ciasto z jabłkami

Niewidzialne ciasto z jabłkami

Niewidzialne ciasto z jabłkami (invisible apple cake) jest bardzo miękkie i składa się z dużej ilości owoców. Masą podobną w konsystencji do naleśnikowej zalewa się w dużej misce plastry jabłek i wszystko delikatnie miesza. Podczas pieczenia staje się ona delikatnym spoiwem, znika, nie napusza się ani nie tworzy faktury podobnej innym ciastom. Powstały po upieczeniu deser jest miękki, łatwo się kroi w dowolnej wielkości kostkę. Płatki migdałów lub orzechy lekko podprażone na suchej patelni przyjemnie chrupią, kto nie lubi, rzecz jasna – omija w przepisie. Plastry obranych jabłek można ciąć tzw. mandoliną, nożem lub malakserem. Dobrze, by były możliwie najcieńsze. Przepis jest prosty, a ciasto idealne na pochmurne jesienne popołudnia.

Niewidzialne ciasto z jabłkami – składniki (na formę ok. 23×28 cm) :

  • 2 kg twardych, najlepiej dość kwaśnych jabłek (w typie szara reneta)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru (100 g)
  • 200 ml mleka
  • 50 g miękkiego masła
  • łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • 140 g mąki
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • ew. pół szklanki rodzynek
  • dwie łyżki płatków migdałów lub siekanych grubo orzechów

Niewidzialne ciasto z jabłkami – przepis

Jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki, włożyć do dużej miski i skropić cytryną. Odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym lub ekstraktem z wanilii. Dodać mleko i pokrojone na małe kawałki miękkie masło, zmiksować do połączenia składników, dorzucić rodzynki, przemieszać.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie wszystko krótko zmiksować.
Powstałym ciastem zalać plasterki jabłek w misce. Delikatnie wymieszać, by ciasto pokryło owoce a plastry nie połamały się zbytnio.
Masę przelać do formy. Posypać płatkami migdałów lub siekanymi orzechami.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut. Wyjąć z piekarnika, kroić po ostudzeniu.

neiwidzialne ciasto z jabłkami
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Joanna
    20 listopada, 2018, 12:49 pm

    A może być inna mąka i mleko roślinne / margaryna ew. olej kokosowy? Ze względu na alergię nie mogę jeść, a nie wszystkie zamienniki się nadają… A mam tyyyyyle jabłek i małż się ucieszy z ciasta 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      20 listopada, 2018, 9:34 pm

      Może być. Mąką orkiszowa, z innymi nie próbowałam ale jakaś mieszanka gotowa powinna dać radę.

  2. Iwona
    20 listopada, 2018, 4:56 pm

    Ciekawy przepis 🙂 Wyglądem ciasto przypomina budyń 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      20 listopada, 2018, 9:36 pm

      Trochę tak 🙂

  3. Martyna
    21 listopada, 2018, 1:21 pm

    Ciasto wygląda świetnie. Bardzo chciałabym wypróbować przepis, niestety nie mogę użyć jajek. Czy uważa Pani, że któryś z zamienników jajek można użyć w tym przepisie ?

    1. Beata Królikiewicz
      22 listopada, 2018, 8:44 pm

      Myślę, że siemię lniane powinno być ok.

  4. kinga
    24 lutego, 2019, 5:16 pm

    Kolejne wspaniałe ciasto które pozostanie długo w naszej pamięci smakowej i na pewno na zawsze w moich przepisach za tydzień próbujemy kolejnego przepisu.Wielkie dzięki wpadłam na ten blog przypadkowo i zbudziły się we mnie śpiące od jakiegoś czasu namiętności kulinarne.

    1. Beata Królikiewicz
      26 lutego, 2019, 6:56 pm

      Miód na serce me:)

  5. Beata
    9 marca, 2019, 9:53 pm

    Robiłam na mące owsianej i oleju koko. Wyszło wspaniałe. Może trochę za słodkie ale to pewnie kwestia jabłek które nie były kwaśne. Jest rzeczywiście miękkie przez co po pokrojeniu nieco mi się strzępiło i dlatego zastanawiam się czy następnym razem nie nadać mu oprawy w postaci kruchego spodu zwłaszcza na jakieś większe okazje. Ale ogólnie super, dziękuję bardzo. Bloga uwielbiam!

    1. Beata Królikiewicz
      10 marca, 2019, 8:10 pm

      Pozdrawiam serdecznie:)

  6. Ania
    23 marca, 2019, 11:31 pm

    Czy w tym przepisie nie ma mąki?

    1. Beata Królikiewicz
      24 marca, 2019, 7:28 am

      Jest.

  7. JOLANTA
    22 marca, 2020, 6:57 pm

    W końcu trafiłam na “inne” ciasto z jabłkami. PRZEPYYYYSZNE, mięciutkie, mokre, jakby z masą budyniową. Dodatkowo świetnie wygląda. Obawiałam się trochę gdy już je przygotowałam i miałam wylewać na blachę bo było dosyć rzadkie, ale efekt przerósł moje oczekiwania. Dziękuję za super przepis i POLECAM.

    1. Beata Królikiewicz
      23 marca, 2020, 11:23 am

      Baaardzo się cieszę!

  8. Marta
    31 grudnia, 2020, 3:40 pm

    Polecam masło rozpuścić, przestudzić i dopiero dodać. U mnie dodane miękkie i zmiksowane na najwyższych obrotach jednym i drugim mikserem,a nadal grudki masła ?

  9. Emilia
    15 października, 2021, 5:14 pm

    Witam ile dodać oleju kokosowego zamiast masla pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      15 października, 2021, 10:40 pm

      50g.

  10. Małgosia
    20 października, 2021, 10:12 am

    Pani Beatko a ile dać mąki kokosowej zamiast zwykłej? czy można pół na pół z mąką owsianą?

    1. Beata Królikiewicz
      21 października, 2021, 6:54 am

      tak, będzie dobrze.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie