było dosyć rzadkie, ale efekt przerósł moje oczekiwania. Dziękuję za super przepis i POLECAM.

    1. Beata Królikiewicz
      23 marca, 2020, 11:23 am

      Baaardzo się cieszę!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)