Łatwa babka z serem i jabłkami. Przepisy na najlepsze babki wielkanocne

Babka z serem i jabłkami – pycha. No baaaardzo dobra. Nie przepadam za wielkanocnymi babkami, bo w natłoku świątecznych przysmaków zwyczajnie nie mam już na nie miejsca. Babkę uznaję za ciasto powszednie. Ale ta jest wyjątkowa i ma wszystko co trzeba by być zauważoną pośród innych, świątecznych delicji. Nie wiem czy nie trafią tu czytelnicy, którzy poszukują zupełnie innych niż kulinarne stron. Miałam dać w nagłówku, ale w ostatniej chwili dotarło do mnie że… to najlepsza, wilgotna i łatwa babka na święta:) I nie trzeba się ze mną zgadzać rzecz jasna. Zwłaszcza, że mogę, jak wiele razy dotychczas zmienić kiedyś zdanie. Uwielbiam też babkę piaskową i drożdżową. I babkę z kaszy jaglanej.

Przepis wyszperała Angie z pięknego I adore cinnamon, który bardzo lubię i mam od niego moje najukochańsze ciasteczka kajmakowe.
Dla dobrej logistyki, dobrze jest zachować kolejność wykonywanych czynności oraz by składniki miały pokojową temperaturę.

Poniżej przepisy na najlepsze baby wielkanocne

przepis na najlepszą babkę drożdżową
bardzo dobra babka marchewkowa
błyskawiczna babka piaskowa zaparzana
wilgotna babka kokosowa
szybka i łatwa babka czekoladowa
babka z kaszy jaglanej bez pieczenia

babka z serem i jabłkami

 

babka z serem i jabłkami

Dla lepszego efektu dobrze jest przeczytać ten link

babka z serem i jabłkami – składniki ( na dużą formę o średnicy ok. 20 cm) : 

masa serowa: 

– 250 g białego, kremowego sera (może być zwykły biały ser, porządnie zmiksowany, ale nie wiaderkowy, chyba, że gęsty)
–  jajko
– 2 łyżki mąki pszennej
– 80 g cukru
– 60 g masła

Masło ubić z cukrem przy pomocy miksera, dodać ser, jajko, mąkę, zmiksować wszystko na gładką, jednolitą masę.

ciasto:

– 375 g mąki pszennej tortowej
– łyżeczka sody oczyszczonej
– 80 g cukru trzcinowego
– 70 g cukru białego ( można dać w całości jeden lub drugi)
– czubata łyżeczka cynamonu ( jeśli ktoś lubi korzenne smaki może dać jeszcze 1/3 łyżeczki kardamonu, imbiru i szczyptę gałki muszkatołowej)
– 3 jajka
– 300 ml oleju rzepakowego lub stopionego masła
– 120 g jogurtu naturalnego
– 3 jabłka

polewa pralinowa:

– 40 g masła
– 70 g cukru trzcinowego
– 35 ml mleka
– 80 g cukru pudru

siekane lub cale orzechy do dekoracji

Piekarnik ustawić na 180 stopni. Dużą formę do babki posmarować masłem i oprószyć tartą bułką.
W jednej misce zmieszać mąkę, sodę, cukry i cynamon z przyprawami.
W drugiej zmieszać jajka, olej i jogurt.
Obrać jabłka ze skórki i pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce.
Do miski z wymieszanymi suchymi składnikami dodać płynne i wymieszać. Gdyby masa była bardzo gęsta, dolać trochę więcej jogurtu. Dodać jabłka, wymieszać ponownie. Połowę masy wlać do formy.
Wyłożyć na nią masę serową, starając się układać ją bliżej środka formy. Przykryć pozostałym ciastem z jabłkami i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 60-70 minut aż patyczek od szaszłyka po wyciągnięciu z ciasta nie będzie nim oklejony. Wyjąć z pieca i odstawić do ostudzenia.

polewa

Masło, cukier trzcinowy i mleko rozpuścić podgrzewając w rondelku. Mieszać, aż masa stanie się jednolita. Zdjąć z ognia i dodawać cukier puder, mieszając wszystko przy pomocy trzepaczki. Masa powinna zgęstnieć.

Polać ciasto polewą i udekorować orzechami.

babka z serem

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 

Zapisz



  1. Łukasz Majchrowski
    8 marca, 2016, 10:39 am

    Najbardziej kusi mnie ta polewa! 😀

  2. Lena
    8 marca, 2016, 11:29 am

    Wspaniała,musi być bardzo wilgotna:)

  3. Olga Pi
    8 marca, 2016, 4:31 pm

    Obłędna babka:)

  4. Iwona
    8 marca, 2016, 7:43 pm

    Świetnie wygląda Twoja babka, a jabłka dają jej wilgoć. Na pewno pyszna : )

  5. ola in the kitchen
    9 marca, 2016, 8:36 pm

    Babka wygląda niesamowicie! 😀

  6. Kuchcik gotuje
    10 marca, 2016, 9:14 am

    Babka wygląda cudnie i smakuje pewnie obłędnie 🙂

  7. Anonimowy
    19 marca, 2016, 9:08 pm

    A ja nie przypuszczam tylko stwierdzam po dwukrotnym wypróbowaniu:jest obłędna, cudna,niesamowita i wspaniała, a przy tym prosta, szybka i niebanalna. I to bez polewy, którą z lenistwa pominęłam. Dzięki za przepis. Monia

    1. opalanka
      19 marca, 2016, 9:53 pm

      Bardzo się cieszę. Zrób z polewą, mówię Ci 🙂 Pozdrowionka

  8. Anonimowy
    23 marca, 2016, 8:38 am

    A jaki rodzaj jabłek dodawałaś?i jakiej wielkości?

    1. opalanka
      23 marca, 2016, 9:32 am

      Zdaje się ligole. Średniej wielkości.

  9. Anonimowy
    23 marca, 2016, 8:18 pm

    Witam, kiedy najwcześniej mogę upiec to cudo z zamiarem zjedzenia go w niedzielę?��

    1. opalanka
      23 marca, 2016, 8:53 pm

      W piątek. Ostatecznie jutro. Bardzo długo zachowuje świeżość pod warunkiem, że jest trzymana pod kloszem czy jakimś przykryciem.

  10. Aga
    25 marca, 2016, 1:49 pm

    Czy można użyć do plewy zwykły cukier?

    1. opalanka
      25 marca, 2016, 2:32 pm

      Nie próbowałam, ale zdaje się, że tak, choć kolor może być biały zamiast karmelowego.

  11. Anonimowy
    25 marca, 2016, 7:54 pm

    Wyszedł mi zakalec …cała ..dlaczego??

    1. opalanka
      25 marca, 2016, 9:06 pm

      Nie mam pojęcia. Tu jest o zakalcach. http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html

    2. Anonimowy
      27 marca, 2016, 2:49 pm

      Ta babka jest za ciężka z racji dodania sera jabłek,do tego jogurtu i oleju.Ten przepis to nieporozumienie.Przy takim składzie zawsze wyjdzie zakalec.

    3. opalanka
      27 marca, 2016, 5:32 pm

      🙂 Ależ nic podobnego. Mam dużo potwierdzeń od czytelników, ze zdjęciami nawet, że wyszła pyszna.

    4. opalanka
      2 kwietnia, 2016, 3:24 pm

      W odpowiedzi na kolejny post anonima powyżej, który z uwagi na nieżyczliwą i niekonstruktywną treść usunęłam: Proszę najpierw wejść tu – http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/czytelniku-bloga.html. A potem proszę ciasta nie robić. Z tym nastawieniem faktycznie może się nie udać. I proszę zmienić obiekt podejrzeń. Jest dużo organizacji które lepiej niż blog kulinarny pomogą Pani/Panu w realizowaniu gier w przyłapywanie. Pozdrawiam

    5. Anonimowy
      2 kwietnia, 2016, 3:48 pm

      No proszę nie żartować, ja nic nieżyczliwego nie napisałam! Jedynie, że w opisie brak jest składnika (widzę, że Pani poprawiła). Inni robili i nikt nie zwrócił uwagi. Tu nie chodzi o podejrzewanie czy bycie nieżyczliwym, ale zastanawiam się. Powinna Pani się ucieszyć, że dzięki mnie mogła poprawić sobie przepis. Nie spinajmy się, ja nic złego nie chcę robić ani dokuczać! Babka się piecze, może się uda 🙂 Ciasto było jednak tłuste (dużo oleju).

    6. opalanka
      3 kwietnia, 2016, 9:46 am

      Forma jest bardzo ważna w komunikacji, a słowo pisane ma jeszcze większą moc. Jeśli pisze Pani " ten przepis to nieporozumienie…zawsze wyjdzie zakalec", nie sprawdzając, nie konsultując, zaprzeczając moim i czytelników słowom, ot tak, z lekkością, to trudno doszukać się w tym życzliwości.
      Przepis poprawiłam. Radość w kontekście zdarzenia z tego niewielka. Ale dziękuję.

    7. Anonimowy
      3 kwietnia, 2016, 10:38 am

      Ojej, ale to nie są moje słowa. Ja jestem innym ,,Anonimowy'', proszę zobaczyć pewnie w IP użytkowników to widać. Ja pisałam tylko wczoraj o jajku w masie serowej. Babkę upiekłam, zakalca nie ma, jest smaczna 🙂 Pozdrawiam i przepraszam za zamieszanie.

    8. opalanka
      3 kwietnia, 2016, 10:42 am

      o, to super, dziękuję zatem za poprawkę i przepraszam również, nieszczęśliwy zbieg okoliczności. Ostatnio sporo tu hejtujących, uwrażliwiłam się 🙂

  12. Buniaczq Dorota
    31 marca, 2016, 5:33 pm

    A mogę dodać miodu i do polewy i do ciasta, nie zauważyłam, że po prostu mam tylko biały w domu a już za późno żeby ruszać na zakupy.

    1. opalanka
      1 kwietnia, 2016, 10:25 am

      Nie wiem jak się sprawuje miód. Nie próbowałam. Z białym pewniej.

  13. Marzena
    7 kwietnia, 2016, 9:21 am

    Ja również nie przepadam za babkami. Głównie dlatego, że na jakieś wigilie klasowe czy nawet do pracy musiałam robić takie standardowe babki i nie mogłam się wykazać. Teraz w eRachubie dali mi wolną rękę, to może to upiekę 😀 Bo te babki, które robiłam do tej pory, były suche. I podobno właśnie taka ma być wielkanocna babka, ale ja tego nie kupuję.

  14. Maria
    11 maja, 2016, 6:50 am

    Prezentuje się bosko 🙂

  15. Anonimowy
    11 listopada, 2016, 8:00 pm

    A można czymś innym zastąpić olej?:) Np.dodać większą ilość jogurtu naturalnego? Albo jakiś inny płyn?

    1. opalanka
      12 listopada, 2016, 12:19 pm

      Można spróbować dać więcej jogurtu, powinno zadziałać.

  16. Anonimowy
    3 kwietnia, 2017, 2:30 pm

    Babka wyszła pyszna :), podobnie jak wiele innych wypieków z Pani przepisow. Dodałam tylko 2 jabłka zamiast 3, obawiając się zakalca, gdyby nie polewa, byłaby mało słodka, ale w połączeniu z polewą rewelacja, na pewno jeszcze ją upiekę 🙂 Pozdrawiam, Kasia

  17. Anonimowy
    8 kwietnia, 2017, 6:27 pm

    Zrobiłam wszystko jak jest w przepisie i wyszedł mi zakalec. Moźe dlatego,źe piekłam na termoobiegu?

  18. opalanka
    9 kwietnia, 2017, 9:04 pm

    Nie, to raczej nie termoobieg. Tu jest link do poczytania http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html, może któryś z punktów?
    Z zakalcem też bywa tak, ze wychodzi mimo tego że niby wszystko ok. Babkę pomarańczową dopiero co wyrzuciłam, wiem co mówię:)
    Próbować jeszcze raz trzeba. Ser był rzadki czy zwarty?

  19. Aldona
    4 kwietnia, 2018, 8:07 am

    Babka wyszła przepyszna, dałam połowę cukru i nie zrobiłam polewy, a i tak troszkę za słodka jak dla mnie, ale to nie problem, każdy musi dopasować słodkość do siebie. Ogólnie przepyszna, bardzo polecam i na co dzień i od święta, mięciutka i przepyszna 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      4 kwietnia, 2018, 11:08 am

      Bardzo się cieszę 🙂

  20. Ewelina
    27 kwietnia, 2018, 8:21 pm

    Babkę robiłam już dwukrotnie, jest jednym z moich ulubionych ciast- co ciekawe, najlepsza jest po dwóch, trzech dniach (choć ciężko jej dotrwać ?). Polewa obłędna.
    Dla obawiających się zakalca proponuję jabłka kroić, a nie trzeć. Do tego na koniec zmieszać je ręcznie, nie robotem.
    Reasumując: już dawno żadne ciasto tak mi nie smakowało ☺

    1. Beata Królikiewicz
      29 kwietnia, 2018, 7:08 pm

      To również mój faworyt:)

  21. Kasia
    25 kwietnia, 2020, 7:17 pm

    Babka pyszna, powiedziałabym – nieoczywista ? jem na ciepło, więc pewnie jutro będzie smakowała jeszcze lepiej. Mam dylemat, która lepsza – ta czy drożdżowa parzona. Dziękuję za babkowe inspiracje ?

    1. Beata Królikiewicz
      26 kwietnia, 2020, 12:06 pm

      Polecam się na przyszłość:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)